Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

(C/2023/162)

(Dz.U.UE C z dnia 6 października 2023 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"Araban Sarimsagi"

Nr UE: PDO-TR-2767 - 8.4.2021

ChNP (X) ChOG ()

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Araban Sarimsagi"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Araban Sarimsagi" to czosnek o białej łupinie bulwy i ząbków oraz kremowożółtych ząbkach. Należy do rodzaju Allium sativum L. Główka czosnku "Araban Sarimsagi", który ze względu na klimat i warunki uprawy jest czosnkiem wczesnorosnącym, jest okrągła w przekroju poprzecznym i eliptyczna w przekroju podłużnym. Na łupinie i ząbkach występują paski.

Główka czosnku "Araban Sarimsagi" zawiera około 10-15 ząbków. Średnia masa ząbków to 4-7 g, a średnia długość wynosi 1-3 cm. Liczba łupinek ochronnych wokół główki czosnku wynosi 5-10 sztuk. Zwykły czosnek zawiera 0,884-2,333 mikrogramy selenu, natomiast w czosnku "Araban Sarimsagi" ta wartość sięga 1,622-2,864 mikrogra- mów.

Szczególny zapach i smak nadaje czosnkowi siarkowy olejek eteryczny, tj. enzym o nazwie alinaza. "Araban Sarim- sagi" zawiera średnio 0,4 % siarkowego olejku eterycznego.

Chociaż w zależności od warunków uprawy masa główki może sięgać do 100 g, średnia masa wynosi 40-60 g. Średnica główki wynosi 80-150 mm. Łupinę oddziela się łatwo. Zawartość masy suchej mieści się w przedziale 32-42 %. Średni okres przechowywania wynosi 5-10 miesięcy.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

-

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

Wszystkie czynności związane z produkcją czosnku "Araban Sarimsagi" muszą odbywać się na określonym obszarze geograficznym.

1 - nawadnianie gleby

2 - orka gleby

a) głęboka b) powierzchniowa

3 - nawożenie gleby

4 - przygotowanie gleby do sadzenia

5 - zabezpieczanie ząbków czosnku przed chorobami grzybowymi i chorobami korzeni

6 - sadzenie ząbków czosnku

7 - nawożenie (część dolna)

8 - nawożenie (część górna)

9 - zbiory

10 - suszenie zebranego czosnku

11 - selekcja produktu (oddzielenie niepełnowartościowych, zgniłych produktów)

12 - klasyfikacja (średnio masa główki waży 40-100 g. Średnica główki wynosi 80-150 mm).

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa -

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na opakowaniu produktu należy umieścić nazwę "Araban Sarimsagi" i symbol tureckiej nazwy pochodzenia.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Wyznaczony obszar geograficzny obejmuje wszystkie wsie i miasta należące do dystryktu Araban w prowincji Gaziantep w południowowschodniej Anatolii.

5. Związek z obszarem geograficznym

Specyfika obszaru geograficznego

Araban leży na równinie Araban, której szerokość wynosi 250 km2, w północnowschodniej części prowincji Gaziantep i nosi nazwę tej równiny. Dystrykt, który znajduje się w odległości 67 km od Gaziantep, jest położony na wysokości 610 m n.p.m. Jego powierzchnia wynosi 534 km2. Średnie opady roczne wynoszą 559 mm/m2.

Wymogi dotyczące gleby

Czosnek "Araban Sarimsagi" rośnie na lekkich glebach aluwialnych bogatych w składniki odżywcze i materię organiczną. Wartość pH gleby w regionie wynosi zazwyczaj 6,5-7, a próchnica stanowi 7-10 %. Roślinę sadzi się w okresie październiku i listopadzie, a dzięki przezimowaniu w glebie jej odporność jest wysoka. Zbiory prowadzi się w maju.

Specyfika produktu

"Araban Sarimsagi" to odmiana czosnku należąca do gatunku Allium sativum L., którą uprawia się wyłącznie na równinie Araban. Roślina charakteryzuje się dużym rozmiarem, białą barwą główki i łupiny, kremowożółtą barwą ząbków oraz wysoką zawartością suchej masy i selenu.

Związek przyczynowy

Równinę Araban cechują gleby ilaste o wysokiej zawartości próchnicy. Cechy klimatu i struktura gleby w regionie nadają produktowi unikalne właściwości, takie jak smak i aromat. Ze względu na warunki klimatyczne w regionie czosnek "Araban Sarimsagi" sadzi się przed zimą - w październiku i listopadzie. Roślina spędza zimę w glebie, co zapewnia jej odpowiednie i niezbędne chłodzenie, zwiększające trwałość produktu. Od lutego i marca następuje szybki i zrównoważony okres wzrostu rośliny, którą można wprowadzać do obrotu jako produkt wczesny po zbiorze w maju.

6. Odesłanie do publikacji specyfikacji -

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Co się zmieni w podatkach w 2026 roku? Wciąż wiele niewiadomych

Mimo iż do 1 stycznia zostały trzy tygodnie, przedsiębiorcy wciąż nie mają pewności, które zmiany wejdą w życie w nowym roku. Brakuje m.in. rozporządzeń wykonawczych do KSeF i rozporządzenia w sprawie JPK VAT. Część ustaw nadal jest na etapie prac parlamentu lub czeka na podpis prezydenta. Wiadomo już jednak, że nie będzie dużej nowelizacji ustaw o PIT i CIT. W 2026 r. nadal będzie można korzystać na starych zasadach z ulgi mieszkaniowej i IP Box oraz sprzedać bez podatku poleasingowy samochód.

Monika Pogroszewska 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2023.162

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 06/10/2023
Data ogłoszenia: 06/10/2023