Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych.

Publikacja wniosku o rejestrację zgodnie z art. 6 ust. 2 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych

(2007/C 107/10)

(Dz.U.UE C z dnia 11 maja 2007 r.)

Niniejsza publikacja uprawnia do zgłoszenia sprzeciwu do wniosku zgodnie z art. 7 rozporządzenia Rady (WE) nr 510/2006(1). Komisja musi otrzymać oświadczenia o sprzeciwie w terminie sześciu miesięcy od daty publikacji.

STRESZCZENIE

ROZPORZĄDZENIE RADY (WE) nr 510/2006

"MARIÁNSKOLÁZEŇSKÉ OPLATKY"

Nr WE: CZ/PGI/005/0407/28.10.2004

CHNP () CHOG (X)

Niniejsze stwierdzenie zawiera główne elementy specyfikacji produktu przeznaczone wyłącznie do celów informacyjnych.

1. Właściwy organ państwa członkowskiego:

Nazwa: Úřad průmyslového vlastnictví

Adres: Antonína Čermáka 2a

CZ-160 68 Praha 6-Bubeneč

Tel.: (420) 220 38 31 11

Faks: (420) 224 32 47 18

E-mail: posta@upv.cz

2. Grupa:

Nazwa: KLS KLIMENTOV, s.r.o.

Adres: Klimentov 133

CZ-354 71 Velká Hleďsebe

Tel.: (420) 354 62 58 81-2

Faks: (420) 354 62 27 15

E-mail: kls@iol.cz

Nazwa: Opavia-LU, a.s.

Adres: Vinohradská 2828/151, Praha 3, Česká republika

Tel.: (420) 272 00 26 04

Faks: (420) 272 00 26 04

E-mail: info@danone.com

Skład: producenci/przetwórcy (X) inni ()

3. Rodzaj produktu:

Klasa 2.4 Produkty piekarnicze, wypieki cukiernicze, wyroby cukiernicze lub wyroby ciastkarskie - wafle

4. Specyfikacja

(podsumowanie warunków określonych w art. 4 ust. 2 rozporządzenia (WE) nr 510/2006)

4.1. Nazwa: "Mariánskolázeňské oplatky"

4.2. Opis: Opłatki składają się z dwóch cienkich płatów ciasta zlepionych warstwą masy. W zależności od rodzaju masy rozróżnia się opłatki o smaku orzechów laskowych i kakaowe. Wafle są okrągłe, regularne w kształcie, ich brzeg jest lekko pokruszony, rzadziej pojawiają się na nim pęknięcia. Obwód ozdobiony jest charakterystyczną wypukłą dekoracją przedstawiającą wieniec stylizowanych liści. Dekoracja na środku wafla może być różna w zależności od producenta. W zależności od rodzaju ciasta, opłatki mogą być koloru śmietankowego lub jasnobrązowego. Są one kruche, dobrze wypieczone, masa jest ziarnista, a słodki smak zmienia się w zależności od użytych surowców. Opłatki sprzedawane są zapakowane w folię aluminiową lub plastikową albo w pudełkach, waga zapakowanego produktu wynosi 175 g.

Surowce używane do produkcji: mąka pszenna, cukier, tłuszcz utwardzony, orzechy laskowe, kiełki pszeniczne, tłuszcz mleczny, tłuszcz roślinny, kakao, mleko w proszku, żółtko w proszku, skrobia pszenna, sól, emulgator - lecytyna, aromat cytrynowy, cynamon, aromat orzechów laskowych, etylowanilina, aromat migdałowy.

Przechowywanie w temperaturze do 25°C, okres przydatności do spożycia - 180 dni.

4.3. Obszar geograficzny: Obszar gminy Mariánské Lázně i Velká Hleďsebe, należących do okręgu administracyjnego Mariánské Lázně.

4.4. Dowód pochodzenia: Kontrole zgodności produktu z jego opisem (zakres, częstotliwość, ewidencja kontroli) określono i gwarantuje się zgodnie z systemem HACCP, wytycznymi firmy BVQI, s.r.o., Vítězné náměstí 2, Praha 6, ČR posiadającej odpowiednią akredytację krajową, systemem zarządzania zgodnym z normą ČSN EN ISO 9001:2001 i ČSN EN ISO 1400:2005, ustawą o kontroli wszystkich faz procesu produkcji i dystrybucji (zákon 316/2004 Sb. o dosledovatelnosti ve všech fázích výrobního procesu a distribuce) oraz wytycznymi właściwego inspektoratu Państwowej Inspekcji Rolno-Spożywczej, którym jest inspektorat w Pilznie. Producenci prowadzą ewidencję dostawców surowców, a także odbiorców gotowego produktu. Zgodnie z przepisami, na każdym produkcie znajdują się dane producenta, w tym jego adres.

4.5. Metoda produkcji: Produkcję opłatków rozpoczyna się od zrobienia ciasta z podanych powyżej surowców (pkt. 4.2). Po wymieszaniu ciasta gładką masę przenosi się do maszyny do pieczenia opłatków (zwykła maszyna do produkcji opłatków, tzw. karuzela). Upieczone płaty ciasta są ręcznie wyjmowane z maszyny i układane w pojemnikach. Skrzynki przenosi się do pomieszczenia służącego do nawilżania, w którym ciasto nawilżane jest przez ok. 5 dni przy wilgotności 90 %. Jeden (spodni) płat ciasta posypuje się ręcznie mieszaniną cukru, tłuszczu i orzechów oraz innymi składnikami (w zależności od rodzaju opłatków). Przykrywa się go drugim płatem ciasta i łączy na gorąco. Po zważeniu odpowiednią ilość opłatków pakuje się w folię aluminiową i wkłada do pudełek, które są następnie pakowane maszynowo. Na pudełkach umieszcza się termin przydatności do spożycia, następnie wkłada się je do kartonowych pudeł i umieszcza w magazynie. Opłatki są kruche i łatwo ulegają zawilgoceniu, dlatego ze względu na jakość i możliwość lepszej kontroli produktu pakowanie odbywa się bezpośrednio w siedzibie producenta.

4.6. Związek: Pierwsze wzmianki o opłatkach w uzdrowisku Mariánské Lázně pochodzą z XVIII w. Pierwotnie opłatki pieczono w domach na własne potrzeby. Wraz z rozwojem uzdrowiska rozpoczęto masową produkcję dla celów handlowych. Za pioniera przemysłowej produkcji opłatków można uznać Karla Reitenbergera, który rozpoczął produkcję w 1856 r. Prawie sto lat później asortyment opłatków rozszerzył Josef Homolka, który do uzdrowiska przywiózł z Wiednia udoskonaloną maszynę do wypieku opłatków i własną recepturę na opłatki z ciasta z dodatkiem czekolady. Konsumenci kojarzą opłatki jednoznacznie z uzdrowiskami zachodnich Czech, do których należą także Mariánské Lázně. Recepturę i sposób produkcji opłatków przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie w miejscowych piekarniach. Ostatnio - w 1995 r. - ofertę opłatków rozszerzyła firma KLS KLIMENTOV s.r.o.

Dokumenty historyczne znajdują się w archiwum miejskim, archiwum lokalnego dziennika i firmy Opavia-LU, a.s. Wiele informacji o historii i współczesności opłatków, a także opinie o nich można znaleźć w Internecie, np. na stronach czasopisma o historii uzdrowiska Mariánské Lázně Hamelika, na stronach producenta opłatków Opavia-LU, a.s., na stronach miasta Mariánské Lázně i in., a także w gazetach (Mariánskolázeňské Listy nr 6/1994, Chebský deník z 13.5.2006, Chebsko z 21.12.2005). Wiele dokumentów i eksponatów związanych z historią produkcji opłatków na wymienionym obszarze geograficznym znajduje się również w muzeum miasta.

Międzynarodowej rejestracji oznaczenia Mariánsko-lázeňské oplatky dokonano w 1967 r. zgodnie z porozumieniem lizbońskim; od 1 lutego 1974 r. oznaczenie jest chronione na mocy przepisów krajowych. Oznaczenie Mariánsko-lázeňské oplatky jest chronione również na mocy bilateralnych umów ze Szwajcarią, Austrią i Portugalią.

4.7. Organ kontrolny:

Nazwa: Státní zemědělská a potravinářská inspekce, inspektorát v Plzni

Adres: Jiráskovo náměstí 8

CZ-303 85 Plzeň

Tel.: (420) 377 43 34 11

Faks: (420) 377 45 52 29

E-mail: plzen@szpi.gov.cz

4.8. Etykietowanie: Oznaczenie Mariánskolázeňské oplatky musi być wyraźnie widoczne na wierzchniej stronie opakowania.

______

(1) Dz.U. L 93 z 31.3.2006, str. 12.

Zmiany w prawie

Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024