Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych

Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
(2022/C 69/14)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1  w terminie trzech miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

"GIRESUN TOMBUL FINDIGE

Nr UE: PDO-TR-02419 - 26 kwietnia 2018

ChNP (X) ChOG ( )

1. Nazwa lub nazwy [ChNP lub ChOG]

"Giresun Tombul Findigi"

2. Państwo członkowskie lub państwo trzecie

Turcja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego

3.1. Typ produktu

Klasa 1.6. Owoce, warzywa i zboża, świeże lub przetworzone

3.2. Opis produktu, do którego odnosi się nazwa podana w pkt 1

"Giresun Tombul Findigi" to orzechy laskowe należące do gatunku Corylus avellana L. i wprowadzane do obrotu jako orzechy laskowe niełuskane lub łuskane: niełuskane, łuskane surowe i prażone.

Odmiana "Giresun Tombul Findigi" powinna stanowić co najmniej 90 % uprawy w gospodarstwie, a odmiany "Sivri Findik", "Kalinkara Findik" i "Palaz Findik" mogą stanowić razem co najwyżej 10 % uprawy.

Łuska Giresun Tombul Findigi jest: okrągła, raczej jasna, brązowa, lekko postrzępiona na czubku i ma lekko spłaszczone boki. Jądro jest okrągłe, niewłókniste, ma jasną skórkę, łupina nie przywiera do jądra i łatwo się obiera.

Tabela 1

Niektóre właściwości fizyczne "Giresun Tombul Findigi"

Specyfikacje Niełuskane Łuskane surowe Łuskane prażone
Wielkość (średnica poprzeczna, mm) Duże 16-18 13-15 13-15
Średnie 14-16 11-13 11-13
Małe 12-14 9-11 9-11
Wilgotność w % maksymalnie 7 6 3
1 kg/liczba suszonych owoców - 500-700 -
Grubość łuski (mm) min.- maks. 0,70-1,25 - -
Proporcjonalna zawartość jąder w % min.- maks. 47,5-55 - -
Łatwość usuwania łupiny w % min.- maks. - - 90-100

Tabela 2

Niektóre właściwości chemiczne "Giresun Tombul Findigi"

Specyfikacje Niełuskane Łuskane surowe Łuskane prażone
Całkowita proporcjonalna zawartość tłuszczu w owocach w % min.- maks. 56,0-68,0 56,0-68,0 57,0-70,0
Całkowita proporcjonalna zawartość białka w owocach w % (współczynnik N = 6,25) min.- maks. 14,0-21,0 14,0-21,0 14,4-21,6
Kwas oleinowy w % (g/100 g oleju) min.- maks. 77,0-85,0 77,0-85,0 -
Witamina E (mg/100 g oleju) min.- maks. 28,0-45,0 28,0-45,0 -

Właściwości organoleptyczne:

Smak, aromat i zapach pozostawione przez surowe i prażone orzechy "Giresun Tombul Findigi" w ustach są bardzo intensywne. Orzechy laskowe są łatwe do pogryzienia i nie pozostawiają uczucia suchości w ustach, można wyczuć smak oleju z orzechów. Ponadto po połknięciu nie pozostawiają gorzkiego smaku.

3.3. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego) i surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych)

3.4. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym

"Giresun Tombul Findigi" uprawia się w tradycyjnych rozległych gajach, na zboczach, czasami na terenach tarasowych. Odmianę tę uprawia się w ogrodach, których wysokość nie przekracza 750 m, a sadzenie prowadzi się według struktury wielopniowej.

Wszystkie procesy, w tym sadzenie sadzonek, nawożenie, przycinanie, zbiór, łuskanie i suszenie, powinny odbywać się w regionie geograficznym określonym w pkt 4.

3.5. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itp. produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania produktu, do którego odnosi się zarejestrowana nazwa

Na opakowaniu "Giresun Tombul Findigi" należy podać nadrukowując je lub pisząc w czytelny i nieusuwalny sposób następujące informacje:

- nazwę handlową i adres, skróconą nazwę i adres lub zarejestrowany znak towarowy przedsiębiorstwa

- numer partii

- nazwę towaru - "Giresun Tombul Findigi"

- masę netto

- następujące logo:

grafika

- urzędowy hologram autentyczności.

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego

Obszar produkcji, zbiorów, przechowywania, łuskania, sortowania i kalibracji "Giresun Tombul Findigi" znajduje się na terytorium wymienionych poniżej gmin w prowincjach Giresun i Trabzon:

a) w prowincji Giresun: Piraziz, Bulancak, Dereli, Ke§ap, Espiye, Yaglidere, Tirebolu, Güce, Dogankent, Görele, Çanakçi, Eynesil, Giresun.

b) w prowincji Trabzon; Beçikdüzü i Vakfikebir.

Wszystkie wsie w tych dystryktach są włączone do obszaru produkcji.

Współrzędne geograficzne miejsc podanych powyżej odpowiadają: 37° 50' i 39° 12' długości geograficznej wschodniej oraz 40° 07' i 41° 08' szerokości geograficznej północnej.

grafika

Rys. 1. Obszar produkcji "Giresun Tombul Findigi": Część gmin Giresun i Trabzon.

5. Związek z obszarem geograficznym

Najważniejszymi cechami właściwymi dla "Giresun Tombul Findigi" są charakterystyczne smak i aromat, wysoka zawartość oleju, grubość łuski, wysoka proporcjonalna zawartość jądra oraz łatwość usuwania łupiny. Wynikają one zarówno z czynników naturalnych, jak i ludzkich.

Orzechy laskowe w Turcji dzielą się na dwie kategorie: Giresun i Levant. Jedynie orzechy laskowe uprawiane na przedmiotowym obszarze geograficznym klasyfikuje się jako orzechy Giresun (najwyższej jakości) i nabywa się je od rolnika po wyższej cenie. Orzechy uprawiane w innych częściach Turcji klasyfikuje się jako orzechy Levant (drugiej jakości).

Czynniki naturalne

Wśród czynników wpływających na właściwości orzechów "Giresun Tombul Findigi" klimat jest najważniejszy. Ma on wpływ na grubość łuski, wysoką wydajność łuskania (wysoka proporcjonalna zawartość jądra) oraz łatwość usuwania łupiny w przypadku prażenia orzechów w piecu.

Klimat

Klimat obszaru to wilgotny klimat podzwrotnikowy, w którym lata są ciepłe i wilgotne, a zimy chłodne i mokre. Średnia roczna temperatura w prowincji Giresun wynosi 14,1 °C, przy czym między styczniem a kwietniem spada ona średnio do 7,1-11,3 °C, a między czerwcem a sierpniem wzrasta do 20,1-23,2 °C. Te temperatury są optymalne dla kwitnienia leszczyny oraz rozwoju i dojrzewania orzechów "Giresun Tombul Findigi". Średnia roczna prędkość wiatru w regionie Giresun wynosi 4,3 km/h. Wiatr i temperatura są szczególnie ważne podczas zapylania i nawożenia i mają bezpośredni wpływ na zawiązywanie się i rozwój owoców. Średnia liczba dni deszczowych w Giresun wynosi 160,6, przy czym średnia opadów rocznie wynosi 1 401 mm a średnia liczba godzin nasłonecznienia dziennie w okresie od czerwca do sierpnia wynosi 2,6-3,4. Ta ilość opadów i liczba godzin nasłonecznienia dziennie jest wystarczająca, aby orzechy osiągnęły, odpowiednio, minimalny odpowiedni stosunek masy i tłuszczu oraz zawartość kwasów tłuszczowych. Liczba godzin nasłonecznienia zapewnia wysoką zawartość kwasu oleinowego, witaminy E i aromat.

Wilgotność powietrza

Względna wilgotność powietrza waha się między 76-76,3 % w okresie rozwoju i dojrzewania owoców. Ta wilgotność względna wpływa również na jakość orzechów laskowych, ponieważ owoce tworzą w tym okresie struktury biochemiczne (tłuszcz, białko, smak). Ze względu na tę szczególną wilgotność powietrza łuski orzechów "Giresun Tombul Findigi" stają się cieńsze i w związku z tym można je łatwo usunąć.

Gleba

Gleba regionu Giresun charakteryzuje się minimalnymi warunkami korzystnymi dla uprawy orzechów laskowych. Leszczyna najlepiej rośnie na głębokiej, żyznej, dobrze odwodnionej glebie o pH między 6,0-7,5, a odpowiedni rodzaj gleby to gleby gliniasto-piaszczyste. Właściwości gleby wpływają na wielkość jądra "Giresun Tombul Findigi" i na grubość łuski.

Czynnik ludzki

Uprawa orzechów laskowych w prowincjach Giresun i Trabzon sięga czasów starożytnych. Rolnicy od dawna wybierają i wegetatywnie rozmnażają genotypy. "Giresun Tombul Findigi" to odmiana lokalna, która powstała w wyniku selekcji naturalnej. Rolnicy uprawiali tę odmianę w 90 % w swoich ogrodach ze względu na jej cechy charakterystyczne, takie jak smak, wydajność, cienka łuska i wysoki stopień wybarwienia, a także sadzili inne odmiany wyłącznie w celu poprawy zapylania.

Zbiór

Producenci są w stanie właściwie określić czas zbiorów, obserwując żółknięcie okrywy, brązowienie (przechodzenie w barwę czerwoną) % łuski, rozwój aromatu i smaku charakterystycznego dla odmiany oraz opadanie skupisk orzechów. Kolejnym kryterium pozwalającym określić czas zbiorów jest wilgotność orzechów laskowych, która powinna spaść poniżej 30 %. Właściwe dojrzewanie jest bardzo ważne dla rozwoju właściwości chemicznych, takich jak zawartość tłuszczu i białka, a także właściwości fizycznych, takich jak barwa łuski, wydajność i łatwość usuwania łupiny.

Zbiór odbywa się poprzez potrząsanie gałęzi i zbieranie orzechów z ziemi lub ręczne zbieranie orzechów z pędów. Orzechy zbiera się w łuskach i umieszcza na gumnach, gdzie schną do momentu, gdy zawartość wody osiągnie 12 %. Następnie orzechy są łuskane przy pomocy maszyn omłotowych i dalej schną do momentu, gdy zawartość wody w jądrach spadnie poniżej 6 %. Rolnicy uprawiający orzechy "Giresun Tombul Findigi" zbierają je w ten sposób od setek lat i stosują nowe technologie (takie jak oddzielanie łuski) tylko wtedy, gdy nie mają one wpływu na właściwości owoców.

Odesłanie do publikacji specyfikacji produktu

(art. 6 ust. 1 akapit drugi rozporządzenia)

1 Dz.U. L 343 z 14.12.2012, s. 1.

Zmiany w prawie

Co się zmieni w prawie dla osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku

Nowa grupa osób uprawnionych z niepełnosprawnością do świadczenia wspierającego, wyższe świadczenie pielęgnacyjne i zmiany organizacyjne w orzecznictwie o niezdolności do pracy Zakładu Ubezpieczeń Społecznych – to tylko niektóre zmiany w prawie, które będą dotyczyły osób z niepełnosprawnościami w 2026 roku.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Nowe terapie onkologiczne z refundacją

Od 1 stycznia 2026 r. będą refundowane 24 nowe terapie, w tym 9 onkologicznych, 15 nieonkologicznych i 8 terapii w chorobach rzadkich. Dla 585 terapii refundacja będzie kontynuowana. Nowe opcje leczenia zyskały osoby chore na chłoniaka grudkowego, chłoniaka Hodgkina, raka piersi, niedrobnokomórkowego raka płuca, raka przełyku i gruczolakoraka żołądka lub połączenia żołądkowo-przełykowego.

Beata Dązbłaż 27.12.2025
Wolna Wigilia po raz pierwszy i nowe obowiązki dla firm, które wejdą… w Wigilię

W tym roku po raz pierwszy wszyscy pracownicy będą cieszyli się Wigilią jako dniem wolnym od pracy. Także w handlu. I choć z dnia wolnego skorzystają także pracodawcy, to akurat w ich przypadku Wigilia będzie dniem, kiedy zaczną obowiązywać przepisy zobowiązujące ich do stosowania w ogłoszeniach o pracę i np. w regulaminach pracy nazw stanowisk neutralnych pod względem płci.

Grażyna J. Leśniak 23.12.2025
Centralna e-Rejestracja: Start systemu od 1 stycznia 2026 r.

Od 1 stycznia 2026 r. zacznie obowiązywać ustawa wprowadzająca Centralną e-Rejestrację. Zakłada ona, że od przyszłego roku podmioty lecznicze obowiązkowo dołączą do systemu m.in. w zakresie umawiania wizyt u kardiologa oraz badań profilaktycznych. Planowany start rejestracji na wszystkie świadczenia planowany jest na 2029 r. Kolejne świadczenia i możliwości w zakresie zapisywania się do lekarzy specjalistów będą wchodzić w życie stopniowo.

Inga Stawicka 22.12.2025
Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.69.15

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku o rejestrację nazwy zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych
Data aktu: 03/02/2022
Data ogłoszenia: 10/02/2022