Powiadomienie o zatwierdzeniu zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym, pochodzącego z państwa członkowskiego
(Rozporządzenie (UE) 1151/2012)
"Χαλλούμι / Halloumi / Hellim"
Nr UE: PDO-CY-01243-AM03 - 14.3.2023
ChNP (X) ChOG ()
1. Nazwa produktu
"Χαλλούμι / Halloumi / Hellim"
2. Państwo członkowskie, do którego należy obszar geograficzny
Cypr
3. Organ państwa członkowskiego powiadamiający o zmianie standardowej
Departament Rolnictwa - Ministerstwo Rolnictwa, Rozwoju Wsi i Środowiska
4. Opis zatwierdzonej zmiany (zatwierdzonych zmian)
1. Włączenie do specyfikacji produktu niezłożonego (jednowarstwowego) sera Halloumi
Kształt produktu może być różny: złożony lub niezłożony, prostokątny lub półokrągły.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
2. Możliwość wykorzystania surowego mleka do produkcji sera Halloumi
Pasteryzacja mleka wykorzystywanego do produkcji sera Halloumi stała się opcjonalna.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
3. Etap produkcji polegający na ponownym podgrzaniu do temperatury 40 °C sera serwatkowego, który został pokrojony bezpośrednio po zaprawieniu mleka, staje się opcjonalny
W drodze tej zmiany opcjonalny staje się etap produkcji polegający na ponownym podgrzaniu do temperatury 40 °C sera serwatkowego, który został pokrojony bezpośrednio po zaprawieniu mleka.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
4. Możliwość dodania mięty również na innych etapach procesu produkcji sera Halloumi
Możliwość dodania mięty na etapie składania, ale również przed zapakowaniem produktu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
5. Solenie na sucho na stole serowarskim staje się opcjonalne; wprowadza się możliwość solenia wyłącznie w słonej serwatce przed pakowaniem produktu
Etap polegający na soleniu sera Halloumi na sucho na stole serowarskim staje się opcjonalny; wprowadza się też możliwość solenia wyłącznie w słonej serwatce przed pakowaniem produktu.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
6. Możliwość pozostawania produktu w słonej serwatce przed zapakowaniem przez okres od 8 godzin do 3 dni
Produkt może pozostawać w słonej serwatce, zanim zostanie zapakowany, przez mniej niż 1 dzień (ale nie mniej niż 8 godzin) i do 3 dni.
Zmiana ta nie ma wpływu na jednolity dokument.
7. Wprowadzenie możliwości podgrzania zapakowanego produktu, tak aby jego temperatura wewnętrzna przekraczała 72 °C przez maksymalnie 3 minuty
W procesie produkcji uwzględnia się możliwość poddania produktu obróbce termicznej po zapakowaniu, tak aby temperatura wewnętrzna przekraczała 72 °C przez maksymalnie 3 minuty.
Zmiana ta ma wpływ na jednolity dokument.
Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.
15.12.2025Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.
10.12.2025Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.
10.12.2025Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.
05.12.20254 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.
05.12.2025Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.
04.12.2025| Identyfikator: | Dz.U.UE.C.2023.165.14 |
| Rodzaj: | Ogłoszenie |
| Tytuł: | Publikacja zatwierdzonej zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego chronioną nazwą pochodzenia lub chronionym oznaczeniem geograficznym w sektorze produktów rolnych i środków spożywczych, o której to zmianie mowa w art. 6b ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) nr 664/2014 |
| Data aktu: | 10/05/2023 |
| Data ogłoszenia: | 10/05/2023 |