Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 353/03)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Cataluña"/"Catalunya"

PDO-ES-A1549-AM06

Data przekazania informacji:

20.6.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Wzrost wartości wydajności ekstrakcji

OPIS:

Wydajność ekstrakcji zwiększono z 70 do 74 litrów wina na 100 kg zbiorów.

Pkt 3 specyfikacji produktu oraz pkt 5.1 i 5.2 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.

Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie wchodzi w zakres żadnej ze zmian określonych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego 2019/33.

UZASADNIENIE:

Postęp technologiczny w tym sektorze umożliwia obecnie uzyskanie wyższych frakcji moszczu i wina ze zbioru winogron, bez szkody dla końcowej jakości produktu. Dwa wyraźne przykłady w tym zakresie to możliwość stosowania enzymów pektolitycznych oraz już rozpowszechniona w wytwórniach wina obecność pras pneumatycznych.

2. Zastosowanie maksymalnej wydajności produkcji odmian garnacha roja i xarello rosado

OPIS:

W przypadku odmian czerwonych limit wydajności wynosi 10 000 kg/ha, a w przypadku odmian czerwonych Garnacha roja lub Garnacha gris i Xarello rosado podnosi się go do 12 000 kg/ha, tak że zrównuje się on z limitem dla odmian białych.

Pkt 5 specyfikacji produktu oraz pkt 5.2 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.

Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie wchodzi w zakres żadnej ze zmian określonych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego 2019/33.

UZASADNIENIE:

Mamy do czynienia z dwiema odmianami winorośli sklasyfikowanymi jako odmiany winorośli czerwonych, które jednak fermentują bez skórek (jak w przypadku wina białego, bez kontaktu ze skórkami). Bardziej spójne jest zatem stosowanie takiej samej maksymalnej wydajności produkcji jak wydajność ustalona dla białych odmian winogron, a nie jak dla odmian czerwonych.

3. Nowe określenie na etykiecie "catalunya vinyeró"

OPIS:

Określenie "CATALUNYA VINYERÓ" jest regulowane w celu rozróżnienia plantatora winorośli produkującego wino. Mogą o nie wnioskować plantatorzy winorośli, którzy produkują wszystkie wytwarzane przez siebie wina wyłącznie z winogron produkowanych przez ich własne winnice.

Pkt 8.3 specyfikacji produktu oraz pkt 9 jednolitego dokumentu zostają zatem zmienione.

Jest to zmiana standardowa, ponieważ nie wchodzi w zakres żadnej ze zmian określonych w art. 14 ust. 1 rozporządzenia delegowanego 2019/33.

UZASADNIENIE:

Zgodnie z wymogiem zawartym w art. 20 ust. 6 katalońskiej ustawy o uprawie winorośli 2/2020 z dnia 5 marca 2020 r., który wymaga specjalnego określenia w specyfikacji produktu dla plantatorów winorośli i producentów, którzy wytwarzają swoje produkty. A także w celu rozróżnienia win produkowanych przez tych samych producentów winogron.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Cataluña

Catalunya

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

3. Wino likierowe

8. Wino półmusujące

4. Opis wina lub win

1. Wino białe

KRÓTKI OPIS

Wina o nowoczesnym i innowacyjnym profilu. Barwa waha się od bladożółtej z zielonkawymi odcieniami do intensywnie złotej. O intensywności aromatów od średniej do wysokiej, mniej lub bardziej ustrukturyzowane w zależności od wydajności winorośli. Charakteryzują się umiarkowaną kwasowością, dobrą zawartością alkoholu oraz finiszem, który zachęca do dalszej konsumpcji. W młodych winach dominują nuty owocowe lub kwiatowe, natomiast leżakowanie w drewnie nadaje dojrzałym winom dodatkową nutę aromatów wanilii, czy nawet grzanek. Młode wina są lekkie i świeże, natomiast bardziej dojrzałe wina są bardziej gładkie i posiadają akcenty przypominające beczki, w których leżakowały.

* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200 mg/l, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l i 250 mg/l, jeżeli jest większa lub równa 5 g/l

* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. Wino różowe

KRÓTKI OPIS

Wina o nowoczesnym i innowacyjnym profilu. Barwa może oscylować od jaskrawoczerwonej z fioletowym połyskiem do barwy skórki cebuli, przechodząc przez pośrednie odcienie pomarańczu. O średniej do wysokiej intensywności aromatycznej, mniej lub bardziej ustrukturyzowane, w zależności od wydajności winorośli, o umiarkowanej kwasowości, dobrej zawartości alkoholu i finiszu, który zachęca do dalszej konsumpcji. Lekkie, świeże i zrównoważone.

* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200 mg/l, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l i 250 mg/l, jeżeli jest większa lub równa 5 g/l

* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 10,5
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. Wino czerwone

KRÓTKI OPIS

W zależności od okresu leżakowania barwa waha się od intensywnie wiśniowej z odcieniami fioletu do lekko rubinowej z odcieniami ochry. O intensywności aromatów od średniej do wysokiej, mniej lub bardziej ustrukturyzowane w zależności od wydajności winorośli. Charakteryzują się umiarkowaną kwasowością, dobrą zawartością alkoholu oraz finiszem, który zachęca do dalszej konsumpcji. Młode wina są aromatyczne i lekkie. Wina, które fermentują lub dojrzewają w beczkach, są okrągłe, gładkie, ale ustrukturyzowane i bardziej trwałe.

* Kwasowość lotna może zostać przekroczona o 1 meq/l na każdą zawartość alkoholu przekraczającą 11 % i rok dojrzewania, maksymalnie do 20 meq/l.

* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 150 mg/l, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l i 200 mg/l, jeżeli jest większa lub równa 5 g/l

* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 11,5
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

4. Wino półmusujące

KRÓTKI OPIS

Cechy charakterystyczne są takie, jak opisano w poprzednich akapitach zgodnie z odpowiednią barwą, ale z uwzględnieniem obecności pęcherzyków. Zrównoważone i świeże. Wywołuje uczucie lekkiego mrowienia ze względu na uwalnianie dwutlenku węgla.

* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200 mg/l w przypadku win białych i różowych oraz 150 mg/l w przypadku win czerwonych, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l; jeżeli jest większa lub równa 5 g/l, 250 mg/l w przypadku win białych i różowych oraz 200 mg/l w przypadku win czerwonych.

* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 7
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Wino likierowe

KRÓTKI OPIS

Barwa może sięgać od najbardziej nieprzejrzystych i intensywnych barw po najbardziej rozwinięte barwy opisane w przypadku wina białego i czerwonego, aż do bursztynu, zależnie od stopnia dojrzewania wina. Delikatnie ciepłe, o bardziej owocowych aromatach, jeżeli nie leżakowały w drewnie, i o nutach aldehydów i orzechów, jeżeli zostały poddane procesowi dojrzewania. Ciepłe, gładkie i trwałe.

* Kwasowość lotna może zostać przekroczona o 1 meq/l na każdą zawartość alkoholu przekraczającą 11 % i rok dojrzewania, maksymalnie do 20 meq/l.

* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 150 mg/l, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l i 200 mg/l, jeżeli jest większa lub równa 5 g/l

* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 15
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

6. Wina białe, różowe lub czerwone o niskiej zawartości alkoholu ("xispejant")

KRÓTKI OPIS

Jak powyższe opisy win białych, różowych i młodych czerwonych.

* Maksymalna zawartość dwutlenku siarki: 200 mg/l w przypadku win białych i różowych, 150 mg/l w przypadku win czerwonych, jeżeli zawartość cukru < 5 g/l; 250 mg/l w przypadku win białych i różowych oraz 200 mg/l w przypadku win czerwonych, jeżeli zawartość cukru jest większa lub równa 5 g/l;

* W przypadku nieokreślonych limitów należy przestrzegać obowiązujących przepisów.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 4,5
Minimalna kwasowość ogólna 3,5 grama na litr, wyrażona jako kwas winowy
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr) 13,33
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Odpowiednie ograniczenia dotyczące produkcji win

Zbiór należy przeprowadzać ze znaczną starannością, a do produkcji win ChNP przeznacza się wyłącznie winogrona zdrowe o stopniu dojrzałości wymaganym do produkcji win o minimalnej naturalnej objętościowej zawartości alkoholu równej lub wyższej niż 9,5 % obj. dla strefy CII, a dla strefy CIII (b) 10 % obj. zgodnie z przepisami wspólnotowymi.

Do ekstrakcji moszczu lub wina i oddzielenia go od skórek stosuje się odpowiednie ciśnienie, zapewniające uzyskanie nie więcej niż 74 litrów wina z każdych 100 kg zebranych winogron.

5.2. Maksymalna wydajność

1. Odmiany białe

12 000 kilogramów winogron z hektara

2.

88,8 hektolitra z hektara

3. Odmiany czerwone

10 000 kilogramów winogron z hektara

4.

74 hektolitrów z hektara

5. Odmiany Xarel lo rosado i Garnatxa roja lub Garnatxa gris

12 000 kilogramów winogron z hektara

6.

88,8 hektolitra z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Abrera

Agramunt: poprzednio dołączony dystrykt Montclar

Aguilar de Segarra

Agullana

Aiguamurcia

Albages, l'

Albi, l'

Albiol, l'

Albons

Aleixar, l'

Alfarras

Alcarras: działki nr 9022, 9017 i 9005 wieloboku katastralnego nr 6 i działki nr 3, 57, 9001, 9003, 9004, 9007 i 9027 wieloboku katastralnego nr 15

Albinyana

Alcover

Alella

Alforja

Algerri

Alió

Almacelles: działki nr 25, 180, 193 i 196 wieloboku katastralnego nr 5

Almenar

Almoster

Alòs de Balaguer

Alpicat

Altafulla

Ametlla de Mar, l'

Almetlla de Segarra, l'

Arbeca

Arboç, l'

Arenys de Mar

Arenys de Munt

Argentera, l'

Argentona

Arnes

Artés

Artesa de Segre

Ascó

Avinyó

Avinyonet de Penedès

Avinyonet de Puigventós

Badalona

Balaguer

Balsareny

Banyeres del Penedès

Barberà de la Conca

Barcelona, działka nr 1 wieloboku katastralnego nr 1

Baronia de Rialb

Batea

Begues

Begur

Belianes

Bellaguarda

Bellcaire d'Empordà

Bellmunt del Priorat

Bellprat

Bellvei

Benissanet

Bigues i Riells

Bisbal d'Empordà, la

Bisbal del Penedès, la

Bisbal de Falset, la

Biure

Blancafort

Boadella i les Escaules

Bonastre

Borges Blanques, las: działki nr 30 i 96 wieloboku katastralnego nr 9, działki nr 114, 165 i 167 wieloboku katastralnego nr 21 i działki nr 118, 119 i 120 wieloboku katastralnego nr 22

Borges del Camp, les

Bot

Botarell

Bovera

Brafim

Bruc, el

Cabacés

Cabanes

Cabanyes, les

Cabassers

Cabra del Camp

Cabrera d'Igualada

Cabrera de Mar

Cabrils

Cadaqués

Calafell

Calders

Caldes de Montbui, działka nr 57 wieloboku katastralnego nr 1 i działka nr 12 wieloboku katastralnego nr 2

Calella

Callus

Calonge

Cambrils

Canonja, la

Canovelles

Cantallops

Canyelles

Capafons

Capellades

Capęanes

Capmany

Cardedeu

Cardona

Carme

Caseres

Castell-Platja d'Aro

Castell de Mur: dołączone dystrykty Cellers i Guardia de Tremp

Castellbisbal

Castellet i la Gornal

Castellfollit del Boix

Castellgalí

Castellnou de Bages

Castelló de Farfanya

Castellolí

Castellvell del Camp

Castellví de la Marca

Castellví de Rosanes

Catllar, el

Cervelló

Cervia de les Garrigues

Cistella

Ciutadilla

Colera

Collbató

Colldejou

Conca de Dalt

Conesa

Constantí

Copons

Corbera de Llobregat

Coręa

Corbera d'Ebre

Cornudella de Montsant

Creixell

CruiUes; Monells i Sant Sadurní de l'Heura

Cubells, działka nr 90 wieloboku katastralnego nr 7

Cubelles

Cunit

Darnius

Duesaigües

Esparraguera

Espluga Calba, l'

Espluga de Francolí, l'

Espolla

Falset

Fatarella, la

Febró, la

Figuera, la

Figueres

Figuerola del Camp

Flix

Floresta, la

Fogars de Montclus

Fonollosa

Font-rubi

Foradada

Forallac

Forés

Franqueses del Vallès

Fulleda

Gaià

Gandesa

Garcia

Garidells, els

Garriguella

Gavet de la Conca i dołączone dystrykty Sant Cristofol de la Vall, Sant Marti de Barcedana i Sant Miquel de la Vall Gelida

Gimenells i el Pla de la Font

Ginestar

Granada, la

Granollers

Granyanella

Granyena de Segarra

Gratallops

Guiamets, els

Guimerà

Horta de Sant Joan

Hostalets de Pierola, els

Igualada

Isona i Conca Dellà, i dołączone dystrykty Conques, Figuerola d'Orcau, Orcau-Basturs oraz Sant Romà d'Abella

Ivars d'Urgell

Ivars de Noguera

Jonquera, la

Jorba

Juncosa

Juneda: działka nr 487 wieloboku katastralnego nr 5, działki nr 14, 15, 16, 33, 34 i 37 wieloboku katastralnego nr 12 i działki nr 3, 4 i 5 wieloboku katastralnego nr 13

Llacuna, la

Llançà

Llardecans

Lérida, los agregados de Raimat y de Sucs

Llers

Lliçà d'Amunt

Llimiana

Lloar, el

Llorenç del Penedès

Lloret de Mar

Maials

Maldà

Manresa

Marçà

Margalef

Marsà

Martorell

Martorelles

Masarac

Masllorenç

Masnou, el

Masó, la

Maspujols

Masquefa

Masroig, el

Massoteres

Mataró

Mediona

Menàrguens

Milà, el

Miravet

Molar, el

Mollet de Peralada

Montgat

Monistrol de Calders

Montblanc

Montbrió del Camp

Montferri

Montmell, el

Montoliu de Segarra

Montornès de Segarra

Montornès del Vallès

Mont-ral

Mont-ras

Mont-roig del Camp

Móra d'Ebre

Móra la Nova

Morell

Morera de Montsant, la, i dołączony dystrykt Scala-dei

Mura

Nalec

Navarcles

Navas

Nou de Gaia, la

Nulles

Odena

Olerdola

Olesa de Bonesvalls

Olivella

Omells de na Gaia, els

Omellons, els

Orpí

Orrius

Os de Balaguer

Pacs del Penedes

Palafrugell

Palamós

Palau-sator

Palau-saverdera

Pallaresos, els

Palma d'Ebre, la

Pals

Pau

Pedret i Marza

Penelles

Perafort

Peralada

Perelló, el

Piera

Pinell de Brai, el

Pira

Pla de la Font, el

Pla de Santa Maria, el

Pla del Penedes, el Pla del Penedes Pobla de Cérvoles, la Pobla de Claramunt, la Pobla de Mafumet, la Pobla de Massaluca, la Pobla de Montornes, la Pobla de Segur Poboleda

Pont d'Armentera, el Pont de Molins,

Pont de Vilomara i Rocafort, el

Pontons

Porrera

Port de la Selva, el

Portbou

Pradell de la Teixeta, el

Prades

Prat del Compte

Preixana

Preixens

Premia de Dalt

Premia de Mar

Puigdalber Puigpelat Querol Rabos Rajadell

Rasquera

Regencos

Renau

Reus

Riba-roja d'Ebre Riera de Gaia, la Riudecanyes Riudecols Riudoms

Riumors

Roca del Vallès, la

Roda de Barà

Rodonyà

Rocafort de Queralt

Roses

Rourell, el

Sabadell: posiadłość Can Gambús o numerze katastralnym 28003001 DG2020Ao powierzchni 2 ha

Salàs de Pallars

Sallent

Salomó

Sant Cebrià de Vallalta

Sant Climent Sescebes

Sant Cugat de Sesgarrigues

Sant Esteve Sesrovires

Sant Feliu de Buixalleu

Sant Feliu de Codines

Sant Feliu de Guíxols

Sant Fost de Campsentelles

Sant Fruitós de Bages

Sant Iscle de Vallalta

Sant Jaume dels Domenys

Sant Joan de Vilatorrada

Sant Jordi Desvalls

Sant Llorenç Savall

Sant Llorens d'Hortons

Sant Martí de Riucorb

Sant Martí de Tous

Sant Martí Sarroca

Sant Martí Vell

Sant Mateu de Bages

Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Riudebitlles

Sant Pol de Mar

Sant Quintí de Mediona

Sant Sadurní d'Anoia

Sant Salvador de Guardiola

Santa Cristina d'Aro

Santa Margarida i els Monjos

Santa Maria de Miralles

Santa Maria d'Oló

Santa Oliva

Santa Fe del Penedès

Santa Maria de Martorelles

Santa Margarida de Montbui

Santpedor

Sarral

Secuita, la

Selva del Camp, la

Selva de Mar, la

Senan

Sentmenat

Sitges

Siurana d'Empordà

Solivella

Sort

Subirats

Súria

Talamanca

Talarn

Tallada d'Empordà

Tarragona

Tàrrega

Tarrés

Teià

Terrades

Tiana

Tivissa

Tordera

Torrebesses, działki nr 247 i 283 wieloboku katastralnego nr 6

Torre de Claramunt, la

Torre de Fontaubella, la

Torre de l'Espanyol, la

Torredembarra

Torrefarrera

Torrelavit

Torrelles de Foix

Torrent

Torroella de Montgri

Torroja del Priorat

Tortellà

Tremp, dawna gmina i dołączone dystrykty Gurb, Palau de Noguera, Puigcercós, Suterranya oraz Vilamitjana

Ullà

Ulldemolins

Vallbona de les Monges

Vallbona d'Anoia

Vallclara

Vallfogona de Riucorb

Vallgorguina

Vallirana

Vall-llobrega

Vallromanes

Valls

Vandellós i l'Hospitalet de l'Infant

Vallmoll

Vendrell, el

Ventalló

Verdu

Vespella

Vilademuls

Vila-rodona

Vilafant

Vilafranca del Penedès

Vilagrassa: działka nr 92 wieloboku katastralnego nr 4

Vilajuïga

Vilalba dels Arcs

Vilallonga del Camp

Vilamalla

Vilamaniscle

Vilanant

Vilanova del Cami

Vilanova d'Escornalbou

Vilanova de Prades

Vilanova i la Geltru

Vilanova del Vallès

Vila-seca

Vilassar de Dalt

Vilassar de Mar

Vilabella

Vilaverd

Vilella Alta, la

Vilella Baixa, la

Vilosell, el

Vilobí del Penedès

Vilopriu

Vimbodí

Vinaixa

Vinebre

Vinyols i els Arcs"

7. Odmiany winorośli

GARNACHA TINTA - LLADONER

PARELLADA - MONTONEC

PARELLADA - MONTONEGA

XARELLO - CARTOIXA

XARELLO - PANSA BLANCA

XARELLO - PANSAL

8. Opis związku lub związków

8.1. Wino

Dzięki wyraźnemu wpływowi śródziemnomorskiemu powstają wina delikatne, gęste, o stosunkowo niskiej kwasowości, wysokiej zawartości alkoholu i aromatach, które, szczególnie w przypadku win czerwonych, uwydatniają się z wiekiem. Z drugiej strony silne nasłonecznienie, jakim cieszy się region, sprzyja uzyskiwaniu intensywnych barw tak typowych dla naszych win, w szczególności czerwonych.

W strukturze gleby dominują muł i glina, co nadaje odmianom białym oraz czerwonym bukiet i strukturę, a przy tym wyjątkowo intensywną barwę winom czerwonym.

Szeroka gama odmian winorośli występująca w Katalonii jest kolejnym dowodem otwartości na świat, która zawsze charakteryzowała Katalończyków, a także odzwierciedla długą historię produkcji wina w regionie. Pere Gil w 1600 r. podaje: "Wino jest zbierane w całym regionie Cathaluna zarówno na obszarach morskich, jak i śródziemnomorskich... Wina z Katalonii są na ogół mocne i bardzo dobre. Produkuje się w niej wszelkie rodzaje win..." A Jaume Ciurana (1980) opisuje podstawę wszelkich katalońskich win, która nadaje im wszystkim wspólną cechę: poświęcenie, pragnienie doskonalenia, a także wola pokonywania przeciwności u ludzi, którzy te wina tworzą.

8.2. Wino półmusujące

Wina powstające na glebach wapiennych są połyskliwe, aromatyczne i niezwykle wyrafinowane.

Przyspieszenie terminu zbioru umożliwia uzyskanie niższej zawartości alkoholu i większej kwasowości, co w połączeniu z obecnością naturalnie występującego dwutlenku węgla nadaje winom charakterystyczne wrażenie świeżości.

Warto podkreślić historyczny i kulturowy związek między społeczeństwem katalońskim a konsumpcją win z naturalnie występującym dwutlenkiem węgla. Dowodem tego związku jest obecna znaczna produkcja win musujących w Katalonii, której początek sięga pierwszej połowy XIX wieku.

8.3. Wino likierowe

Wyraźny wpływ Morza Śródziemnego i konsystencja gleb już opisana dla poszczególnych kategorii wina działają w taki sam sposób na wina likierowe objęte ChNP CATALUNYA: nadają im wysoką intensywność barwy i aromatu, pełny smak i średnią lub niską kwasowość.

Wina likierowe są często wybieranymi napojami alkoholowymi serwowanymi w Katalonii po posiłkach w połączeniu z różnymi orzechami (migdały, orzechy laskowe, orzechy pinii) i suszonymi owocami (rodzynki, figi, morele) w tradycyjnym katalońskim deserze znanym jako "postres de music" ("deser muzyków").

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

Określone w przepisach krajowych

Rodzaj wymogów dodatkowych:

Przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

Określenie "xispejant" można opcjonalnie umieszczać na etykietach win białych, różowych lub czerwonych o niższej zawartości alkoholu, uzyskanych w wyniku celowego przerwania fermentacji.

W celu odróżnienia "plantatora winorośli produkującego wino" na etykietach produktów stosuje się sformułowanie "CATALUNYA VINYERÓ". Mogą o nie wnioskować plantatorzy winorośli, którzy produkują wszystkie wytwarzane przez siebie wina wyłącznie z winogron produkowanych przez ich własne winnice.

Link do specyfikacji produktu

https://incavi.gencat.cat/.content/005-normativa/plecs-condicions-do-catalanes/Arxius-plecs/DOP-Cat-control-de-canvis.pdf

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.353.3

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 15/09/2022
Data ogłoszenia: 15/09/2022