[Odesłanie prejudycjalne - Prawo żywnościowe - Rozporządzenie (WE) nr 2073/2005 - Kryteria mikrobiologiczne dotyczące żywności - Artykuł 3 ust. 1 - Obowiązki spoczywające na przedsiębiorstwach sektora spożywczego - Załącznik I - Punkt 1.2 rozdziału 1 - Dopuszczalne limity obecności Listeria monocytogenes w produktach rybołówstwa przed ich wprowadzeniem do obrotu i po wprowadzeniu do obrotu - Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 - Artykuł 14 ust. 8 - Urzędowa kontrola produktu na etapie wprowadzania do obrotu - Zakres]Język postępowania: estoński
(2022/C 318/09)
(Dz.U.UE C z dnia 22 sierpnia 2022 r.)
Sąd odsyłający
Tallinna Halduskohus
Strony w postępowaniu głównym
Strona skarżąca: Aktsiaselts M.V.WOOL
Strona pozwana: Pollumajandus- ja Toiduamet
Sentencja
Wykładni art. 3 ust. 1 rozporządzenia Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, ze zmianami wynikającymi z rozporządzenia Komisji (UE) nr 2019/229 z dnia 7 lutego 2019 r., w związku z pkt 1.2 rozdziału 1 załącznika I do tego rozporządzenia należy dokonywać w ten sposób, że w przypadku gdy producent nie jest w stanie wykazać w sposób zadowalający dla właściwego organu, że przez cały okres przechowywania żywności będzie ona spełniała normy określone limitem 100 jednostek tworzących kolonię na gram (g) jeśli chodzi o obecność Listeria monocytogenes, do żywności, która została wprowadzona do obrotu w okresie jej przechowywania, nie ma zastosowania przewidziany w pkt 1.2 tego załącznika limit wymagający braku obecności Listeria monocytogenes w 25g badanego produktu spożywczego.