Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2010/C 112/05)

(Dz.U.UE C z dnia 1 maja 2010 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Oświadczenia o sprzeciwie muszą wpłynąć do Komisji w terminie sześciu miesięcy od daty niniejszej publikacji.

JEDNOLITY DOKUMENT

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) NR 510/2006

"AGNEAU DU PÉRIGORD"

NR WE: FR-PGI-0005-0711-10.07.2008

ChOG (X) ChNP ()

1. Nazwa:

"Agneau du Périgord"

2. Państwo członkowskie lub kraj trzeci:

Francja

3. Opis produktu rolnego lub środka spożywczego:

3.1. Rodzaj produktu:

Klasa 1.1. Mięso świeże (i podroby)

3.2. Opis produktu noszącego nazwę podaną w pkt 1:

"Agneau du Périgord" to jagnię poddane ubojowi między 80 a 180 dniem życia, o masie tuszy od 15 do 21 kg oraz dobrym uformowaniu dzięki doborowi ras mięsnych w przypadku tryków i owiec ras odpornych lub częściowo odpornych.

Tryki są dobierane spośród następujących ras mięsnych: Berrichon, Charollais, Ile de France, Rouge de l'Ouest, Suffolk, Texel.

Owce są czystej rasy odpornej: Lacaune viande, Blanche du Massif central i INRA 401 albo rasy częściowo odpornej, tzn. będącej krzyżówką rasy odpornej i wymienionej powyżej rasy mięsnej.

Jagnię charakteryzuje się uformowaniem E-U-R z rozbudowaną masą mięśniową na delikatnym szkielecie oraz stopniem otłuszczenia 2 i 3 w skali klasyfikacji EUROP.

Sprzedawane świeże mięso jagnięce ma jasną barwę. Tłuszcz jest biały, o jędrnej konsystencji, równomiernie ścięty i nieoleisty. Mięso "Agneau du Périgord" ma harmonijny smak jagnięciny dzięki karmieniu jagniąt mlekiem matki (co najmniej przez 60 dni) i specjalnym mieszankom uzupełniającym na bazie całych lub wyłuskanych ziaren zbóż i pasz.

3.3. Surowce (wyłącznie w odniesieniu do produktów przetworzonych):

-

3.4. Pasza (wyłącznie w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego):

3.4.1. Żywienie jagniąt

- od chwili narodzin do co najmniej 60 dnia życia jagnię ssie matkę bez ograniczeń. Do chwili odsadzenia, które następuje zazwyczaj między 80 a 90 dniem, nieustannie przebywa z matką,

- po upływie 60 dni i w okresie opasania udział mleka w żywieniu zmniejsza się do chwili odsadzenia, zastępuje się je stopniowo paszami i mieszankami uzupełniającymi. Mieszanki uzupełniające składają się ze zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza itp.) i dodatku azotowego.

3.4.2. Żywienie owiec

Zielonka stanowi podstawę żywienia owiec. Wypas ma miejsce na naturalnych lub przemiennych użytkach zielonych oraz na wybiegu przez co najmniej 7 miesięcy w roku.

Zebrana pasza jest uprawiana w całości na wyznaczonym obszarze geograficznym, a w większości - w gospodarstwie.

3.5. Poszczególne etapy produkcji, które muszą odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym:

Jagnięta "Agneau du Périgord" rodzą się i są hodowane na wyznaczonym obszarze geograficznym. Organ kontrolny identyfikuje najpierw wszystkich hodowców. Również lokalizacja ich gospodarstwa jest weryfikowana.

W celu zachowania wszystkich właściwości jagnięciny należy unikać zbyt długich okresów transportu oraz stresu dla zwierząt przed ubojem. Czas przejazdu z gospodarstwa do rzeźni musi być więc krótszy niż 8 godzin. W praktyce czas przejazdu jest krótszy ze względu na niewielką odległość gospodarstw od miejsc uboju.

3.6. Szczegółowe zasady dotyczące krojenia, tarcia, pakowania itd.:

-

3.7. Szczegółowe zasady dotyczące etykietowania:

-

4. Zwięzłe określenie obszaru geograficznego:

Obszar geograficzny odpowiada gminom:

- departamentu Dordogne, poza gminami kantonów La Force i Sigoulès,

- departamentu Corrèze w odniesieniu do kantonów Ayen, Brive-la-Gaillarde (południowy zachód), Juillac i Larche,

- departamentu Lot w odniesieniu do kantonów Cazals, Gourdon, Payrac, Puy-L'Évèque, Salviac i Souillac,

- departamentu Lot et Garonne w odniesieniu do kantonów Cancon, Castillonnes, Fumel, Lauzun, Monflanquin i Villeréal.

5. Związek z obszarem geograficznym:

5.1. Specyfika obszaru geograficznego:

Obszar Périgord odznacza się dużym zróżnicowaniem warunków glebowych i klimatycznych, charakteryzujących się ubogimi glebami i nieregularną rzeźbą terenu, mroźnymi zimami i gorącymi latami oraz bardzo niestałymi porami przejściowymi.

Ta specyfika obszaru od zawsze prowadziła do ogromnej różnorodności w produkcji rolniczej i niewielkiej specjalizacji gospodarstw, które zazwyczaj są nieduże. W każdym gospodarstwie znajdowały się tereny o niskim potencjale agronomicznym, zwane tradycyjnie w Périgord "picadies". Te przeznaczone włącznie do wybiegu tereny charakteryzują się ubogą glebą, są kamieniste lub pochyłe, niekiedy z zagajnikiem lub lasem, ale zawsze niedostępne dla maszyn, są więc utrzymywane wyłącznie dzięki owcom.

5.2. Specyfika produktu:

Specyfika "Agneau du Périgord" jest głównie związana z tradycyjnym chowem jagniąt: okresem ssania matki, po którym następuje okres opasania w owczarni.

Mięso "Agneau du Périgord" ma jasną barwę (białą o bladoróżowym odcieniu), tłuszcz jest biały, ma jędrną konsystencję, mięso charakteryzuje się również delikatnym smakiem jagnięciny oraz kruchą, rozpływającą się w ustach strukturą. Kruchość mięsa wynika przede wszystkim z wieku zwierzęcia, podczas gdy rozpływającą się w ustach strukturę zawdzięcza się jakości tłuszczu.

Jasna barwa jest związana z dwoma uzupełniającymi się elementami metody wytwarzania produktu: wiekiem jagnięcia w momencie uboju (maksymalnie 180 dni) oraz okresem karmienia mlekiem, jagnię ssie bowiem matkę przez co najmniej 60 dni. Wiek w momencie uboju oraz okres karmienia mlekiem nadają również mięsu delikatny smak, nie za mocny, odmienny od smaku i zapachu powszechnie spotykanej jagnięciny, które konsument może postrzegać jako bardzo wyraziste.

Biały i jędrny tłuszcz wynika ze szczególnego odżywiania w okresie opasania. Żywienie to jest oparte na paszach i mieszance uzupełniającej, wyłącznie na bazie zbóż w formie całych lub wyłuskanych ziaren.

Specjalna mieszanka uzupełniająca w okresie opasania zapewnia mięsu "Agneau du Périgord" specyficzny harmonijny tłuszcz: struktura mięsa nie jest sucha, charakteryzuje się odpowiednim poziomem soczystości, by zapewnić wspomniane wrażenie rozpływania się w ustach. Ostatecznie wierzchnia warstwa tłuszczu mięsa "Agneau du Périgord" jest niezbyt gruba, ma lekki smak, rozpływa się w ustach.

Wszystko to składa się na wyraźnie określony rodzaj jagnięciny, charakteryzujący się delikatnym smakiem i zapachem, które czynią z niej mięso cenione za wyważone walory smakowe i zapachowe.

5.3. Związek przyczynowy zachodzący pomiędzy charakterystyką obszaru geograficznego a jakością lub właściwościami produktu (w przypadku ChNP) lub szczególnymi cechami jakościowymi, renomą lub innymi właściwościami produktu (w przypadku ChOG):

"Agneau du Périgord" jest tradycyjnym produktem przyczyniającym się do renomy obszaru Périgord.

5.3.1. Szczególne umiejętności hodowców

Hodowcy owiec z obszaru Périgord nabyli szczególne umiejętności w dziedzinie hodowli owiec, które są związane z ograniczeniami tego terenu.

Dostosowali się oni do ograniczeń obszaru charakteryzującego się ubogimi glebami i niekorzystnymi warunkami klimatycznymi. W obliczu zróżnicowanych opadów i temperatur, a także gleb, wprowadzono złożone systemy hodowli, łączące wszystkie dostępne zasoby.

Z biegiem czasu pasterze, a następnie hodowcy owiec, opracowali praktyki charakteryzujące się częstymi zmianami miejsca wypasu i zróżnicowanym wykorzystaniem przyrody. Tradycyjna hodowla owiec pełni w gospodarstwach funkcję waloryzacji obszarów mało produktywnych pod względem agronomicznym.

Ograniczenia te leżą u podstaw doboru ras odpornych w przypadku owiec. Rasy te zostały dobrane ze względu na ich wytrzymałość, wstrzemięźliwość w żywieniu, zdolność do wypasu na ubogich wybiegach, zdolność naturalnego rozmnażania przez cały rok i bezproblemowego karmienia jagniąt. Ponadto wykorzystanie tryków rasy mięsnej poprawia uformowanie tuszy jagniąt przeznaczonych do uboju.

Ograniczenia te warunkują również system żywienia wprowadzony przez hodowcę, który łączy zwierzęta gospodarskie w jednorodne stada według potrzeb fizjologicznych owiec i jagniąt, które znajdą się, w zależności od ich sytuacji, na wybiegach, na użytkach zielonych lub w owczarni.

5.3.2. Szczególna jakość

Szczególna jakość jagniąt jest związana ze specyficznym sposobem prowadzenia stad, który polega na oszczędnym systemie hodowli, waloryzującym wybiegi i dostosowanym do lokalnych ograniczeń. Ponadto życie jagniąt "Agneau du Périgord" przebiega w 2 etapach odpowiadających okresowi karmienia mlekiem, w którym jagnię ssie matkę, oraz okresowi opasania w owczarni, w którym otrzymuje ono szczególną opiekę: wydzieloną przestrzeń i żywność najwyższej jakości.

Ten szczególny rodzaj prowadzenia stad oraz opasania jagniąt sprawia, że jagnięcina ma jasny kolor (biały z bladoróżowym odcieniem) oraz biały tłuszcz o jędrnej konsystencji. Mięso ma subtelny, delikatny smak jagnięciny, który nie jest zbyt wyrazisty, a jego struktura nie jest sucha, charakteryzuje się odpowiednim poziomem soczystości, by zapewnić wrażanie rozpływania się w ustach. Ostatecznie wierzchnia warstwa tłuszczu mięsa "Agneau du Périgord" jest niezbyt gruba, ma lekki smak, rozpływa się w ustach.

5.3.3. Renoma "Agneau du Périgord"

Renoma "Agneau du Périgord" znajduje potwierdzenie zarówno w tradycyjnej obecności owiec na obszarze Périgord, jak i w uznaniu wśród gastronomów.

Praktyka niewiele zmieniła się od XIX w., kiedy obecność owiec na obszarze Périgord była już znacząca. W 1809 r. pogłowie owiec szacowano na ponad 667 400 zwierząt. Co prawda wełna pozostawała głównym celem produkcji, odnotowywano jednak oznaki rosnącej roli jagnięciny w lokalnej gastronomii.

Wymiana handlowa odbywała się na wielu targach. Największe mogły gromadzić ponad 1 000 zwierząt. W drugiej połowie XIX w. wiele dokumentów wskazuje na ewolucję hodowli, zorientowanej w coraz większym stopniu na produkcję mięsa, co skłaniało hodowców do dostosowywania lokalnej rasy do produkcji jagniąt przeznaczonych do uboju. W 1897 r. statystki pokazują duży zakres uboju jagniąt na obszarze Périgueux.

"Agneau du Périgord" jest daniem o charakterze świątecznym, jadanym zwłaszcza na Boże Narodzenie i na Wielkanoc, które przybiera różne formy, ale zawsze znajduje specjalne miejsce na stole.

Na dowód tego, na początku XX w. znana, niemająca sobie równych przedstawicielka sztuki kulinarnej z regionu Périgord, zwana "la Mazille", wyróżniła "Agneau du Périgord" w swojej książce obejmującej ponad 300 lokalnych przepisów: "jest bowiem w Périgord rasa owiec, która daje mięso doskonałe pod każdym względem (...)".

W treści licznych przepisów i menu restauracji wyraźnie mowa o "Agneau du Périgord".

Odesłanie do publikacji specyfikacji:

https://www.inao.gouv.fr/fichier/referentiel-IGP-agneau-perigordnov-2009-version-scan.pdf

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, s. 12.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024