[Odesłanie prejudycjalne - Rozporządzenie (UE) nr 1169/2011 - Przekazywanie konsumentom informacji na temat żywności - Artykuł 9 ust. 1 lit. l) - Informacja o wartości odżywczej - Artykuł 31 ust. 3 akapit drugi - Obliczanie wartości energetycznej i ilości składników odżywczych - Możliwość podania takich informacji w odniesieniu do żywności po przygotowaniu - Warunki - Artykuł 33 ust. 2 akapit drugi - Wyrażanie ilości w przeliczeniu na porcję lub na jednostkową ilość żywności]Język postępowania: niemiecki
(2022/C 11/14)
(Dz.U.UE C z dnia 10 stycznia 2022 r.)
Sąd odsyłający
Bundesgerichtshof
Strony w postępowaniu głównym
Strona wnosząca skargę rewizyjną: Bundesverband der Verbraucherzentralen und Verbraucherverbände - Verbraucherzentrale Bundesverband eV
Druga strona postępowania: Dr. August Oetker Nahrungsmittel KG
Sentencja
Artykuł 31 ust. 3 akapit drugi rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 należy interpretować w ten sposób, że przepis ten ma zastosowanie wyłącznie do żywności, która wymaga przygotowania i której sposób przygotowania jest z góry określony.