Wniosek o zatwierdzenie tej zmiany nieznacznej jest podany do wiadomości publicznej w bazie danych Komisji eAmbrosia.
JEDNOLITY DOKUMENT
"MEISSNER FUMMEL"
Nr UE: PGI-DE-0079-AM01 - 21.4.2022
ChNP () ChOG (X)
1. Nazwa
"Meißner Fummel"
2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie
Niemcy
3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego
3.1. Typ produktu
Klasa 2.3. Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze
3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1
"Meißner Fummel" jest specjalnym wyrobem ciastkarskim o długiej trwałości. Jest to wypełnione powietrzem ciasto o rozmiarze i kształcie małego bochenka chleba, z bardzo cienką i łamliwą wierzchnią warstwą. Jego składniki to tłuszcz, cukier, mąka i sól.
Wszystkie składniki (tłuszcz (ok. 100 g), cukier, mąka i sól) miesza się w celu uzyskania zwartej masy. Cząstki tej masy o wadze 50-100 g rozwałkowuje się na cienkie krążki, których połówkę zwilża się wodą lub jajkiem, a drugą połówkę zawija się, mocno ściskając krawędzie. Następnie słomką wdmuchuje się powietrze, po czym ciasto wypieka się przez 3 minuty w temperaturze 240 °C.
3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -
3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym
Cały proces produkcji "Meißner Fummel" odbywa się na obszarze geograficznym opisanym w sekcji 4.
3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -
3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa
Wszystkie rodzaje opakowań muszą być opatrzone napisem "Meißner Fummel g.g.A.".
4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego
Obszar geograficzny pochodzenia "Meißner Fummel" jest ograniczony do miasta Miśnia w Saksonii.
5. Związek z obszarem geograficznym
Według legendy początki oznaczenia geograficznego "Meißner Fummel" sięgają 1710 r., a obecnie jest ono uznawane za szczególną część tożsamości miasta Miśnia. Jest to nazwa specjalności z Miśni znana i renomowana w całej Saksonii. Według tradycji ludowej "Meißner Fummel" jest wypiekany w Miśni od czasów Augusta II Mocnego (1670-1733), elektora Saksonii. Pierwsza wzmianka o cieście z Miśni zwanym "Fommel" pochodzi z 1747 r.
Dokumenty Stowarzyszenia Historii Miasta Miśnia z 1891 r. zawierają informacje na temat "Meißner Fummel" wskazujące, że ciasto to było specjalnością miasta już w 1747 r. Kolejny dowód renomy "Meißner Fummel" można znaleźć w broszurze z 1956 r., która zawiera następującą wzmiankę:
"Kurier elektora Saksonii regularnie podróżował między Dreznem a Miśnią. Nadużywał jednak miśnieńskiego wina, w wyniku czego nie potrafił utrzymać się prosto w siodle. Elektor Saksonii, August II Mocny, nakazał w związku z tym cechowi piekarzy w Miśni wypiekanie łatwo łamliwego ciasta, które kurier, po wizycie w tym mieście, musiał przedstawić elektorowi w stanie nienaruszonym".
Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu
https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/42319
W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.
23.12.2025Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.
22.12.2025W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.
19.12.2025Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.
19.12.2025Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.
18.12.2025Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.
16.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.253.25 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012 |
| Data aktu: | 18/07/2023 |
| Data ogłoszenia: | 18/07/2023 |