Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 9 lipca 2025 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych 2

Na podstawie art. 15 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2023 r. poz. 1980) zarządza się, co następuje:
§  1.
 W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych (Dz. U. z 2024 r. poz. 998) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 1:
a)
po pkt 1 dodaje się pkt 1a w brzmieniu:

"1a) soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów;",

b)
pkt 2 otrzymuje brzmienie:

"2) soków owocowych z zagęszczonego soku owocowego;",

c)
po pkt 2 dodaje się pkt 2a w brzmieniu:

"2a) soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego;",

d)
pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) zagęszczonych soków owocowych (soków owocowych zagęszczonych, koncentratów soków owocowych);",

e)
po pkt 3 dodaje się pkt 3a w brzmieniu:

"3a) zagęszczonych soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów (soków owocowych zagęszczonych o obniżonej zawartości cukrów, koncentratów soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów);";

2)
w § 2 pkt 11 otrzymuje brzmienie:

"11) białka roślinne uzyskane z pszenicy, grochu, ziemniaków lub nasion słonecznika, używane do klarowania.";

3)
w § 3:
a)
pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) zagęszczonych soków owocowych - można stosować procesy technologiczne oparte na metodach fizycznych, w tym dyfuzję jadalnej części owoców, z wyłączeniem winogron, pod warunkiem że w ten sposób otrzymane soki owocowe spełniają wymagania określone w załączniku nr 1 do rozporządzenia dla soku owocowego lub soku owocowego z zagęszczonego soku owocowego;",

b)
w pkt 3 w lit. b kropkę zastępuje się średnikiem i dodaje się pkt 4 i 5 w brzmieniu:

"4) soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów, soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonych soków owocowych i zagęszczonych soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów - można stosować, w celu zmniejszenia ilości naturalnie występujących cukrów, filtrację membranową oraz fermentację drożdży w zakresie, w jakim zastosowanie tych procesów pozwoli na zachowanie wszystkich pozostałych istotnych właściwości fizycznych, chemicznych, organoleptycznych i odżywczych, odpowiadających co najmniej właściwościom, jakie posiada przeciętny typ soku otrzymanego z owoców tego samego rodzaju;

5) soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów i soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonych soków owocowych - można stosować wodę w ilości niezbędnej do odtworzenia wody utraconej w wyniku procesu obniżania zawartości cukrów.";

4)
w § 4:
a)
w ust. 1 w pkt 3 kropkę na końcu zastępuje się przecinkiem i dodaje się wyrazy "z tym że substancje słodzące mogą służyć jedynie do wytwarzania nektarów owocowych.",
b)
w ust. 4 skreśla się wyraz "odtworzonego";
5)
§ 6 otrzymuje brzmienie:

"§ 6. Aromat, miazga i komórki miąższu otrzymywane odpowiednimi metodami fizycznymi z tych samych gatunków owoców, z których wyrób został wyprodukowany, mogą być ponownie wprowadzone do soku owocowego, soku owocowego z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów, soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów lub nektaru owocowego.";

6)
w § 7 pkt 1 otrzymuje brzmienie:

"1) dodawać cukry lub miód w ilości nie większej niż:

a) 20 % wagowo w stosunku do masy wyrobu końcowego z owoców, o których mowa w części I załącznika nr 2 do rozporządzenia,

b) 15 % wagowo w stosunku do masy wyrobu końcowego z owoców, o których mowa w części II załącznika nr 2 do rozporządzenia,

c) 10 % wagowo w stosunku do masy wyrobu końcowego z owoców, o których mowa w części III załącznika nr 2 do rozporządzenia;";

7)
w § 8 w ust. 5 skreśla się wyraz "odtworzony";
8)
w załączniku nr 1 do rozporządzenia:
a)
po części "Soki owocowe" dodaje się część "Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów" w brzmieniu:

"Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów

1. Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów są wyrobami otrzymanymi z soków owocowych, w których ilość naturalnie występujących cukrów została obniżona o co najmniej 30 % przez zastosowanie procesów, o których mowa w § 3 pkt 4 rozporządzenia, jeżeli w wyniku zastosowania tych procesów zostały zachowane wszystkie pozostałe istotne właściwości fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze tych soków, odpowiadające co najmniej przeciętnym właściwościom, jakie posiadają soki otrzymane z owoców tego samego gatunku.

2. W produkcji soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów jest dozwolone mieszanie soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów z sokiem owocowym lub przecierem owocowym.",

b)
w części "Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego":
tytuł otrzymuje brzmienie:

"Soki owocowe z zagęszczonego soku owocowego",

w ust. 1 we wprowadzeniu do wyliczenia skreśla się wyraz "odtworzone",
w ust. 3 skreśla się wyraz "odtworzony",
w ust. 4 skreśla się wyraz "odtworzonych",
c)
po części "Soki owocowe odtworzone z zagęszczonego soku owocowego" dodaje się część "Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego" w brzmieniu:

"Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego

1. Soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego są wyrobami otrzymanymi:

1) z soków owocowych z zagęszczonego soku owocowego, w których ilość naturalnie występujących cukrów została obniżona o co najmniej 30 % przez zastosowanie procesów, o których mowa w § 3 pkt 4 rozporządzenia, jeżeli w wyniku zastosowania tych procesów zostały zachowane wszystkie pozostałe istotne właściwości fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze tych soków, odpowiadające co najmniej przeciętnym właściwościom, jakie posiadają soki otrzymane z owoców tego samego gatunku, lub

2) z zagęszczonego soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów (soku owocowego zagęszczonego o obniżonej zawartości cukrów, koncentratu soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów) przez odtworzenie za pomocą wody spełniającej wymagania dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi.

2. W produkcji soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego jest dozwolone mieszanie soku owocowego o obniżonej zawartości cukrów z zagęszczonego soku owocowego z jednym z następujących produktów: sokiem owocowym, sokiem owocowym z zagęszczonego soku owocowego, sokiem owocowym o obniżonej zawartości cukrów, przecierem owocowym i odtworzonym przecierem owocowym.",

d)
po części "Zagęszczone soki owocowe" dodaje się część "Zagęszczone soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów (soki owocowe zagęszczone o obniżonej zawartości cukrów, koncentraty soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów)" w brzmieniu:

"Zagęszczone soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów (soki owocowe zagęszczone o obniżonej zawartości cukrów, koncentraty soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów)

1. Zagęszczone soki owocowe o obniżonej zawartości cukrów (soki owocowe zagęszczone o obniżonej zawartości cukrów, koncentraty soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów) są wyrobami otrzymanymi:

1) z zagęszczonych soków owocowych, w których zawartość naturalnie występujących cukrów została obniżona o co najmniej 30 % przez zastosowanie procesów, o których mowa w § 3 pkt 4 rozporządzenia, jeżeli w wyniku zastosowania tych procesów zostały zachowane wszystkie pozostałe istotne właściwości fizyczne, chemiczne, organoleptyczne i odżywcze tych soków, odpowiadające co najmniej przeciętnym właściwościom, jakie posiadają soki otrzymane z owoców tego samego gatunku, lub

2) z soków owocowych o obniżonej zawartości cukrów przez fizyczne usunięcie określonej ilości zawartej w nich wody.

2. W przypadku przeznaczenia wyrobu do bezpośredniego spożycia usuwa się co najmniej 50 % zawartości wody.",

e)
w części "Nektary owocowe" w zdaniu w pkt 2 skreśla się wyraz "odtworzonego";
9)
w załączniku nr 2 do rozporządzenia w części I wiersz dwudziesty drugi otrzymuje brzmienie:
- owoce pigwy (Cydonia oblonga L.) 50
10)
w załączniku nr 3 do rozporządzenia w tabeli po wierszu dotyczącym czarnej porzeczki dodaje się wiersz w brzmieniu:
Orzech kokosowy* Cocos nucifera L. 4,5
§  2.
 Wyroby, o których mowa w § 1 rozporządzenia zmienianego w § 1, wyprodukowane i wprowadzone do obrotu zgodnie z dotychczasowymi przepisami przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia mogą pozostawać w obrocie do czasu wyczerpania ich zapasów.
§  3.
 Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 14 czerwca 2026 r.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 4 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 18 grudnia 2023 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. poz. 2706).
2 Niniejsze rozporządzenie w zakresie swojej regulacji wdraża dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2024/1438 z dnia 14 maja 2024 r. w sprawie zmiany dyrektywy Rady 2001/110/WE odnoszącej się do miodu, dyrektywy Rady 2001/112/WE odnoszącej się do soków owocowych i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi, dyrektywy Rady 2001/113/WE odnoszącej się do dżemów owocowych, galaretek i marmolady oraz słodzonego przecieru z kasztanów przeznaczonych do spożycia przez ludzi oraz dyrektywy Rady 2001/114/WE odnoszącej się do niektórych rodzajów częściowo lub całkowicie odwodnionego mleka konserwowanego przeznaczonego do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 2024/1438 z 24.05.2024).

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2025.965

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zmiana rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej soków i nektarów owocowych
Data aktu: 09/07/2025
Data ogłoszenia: 22/07/2025
Data wejścia w życie: 14/06/2026