Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012

Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
(2023/C 253/08)

Komisja Europejska zatwierdziła niniejszą zmianę nieznaczną w rozumieniu art. 6 ust. 2 akapit trzeci rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 1 .

Wniosek o zatwierdzenie tej zmiany nieznacznej jest podany do wiadomości publicznej w bazie danych Komisji eAmbrosia.

JEDNOLITY DOKUMENT

"MEISSNER FUMMEL"

Nr UE: PGI-DE-0079-AM01 - 21.4.2022

ChNP () ChOG (X)

1. Nazwa

"Meißner Fummel"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Niemcy

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 2.3. Chleb, ciasto, ciastka, wyroby cukiernicze, herbatniki i inne wyroby piekarnicze

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Meißner Fummel" jest specjalnym wyrobem ciastkarskim o długiej trwałości. Jest to wypełnione powietrzem ciasto o rozmiarze i kształcie małego bochenka chleba, z bardzo cienką i łamliwą wierzchnią warstwą. Jego składniki to tłuszcz, cukier, mąka i sól.

Wszystkie składniki (tłuszcz (ok. 100 g), cukier, mąka i sól) miesza się w celu uzyskania zwartej masy. Cząstki tej masy o wadze 50-100 g rozwałkowuje się na cienkie krążki, których połówkę zwilża się wodą lub jajkiem, a drugą połówkę zawija się, mocno ściskając krawędzie. Następnie słomką wdmuchuje się powietrze, po czym ciasto wypieka się przez 3 minuty w temperaturze 240 °C.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych) -

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym

Cały proces produkcji "Meißner Fummel" odbywa się na obszarze geograficznym opisanym w sekcji 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Wszystkie rodzaje opakowań muszą być opatrzone napisem "Meißner Fummel g.g.A.".

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar geograficzny pochodzenia "Meißner Fummel" jest ograniczony do miasta Miśnia w Saksonii.

5. Związek z obszarem geograficznym

Według legendy początki oznaczenia geograficznego "Meißner Fummel" sięgają 1710 r., a obecnie jest ono uznawane za szczególną część tożsamości miasta Miśnia. Jest to nazwa specjalności z Miśni znana i renomowana w całej Saksonii. Według tradycji ludowej "Meißner Fummel" jest wypiekany w Miśni od czasów Augusta II Mocnego (1670-1733), elektora Saksonii. Pierwsza wzmianka o cieście z Miśni zwanym "Fommel" pochodzi z 1747 r.

Dokumenty Stowarzyszenia Historii Miasta Miśnia z 1891 r. zawierają informacje na temat "Meißner Fummel" wskazujące, że ciasto to było specjalnością miasta już w 1747 r. Kolejny dowód renomy "Meißner Fummel" można znaleźć w broszurze z 1956 r., która zawiera następującą wzmiankę:

"Kurier elektora Saksonii regularnie podróżował między Dreznem a Miśnią. Nadużywał jednak miśnieńskiego wina, w wyniku czego nie potrafił utrzymać się prosto w siodle. Elektor Saksonii, August II Mocny, nakazał w związku z tym cechowi piekarzy w Miśni wypiekanie łatwo łamliwego ciasta, które kurier, po wizycie w tym mieście, musiał przedstawić elektorowi w stanie nienaruszonym".

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

https://register.dpma.de/DPMAregister/geo/detail.pdfdownload/42319

1 Dz.U. L 179 z 19.6.2014, s. 17.

Zmiany w prawie

Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.253.25

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja jednolitego dokumentu zmienionego w następstwie zatwierdzenia zmiany nieznacznej zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit drugi rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
Data aktu: 18/07/2023
Data ogłoszenia: 18/07/2023