Wykaz i opis metod analizy, o których mowa w art. 120g akapit pierwszy rozporządzenia Rady (WE) nr 1234/2007(1)(opublikowane zgodnie z art. 15 ust. 2 rozporządzenia Komisji (WE) nr 606/2009 z dnia 10 lipca 2009 r.(2))
(2010/C 43/01)
(Dz.U.UE C z dnia 19 lutego 2010 r.)
W poniższej tabeli znajduje się wykaz metod analizy służącej kontroli limitów i wymogów ustanowionych prawem wspólnotowym dla produkcji wina. W odniesieniu do każdego parametru, w kolumnie trzeciej znajduje się odwołanie do odpowiedniej metody analizy opisanej w najnowszym wydaniu (z 2009 r.) Recueil des méthodes internationales d'analyse des vins (kompendium międzynarodowych metod analizy win) Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina (OIV), dostępnym z dniem jego publikacji. Dla każdego parametru opisano jedynie metody referencyjne ("typu I" lub "typu II" w klasyfikacji OIV), z wyjątkiem tych, dla których obecnie nie ma zatwierdzonej metody I lub II. Opis metod znajduje się w załączniku do niniejszego komunikatu.
Uwaga:
Kompendium OIV definiuje w załączniku A sekcja I różne rodzaje metod analizy, w szczególności typ I (metoda referencyjna kryterium), typ II (metoda referencyjna) i typ IV (metoda tymczasowa).
Metody analizy pod kątem ołowiu i kadmu są obecnie opisane w rozporządzeniu Komisji (WE) nr 333/2007 z dnia 28 marca 2007 r. (w załączniku C.3.)(3). Ponadto w załączniku II pkt. 4 do rozporządzenia (WE) nr 401/2006 z dnia 23 lutego 2006 r.(4) określono ogólne kryteria dla metod analizy dla ochratoksyny A; nie ma zatem potrzeby opisywania w odniesieniu do tej substancji specjalnej metody analizy dla produktów winiarskich.
WYKAZ METOD ANALIZY
Nr |
Parametr |
Metoda w kompendium OIV |
Typ |
1 |
Gęstość i ciężar właściwy |
AS-2-01-MASVOL |
I |
2 |
Współczynnik refraktometryczny |
AS-2-02-SUCREF |
I |
3 |
Całkowity suchy ekstrakt |
AS-2-03-EXTSEC |
I |
4 |
Stosunek izotopowy 18O/16O zawartości wody w winie |
AS-2-09-MOUO18 |
II |
5 |
Wskaźnik Folina |
AS-2-10-INDFOL |
IV |
6 |
Zawartość cukru (= glukoza+fruktoza) |
AS-311-02-GLUFRU |
II |
7 |
Zawartość sacharozy (pomiar HPLC) |
AS-311-03-SUCRES |
II |
8 |
Magnetyczny rezonans jądrowy deuteru w alkoholu etylowym wina |
AS-311-O5-ENRRMN (w przeglądzie) |
I |
9 |
Objętościowa zawartość alkoholu (TAV) |
AS-312-01-TALVOL |
I |
10 |
Stosunek izotopów 13C/12C alkoholu etylowego w winie |
AS-312-06-ETHANO |
II |
11 |
Kwasowość ogólna |
AS-313-01-ACITOT |
I |
12 |
Kwasowość lotna |
AS-313-02-ACIVOL |
I |
13 |
Kwas cytrynowy |
AS-313-09-ACIENZ |
II |
14 |
Kwas sorbowy |
AS-313-14-ACISOR |
IV |
15 |
Odczyn pH moszczu |
AS-313-15-PH |
|
16 |
Kwas askorbinowy |
AS- 313-22 ACASCO |
II |
17 |
CO2 w g/l |
AS-314-01-DIOCAR |
II |
18 |
CO2 w g/l (manometria) |
AS-314-04-CO2MAN |
II |
19 |
Nadciśnienie CO2 |
AS-314-02-SURPRES |
I |
20 |
Lizozym |
AS-315-14-LYSOZY |
IV |
21 |
Siarczan potasu |
AS-321-05-SULFAT |
II |
22 |
Żelazo |
AS-322-05-FER |
IV |
23 |
Miedź |
AS-322-06-CUIVRE |
IV |
24 |
Siarczyny (SO2) lub całkowita ilość ditlenku siarki
|
AS-323-04-DIOSU |
II |
Opis niektórych metod analizy podlega w chwili obecnej aktualizacji przez organy OIV. Opisy te zostaną umieszczone w kolejnym komunikacie Komisji, jak tylko zaktualizowany tekst zostanie opublikowany przez OIV w Recueil des Méthode Internationales d'analyse z 2010 r.
______
(1) Dz.U. L 299 z 16.11.2007.
(2) Dz.U. L 193 z 24.7.2009, s. 1.
(3) Dz.U. L 88 z 29.3.2007, s. 29.
(4) Dz.U. L 70 z 9.3.2006, s. 12.