Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 22/12)

(Dz.U.UE C z dnia 29 stycznia 2010 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"ASPARAGO DI BADOERE"

NR WE: IT-PGI-0005-0495-21.09.2005

ChNP () ChOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu i jest przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Ministero delle Politiche Agricole e Forestali

Adres: Via XX Settembre 20

00187 Roma RM

ITALIA

Tel. +39 0646655202

Faks +39 0646655306

E-mail: saco7@politicheagricole.it

2. Grupa składająca wniosek:

Nazwa: Consorzio dell'Asparago di Badoere

Adres: c/o Municipio di Morgano

Piazza Indipendenza 2

31050 Badoere di Morgano TV

ITALIA

Tel. +39 0499350001

Faks +39 0499350001

E-mail: -

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6: Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone

4. Specyfikacja produktu:

(podsumowanie wymogów określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa produktu:

"Asparago di Badoere"

4.2. Opis produktu:

"Asparago di Badoere" to pędy rośliny z rodziny szparagowatych, rodzaju szparagów, gatunku Officinalis, odmiany "Dariana", "Thielim", "Zeno", "Avalim", "Grolim" w przypadku typu "białego" oraz odmiany "Eros", "Thielim", "Grolim", "Dariana", "Avalim" w przypadku typu "zielonego".

W momencie wprowadzenia na rynek obydwa typy "Asparago di Badoere" ChOG muszą mieć następujący wygląd: całe, zdrowe, pozbawione uszkodzeń powstałych podczas nieodpowiedniego mycia, czyste, o świeżym kolorze i wyglądzie, pozbawione pasożytów, pozbawione uszkodzeń spowodowanych przez pasożyty, pozbawione wgnieceń, pozbawione nienaturalnej wilgoci zewnętrznej, pozbawione nietypowego zapachu, kruche, nie puste i nie pozbawione łuski. Obcięcie u podstawy musi być równe i prostopadłe do osi podłużnej. W szczególności "Asparago di Badoere" ChOG biały klasy Ekstra charakteryzuje się prostym pędem o bardzo zwartym wierzchołku; barwa jest biała, dopuszcza się występowanie różowych odcieni, powstających po zapakowaniu; smak jest łagodny, nie kwaśny, nie słony, delikatny, pozbawiony włókien, zapach jest delikatny, typowy dla świeżych warzyw, a wypustki dojrzałe, z ledwo dostrzegalną nutą goryczki, kaliber wynosi od 12 do 20 mm, przy czym maksymalna różnica między największym a najmniejszym pędem w tej samej wiązce lub w tym samym opakowaniu wynosi 6 mm; długość wynosi od 14 do 22 cm, przy czym maksymalna różnica między najdłuższym a najkrótszym pędem w tej samej wiązce lub w tym samym opakowaniu wynosi 1 cm. "Asparago di Badoere" ChOG biały klasy I ma taki sam kształt, barwę, smak, długość co szparag klasy Extra, ale odmienny kaliber, który wynosi od 10 do 22 mm, przy czym maksymalna różnica między największym a najmniejszym pędem w tej samej wiązce lub w tym samym opakowaniu wynosi 8 mm. "Asparago di Badoere" ChOG zielony klasy Ekstra charakteryzuje się prostym pędem z możliwym lekkim zakrzywieniem wierzchołka, który jest bardzo zwarty; barwa części wierzchołkowej jest intensywnie zielona i błyszcząca, mogą występować fioletowawe odcienie, natomiast część u podstawy (stanowiąca nie więcej niż 5 % długości pędu) jest zielona z odcieniami od fioletu do białego; smak jest łagodny i wyraźny, nie kwaśny, nie słony, nie gorzki, delikatny, pozbawiony włókien, zapach jest wyraźny, owocowo-ziołowy, kaliber wynosi od 12 do 20 mm, przy czym maksymalna różnica między największym pędem a najmniejszym w tej samej wiązce lub w tym samym opakowaniu wynosi 6 mm; długość wynosi od 18 do 27 cm, przy czym maksymalna różnica między najdłuższym a najkrótszym pędem w tej samej wiązce lub w tym samym opakowaniu wynosi 1 cm. "Asparago di Badoere" ChOG zielony klasy I ma taki sam kształt, barwę, smak, długość co szparag klasy Ekstra, ale odmienny kaliber, który wynosi od 8 do 22 mm, przy czym maksymalna różnica między największym a najmniejszym pędem w tej samej wiązce lub w tym samym opakowaniu wynosi 8 mm, a długość wynosi od 16 do 27 cm, przy czym maksymalna różnica między najdłuższym a najkrótszym pędem w tej samej wiązce lub w tym samym opakowaniu wynosi 1 cm.

W odniesieniu do opisanych powyżej cech poszczególnych klas szparagów dopuszczalna jest tolerancja wynosząca nie więcej niż 3 % produktu każdego typu.

4.3. Obszar geograficzny:

Obszar produkcji "Asparago di Badoere" ChOG obejmuje gminy: Piombino Dese, Trebaseleghe w prowincji Padova; Casale sul Sile, Casier, Istrana, Mogliano Veneto, Morgano, Paese, Preganziol, Quinto di Treviso, Resana, Treviso, Vedelago, Zero Branco w prowincji Treviso i Scorzè w prowincji Venezia. W ramach określonego obszaru geograficznego produkcja "Asparago di Badoere" ChOG może odbywać się wyłącznie na terenach, które spełniają warunki określone w pkt 4.6.

4.4. Dowód pochodzenia:

Każdy etap procesu produkcyjnego musi być monitorowany i obejmuje dokumentowanie produktów wchodzących i wychodzących dla każdego etapu. W ten sposób, a także przez wpisanie działek, na których odbywa się produkcja, producentów, przedsiębiorstw pakujących produkt do odpowiednich rejestrów prowadzonych przez właściwy organ kontrolny, a także dzięki zgłaszaniu organowi kontrolnemu wyprodukowanych ilości, zagwarantowana jest identyfikowalność produktu i możliwość odtworzenia jego łańcucha produkcji. Wszystkie osoby fizyczne i prawne wpisane do odpowiednich rejestrów podlegają kontroli prowadzonej przez organ kontrolny zgodnie z zasadami zawartymi w specyfikacji produkcji i odpowiednim planie kontroli.

4.5. Metoda produkcji:

Uprawa obydwu typów "Asparago di Badoere" może odbywać się w szklarniach lub na otwartym polu. Sadzenie karp musi odbywać się w okresie od początku lutego do 30 czerwca, przy czym zagęszczenie plantacji nie może wynosić więcej niż 22.000 roślin-karp/ha. W każdym przypadku zabronione jest uprawianie na tym samym podłożu przez co najmniej 36 następnych miesięcy szparagów lub innych roślin z rodziny szparagowatych; zabrania się ponadto uprawiania szparagów na tym samym terenie, na którym wcześniej uprawiane były ziemniaki, marchew, buraki i rośliny strączkowe, jeśli nie upłynęło co najmniej 12 miesięcy.

Raz do roku można nawozić glebę zarówno nawozami organicznymi, jak i chemicznymi. Czynności te muszą obejmować nie mniej niż jedno nawożenie organiczne. Nawozy chemiczne nie mogą jednak przekraczać następujących jednostek:

– azot (N) 150 kg/ha

– fosfor (P 2 O 5) 100 kg/ha

– potas (K 2 O) 200 kg/ha.

Ponadto uprawa musi być utrzymywana w stanie doskonałej wydajności przez regularne odchwaszczanie, które można przeprowadzać środkami mechanicznymi lub chemicznymi.

Przez co najmniej 18 miesięcy od rozpoczęcia uprawy, tj. w tzw. fazie pielęgnacji, w celu zagwarantowania zdrowego rozwoju roślin zabrania się zbierania jakichkolwiek pędów.

W przypadku typu białego obowiązkowe jest nadsypywanie gruntu i ściółkowanie roślin przez zastosowanie czarnej folii o grubości co najmniej 0,10 mm lub innego materiału odpowiedniego do zahamowania normalnego procesu fotosyntezy.

Zbiór "Asparago di Badoere" powinien odbywać się - po zakończeniu fazy pielęgnacji - między początkiem lutego a 31 maja każdego roku.

Maksymalna produkcja z hektara nie może przekroczyć 7.000 kg produktu oczyszczonego.

Uprawa i pakowanie "Asparago di Badoere" muszą odbywać się na obszarze określonym w pkt 4.3, aby zapewnić identyfikowalność i kontrolę i by nie pogorszyć jakości produktu.

4.6. Związek z obszarem geograficznym:

Obydwa typy szparagów, określane nazwą "Asparago di Badoere", charakteryzują się szybkim wzrostem, dzięki czemu pędy pod względem fizycznym cechują się niską włóknistością i wyjątkowo błyszczącą barwą, a pod względem organoleptycznym nabierają wyróżniających je cech, opisanych w pkt 4.2.

Łączne występowanie poniżej opisanych warunków glebowo-klimatycznych na obszarze produkcji stanowi zasadniczy element, gwarantujący jakość i oryginalność "Asparago di Badoere", ponieważ przyczynia się do ukształtowania typowych dla produktu cech fizycznych i organoleptycznych.

Obszar produkcji "Asparago di Badoere" charakteryzuje się wyważoną średnią temperaturą wynoszącą ok. 15 °C, a odchylenia od tej wartości mogą na przestrzeni roku wynieść ponad 30 °C. Średni roczny poziom opadów wynosi około 900 mm. Najwięcej deszczowych dni jest zwykle wiosną i jesienią. Warunki te wykluczają konieczność nawadniania w okresie zbioru pędów i pozwalają uchronić rośliny od wszelkiego stresu wodnego, dzięki czemu zagwarantowana jest doskonała jakość szparagów z Badoere. Ponadto obszar charakteryzuje się obecnością rzek o źródłach krasowych, o wolnym prądzie, takich jak rzeka Sile, Zero, Dese i ich dopływy, które sprawiają, że gleba staje się żyzna i wydajna. Gwarantuje to doskonałą jędrność roślin bez konieczności użyźniania częściej niż to określono w pkt. 4.5; ponadto niskie stężenie azotu umożliwia uzyskanie pędów nienaruszonych, pozbawionych widocznych pęknięć lub szczelin. Obszar produkcji charakteryzuje się glebami luźnymi. Uprawa "Asparago di Badoere" możliwa jest tylko na terenach głębokich o strukturze od średnio grubej do średniej, o niskiej zawartości wapnia na powierzchni, o odczynie od lekko zasadowego do obojętnego, dobrze lub średnio zdrenowanych, z możliwym gromadzeniem się węglanu wapnia w głębszych warstwach (zwanych "caranto").

W regionie Veneto uprawa szparagów ma długą tradycję: jej początki sięgają ponoć okresu podboju ziem weneckich przez Rzymian.

Jeżeli chodzi o udokumentowanie związku należy stwierdzić, że niezliczone są źródła, które wymieniają "Asparago di Badoere" w odmianie białej i zielonej jako jedną z najbardziej cenionych lokalnych produkcji w regionie Veneto. Należy ponadto przypomnieć, że znaczenie Badoere w produkcji szparagów, na poziomie prowincji, zainspirowało administrację gminy Morgano do zorganizowania od 1968 r. "I Mostra Provinciale dell'Asparago" (Pierwszej Wystawy Szparagów w Prowincji (Treviso)), a tradycja ta kultywowana jest do dzisiaj. Jest to działalność silnie zakorzeniona w kulturze mieszkańców obszaru, na którym odbywa się ta produkcja i gdzie techniki upraw były przekazywane z pokolenia na pokolenie. Dzięki wyjątkowemu połączeniu czynników produkcyjnych, takich jak wykonywanie czynności pielęgnacyjnych ręcznie i w tradycyjny sposób, z czynnikami glebowo-klimatycznymi określonego obszaru produkty te zdecydowanie odróżniają się od innych produktów z tego sektora. Fakt, że produkt jest powszechnie znany i cieszy się dobrą opinią, osiągniętą dzięki licznym inicjatywom promocyjnym, świadczy o dużej renomie "Asparago di Badoere".

4.7. Organ kontrolny:

Organ kontrolny spełnia wymagania określone w normie EN 45011.

Nazwa: CSQA Certificazioni srl

Adres: Via S. Gaetano 74

36016 Thiene VI

ITALIA

Tel. +39 0445366094

Faks +39 0445382672

E-mail: -

4.8. Etykietowanie:

Szparagi, które noszą nazwę "Asparago di Badoere" ChOG, muszą być pakowane w pęczki trwale związane za pomocą rafii lub w opakowania dopuszczone do celów spożywczych. Zawartość każdego opakowania musi być jednorodna i zawierać wyłącznie szparagi tego samego rodzaju, klasy i kalibru.

Na pęczkach i na opakowaniach należy umieścić etykietę, na której umieszczony jest drukowanymi literami o jednakowych wymiarach napis "Asparago di Badoere" ChOG z podaniem typu - zielony lub biały - produktu znajdującego się w opakowaniu, nazwiska lub nazwy oraz adresu producenta i przedsiębiorstwa pakującego, klasy handlowej Ekstra lub I, kalibru, a także wszystkich innych informacji przewidzianych w obowiązujących przepisach prawa.

Ponadto każdy pęczek musi być tak zapieczętowany, by niemożliwe było otwarcie pęczka lub opakowania bez zerwania plomby, na której widnieje logo ChOG "Asparago di Badoere" i wszystkie inne informacje przewidziane w obowiązujących przepisach prawa.

Logo identyfikujące ChOG "Asparago di Badoere" składa się z kwadratu o zaokrąglonych narożnikach, wewnątrz którego znajduje się rysunek podzielony na dwa plany. Na pierwszym planie widnieje wystylizowany rysunek produktu, przedstawiający pięć pędów szparagów związanych w pęczek, a na drugim planie umieszczony jest rysunek przedstawiający fragment architektonicznej konstrukcji arkadowej, która znajduje się na rynku miasteczka; falowana linia oddziela dwa plany, a w dolnym prawym rogu umieszczony jest napis "Asparago di Badoere" w dwóch liniach.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.UE.C.2010.22.52

Rodzaj: Ogłoszenie
Tytuł: Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.
Data aktu: 29/01/2010
Data ogłoszenia: 29/01/2010