Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 397/08)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

INFORMACJA DOTYCZĄCA ZATWIERDZENIA ZMIANY STANDARDOWEJ

"Panciu"

PDO-RO-A1584-AM02

Data przekazania informacji: 22 lipca 2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

Opcjonalne informacje na etykietach

Do specyfikacji produktu dodaje się dodatkowe przepisy dotyczące opcjonalnych informacji na etykietach, które odnoszą się do określonych metod produkcji (stosowanie terminów określających praktyki produkcji wina stosowane na całym świecie i nadające winom szczególne właściwości sensoryczne, które to terminy dają konsumentowi odpowiednie rozeznanie na temat jakości, dojrzałości i leżakowania).

Wprowadzono zmiany w rozdziale V specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Panciu 2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. Parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - wina białe i różowe

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina białe charakteryzują się zróżnicowanymi niuansami aromatycznymi z nutami owoców cytrusowych i ziół, które nadają winu rześkość i świeżość, nutami różanymi (Sarba), średnią kwasowością o wyraziście świeżym charakterze z aromatami słodkimi lub aromatami owoców egzotycznych bądź kwiatów winorośli, delikatnymi aromatami jabłek, którym towarzyszą nuty kwiatowe (Feteasca regala), aromatem masła i tropikalnym smakiem o optymalnej kwasowości (Chardonnay) oraz subtelnymi nutami świeżych owoców.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 18
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 200

2. Parametry fizykochemiczne i organoleptyczne - wina czerwone

ZWIĘZŁY OPIS SŁOWNY

Wina czerwone charakteryzują się średnią cielistością oraz aromatami maliny, śliwki i czerwonej porzeczki, potencjałem aromatycznym obejmującym aromaty od zielonej papryki po przejrzałą czarną porzeczkę (Cabernet Sauvignon) oraz aromatami dojrzałych czerwonych owoców (czereśnia, truskawka, malina, porzeczka). W miarę dojrzewania w winach wyczuwalne stają się nuty rodzynek i czarnego pieprzu, uzyskują one intensywne zabarwienie oraz optymalną zawartość alkoholu, a w przypadku uwydatnienia surowego charakteru i specyficznego aromatu wykorzystanej odmiany winorośli (Feteasca neagra) otrzymane wina są w przeważającej mierze wytrawne i półwytrawne.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości): 15,00
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości): 9,00
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr): 20
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr) 150

5. Praktyki enologiczne

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Praktyki uprawy

Praktyka uprawy

- minimum 3 000 roślin/ha,

- nawadnianie: w miejscach, w których jest to konieczne ze względu na warunki glebowo-klimatyczne, istnieje system nawadniania kropelkowego, który zostanie rozbudowany; stosuje się go w taki sposób, aby uniknąć negatywnego wpływu na jakość winogron.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon, Traminer alb 15 000 kg winogron z hektara

2. Feteasca alba, Riesling de Rhin, Aligote, Babeasca gri, Sarba, Traminer roz

16 500 kg winogron z hektara

3. Feteasca regala, Galbena de Odobesti, Cramposie, Cramposie selectionata, Francusa, Mus- toasa de Maderat, Furmint, Riesling italian

19 000 kg winogron z hektara

4. Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Pinot noir, Merlot

16 500 kg winogron z hektara

5. Babeasca neagra, Burgund mare

17 500 kg winogron z hektara

6. Codana, Arcas, Negru Aromat, Portugais bleu, Cadarca, Plavaie

21 000 kg winogron z hektara

7. Muscat Ottonel, Tamaioasa romaneasca, Chardonnay, Pinot gris, Sauvignon, Traminer alb 116 hektolitrów z hektara

8. Feteasca alba, Riesling de Rhin, Aligote, Babeasca gri, Sarba, Traminer roz 127 hektolitrów z hektara

9. Feteasca regala, Galbena de Odobesti, Cramposie, Cramposie selectionata, Francusa, Mus- toasa de Maderat, Furmint, Riesling italian

146 hektolitrów z hektara

10. Plavaie

162 hektolitrów z hektara

11. Cabernet Sauvignon, Feteasca neagra, Pinot noir, Merlot

127 hektolitrów z hektara

12. Babeasca neagra, Burgund mare

135 hektolitrów z hektara

13. Codana, Arcas, Negru Aromat, Portugais bleu, Cadarca

162 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Okręg Vrancea:

- Miejscowości: Panciu, Crucea de Sus, Dumbrava, Crucea de Jos, Satu Nou, Neicu

- Miejscowości: Movilita, Diocheti-Rediu, Movilita Trotusanu, Frecatei, Valeni

- Miejscowości: Straoane, Repedea, Muncelu, Valeni

- Miejscowości: Fitioneęti, Holbänesti, Ghimiceęti, Ciolänesti, Mänästioara

- Miejscowości: Märä§e§ti, Haret, Calimanesti, Modruzeni, Siretu, Tięita, Pädureni

- Miejscowości: Tifeęti, Sarbi, Olesesti, Vitäne§ti, Clipice§ti, Bätinesti, Igcsti, Päträscani

- Miejscowości: Päunesti, Viisoara.

- Miejscowości: Ruginesti, Copäcesti, Väleni, Anghelesti.

- Miejscowości: Pufesti, Domnesti-Targ, Ciorani, Domnesti-Sat.

7. Odmiany winorośli

Aligoté B - Plant de Trois, Plant Gris, Vert Blanc, Troyen Blanc

Arcas N

Burgund Mare N - Grosser burgunder, Grossburgunder, Blaufrankisch, Kekfrankos, Frankovka, Limberger

Babeasca gri G

Bäbeascä neagrä N - Grossmuttertraube, Hexentraube, Cräcana, Rarä neagrä, Cäldärusä, Serecsia

Cabernet Sauvignon N - Petit Vidure, Burdeos tinto

Cadarcä N - Schwarzer Kadarka, Rubinroter Kadarka, Lugojanä, Gamzä, Fekete budai

Chardonnay W - Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay

Codanä N

Cramposie B

Cramposie selectionatä B

Feteascä albä B - Päsäreascä albä, Poama fetei, Mädchentraube, Leanyka, Leanka

Feteascä neagrä N - Schwarze Mädchentraube, Poama fetei neagrä, Päsäreascä neagrä, Coada randunicii

Feteascä regalä B - Königliche Mädchentraube, Königsast, Kiralyleanka, Dänäsanä, Galbenä de Ardeal

Francusä B - Vinoasä, Mildweisser, Mustoasä de Moldova, Poamä creatä

Furmint B - Furmin, Som szalai, Szegszolo

Galbenä de Odobesti W - Galbenä de Cäpätanu, Galbenä Uriasä, Galbenä

Merlot N - Bigney rouge

Muscat Ottonel B - Muscat Ottonel blanc

Mustoasä de Mäderat B - Lampau, Lampor, Mustafer, Mustos Feher, Straftraube

Negru Aromat N

Pinot Gris G - Affumé, Grauer Burgunder, Grauburgunder,Grauer Mönch, Pinot cendré, Pinot Grigio, Ruländer

Pinot Noir N - Blauer Spätburgunder, Burgund mic, Burgunder roter, Klävner Morillon Noir

Pinot noir N - Spätburgunder, Pinot nero

Plävaie B - Bälanä, Plävanä, Poamä bälaie

Portugais Bleu N - Blauer Portugieser, Oporto, Portugieser,

Riesling de Rhin B - Weisser Riesling, White Riesling

Riesling italian B - Olasz Riesling, Olaszriesling, Welschriesling

Sauvignon B - Sauvignon verde

Traminer Roz Rs - Rosetraminer, Savagnin roz, Gewürztraminer

Traminer aromat alb B

Tämäioasä romaneasca B - Busuioacä de Moldova, Muscat blanc a petit grains

Tämäioasä romaneasca B - Rumänische Weihrauchtraube, Tamianka

Sarba B

8. Opis związku lub związków

Związek z wyznaczonym obszarem

Szczegółowe informacje dotyczące obszaru geograficznego

Podłoże skalne: podnóże gór powstałe wskutek nagromadzenia czwartorzędowych stożków napływowych, których wiek i wysokość maleją im dalej na wschód, w kolejności, w której zostały uformowane przez rzeki przecinające Karpaty i Karpaty Południowe. Z punktu widzenia budowy są to złoża żwirowo-piaskowe pokryte czwartorzędową lessową warstwą pyłową spoczywającą na plioceńskich osadach morskich (margle, iły, piaski).

Ukształtowanie terenu: wyodrębnia się dwie podjednostki funkcjonalne podnóża gór: obszar wyżynnego podnóża (wczesny i środkowy plejstocen) oraz obszar nizinnego podnóża (późny plejstocen - holocen) rozciągające się aż po obecną równinę rzeki Seret, przy czym oba te obszary stanowią teren maksymalnego rozwoju uprawy winorośli, w szczególności dzięki naprzemiennemu występowaniu terenów charakteryzujących się znaczną wysokością oraz ekspozycją.

Klimat: typowy dla lasostepu, odpowiadający umiarkowanemu klimatowi kontynentalnemu znajdującemu się pod wpływem mas powietrza napływających z północy, z obszaru skandynawsko-bałtyckiego, które mieszają się z tropikalnymi masami ciepłego powietrza napływającymi z południa, z obszaru śródziemnomorskiego, zapewniający w ten sposób idealne warunki do rozwoju wysokiej jakości odmian winorośli, w szczególności dzięki zróżnicowaniu nasłonecznieniu i sprzyjającym opadom. Średnia roczna temperatura, średnia roczna suma opadów i, w szczególności, strumień promieniowania oraz kąt padania promieniowania słonecznego sprzyjają dobremu rozwojowi winnic. Gleby: tekstura gleb występujących w przedmiotowym regionie winiarskim sprawia, że gleby te posiadają właściwości fizykochemiczne i hydrofizyczne najbardziej sprzyjające uprawie winorośli: porowatość, aeracja, przepuszczalność, struktura gruzełkowata i dobry wertykalny odpływ wody deszczowej umożliwiają ograniczenie występowania grzybowych chorób roślin oraz zapewnienie stosunkowo łatwej uprawy gleb obsadzonych winoroślą. Z typologicznego punktu widzenia przeważają gleby zaliczane do kategorii Mollisols (z poziomem cambic i argic) oraz gleby leśne. Czarnoziemy z poziomem cambic posiadają wszystkie korzystne właściwości chemiczne, biologiczne i troficzne.

Szczegółowe informacje o produkcie

Wina białe wyróżniają się duża zawartością ekstraktu, zrównoważoną strukturą oraz odpowiednią kwasowością, które to właściwości wynikają z południowowschodniej ekspozycji zboczy, a także z metod uprawy, które sprawiają, że wielkość produkcji utrzymuje się na umiarkowanym poziomie.

Wina czerwone są znane ze swojego delikatnego charakteru, łagodnych tanin oraz żywej barwy.

Dowody archeologiczne zgromadzone w przedmiotowym regionie kraju wskazują, że region ten zamieszkiwali wolni Dakowie, którzy uprawiali winorośl, co potwierdzają pozostałości archeologiczne, w których zachowały się motywy ornamentalne przedstawiające podporę pod winorośl. Od 1527 r. Georg von Reichersterffer, emisariusz Ferdynanda I Habsburga do władcy Petru Raresa, w sprawozdaniu z podróży wspomina o winnicach istniejących w przedmiotowym regionie znanych od tego czasu pod nazwą "Podgoria Crucilor" (Winnica Krzyży). W dziele "Codex Bandinus" znajdują się inne wzmianki, zgodnie z którymi "w całej południowej części Mołdawii produkuje się tyle wina, że w czasie zbiorów około pół litra wina (zwane »vadra«) kosztuje 4 solidów, a zimą 6 lub 7 solidów".

Czynniki determinujące

Ukształtowanie powierzchni charakteryzujące się występowaniem obszaru wyżynnego podnóża (wczesny i średni plejstocen) oraz obszaru nizinnego podnóża (późny plejstocen - holocen) rozciągających się aż po równinę rzeki Seret, a także naprzemiennym występowaniem obszarów charakteryzujących się znaczną wysokością oraz ekspozycją okazuje się optymalne do uprawy winorośli, w szczególności odmian winorośli wykorzystywanych do produkcji win czerwonych.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Etykietowanie i wprowadzanie do obrotu

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

brak dodatkowych przepisów.

Produkcja poza wyznaczonym obszarem

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

W określonych warunkach klimatycznych mających pozytywny wpływ na otrzymywane zbiory ze względu na potencjał niektórych odmian winorośli winogrona zebrane w winnicach znajdujących się na wyznaczonym obszarze można przetwarzać również poza wyznaczonym obszarem, na sąsiadującym z nim obszarze, na którym znajdują się ośrodki winifikacji posiadające optymalne warunki do szybkiej winifikacji, fermentacji w kontrolowanej temperaturze oraz zachowania aromatów i barw właściwych dla danych odmian winorośli. Obszar ten znajduje się w miejscowościach położonych w departamencie Vrancea:

- Odobesti, Jaristea;

- Cotesti, Obrejita, Tâmboiesti, Popesti, Budesti, Cârligele, Vârtescoiu, Câmpineanca.

Opcjonalne informacje na etykietach

Ramy prawne:

określone w prawodawstwie UE

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Niektóre określenia odnoszące się do niektórych metod produkcji mogą być również stosowane na zasadzie dobrowolności w ramach etykietowania/prezentacji, jak następuje:

- określenia "fermentat in barrique (poddane fermentacji w beczkach)", "maturat in barrique (dojrzewało w beczkach)", "fermentat în prezenta aschiilor de stejar (poddane fermentacji w obecności kawałków drewna dębowego)" i "maturat în prezenta aschiilor de stejar (dojrzewało w obecności kawałków drewna dębowego)" mogą być umieszczane na etykietach w języku rumuńskim. Można też stosować terminy w innych powszechnie znanych językach w celu poinformowania konsumenta o zastosowaniu danego procesu, takie jak którekolwiek z następujących określeń:

- "fume" lub "smoked" lub "toasted" w języku angielskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "light", "medium" lub "heavy";

- "fumé" lub "fumée" w języku francuskim, niezależnie od tego, czy towarzyszy temu termin określający intensywność obróbki cieplnej zastosowanej do użytego drewna dębowego, tj. "légère", "moyenne", "forte" lub "petite fumé", "demi fumé", "intense fumé".

Określenia te mogą być w innym powszechnie znanym języku lub w języku kraju, w którym dane wino ma być wprowadzone do obrotu, jeżeli producent wina tak zdecyduje, informując konsumenta o zastosowanych praktykach stosowanych na całym świecie w celu uzyskania win o szczególnych właściwościach sensorycznych.

W przypadku win poddawanych dojrzewaniu na osadzie etykieta może zawierać określenia takie jak "sur lie", "bâton- nage" i "aged on the lees".

Link do specyfikacji produktu

https://www.onvpv.ro/sites/default/files/caiet_sarcini_doc_panciu_modif_cf_cererii_1424_14.06.2019_cf_cererii_485_02.03.2022_no_track_changes.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.397.9

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 17/10/2022
Data ogłoszenia: 17/10/2022