JEDNOLITY DOKUMENT
"Skedvi Bröd"
Nr UE: PGI-SE-02614 - 10.6.2020
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa lub nazwy chog
"Skedvi Bröd"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Szwecja
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 2.3. Chleb, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Skedvi Bröd" jest to tradycyjne okrągłe pieczywo chrupkie z dziurą pośrodku, wytwarzane z mąki razowej, wypiekane na żeliwnym palenisku w piecu opalanym drewnem.
Pieczywo "Skedvi Bröd" wprowadza się do obrotu w dwóch wersjach - "original" i "extragräddat" - różniących się stopniem wypieczenia.
Obie wersje mają następujące cechy:
Kształt:okrągłe pieczywo chrupkie z niewielką dziurą pośrodku
Wielkość: średnica 27-30 cm
Grubość: około 6-8 mm
Wygląd: Lekko wypukła forma wraz z teksturą powierzchni oraz różnicami pod względem barwy i kształtu nadają pieczywu "Skedvi Bröd" charakter i świadczą o tym, że jest to wyrób ręczny, wypiekany w piecu opalanym drewnem.
Sól: 2-4 %
Białko: 8-9 %
Tłuszcz: 2,3-2,7 %
Węglowodany: 58-64 %
Zawartość wody: 3-4 %
"Skedvi Bröd" Original:
Barwa: przypominająca świeżą korę świerku. Barwa staje się ciemniejsza bliżej krawędzi pieczywa. S4020-Y20R to S4020-Y30R NCS [1]
Aromat: suchego boru sosnowego i prażonej mąki
Smak: pełny smak prażonej mąki z łagodnymi nutami korzenia lukrecji, odpowiednio zrównoważoną słonością i przyjemną goryczą. Pieczywo "Skedvi Bröd" Original pozostawia długi, pełny posmak prażonej mąki z łagodnymi nutami spalenizny.
Konsystencja: twarda.
Tekstura: twarde pieczywo chrupkie zachowujące przyjemną chrupkość nawet po przeżuciu w ustach.
"Skedvi Bröd" Extragräddat:
Barwa: przypominająca świeżą korę sosny (odcień S5030-Y20R do S4020-Y30R, NCS). Barwa nabiera ciemniejszego brązowego odcienia bliżej krawędzi pieczywa.
Aromat: silny zapach suchego boru sosnowego z nutą kory i soku, słabo wyczuwalne nuty palonego popiołu.
Smak: pełny smak prażonej mąki z wyraźną goryczą. Smak jest bardziej intensywny bliżej krawędzi, gdzie pieczywo jest najbardziej wypieczone. Pieczywo "Skedvi Bröd" Extragräddat pozostawia bardzo silny i długi posmak z łagodnymi nutami spalenizny.
Konsystencja: bardzo twarda
Tekstura: Bardzo twarde pieczywo chrupkie zachowujące wyraźną chrupkość nawet po przeżuciu w ustach.
[1] Natural Colour System.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)
Surowce: Mąka żytnia razowa (Secale cereale) o niskiej liczbie opadania, sól (NaCl), drożdże i woda.
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
Wszystkie etapy procesu produkcji, od wyrabiania ciasta po wypiek i kontrolę upieczonego pieczywa, muszą odbywać się na obszarze geograficznym określonym w pkt 4.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Produkty sprzedawane z chronionym oznaczeniem "Skedvi Bröd" muszą być opatrzone etykietą zawierającą sformułowanie "Original" lub "Extragräddat", aby na opakowaniu był wyraźnie wskazany stopień wypieczenia.
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Pieczywo "Skedvi Bröd" produkuje się w sołectwie Stora Skedvi w hrabstwie Dalarna.
5. Związek z obszarem geograficznym
Związek między szczególnymi właściwościami pieczywa "Skedvi Bröd" i obszarem produkcji opiera się na zachowanej na obszarze geograficznym tradycji rzemiosła ręcznego wyrobu chrupkiego pieczywa z dziurą, wypiekanego na żeliwnych paleniskach w piecach opalanych drewnem.
Specyfika produktu
Ręczny wypiek sprawia, że pieczywo chrupkie "Skedvi Bröd" jest niepowtarzalne, a różnice w barwie, teksturze powierzchni i wypukłości nadają mu charakterystyczny i wyrazisty wygląd, w którym można wyraźnie dostrzec ręczną produkcję.
Wypiek w piecu opalanym drewnem nadaje pieczywu "Skedvi Bröd" charakterystyczny zapach suchego boru sosnowego z nutą igieł sosnowych i żywicy, a także jego charakterystyczny pełny i nieco gorzki smak prażonej mąki z nutą korzenia lukrecji i spalenizny.
Charakterystyczne cechy pieczywa "Skedvi Bröd" różnią się zatem od cech bardziej popularnego na szwedzkim rynku pieczywa chrupkiego produkowanego na skalę przemysłową, wypiekanego na pasie transmisyjnym w piecach elektrycznych.
Specyfika procesu produkcji
Aby powstało pieczywo "Skedvi Bröd", mąkę żytnią razową miesza się z wodą, drożdżami i solą. Ciasto rozwałkowuje się i nakłuwa. Z ciasta wykrawa się krążki z dziurą pośrodku.
Konsystencja ciasta i grubość pieczywa wpływa na proces pieczenia. Aby pieczywo po upieczeniu wyschło, nie zaginając się przy tym i nie łamiąc, jego średnica nie przekracza 30 cm.
Krążki ciasta pozostawia się na pół godziny do wyrośnięcia, a następnie wypieka na żeliwnych paleniskach w piecach opalanych nieokorowanym drewnem świerku i sosny.
Przed pieczeniem piekarz rozgrzewa piec, podkładając ogień pod żeliwne palenisko. Kiedy piec jest gorący, wyrośnięte krążki ciasta umieszcza się po kolei na palenisku w piecu. Podczas pieczenia piekarz musi zapewnić utrzymanie temperatury w wysokości 350-400 °C, dodając drewno świerku lub sosny po bokach pieca.
W każdym piecu mieści się 15 krążków pieczywa chrupkiego. Ze względu na wielkość pieca temperatura i bliskość palącego się drewna będzie różna w zależności od położenia pieczywa w piecu. Aby uniknąć nierównego wypieczenia pieczywa, piekarz musi przemieszczać je w piecu podczas pieczenia. Pieczywo jest przesuwane według konkretnego wzorca, dzięki czemu piekarz może również wyjąć gotowe krążki z jednej strony pieca i włożyć nieupieczone z drugiej strony.
Czas pieczenia wyznacza temperatura pieca, na którą z kolei wpływa temperatura otoczenia, wilgotność drewna oraz to, czy piekarz włożył świeże drewno do pieca. Piekarz decyduje, kiedy pieczywo jest gotowe na podstawie zapachu i wyglądu.
Upieczone, nadal nieco miękkie pieczywo rozwiesza się na prętach do suszenia przewleczonych przez dziurę pośrodku krążka i pozostawia do wysuszenia w suszarniach.
Związek przyczynowy
Okrągłe pieczywo chrupkie z dziurą wytwarza się w Stora Skedvi w ten sam tradycyjny sposób od lat 50. XX w. Starsi, doświadczeni piekarze przekazują sztukę ręcznego wytwarzania klasycznego pieczywa chrupkiego i specjalną technikę wypiekania chleba w piecu opalanym drewnem nowym pokoleniom piekarzy. Opanowanie tradycyjnej metody wypiekania pieczywa chrupkiego na żeliwnym palenisku w piecu opalanym drewnem wymaga dużego doświadczenia.
Podczas pieczenia piec musi być opalany drewnem nieokorowanym. Ze względu na wysoką wartość kaloryczną (18,7-19,8 MJ/kg suchej masy) kora, razem z gazami spalinowymi i parą w piecu, wpływa na proces pieczenia, dzięki czemu uzyskuje się charakterystyczny wygląd, teksturę i smak pieczywa "Skedvi Bröd". Kora zawiera również różne lotne węglowodory, które wpływają na smak i nadają pieczywu jego charakterystyczny zapach suchego boru sosnowego.
Ręczna obróbka sprawia, że niektóre krążki pieczywa są bardziej wypieczone niż inne, a zatem ich cechy również są inne - ciemniejsza, cieplejsza barwa, twardsza tekstura oraz bardziej złożony smak i zapach z wyraźniejszymi nutami spalenizny.
Podczas kontroli upieczonego i wysuszonego pieczywa standardowo wypieczone pieczywo oddziela się od pieczywa, które jest bardziej wypieczone. Standardowo wypieczone pieczywo chrupkie wprowadza się do obrotu jako "Skedvi Bröd" Original, natomiast to bardziej wypieczone sprzedaje się jako "Skedvi Bröd" Extragräddat.
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.
02.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.265.12 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych |
| Data aktu: | 28/07/2023 |
| Data ogłoszenia: | 28/07/2023 |