(2015/C 154/09)(Dz.U.UE C z dnia 9 maja 2015 r.)
Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu zgodnie z art. 51 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 1 .
WNIOSEK O ZATWIERDZENIE ZMIANY INNEJ NIŻ NIEZNACZNA W SPECYFIKACJI NAZWY ZAREJESTROWANEJ W REJESTRZE CHRONIONYCH NAZW POCHODZENIA I CHRONIONYCH OZNACZEŃ GEOGRAFICZNYCH
Wniosek o zatwierdzenie zmiany zgodnie z art. 53 ust. 2 akapit pierwszy rozporządzenia (UE) nr 1151/2012
"NOIX DU PÉRIGORD"
Nr UE: FR-PDO-0205-01286 - 21.11.2014
ChNP (X) ChOG ()
JEDNOLITY DOKUMENT
"NOIX DU PÉRIGORD"
Nr UE: FR-PDO-0205-01286 - 21.11.2014
ChNP (X) ChOG ()
Specyfiką "Noix du Périgord" jest to, że orzech ten pochodzi z tradycyjnych odmian lokalnych: Marbot, Corne, Grandjean oraz z odmiany, która przystosowała się do miejsca produkcji - Franquette. Każda odmiana łączy się tradycyjnie z jedną lub wieloma formami prezentacji (świeże, suche, nasiona), w zależności od łatwości łuskania i zdatności do przechowywania. W odniesieniu do orzechów włoskich suchych zgodnie z tradycją zakazuje się mieszania odmian, z wyjątkiem mieszanki Corne-Marbot.
Orzechy włoskie "Noix du Périgord" prezentowane są w łupinie świeżej lub suchej, lub w postaci nasion:
Świeże lub wczesne orzechy włoskie i suche orzechy włoskie mają wielkość co najmniej 28 mm.
Właściwości organoleptyczne poszczególnych odmian są następujące:
Odesłanie do publikacji specyfikacji
(artykuł 6 ust. 1 akapit drugi niniejszego rozporządzenia 2 )
https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-fc000450-0225-4505-8586-924959dba4e5/telechargement