Niniejsza informacja zostaje opublikowana zgodnie z art. 17 ust. 5 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2019/33 1 .POWIADOMIENIE O ZMIANIE STANDARDOWEJ W JEDNOLITYM DOKUMENCIE
"Εύβοια" (Evia)
PGI-GR-A1559-AM01
Data przekazania informacji: 18 stycznia 2022 r.
OPIS I UZASADNIENIE ZATWIERDZONEJ ZMIANY
1. Poprawa właściwości organoleptycznych win
Uzasadnienie: Proponowana zmiana poprawia i rozszerza opis właściwości organoleptycznych win, aby zapewnić konsumentom bardziej precyzyjny opis produktu.
Wprowadzono zmiany w sekcjach zatytułowanych "Opis win" i "Związek z obszarem geograficznym", dodając informacje pod nagłówkiem "Szczegółowe informacje o produkcie".
2. Dodanie odmiany winorośli Viognier i białej odmiany Moschato, w dowolnej proporcji, do składu odmianowego wina białego (wytrawnego, półwytrawnego, półsłodkiego, słodkiego)
Uzasadnienie: Odmiany tych winorośli są bardzo dobrze dostosowane do obszaru, a winifikacja tych odmian zaowocowała winami wysokiej jakości.
Eksperymentalne nasadzenia, w przeszłości i ostatnio, z wykorzystaniem odmiany Viognier i białej odmiany Moschato oraz winifikacja we współpracy z Uniwersytetem Rolniczym w Atenach zaowocowały doskonałymi winami i właściwościami, które można przypisać specyficznym cechom winnic na naszym obszarze. Odmiany te dobrze dostosowały się do lokalnych warunków uprawy. Właściwości win białych produkowanych z odmian Viognier, Vidiano i białej odmiany Moschato odpowiadają właściwościom win białych opisanych w dokumentacji technicznej dotyczącej oznaczenia geograficznego Evia, a nawet mogą być bardziej wyraziste.
Biała odmiana Moschato daje klarowny żółtozielony kolor ze złotymi refleksami. Zapach jest złożony, z aromatami owoców i świeżych winogron, cytryny, pomarańczy i innych kwiatów cytrusowych, płatków róży i miodu. Bukiet jest pełny i owocowy, z cytrynową kwasowością i długim finiszem.
Odmiana Moschato daje klarowny żółtozielony kolor z refleksami zielonymi do złotych. Zapach jest wyrazisty, o dużej intensywności aromatów owoców cytrusowych, pestkowych i tropikalnych, z dodatkiem cytryny i kwiatu pomarańczy. Bukiet jest bogaty, pełny i owocowy, o zrównoważonej kwasowości i długim, złożonym, pełnym finiszu.
Z odmian tych produkuje się również wina białe (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie), które odpowiadają obecnym trendom konsumenckim i cieszą się szczególnym zainteresowaniem handlowym. Mogą być poddawane winifikacji samodzielnie lub w połączeniu z innymi zalecanymi odmianami białymi uprawianymi na tym obszarze (Savatiano, Assyrtiko, Roditis).
3. Dodanie odmiany winorośli Viognier do składu odmianowego wina czerwonego (wytrawnego, półwytrawnego, półsłodkiego, słodkiego) oraz wyjaśnienie proporcji
Wino czerwone objęte ChOG Evia (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie) produkuje się z winogron odmian Mandilaria (Kountoura Mavri), Vradyano, Agiorgitiko, Liatiko, Karampraimis, Ritino, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache rouge i Merlot, w dowolnych proporcjach. Odmiana Viognier może być użyta w proporcji do 10 % w połączeniu z innymi odmianami.
Uzasadnienie: wyrażenie "w dowolnych proporcjach" dodano, aby doprecyzować skład odmianowy danego produktu. Dzięki dodaniu odmiany Viognier uzyskuje się wina o niższej kwasowości, co poprawia jakość win objętych ChOG Evia. Kiedy białą odmianę Viognier uprawia się i poddaje winifikacji razem z odmianami czerwonymi dopuszczonymi do produkcji wina czerwonego, nabiera cech przejrzałych suszonych czarnych owoców o orzeźwiającej kwasowości, pełnego, oleistego bukietu, mocnej struktury i miękkich, aksamitnych tanin, co wynika z faktu, że odmiana Viognier jest przejrzała w dniu zbiorów.
4. Dodanie wyrażenia "w dowolnej proporcji" do składu odmianowego wina różowego (wytrawnego, półwy- trawnego, półsłodkiego, słodkiego)
Uzasadnienie: wyrażenie "w dowolnych proporcjach" dodano, aby doprecyzować skład odmianowy danego produktu.
5. Dodanie odmiany Vradyano do jednolitego dokumentu
Odmianę Vradyano dodano do jednolitego dokumentu dla wszystkich win. Została ona pominięta przez pomyłkę, mimo że była wymieniona w specyfikacji produktu.
6. Usunięcie wymogu, aby winnice znajdowały się na wysokości powyżej 10 m n.p.m.
W szczególności:
"Obszar wyznaczony do produkcji win objętych ChOG Evia to obszar znajdujący się w granicach administracyjnych jednostki regionalnej (dawnej prefektury) Eubea (Ewia)".
Uzasadnienie: "terroir" wyspy Eubea jest częściowo wyspiarski, a częściowo kształtowany przez krajobraz górski. Tradycyjnie winnice rozciągają się od morza do podnóża trzech dużych gór - Dirfi, Telethrio i Ochi. W winnicach położonych nad morzem produkuje się wino o takich samych cechach jakościowych jak te położone na wysokości ponad 10 metrów, a nawet te położone w głębi lądu, ponieważ morska bryza przechodzi przez nie, gdy wieje w głąb lądu i gdy powraca, kiedy odbija się od naturalnej bariery, jaką stanowią góry. Wina produkowane z winogron uprawianych w winnicach znajdujących się w granicach administracyjnych jednostki regionalnej Eubea powinny być uprawnione do używania ChOG Evia.
Zmieniono sekcję dotyczącą "wyznaczonego obszaru".
7. Aktualizacja dokumentacji technicznej Evia (ChOG)
Aby zaktualizować dokumentację techniczną, w specyfikacji produktu i jednolitym dokumencie wprowadzono następujące zmiany:
a) udoskonalenie opisu w sekcji zatytułowanej "Związek z obszarem geograficznym";
b) dodanie i zastąpienie przepisów krajowych dotyczących mających zastosowanie wymogów i kontroli win objętych ChNP i ChOG oraz
c) zmiana szczegółowych informacji dotyczących właściwych organów kontrolnych.
Wprowadzono zmiany w sekcjach zatytułowanych "Związek z obszarem geograficznym", "Wymogi mające zastosowanie" i "Kontrole - szczegółowe informacje dotyczące organów i organizacji kontrolnych".