Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 351/10)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Coteaux de Béziers"

PGI-FR-A1146-AM03

Data przekazania informacji: 7.7.2022 r.

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

W rozdziale I pkt 4 specyfikacji produktu dotyczącym obszarów geograficznych, na których przeprowadzono różne czynności, pkt 4.2 określający obszar bezpośredniego sąsiedztwa został przepisany, bez wprowadzania zmian, jako wykaz gmin zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym, w którym uznano i ustalono wykaz gmin w podziale na departamenty na poziomie krajowym. Ta zmiana redakcyjna umożliwia uwzględnienie obszaru bezpośredniego sąsiedztwa na podstawie obowiązującej w 2021 r. wersji oficjalnego kodu geograficznego redagowanego przez INSEE oraz zapewnienie jego prawnej definicji.

Jednolity dokument został uzupełniony o to odniesienie w punkcie "Wymogi dodatkowe - obszar bezpośredniego sąsiedztwa".

2. Odmiany winorośli

W rozdziale I pkt 4 specyfikacji produktu ChOG "Coteaux de Béziers" dotyczącym odmian winorośli

- dodaje się następujące odmiany:

"assyrtiko B, bronner B, cabernet blanc B, carricante B, fiano B, floreal B, johanniter B, muscaris B, saphira B, sauvig- nac B, solaris B, soreli B, souvigner gris B, verdejo B, voltis B, agiorgitiko N, artaban N, cabernet cortis N, calabrese N, monarch N, montepulciano N, moschofilero Rs, pinotin N, primitivo N, prior N, roditis Rs, saperavi N, touriga nacional N, vidoc N, xinomavro N".

Odmiany uwzględnione w specyfikacji produktu mają większą odporność na choroby grzybowe, a także są lepiej przystosowane do zmiany klimatu. Odmiany te są zgodne z profilem win objętych ChOG.

- Skreśla się następujące odmiany, które nie występują w winnicach objętych ChOG:

"Aranel N, Clairette rose Rs, Jurançon noir N, Manseng noir N, Maréchal Foch N, Muscat à petits grains rouges Rg, Muscat à petits grains roses Rs, Savagnin rose Rs, Altesse B, Arriloba B, Aubin B, Aubin vert B, Auxerrois B, Jurançon blanc B, Melon B, Merlot blanc B, Mondeuse blanche B, Müller-Thurgau B, Muscadelle B, Muscat cendré B, Pinot blanc B".

Te zmiany dotyczące odmian winorośli zostały przeniesione do części jednolitego dokumentu dotyczącej odmian winorośli.

3. Organ odpowiedzialny za kontrole

W rozdziale 3 specyfikacji produktu chronionego oznaczenia geograficznego "Coteaux de Beziers" zaktualizowano brzmienie punktu dotyczącego organu odpowiedzialnego za kontrole bez wprowadzania zmian.

Aktualizacja ta nie ma wpływu na jednolity dokument.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Coteaux de Beziers

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChOG - chronione oznaczenie geograficzne

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

1. ChOG "Coteaux de Beziers" czerwone

KRÓTKI OPIS

Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Beziers" jest zastrzeżone dla win niemusujących.

Wina czerwone wytwarza się głównie z odmian winorośli grenache, syrah, merlot lub cabernet-sauvignon jako wina jednoszczepowe lub mieszane dwuszczepowe. Mają szatę przechodzącą od mocnej barwy rubinowoczerwonej do intensywnej barwy owocu granatu z fioletowymi refleksami. Bukiet otwiera się na nutach pierwotnych czerwonych i czarnych owoców, które rozwijają się w dyskretne nuty mięty i lukrecji zwieńczone przyprawową puentą. W smaku, w pierwszym kontakcie gładkie, nacechowane głównie aromatami czerwonych owoców, o wyważonym finiszu, między wyraźnymi taninami a owocową krągłością.

W przypadku kryteriów analitycznych innych niż minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, wina spełniają limity określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna w miliekwiwalentach na litr
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

2. ChOG "Coteaux de Béziers" różowe

KRÓTKI OPIS

Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" jest zastrzeżone dla win niemusujących.

Wina różowe wytwarza się głównie z odmian winorośli cinsault, grenache i syrah, poprzez mieszanie tych odmian albo z jednej z nich. Charakteryzują się szatą o barwie od bladoróżowej do łososiowej. Bukiet o aromatach owoców jagodowych jest subtelny i amylowy. W smaku potoczyste i aksamitne, zawsze przyjemnie krągłe, orzeźwiające, apetyczne.

W przypadku kryteriów analitycznych innych niż minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, wina spełniają limity określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

3. ChOG "Coteaux de Béziers" białe

KRÓTKI OPIS

Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" jest zastrzeżone dla win niemusujących.

Wina białe, wytwarzane jako jednoszczepowe lub mieszane, są produkowane głównie z odmian chardonnay, sauvignon, viognier i vermentino, a także marsanne i grenache blanc. Posiadają barwę o krystalicznym odcieniu, złotożółtą z zielonymi refleksami. Wina te odznaczają się dominantą aromatów owoców egzotycznych i cytrusów. Są to wina żywe, zrównoważone, w smaku przyjemnie świeże.

W przypadku kryteriów analitycznych innych niż minimalna rzeczywista objętościowa zawartość alkoholu, wina spełniają limity określone w przepisach UE.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości) 9
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Szczególne praktyki enologiczne

W praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

5.2. Maksymalna wydajność

1. ChOG "Coteaux de Béziers" białe

110 hektolitrów z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiory winogron, ich fermentacja i wytwarzanie wina objętego chronionym oznaczeniem geograficznym "Coteaux de Béziers" odbywają się na obszarze następujących gmin departamentu Hérault:

Bassan, Béziers (z wyłączeniem sekcji AI, AH, AK, AL, AM, AV, AW, AX, AY, AZ, BC, BD (lewy brzeg Lirou), BM, BN, BT, BV), Boujan-sur-Libron, Cers, Corneilhan, Lieuran-lès-Béziers, Lignan-sur-Orb, Pailhès, Portiragnes, Sauvian, Sérig- nan, Servian (sekcja C1), Thézan-lès-Béziers (lewy brzeg Orb), Valras, Vendres (cała gmina z wyjątkiem sekcji BR), Vias, Villeneuve-lès-Béziers.

7. Odmiany winorośli

Agiorgitiko N

Alicante Henri Bouschet N

Alvarinho - Albarino

Aramon N

Aramon blanc B

Aramon gris G

Arinarnoa N

Artaban N

Arvine B - Petite Arvine

Assyrtiko B

Aubun N - Murescola

Bourboulenc B - Doucillon blanc

Bronner B

Cabernet blanc B

Cabernet cortis N

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

Calabrese N

Caladoc N

Carignan N

Carignan blanc B

Carmenère N

Carricante

Chardonnay B

Chasan B

Chenanson N

Chenin B

Cinsaut N - Cinsault

Clairette B

Colombard B

Cot N - Malbec

Egiodola N

Fer N - Fer Servadou, Braucol, Mansois, Pinenc

Fiano

Floreal B

Gamay N

Ganson N

Gewurztraminer Rs

Grenache N

Grenache blanc B

Grenache gris G

Gros Manseng B

Johanniter B

Lledoner pelut N

Macabeu B - Macabeo

Marsanne B

Marselan N

Mauzac B

Mauzac rose Rs

Merlot N

Meunier N

Monarch N

Mondeuse N

Montepulciano

Morrastel N - Minustellu, Graciano

Moschofilero Rs

Mourvèdre N - Monastrell

Muscardin N

Muscaris B

Muscat d'Alexandrie B - Muscat, Moscato

Muscat de Hambourg N - Muscat, Moscato

Muscat à petits grains blancs B - Muscat, Moscato

Nielluccio N - Nielluciu

Négrette N

Parrellada B

Petit Manseng B

Petit Verdot N

Picardan B - Araignan

Pinot gris G

Pinot noir N

Pinotin N

Piquepoul blanc B

Piquepoul gris G

Piquepoul noir N

Plant droit N - Espanenc

Portan N

Primitivo N - Zinfandel

Prior N

Riesling B

Rivairenc N - Aspiran noir

Roditis Rs

Roussanne B

Saperavi N

Saphira B

Sauvignac

Sauvignon B - Sauvignon blanc

Sauvignon gris G - Fié gris

Sciaccarello N

Semillon B

Solaris B

Soreli B

Souvignier gris Rs

Sylvaner B

Syrah N - Shiraz

Tannat N

Tempranillo N

Terret blanc B

Terret gris G

Terret noir N

Touriga nacional N

Ugni blanc B

Verdejo B

Verdelho B

Vermentino B - Rolle

Vidoc N

Viognier B

Voltis B

Xinomavro N

8. Opis związku lub związków

8.1. Specyfika obszaru geograficznego

Obszar geograficzny produkcji ChOG "Coteaux de Béziers" obejmuje 17 gmin w departamencie Hérault, w tym miasto Béziers, które stanowi jego geograficzne centrum. Większość winnic znajduje się między dwiema rzekami przybrzeżnymi, które płyną od podnóża Sewennów do Morza Śródziemnego - rzeką Libron, która ukształtowała krajobraz charakteryzujący się niskimi wzgórzami pokrytymi lasami sosnowymi a rzeką Orb, nad którą góruje katedra w Béziers, symbol z logo ChOG.

Margle i gleby koluwialne występujące na północnej części obszaru powstały w trzeciorzędzie (mioceńskie zagłębie Hérault). Na południu obszaru dominują osady aluwialne z czwartorzędu, w szczególności w postaci teras z willafran- szu. Piaszczyste gleby składające się z "piasków z Corneilhan" zajmują dużą powierzchnię dzięki niezwykłej formacji geologicznej o grubości 40 m. Ta różnorodność warunków glebowych stwarza możliwości adaptacyjne dla szerokiego wachlarza odmian.

Obszar produkcji ChOG "Coteaux de Béziers" charakteryzuje się śródziemnomorskim klimatem sprzyjającym uprawie winorośli dzięki ciepłym, suchym latom i łagodnym zimom, z dwoma okresami deszczowymi - jesienią i wiosną. Przez cały okres wegetacyjny winorośli temperatury są wystarczające, aby zapewnić właściwe dojrzewanie winogron. W części obszaru położonej w pobliżu morza w okresach wysokiej temperatury wiatr morski wywiera łagodzący wpływ. Opady deszczu mogą wahać się od 400 mm do 800 mm na całym obszarze, co wymaga szczególnej uwagi przy wyborze odmian winorośli i uwzględnienia ich odporności na suszę.

Taki układ geograficzny tworzy otwierający się na Morze Śródziemne korytarz międzyrzeczny, składający się z dobrze zdrenowanych gruntów nadających się do uprawy winorośli, o klimacie łagodnym i umiarkowanym. Rozwój gospodarczy i rolniczy regionu Biterrois, okręgu objętego ChOG Coteaux de Béziers, opiera się na zbiegu lądowych i rzecznych szlaków handlowych.

8.2. Specyfika produktu

Od dawnych czasów Grecy i Rzymianie, Galowie i Katarzy potrafili utrzymywać i rozwijać uprawę winorośli w regionie. Umiejętności winiarskie nabyte przez stulecia umożliwiły produkcję szeregu win, czerwonych, różowych i białych, ale też win słodkich, w tym Catharoise de Béziers (produkowanych z odmiany picardan, dawnej nazwy Cinsault), a także produkcję okowit z odmiany Terret-Bourret. Wina niemusujące z regionu Biterrois przeżyły istny renesans po kryzysie wywołanym przez filokserę, który dotknął tylko część obszaru. Szczytowy okres rozkwitu win z Béziers przypadł na drugą połowę XIX w. Osiedlenie się wielkich właścicieli ziemskich w posiadłościach o powierzchni kilkudziesięciu hektarów, napływ pracowników i połączenie kolejowe uczyniły Béziers samozwańczą "światową stolicą wina".

Po 1950 r. rozpoczął się okres spadku konsumpcji wina. Langwedoccy producenci wina podjęli wówczas znaczne wysiłki, aby przekształcić winnice z myślą o produkcji z mniejszych plonów i bardziej odpowiadającej gustom konsumentów.

Produkcja win regionalnych [fr. vins de pays], zainicjowana w latach 70. XX w., została uznana dekretem z 1982 r. i rozwija się w szybkim tempie. Obecnie produkcja wina ChOG "Coteaux de Béziers" odbywa się w pięciu wytwórniach spółdzielczych i piętnastu wytwórniach prywatnych. Zgodnie z osobistym wyborem każdego producenta wina objęte ChOG "Coteaux de Béziers" wprowadzane są do obrotu - w różnych proporcjach - w dwóch następujących rodzajach:

- wina produkowane poprzez mieszanie tradycyjnych odmian regionu, takich jak grenache, carignan, cinsault, mourvèdre, oraz z renomowanymi odmianami winorośli pochodzącymi z innych regionów uprawy winorośli,

- tak zwane wina "odmianowe" otrzymywane z jednej odmiany winorośli, głównie z odmian: merlot, cabernet- sauvignon, syrah, chardonnay albo sauvignon.

Dzięki opanowaniu umiejętności mieszania poszczególnych odmian, wina produkowane na wzgórzach Béziers odzwierciedlają w pełni specyfikę gruntów sprzyjających uprawie winorośli oraz produkcji win czerwonych, białych lub różowych. Producenci wina Coteaux de Béziers dowiedli z czasem swojej wytrwałości w reakcji na popyt i potrzeby konsumentów oraz sprzedawców, oferując produkty wysokiej jakości. Wytrwałość ta doprowadziła do powstania prawdziwej tradycji winiarskiej w okolicach Béziers.

Wina czerwone charakteryzują się aromatami pierwotnymi z przewagą nut owocowych. Taniny są łagodne i delikatne, struktura może być lżejsza lub bardziej zwarta, ale zawsze musi jej towarzyszyć krągłość, zwłaszcza na finiszu, miękka i bez nadmiernej zawartości garbników.

Wina różowe posiadają szatę od jasnoróżowej do intensywnie łososiowej. Bukiet owocowy, przyjemna krągłość w smaku i efekt orzeźwienia sprawiają, że jest to produkt atrakcyjny dla konsumentów.

Wina białe rozwijają również pierwotne nuty aromatyczne, z dominantą owoców. Równowagę zapewnia odpowiednia kwasowość, dostosowana do gęstości wina, w celu uzyskania świeżości smaku.

8.3. Związek przyczynowy między specyfiką obszaru geograficznego a specyfiką produktu

Od kilkudziesięciu lat producenci wina "Coteaux de Béziers", wytwórnie lub producenci niezależni, nadają produkcji nową dynamikę.

Ciepły i suchy klimat śródziemnomorski, w połączeniu z rolno-glebowym oddziaływaniem dwóch rzek przybrzeżnych wyznaczających korytarz otwierający się na Morze Śródziemne, składają się na dobrze zdrenowane grunty sprzyjające uprawie różnych odmian winorośli, które odznaczają się przede wszystkim owocowym charakterem.

Rzeka Libron ukształtowała krajobraz charakteryzujący się niskimi wzgórzami pokrytymi lasami sosnowymi ("les Soubergues" w Langwedocji), gdzie uprawia się głównie odmiany winorośli do produkcji win czerwonych, z których można uzyskać także intensywne wina różowe. Natomiast po drugiej stronie obszaru rzeka Orb, nad którą góruje katedra w Béziers, symbol z logo ChOG, ukształtowała bardziej żyzne tereny sprzyjające produkcji win białych i niektórych lekkich win czerwonych.

To właśnie ta specyficzna różnorodność warunków rolno-glebowych w pełni odzwierciedla potencjał odmian winorośli i sprzyja produkcji win o aromatach charakteryzujących się krągłością i gęstością.

Produkcja ChOG charakteryzuje się wysokim odsetkiem win różowych, niemal dorównującym odsetkowi win czerwonych. Perspektywy rynkowe zachęcają do rozwoju produkcji tych łatwych w konsumpcji win różowych.

Gminy pobliskiego Biterrois są w głównej mierze gminami winiarskimi, a działalność turystyczna i działalność związana z obchodami świąt (plaże, dziedzictwo kulturowe, feria Béziers itp.) są cennymi sprzymierzeńcami w promowaniu win produkowanych z myślą o ich utożsamianiu z terytorium, takich jak wina objęte ChOG "Coteaux de Béziers". Znaczna część produkcji jest sprzedawana zagranicznym klientom (Beneluks, Niemcy, Wielka Brytania), co świadczy o renomie ChOG "Coteaux de Béziers". Producenci wina angażują się również w organizację lokalnych obchodów świąt. Działania te przyczyniają się do tworzenia i utrzymania renomy wina i silnego powiązania między winem a społeczeństwem regionu Biterrois.

Muzeum Biterrois, utworzone w 1834 r., prezentujące historię i ewolucję obecności człowieka w regionie Béziers, pokazuje nierozerwalną więź łączącą terytorium Biterrois z uprawą winorośli: znaczna część muzeum poświęcona jest tematyce wina i winorośli oraz biografiom licznych bednarzy i garncarzy, którzy osiedlili się w regionie (amfory umożliwiające transport wina do Rzymu i jego prowincji).

Ten związek między turystyką a działalnością winiarską stanowi fundament renomy win "Coteaux de Béziers".

Winorośl daje utrzymanie mieszkańcom regionu Biterrois, i - zarówno niegdyś, jak i obecnie - kształtuje rozwój tego obszaru.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu

Obszar bezpośredniego sąsiedztwa, określony na zasadzie odstępstwa w odniesieniu do fermentacji i produkcji win objętych chronionym oznaczeniem geograficznym "Coteaux de Béziers", składa się z terytoriów następujących gmin w departamencie Hérault, zgodnie z oficjalnym kodem geograficznym "code officiel géographique" z 2021 r.:

Abeilhan, Adissan, Agde, Agel, Aigne, Aigues-Vives, Les Aires, Alignan-du-Vent, Assignan, Aumes, Autignac, Azilla- net, Babeau-Bouldoux, Beaufort, Bédarieux, Berlou, Bessan, Béziers (sekcje AI, AH, AK, AL, AM, AV, AW, AX, AY, AZ, BC, BM, BN, BT, BV oraz część sekcji BD na lewym brzegu Lirou), Boisset, Cabrerolles, Cabrières, Cambon-et-Salver- gues, Camplong, Capestang, Cassagnoles, Castanet-le-Haut, Castelnau-de-Guers, La Caunette, Causses-et-Veyran, Caus- siniojouls, Caux, Cazedarnes, Cazouls-d'Hérault, Cazouls-lès-Béziers, Cébazan, Cessenon-sur-Orb, Cesseras, Colom- bières-sur-Orb, Colombiers, Combes, Coulobres, Courniou, Creissan, Cruzy, Espondeilhan, Faugères, Félines- Minervois, Ferrals-les-Montagnes, Ferrières-Poussarou, Florensac, Fontès, Fos, Fouzilhon, Fraisse-sur-Agout, Gabian, Graissessac, Hérépian, Lamalou-les-Bains, Laurens, Lespignan, Lézignan-la-Cèbe, Lieuran-Cabrières, La Livinière, Magalas, Maraussan, Margon, Marseillan, Maureilhan, Minerve, Mons, Montady, Montagnac, Montblanc, Montels, Montesquieu, Montouliers, Murviel-lès-Béziers, Neffiès, Nézignan-l'Évêque, Nissan-lez-Enserune, Nizas, Olargues, Olonzac, Oupia, Pardailhan, Péret, Pézenas, Pézènes-les-Mines, Pierrerue, Pinet, Poilhes, Pomérols, Le Poujol-sur-Orb, Pouzolles, Le Pradal, Prades-sur-Vernazobre, Prémian, Puimisson, Puissalicon, Puisserguier, Quarante, Rieussec, Riols, Roquebrun, Roquessels, Rosis, Roujan, Saint-Chinian, Saint-Étienne-d'Albagnan, Saint-Étienne-Estréchoux, Saint- Geniès-de-Varensal, Saint-Geniès-de-Fontedit, Saint-Gervais-sur-Mare, Saint-Jean-de-Minervois, Saint-Julien, Saint- Martin-de-l'Arçon, Saint-Nazaire-de-Ladarez, Saint-Pons-de-Thomières, Saint-Pons-de-Mauchiens, Saint-Thibéry, Saint-Vincent-d'Olargues, La Salvetat-sur-Agout, Servian (z wyjątkiem sekcji CI), Siran, Le Soulié, Taussac-la-Billière, Thézan-lès-Béziers (części sekcji AR i AS położone na prawym brzegu Orb), Tourbes, La Tour-sur-Orb, Usclas- d'Hérault, Vailhan, Valros, Vélieux, Vendres (sekcja BR), Verreries-de-Moussans, Vieussan, Villemagne-l'Argentière, Villespassans.

Etykietowanie

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu

Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" można uzupełnić nazwą jednej lub kilku odmian winorośli.

Chronione oznaczenie geograficzne "Coteaux de Béziers" można uzupełnić określeniami "primeur" lub "nouveau".

Gdy określenie "chronione oznaczenie geograficzne" zastępuje się tradycyjnym określeniem "vin de pays", na etykiecie umieszcza się unijne logo ChOG.

Link do specyfikacji produktu

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-5c95eaef-900f-4ec5-b542-c3e7389e557b

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.351.27

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia zmiany standardowej w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 14/09/2022
Data ogłoszenia: 14/09/2022