Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 227/06)

(Dz.U.UE C z dnia 27 września 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu wobec wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006. Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"AIL DE LA DROME"

Nr WE: FR/PGI/005/0537/27.03.2006

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze streszczenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone do celów informacyjnych.

1. Właściwy departament w państwie członkowskim:

Nazwa: Institut National des Appellations d'Origine (I.N.A.O)

Adres: 51, rue d'Anjou

F-75.008 Paris

Telefon: (33-1) 53 89 80 00

Faks: (33-1) 42 25 57 97

E-mail: info@inao.gouv.fr

2. Grupa:

Nazwa: Association des Producteurs d'Ail de la Drôme

Adres: Chambre d'Agriculture

ZI de Gournier

F-26.200 Montelimar

Telefon: (33-4) 75 53 91 10

Faks: (33-4) 75 53 50 92

E-mail: -

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 1.6 - "Owoce, warzywa i zboża świeże lub przetworzone"

4. Specyfikacja:

[streszczenie wymogów art. 4 ust. 2 Rozporządzenia (WE) nr 510/2006]

4.1 Nazwa: "Ail de la Drôme"

4.2 Opis: "L'ail de la Drôme" jest czosnkiem jadalnym, przeznaczonym do sprzedaży w stanie świeżym, półsuszonym lub suszonym. Jest to czosnek biały (odmiany jesienne), który może posiadać fioletowe zabarwienie i dużą wielkość. Charakteryzuje się lekko słodkim, "świeżym" (w przeciwieństwie do zjełczałego), średnio intensywnym smakiem, krótko utrzymującym się posmakiem, jest przyjemny w dotyku i ma delikatną konsystencję w ustach. Stosuje się dwie historyczne odmiany lokalne czosnku białego: "Messidrôme" i "Thermidrôme".

Główki należy klasyfikować w klasie I lub w klasie ekstra, zgodnie z normami EWG. Minimalną średnicę ustala się na 45 mm.

"L'ail de la Drôme" może być sprzedawany luzem (tacki lub torebki) lub w opakowaniach detalicznych.

Zezwala się na trzy rodzaje prezentacji: luzem w opakowaniu, w pęczkach i - tylko w przypadku czosnku suszonego i półsuszonego - w warkoczach.

4.3 Obszar geograficzny: Obszar geograficzny obejmuje 118 gmin rozmieszczonych w 13 kantonach departamentu Drôme.

Kantony w całości objęte obszarem geograficznym: Crest Sud, Grignan, Loriol, Marsanne, Montélimar I i II, Pierrelatte, Saint Paul Trois Châteaux i Portes lčs Valence. Kantony częściowo objęte obszarem geograficznym: Buis les Baronnies, Chabeuil, Crest Nord, Dieulefit i Nyons.

Został zdefiniowany na podstawie historycznych i aktualnych obszarów uprawy czosnku, w oparciu - z jednej strony - o dane z powszechnego spisu rolnego i - z drugiej strony - w oparciu o dane klimatyczne wskazujące obszary geograficzne, w których suma temperatur osiąga 1.000 °C ponad osiem razy na dziesięć dni pomiędzy 1 listopada r. a 15 kwietnia r., zapewniając optymalną dojrzałość i jakość czosnku.

W procesie uprawy należy zrealizować następujące etapy w obszarze geograficznym CHOG: Produkcja materiału nasadzeniowego, uprawa, zbiór, suszenie, czyszczenie i sortowanie czosnku.

4.4. Dowód pochodzenia: Spis działek umożliwia zidentyfikowanie działek w obszarze geograficznym CHOG. Pochodzenie kwalifikowanego materiału nasadzeniowego gwarantowane jest przez faktury zakupu i etykiety "Service Officiel de Contrôle". Czynności związane z uprawą, od sadzenia do suszenia, rejestrowane są na karcie informacyjnej uprawy.

Zinformatyzowany system identyfikacji umożliwia prześledzenie ścieżki zapakowanego produktu od działki, z której pochodzi, aż do konsumenta. Każda partia jest identyfikowana przy użyciu informacji znajdujących się w karcie informacyjnej uprawy (nazwa/nazwisko producenta, działka, rok), które umożliwiają identyfikację pochodzenia produktu.

Organ kontrolny ULASE przeprowadza regularne kontrole zewnętrzne i gwarantuje zgodność ze specyfikacją.

4.5. Metoda produkcji:: Działki muszą znajdować się w określonym obszarze geograficznym. Gleba musi być mało kamienista i gliniasta (ważne dla utrzymania przez czosnek swoich właściwości w trakcie przechowywania): musi zawierać co najmniej 10 % gliny (jest to sprawdzane poprzez analizę gleby na plantacjach).

Stosuje się dwie lokalne historyczne odmiany czosnku białego: "Messidrôme" i "Thermidrôme". Jednakże istnieje rejestr wprowadzający nowe odmiany określający wydajność, wielkość, kolor, kształt główek, ilość łusek zewnętrznych, utrzymanie przez czosnek swoich właściwości w trakcie przechowywania i dostosowanie do lokalnych warunków glebowych i klimatycznych. Odmiany muszą należeć do "grupy odmian III" zdefiniowanej w klasyfikacji botanicznej C. M. MESSIAEN, dawnego pracownika naukowego INRA, i odpowiadać określonej ocenie organoleptycznej. Wszystkie zatwierdzone odmiany pochodzą z materiału siewnego kwalifikowanego przez "Service Officiel de Contrôle" i są produkowane w obszarze geograficznym CHOG. Minimalna gęstość sadzonek wynosi 900 kg/ha.

W celu "przerwania" cyklu niektórych chorób i pasożytów czosnku zabroniona jest uprawa czosnku po: kukurydzy, cebuli, szalotce i porze. Zmianowanie stosuje się co najwyżej do dwóch upraw czosnku co pięć lat.

Nawożenie podstawowe i nawożenie azotem stosuje się w zależności od potrzeb uprawy.

Zaleca się odchwaszczanie przedwschodowe. Odchwaszczanie powschodowe dopuszczalne jest w przypadku obecności chwastów, przy następujących progach krytycznych:

– dwuliścienne: od 10 siewek w stadium 2 liści na metr2;

– trawy: siewki większe lub równe 10 cm.

Zabiegi stosuje się w zależności od nasilenia pasożytów i chorób na podstawie obserwacji producentów i/lub lokalnych służb technicznych. Opryskiwanie profilaktyczne przeciwko rdzy jest obowiązkowe.

Przy uprawie zabronione jest stosowanie inhibitorów kiełkowania.

Produkty stosowane do zabiegów fitosanitarnych muszą posiadać pozwolenie na wprowadzenie do obrotu i należy przestrzegać dopuszczalnych dawek.

Nawadnianie musi być uzasadnione. Jest to nawadnianie uzupełniające, a nie systematyczne, stosowane na etapie tworzenia się główki.

Czosnek zbiera się ręcznie lub mechanicznie. W ostatnim przypadku wysokość spadku ograniczona jest do maksymalnie 50 cm. Zbiór rozpoczyna się po przeprowadzeniu pomiaru stosunku masy główki do masy liścia lub przez obserwację wysychania liści, w zależności od warunków klimatycznych.

Po zbiorze czosnek należy dosuszyć w ciągu 24 godzin, albo poprzez suszenie naturalne, albo poprzez wentylację wymuszoną. Suszenie czosnku pozbawionego korzeni, zebranego mechanicznie, musi odbywać się poprzez wentylację wymuszoną. W przypadku czosnku zebranego ręcznie, suszenie może odbywać się w sposób naturalny lub poprzez wentylację wymuszoną. Suszenie musi odbywać się w obszarze CHOG. Czosnek należy suszyć przynajmniej przez 21 dni po wykopaniu w przypadku czosnku suszonego i przynajmniej przez 3 pierwsze dni po wykopaniu w przypadku czosnku półsuszonego.

W odniesieniu do przechowywania i składowania, zabronione jest stosowanie inhibitorów kiełkowania, jak również poddawanie promieniowaniu jonizującemu.

Składowanie w chłodni dozwolone jest w temperaturze między -1 °C a 0 °C.

Czosnek jest czyszczony, sortowany i etiolowany. Korzenie obcina się tuż nad główką, z wyjątkiem czosnku przeznaczonego do sprzedaży pęczkowej. W przypadku czosnku sprzedawanego luzem obcina się łodygi. W przypadku czosnku sprzedawanego w pęczkach łodygi wyrównuje się.

4.6 Związek:

– Uprawa czosnku, najczęściej tradycyjna, przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Produkcja czosnku jest znana od dawna w departamencie Drôme, o czym świadczy wzmianka o niej z 1600 r. w książce Oliviera de Serres "Le Théâtre d'Agriculture et Mesnage des Champs". W 1793 r. czosnek był w sprzedaży na rynku w Walencji.

– Naukowcy z INRA (Institut National de Recherche Agronomique - Krajowy instytut badań w dziedzinie rolnictwa) interesowali się czosnkiem od lat sześćdziesiątych XX wieku. Przy zastosowaniu sztucznej selekcji wyprodukowali dwa klony populacji "Blanc de la Drôme", znane jako "Messidrôme" et "Thermidrôme".

– Uprawa czosnku w departamencie Drôme rozwinęła się w oparciu o te nowe odmiany wyhodowane przez INRA, stanowiąc znaczące źródło dochodu dla wielu średnich gospodarstw.

– Warto zauważyć, że obecnie ponad 85 % materiału nasadzeniowego, kwalifikowanego przez S.O.C., sprzedawanego we Francji pochodzi z obszaru upraw w departamencie Drôme.

– Od lat osiemdziesiątych producenci czosnku jadalnego w departamencie Drôme postanowili zorganizować się: utworzyli "l'Association des producteurs d'Ail Drômois" (Stowarzyszenie producentów czosnku z departamentu Drôme) w 1981 r.; zainaugurowali "Foire ŕ l'ail de Sauzet" (targi czosnku) w 1986 r.; utworzyli (z inicjatywy producentów czosnku z departamentu Drôme) "l'Association Nationale Interprofessionnelle de l'AIL" (Krajowe międzybranżowe stowarzyszenie ds. czosnku) (ANIAIL) w 1993 r. mające reprezentować interesy producentów czosnku wobec władz publicznych; podpisali "Programme Intégré de Développement Agricole" (PIDA) (zintegrowany program rozwoju obszarów rolnych) w 1994 r.; utworzyli "La Confrérie de l'Ail de la Drôme" (bractwo czosnku z departamentu Drôme) w 1996 r.

– Badania nad fizjologią i rozwojem czosnku, w połączeniu z syntezą danych meteorologicznych departamentu, umożliwiły dokonanie podziału na strefy warunków korzystnych dla uprawy czosnku. Klimat słoneczny i wietrzny obszaru CHOG sprzyja tej produkcji, w szczególności ułatwiając suszenie czosnku. Gleba nie jest czynnikiem ograniczającym dla uprawy czosnku, który dobrze dostosowuje się do gleb różnego rodzaju spotykanych w obszarze CHOG. To raczej warunki glebowe i klimatyczne jako całość sprzyjają produkcji czosnku wysokiej jakości. "L'ail de la Drôme" nie wymaga oczyszczenia w większym zakresie dzięki korzystnym warunkom obszaru CHOG, które ułatwiają obieranie. Know-how producentów przydatne jest szczególnie przy ustalaniu optymalnego terminu zbioru oraz w trakcie suszenia.

– "Stowarzyszenie producentów czosnku z departamentu Drôme" pragnie rozwinąć produkcję "Ail de la Drôme" w oparciu o silne tradycje uprawy czosnku, znaczną popularność i renomę w południowo- wschodnej części Francji, właściwą glebę oraz poprzez organizację lokalnych producentów, pragnących przekazać tradycję tej uprawy kolejnym pokoleniom.

4.7 Organ kontrolny:

Nazwa: ULASE

Adres: Place du Champ de Mars

F-26.270 LORIOL sur DROME

Telefon: (33-4) 75 61 13 00

Faks: (33-4) 75 85 62 12

E-mail: -

ULASE jest zatwierdzoną i akredytowaną jednostką certyfikującą zgodnie z normą EN 45011.

4.8. Etykietowanie: Etykieta zawiera następujące informacje: opis produktu rynkowego "Ail de la Drôme"; napis "Chronione Oznaczenie Geograficzne" lub wspólnotowe logo CHOG.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024