Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33

Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
(2022/C 246/08)

Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .

POWIADOMIENIE O STANDARDOWEJ ZMIANIE W JEDNOLITYM DOKUMENCIE

"Jasnieres"

PDO-FR-A0393-AM01

Data przekazania informacji: 1.4.2022

OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY

1. Oficjalny kod geograficzny

Zaktualizowano gminy obszaru geograficznego oraz obszaru bezpośredniego sąsiedztwa według oficjalnego kodu geograficznego.

Granice obszaru geograficznego pozostają niezmienione.

Zmieniono pkt 6 i 9 jednolitego dokumentu.

2. Wyznaczone działki rolne

Do wykazu posiedzeń właściwego komitetu krajowego, który zatwierdził wyznaczone działki rolne, dodano datę pisemnych konsultacji zakończonych w dniu 15 grudnia 2021 r.

Zmiana ta ma na celu dodanie daty zatwierdzenia przez właściwy organ krajowy zmiany dotyczącej działek wyznaczonych do produkcji w obrębie obszaru geograficznego produkcji. Wyznaczenie granic działek rolnych polega na zidentyfikowaniu na obszarze geograficznym produkcji działek nadających się do produkcji produktu objętego daną chronioną nazwą pochodzenia.

Przedmiotowe zmiany nie dotyczą jednolitego dokumentu.

3. Obrót między uprawnionymi właścicielami składów

W rozdziale 1 usuwa się pkt IX ppkt 5 lit. b) dotyczący daty wprowadzenia win do obrotu między uprawnionymi właścicielami składów.

Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.

4. Odniesienie do organu kontrolnego

Brzmienie odniesienia do organu kontrolnego zmieniono w celu ujednolicenia brzmienia z innymi specyfikacjami nazw pochodzenia. Przedmiotowa zmiana ma charakter wyłącznie redakcyjny.

Zmiana ta nie wymaga zmiany jednolitego dokumentu.

JEDNOLITY DOKUMENT

1. Nazwa lub nazwy

Jasnieres

2. Rodzaj oznaczenia geograficznego

ChNP - chroniona nazwa pochodzenia

3. Kategorie produktów sektora wina

1. Wino

4. Opis wina lub win

KRÓTKI OPIS

Są to białe wina niemusujące. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach wytrawnych wynosi co najmniej 10 %. Naturalna objętościowa zawartość alkoholu w winach o zawartości cukrów fermentujących (glukozy + fruktozy) powyżej 12 g/l wynosi co najmniej 12,5 %.

Po zapakowaniu wina spełniają poniższe normy analityczne: Zawartość cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) w winach wytrawnych nie przekracza 8 gramów na litr. Kwasowość ogólna, wyrażona w gramach kwasu winowego na litr, nie jest niższa od zawartości cukrów fermentacyjnych o więcej niż 2 gramy na litr. Kwasowość lotna jest mniejsza lub równa:

- 12,2 miliekwiwalentów na litr do dnia 31 grudnia roku następującego po zbiorach;

- 15,3 miliekwiwalentów na litr do dnia 31 grudnia następnego roku.

Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 12,5 %.

Kwasowość ogólna i całkowita zawartość dwutlenku siarki są zgodne z wartościami określonymi w przepisach unijnych. Młode wina wytrawne rozwijają zazwyczaj aromaty owocowe i kwiatowe. Wina te pozostawiają świeży posmak. Ich potencjał ujawnia się w miarę dojrzewania, kiedy to pojawiają się łagodne nuty związane z rozwojem wina, takie jak miód czy przekwitła róża. Jeżeli zawierają cukry fermentacyjne, ich złożoność i potencjał w zakresie przechowywania są na ogół większe.

Często pojawiają się bujniejsze nuty owoców egzotycznych lub słodsze nuty suszonych owoców, do których dołączają dość często podczas dojrzewania nuty prażonych migdałów lub pigwy.

Ogólne cechy analityczne
Maksymalna całkowita zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna rzeczywista zawartość alkoholu (w % objętości)
Minimalna kwasowość ogólna
Maksymalna kwasowość lotna (w miliekwiwalentach na litr)
Maksymalna całkowita zawartość dwutlenku siarki (w miligramach na litr)

5. Praktyki winiarskie

5.1. Szczególne praktyki enologiczne

1. Szczególna praktyka enologiczna

W przypadku win o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukozy i fruktozy) powyżej 12 gramów na litr wszelkie praktyki wzbogacania są zabronione. Całkowita objętościowa zawartość alkoholu w winach po wzbogaceniu nie przekracza 12,5 %. Poza wymienionymi powyżej zakazami w praktykach enologicznych towarzyszących produkcji wina należy przestrzegać wymogów obowiązujących na poziomie wspólnotowym oraz zawartych w kodeksie rolnictwa i rybołówstwa morskiego.

2. Praktyka uprawy

a) gęstość nasadzeń: Minimalna gęstość obsady w winnicy wynosi 5 500 roślin na hektar, a odstęp między rzędami winorośli wynosi maksymalnie 1,80 metra. Odstęp między krzewami w tym samym rzędzie nie przekracza 1 metra.

b) zasady cięcia: Stosuje się cięcie czopowe, przy czym każdy z czopów może posiadać maksymalnie 3 oczka. Całkowita liczba oczek na łozie nie może przekraczać 13.

5.2. Maksymalna wydajność

1. 63 hektolitry z hektara

6. Wyznaczony obszar geograficzny

Zbiór winogron, ich fermentacja oraz produkcja i dojrzewanie win odbywają się na obszarze następujących gmin departamentu Sarthe (wykaz sporządzony na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2021 r.): Lhomme, Loir en Vallée (w odniesieniu do obszaru gminy delegowanej Ruillé-sur-Loir).

7. Odmiana(-y) winorośli

Chenin B

8. Opis związku lub związków

Opis czynników naturalnych mających wpływ na związek z obszarem

Obszar geograficzny kontrolowanej nazwy pochodzenia Jasnières, położony w sercu doliny rzeki Loir, odpowiada bardzo stromemu zboczu o południowym nachyleniu, łączącemu gminy Ruillé-sur-Loir i Lhomme na odcinku około 5 kilometrów na prawym brzegu doliny. Nazwa "Jasnières" pochodzi od charakterystycznego miejsca, które w późniejszym czasie stało się symbolem całego wzgórza i produkowanych na nim win. Wzgórze ma szerokość około 300 metrów i jest poprzecinane trzema dolinami, które wyraźnie odznaczają się w krajobrazie. Działki wyznaczone do zbioru winogron znajdują się w najbardziej stromej części tego wzgórza o nachyleniu około 15 %, na wysokości 70-120 metrów, a ich powierzchnia wynosi około 50 hektarów. W takich warunkach, ze względu na działanie erozji, która odsłoniła podłoże, gleby są powierzchniowe, kamieniste i szybko się nagrzewają. Powstały one głównie na tufo- wych formacjach turońskich i senońskich iłach z krzemieniami. W niektórych miejscach mogą one pochodzić z eoceń- skich formacji detrytycznych lub zawierać elementy pochodzące z tarasów aluwialnych rzeki Loir.

Dzięki połączeniu wpływów oceanicznych i kontynentalnych klimat obszaru geograficznego jest łagodny typu oceanicznego. Loir pełni rolę regulatora termicznego, podobnie jak doliny, które odprowadzają zimne powietrze ze zbocza. Opady wynoszą około 680 milimetrów rocznie.

Opis czynników ludzkich mających wpływ na związek z obszarem

Według przekazów ustnych u źródeł rozwoju winorośli w dolinie rzeki Loir leży założenie w średniowieczu klasztoru Saint-Lézin w Marçon. Producenci wina szybko odkryli, że w sercu tej doliny znajduje się szczególne wzgórze Jasniè- res i że odmiana winorośli chenin B zasadzona na najdalej wysuniętym na północ obszarze upraw na tym wzgórzu pozwala na produkcję oryginalnych win. Liczne jaskinie wydrążone i wykorzystywane do produkcji wina sprzyjały prowadzeniu tej produkcji i ułatwiały przechowywanie win z Jasnières. W XVI wieku regularnie pojawiały się wzmianki o białych winach znad rzeki Loir. Przykładowo Rabelais w swoim "Pantagruelu" zauważa, że gmina La Chartre położona w sercu doliny rzeki Loir i tuż u podnóża wzgórza Jasnières była oblegana przez handlarzy winem; Ronsard śpiewa o winach znad rzeki Loir, a Henryk IV, przemieszczając się między La Flèche i Vendôme, odkrywa wina z Jasnières i życzy sobie, by podawano je w królewskim zamku w Saint-Germain-en-Laye. Następnie, aż do końca XIX wieku, holenderscy kupcy podróżowali w górę Loary i jej dopływów, zaopatrując się w białe wina znad rzeki Loir i z Jasnières i transportując je do krajów Europy Północnej, które szczególnie ceniły białe wina produkowane w Dolinie Loary z odmiany chenin B. Należy w tym kontekście podkreślić znaczenie rzeki Loir, która dzięki swojemu połączeniu z Loarą umożliwia wywóz towarów i win produkowanych w Sarthe.

Jules Guyot w publikacji "Étude des vignobles de France" ("Badanie winnic we Francji") (1876) zauważa, że "klimat Sarthe należy do tej części strefy umiarkowanej, w której słodkie owoce nabierają maksymalnej delikatności, winogrona są wyśmienite, a produkowane wina niezwykłe". To właśnie w XIX wieku wina białe z Jasnières zyskały uznanie u szerszej klienteli, przy czym szczególnie cenione były roczniki 1837, 1870 i 1893. Curnonsky, znany krytyk kulinarny początków XX wieku nazywany księciem gastronomii, stwierdził wówczas, że "trzykrotnie w ciągu stulecia Jasnières okazuje się najwspanialszym ze wszystkich białych win na świecie".

W 1937 r. kontrolowana nazwa pochodzenia "Jasnieres" była jedną z pierwszych nazw zatwierdzonych dla różnych kategorii win.

W 2009 r. winnica AOC "Jasnières" zajmuje ponad 50 ha, uprawą zajmuje się około 25 producentów wina, a wielkość produkcji osiąga niemal 2 500 hl. Młode wina wytrawne rozwijają zazwyczaj aromaty owocowe i kwiatowe.

Wina te pozostawiają świeży posmak. Ich potencjał ujawnia się w miarę dojrzewania, kiedy to pojawiają się łagodne nuty związane z rozwojem wina, takie jak miód czy przekwitła róża.

Jeżeli zawierają cukry fermentacyjne, ich złożoność i potencjał w zakresie przechowywania są na ogół większe. Często pojawiają się bujniejsze nuty owoców egzotycznych lub słodsze nuty suszonych owoców, do których dołączają dość często podczas dojrzewania nuty prażonych migdałów lub pigwy. Obszar geograficzny "Jasnières", położony w granicach klimatycznych uprawy odmiany chenin B, odmiany winorośli szlachetnej "Val de Loire", a także odmiany późnej, stwarza na tym wzgórzu o ekspozycji południowej korzystne warunki naturalne, które nadają winom oryginalny aromat i wyjątkową równowagę.

Aby zapewnić winom taką oryginalną ekspresję, konieczne jest optymalne zarządzanie dynamiką i potencjałem produkcyjnym winorośli, co znajduje odzwierciedlenie w rygorystycznej metodzie prowadzenia winorośli i stosowaniu cięcia krótkiego.

Zgodnie ze stosowanymi praktykami, do zbioru winogron wyznacza się jedynie te działki rolne, których gleby wykazują odpowiednie właściwości hydrologiczne i termiczne.

Zróżnicowanie poszczególnych roczników, które jest szczególnie widoczne w tej winnicy, od dawna umożliwia wykorzystanie różnych warunków dojrzewania winogron. W zależności od warunków pogodowych winogrona zebrane w danym roku mają mniejszą lub większą naturalną zawartość cukrów i można z nich wyprodukować różne rodzaje win. Gdy warunki pogodowe podczas zbiorów są szczególnie korzystne, zbiera się winogrona o wysokiej zawartości cukrów nagromadzonych wskutek podsuszania na krzewie lub działania szlachetnej pleśni, dzięki czemu uzyskuje się wina o wysokiej zawartości cukrów resztkowych, które mogą być przechowywane przez kilkadziesiąt lat. Rozległe jaskinie wydrążone w tufie umożliwiają przeprowadzanie procesu dojrzewania win, co jest niezbędne do wykształcenia się ich właściwości aromatycznych; element ten określono jako obowiązkowy w specyfikacji produktu.

Wina z Jasnières, które już w XVI wieku opiewali królowie i erudyci, zyskały renomę wśród szerokiej klienteli w drugiej połowie XIX wieku i do dziś zajmują szczególne miejsce na rynku północnych win białych z Doliny Loary.

9. Dodatkowe wymogi zasadnicze (pakowanie, etykietowanie i inne wymogi)

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

odstępstwo dotyczące produkcji na wyznaczonym obszarze geograficznym

Opis wymogu:

obszar bezpośredniego sąsiedztwa w odniesieniu do fermentacji, produkcji i dojrzewania wina, to obszar następujących gmin (wykaz sporządzony na podstawie oficjalnego kodu geograficznego z 2021 r.):

w departamencie Indre-et-Loire: Bueil-en-Touraine; Épeigné-sur-Dême, Saint-Aubin-le-Dépeint, Saint-Christophe-sur- le-Nais, Saint-Paterne-Racan, Villebourg;

w departamencie Loir-et-Cher: Montoire-sur-le-Loir;

w departamencie Sarthe: Beaumont-sur-Dême, Chahaignes, La Chartre-sur-le-Loir, Chenu, Dissay-sous-Courcillon, Flée, Loir en Vallée (w odniesieniu do obszaru gminy delegowanej Poncé-sur-le-Loir), Marçon, Montval-sur-Loir, Nogent-sur-Loir, Saint-Germain-d'Arcé, Saint-Pierre-de-Chevillé, Vancé.

Ramy prawne:

przepisy krajowe

Rodzaj wymogów dodatkowych:

przepisy dodatkowe dotyczące etykietowania

Opis wymogu:

a) Wszelkie określenia fakultatywne, których stosowanie - zgodnie z przepisami wspólnotowymi - mogą regulować państwa członkowskie, umieszcza się na etykietach czcionką o wymiarach (wysokość i szerokość) nieprzekraczają- cych dwukrotności wymiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

b) Wymiary czcionki, którą zapisana jest nazwa geograficzna "Val de Loire", nie mogą przekraczać pod względem wysokości, szerokości ani grubości dwóch trzecich rozmiarów czcionki, którą zapisano kontrolowaną nazwę pochodzenia.

c) Na etykietach win o zawartości cukrów fermentacyjnych (glukozy + fruktozy) do 8 gramów na litr musi znajdować się określenie "wytrawne".

d) Na etykietach win objętych kontrolowaną nazwą pochodzenia można umieścić nazwę mniejszej jednostki geograficznej, pod warunkiem że:

- jest to miejsce (fr. lieu-dit) wpisane do ksiąg wieczystych;

- została ona podana w deklaracji zbiorów.

Link do specyfikacji produktu

http://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-e4328415-66c5-43e9-917a-85b9aca21caa

1 Dz.U. L 9 z 11.1.2019, s. 2.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2022.246.19

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja informacji dotyczącej zatwierdzenia standardowej zmiany w specyfikacji produktu objętego nazwą pochodzenia w sektorze winorośli i wina, o której to zmianie mowa w art. 17 ust. 2 i 3 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33
Data aktu: 29/06/2022
Data ogłoszenia: 29/06/2022