Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 7 listopada 2025 r.
w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności

Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2023 r. poz. 1448 oraz z 2025 r. poz. 1424) zarządza się, co następuje:
§  1.
 Rozporządzenie określa wysokość opłat mających na celu pokrycie kosztów ponoszonych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej za czynności wykonywane w ramach urzędowych kontroli żywności, zwane dalej "czynnościami kontrolnymi", w tym metody obliczania niektórych opłat, ich stawki oraz sposób wnoszenia.
§  2.
 Stawki opłat wynoszą:
1)
za czynności kontrolne sprawdzające, czy podmiot działający na rynku spożywczym spełnia obowiązujące wymagania prawa żywnościowego:
a)
trwające nie dłużej niż godzinę - 80 zł,
b)
trwające dłużej niż godzinę:
za pierwszą godzinę - 80 zł,
za każde rozpoczęte 15 minut po upływie pierwszej godziny - 20 zł;
2)
za dojazd do miejsca wykonania czynności kontrolnych, o których mowa w pkt 1:
a)
do 25 km - 30 zł,
b)
powyżej 25 km - 30 zł oraz kwota za każdy rozpoczęty kilometr powyżej 25 km obliczona jako iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za kilometr przebiegu pojazdu określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2025 r. poz. 1490);
3)
w przypadku dokumentu, który potwierdza spełnienie obowiązujących wymagań prawa żywnościowego przez podmiot działający na rynku spożywczym, w tym świadectwa, certyfikatu lub zaświadczenia, wydawanego na wniosek tego podmiotu, za:
a)
sporządzenie dokumentu - 100 zł,
b)
każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz dokumentu - 20 zł.
§  3.
 Stawki opłat za czynności kontrolne mające na celu ocenę spełniania wymagań w zakresie bezpieczeństwa żywności dotyczące jednego środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością wynoszą:
1)
za ocenę organoleptyczną - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 1 i 2;
2)
za ocenę prawidłowości oznakowania, prezentacji i reklamy - 35 zł, a w przypadku suplementu diety, środka spożywczego, o którym mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/EWG, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009 (Dz. Urz. UE L 181 z 29.06.2013, str. 35, z późn. zm. 2 ), oraz środka spożywczego, do którego dodawane są witaminy, składniki mineralne lub substancje, o których mowa w załączniku III część B i C do rozporządzenia (WE) nr 1925/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006 r. w sprawie dodawania do żywności witamin i składników mineralnych oraz niektórych innych substancji (Dz. Urz. UE L 404 z 30.12.2006, str. 26, z późn. zm. 3 ) - 70 zł;
3)
za pobranie próbek do badań laboratoryjnych:
a)
proste pobranie próbek - 40 zł,
b)
złożone pobranie próbek - 80 zł;
4)
za wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 1 i 2;
5)
za przewóz próbek do laboratorium - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 3.
§  4.
 Stawki opłat za czynności kontrolne w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów - przeznaczonych do kontaktu z żywnością wynoszą:
1)
za dojazd do miejsca wykonania czynności kontrolnych:
a)
do 25 km - 30 zł,
b)
powyżej 25 km - 30 zł oraz kwota za każdy rozpoczęty kilometr powyżej 25 km obliczona jako iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za kilometr przebiegu pojazdu określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym;
2)
za kontrolę dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 50 zł;
3)
za oględziny towaru o masie netto:
a)
do 500 kg - 50 zł,
b)
powyżej 500 kg do 1 t - 80 zł,
c)
powyżej 1 t do 10 t - 200 zł,
d)
powyżej 10 t do 25 t - 300 zł,
e)
powyżej 25 t do 60 t - 400 zł,
f)
powyżej 60 t do 100 t - 700 zł,
g)
powyżej 100 t do 500 t - 800 zł,
h)
powyżej 500 t do 1000 t - 900 zł,
i)
powyżej 1000 t - 1000 zł;
4)
za kontrolę:
a)
środka transportu, którym jest przewożony towar - 60 zł,
b)
przesyłki wymagającej specjalnych warunków przewozu bez otwierania środka transportu (monitoring temperatury przewozu) - 30 zł,
c)
środka transportu, który przewozi towar należący do kilku importerów - 30 zł od każdego z nich,
d)
przesyłki wymagającej specjalnych warunków przewozu bez otwierania środka transportu (monitoring temperatury przewozu), która obejmuje przewożony jednym środkiem transportu towar należący do kilku importerów - 15 zł od każdego z nich;
5)
za pobranie próbek do badań laboratoryjnych:
a)
proste pobranie próbek - 50 zł,
b)
złożone pobranie próbek - 100 zł;
6)
za wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 1 i 2;
7)
za przewóz próbek do laboratorium - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5 ust. 3;
8)
w przypadku świadectwa, które potwierdza spełnienie wymagań zdrowotnych przez przywożone z państwa trzeciego środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością, za:
a)
sporządzenie dokumentu - 100 zł,
b)
każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa - 20 zł;
9)
w przypadku wspólnego zdrowotnego dokumentu wejścia (CHED - Common Health Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, z państwa trzeciego, za:
a)
sporządzenie dokumentu - 100 zł,
b)
każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CHED lub innego dokumentu - 20 zł;
10)
w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na wniosek przy wywozie środka spożywczego lub materiału i wyrobu przeznaczonego do kontaktu z żywnością, do państwa trzeciego, za:
a)
sporządzenie dokumentu - 100 zł,
b)
każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz dokumentu - 20 zł;
11)
w przypadku dokumentu lub jego duplikatu, wydanego na żądanie strony, innego niż dokumenty określone w pkt 8-10-50 zł za każdy.
§  5.
1.
 Stawki opłat za wykonanie badań laboratoryjnych środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością określa załącznik do rozporządzenia.
2.
 W przypadku konieczności wykonania badania laboratoryjnego, dla którego w załączniku do rozporządzenia nie określono stawki opłaty, przy ustalaniu jej wysokości uwzględnia się stawkę za badanie takiego samego rodzaju.
3.
 Stawki opłat za przewóz próbek do laboratorium:
1)
samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:
a)
do 25 km - 30 zł,
b)
powyżej 25 km - 30 zł oraz kwota za każdy rozpoczęty kilometr powyżej 25 km obliczana jako iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za kilometr przebiegu pojazdu określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym;
2)
za pośrednictwem podmiotu świadczącego usługi kurierskie - określone przez ten podmiot.
§  6.
1.
 Czynność, o której mowa w § 3 pkt 3 lit. a oraz § 4 pkt 5 lit. a, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.
2.
 Czynność, o której mowa w § 3 pkt 3 lit. b i § 4 pkt 5 lit. b, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.
§  7.
 Opłaty za czynności kontrolne wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej są wnoszone na wskazany rachunek bankowy:
1)
właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej lub w kasie właściwej stacji sanitarno-epidemiologicznej albo
2)
właściwego organu Wojskowej Inspekcji Sanitarnej.
§  8.
 Do opłat za czynności kontrolne wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w sprawach wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się przepisy dotychczasowe.
§  9.
 Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 5 października 2017 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. z 2022 r. poz. 1130).
§  10.
 Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2026 r.

ZAŁĄCZNIK

STAWKI OPŁAT ZA WYKONANIE BADAŃ LABORATORYJNYCH ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH LUB MATERIAŁÓW I WYROBÓW PRZEZNACZONYCH DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ

I. Badania fizykochemiczne
Lp. Rodzaj oznaczenia Opłata za badanie jednej próbki [zł], chyba że w tabeli określono inaczej
1 Alkaloidy pirolizydynowe:
metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) 1144
2 Alkaloidy sporyszu:
metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) 553
3 Alkaloidy tropanowe:
metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) 402
4 Alkohol etylowy - fuzle:
metoda spektrofotometryczna 109
5 Alkohol metylowy:
1) metoda spektrofotometryczna 183
2) metoda chromatografii gazowej (GC) 195
6 Azotany i azotyny:
1) metoda spektrofotometryczna 428
2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 376
7 Barwniki:
1) wykrywanie 55
2) identyfikacja - metoda chromatografii bibułowej lub cienkowarstwowej 156
3) oznaczanie ilościowe - metoda spektrofotometryczna 310
4) oznaczenie ilościowe - metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 466
8 Chlorki:
metoda miareczkowa 112
9 Cyjanowodór:
metoda spektrofotometryczna 271
10 Furan, 2-metylofuran, 3-metylofuran:
metoda chromatografii gazowej (GC) 515
11 Alergeny (w tym gluten, orzech ziemny / białko orzecha ziemnego, soja):
metoda immunoenzymatyczna 496 (jeden alergen)
12 Glutaminian sodu:
1) metoda spektrofotometryczna 330
2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 360
13 Jod w soli kuchennej:
metoda spektrofotometryczna 236
14 Histamina: metoda chromatograficzna (HPLC):
1) badanie jednej próbki 662
2) ocena partii produktu (badanie 9 próbek) 1986
15 Karbaminian etylu:
metoda chromatografii gazowej (GC) 562
16 Kofeina:
1) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 298
2) metoda miareczkowa 81
17 Konserwanty - kwas benzoesowy:
1) metoda spektrofotometryczna 301
2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 359
18 Konserwanty - kwas sorbowy:
1) metoda spektrofotometryczna 301
2) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 359
19 Konserwanty - kwas sorbowy i kwas benzoesowy:
metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 376
20 Konserwanty - dwutlenek siarki:
1) metoda miareczkowa 191
2) metoda jodometryczna 186
21 Kwas erukowy:
metoda chromatografii gazowej (GC) 379
22 Liczba kwasowa w tłuszczach:
metoda miareczkowa 108
23 Liczba nadtlenkowa w tłuszczach:
metoda miareczkowa 161
24 Liczba jodowa w tłuszczach:
metoda miareczkowa 55
25 Związki polarne w tłuszczach smażalniczych:
metoda wagowa 454
26 Metale - ołów, kadm:
1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA):
a) jeden pierwiastek 371
b) dwa pierwiastki 410
2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS):
a) jeden pierwiastek 389
b) dwa pierwiastki 438
27 Metale - rtęć:
metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) 305
28 Metale - arsen:
1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) 364
2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) 390
29 Metale - arsen nieorganiczny:
metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) 576
30 Metale - cyna:
1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) 317
2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) 390
31 Metale - nikiel, glin:
1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) 371 (jeden pierwiastek)
2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) 389 (jeden pierwiastek)
32 Metale - żelazo, miedź, cynk, wapń, magnez, sód, potas, selen:
1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) 282 (jeden pierwiastek)
2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) 299 (jeden pierwiastek)
33 Metale - żelazo:
metoda spektrofotometryczna 165
34 Metale (arsen, kadm, ołów, rtęć, cyna, nikiel, miedź) w naturalnej wodzie mineralnej, wodzie źródlanej i wodzie stołowej:
1) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) 150 (jeden pierwiastek)
2) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) 80 (jeden pierwiastek)
35 Mikotoksyny - ochratoksyna A:
1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) 843
2) metoda chromatografii cieczowej 604
36 Mikotoksyny - aflatoksyna B1:
1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) 763
2) metoda chromatografii cieczowej 654
37 Mikotoksyny - suma aflatoksyn B1, B2, G1, G2:
1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) 763
2) metoda chromatografii cieczowej 870
38 Mikotoksyny - aflatoksyna M1:
metoda chromatografii cieczowej 641
39 Mikotoksyny - zearalenon (ZEA):
1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) 670
2) metoda chromatografii cieczowej 602
40 Mikotoksyny - fumonizyny:
1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) 687
2) metoda chromatografii cieczowej 701
41 Mikotoksyny - deoksyniwalenol (DON):
1) metoda immunoenzymatyczna (ELISA) 594
2) metoda chromatografii cieczowej 593
42 Mikotoksyny - patulina:
metoda chromatografii cieczowej 556
43 Mikotoksyny - toksyny T2, HT-2:
metoda chromatografii cieczowej 679
44 Mikotoksyny - cytryniny:
metoda chromatografii cieczowej 645
45 Mikotoksyny - przygotowanie przed oznaczaniem dla próbek o masie od 10 kg: 113
46 Estry 2,3-MCPD i glicydolu:
metoda chromatografii gazowej (GC) 797
47 2-MCPD (2-monochloropropano-1,2-diol), 3-MCPD (3-monochloropropan-1, 2-diol): metoda chromatografii gazowej (GC):
1) za jeden związek 1450
2) dwa związki 2167
48 Akryloamid:
1) metoda chromatografii gazowej (GC) 1004
2) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) 655
49 Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne WWA:
metoda chromatografii cieczowej (HPLC):
1) bez zmydlania 688
2) ze zmydlaniem 992
50 Fosfor dodany:
metoda obliczeniowa 519
51 Fosfor ogólny:
metoda wagowa 231
52 Pestycydy - jon bromkowy:
1) metoda chromatografii gazowej (GC) 340
2) metoda chromatografii cieczowej 440
53 Pestycydy - ditiokarbaminiany:
1) metoda spektrofotometryczna 250
2) metoda chromatografii gazowej 357
54 Pestycydy - związki analizowane metodą wielopozostałościową:
1) metoda chromatografii gazowej i cieczowej (GC-MS/MS i LC-MS/MS) 932
2) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) 530
3) metoda chromatografii gazowej (GC-MS/MS) 550
4) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 472
5) metoda chromatografii gazowej (GC) 391
55 Pestycydy - związki analizowane metodą pojedynczą:
1) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) 596
2) metoda chromatografii gazowej (GC-MS/MS) 559
3) metoda chromatografii gazowej i cieczowej (GC-MS/MS i LC-MS/MS) 527 (jedna definicja 4 )
4) metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) 299 (jeden pierwiastek)
5) metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) 282 (jeden pierwiastek)
56 Pestycydy - związki analizowane metodą inną niż metoda wielopozostałościowa i pojedyncza:
metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) 501
57 Pestycydy - pestycydy o złożonej definicji, w skład której wchodzą sole, estry i koniugaty:
1) metoda chromatografii cieczowej (LC-MS/MS) 610
2) metoda chromatografii gazowej (GC-MS/MS) 459
3) metoda chromatografii gazowej i cieczowej (GC-MS/MS i LC-MS/MS) 790
58 Składniki żywności (inne):
1) diosmina:
metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 411
2) rutyna:
metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 326
3) koenzym Q10:
metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 302
59 Substancje słodzące - aspartam, acesulfam K, sacharyniany:
metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 426
60 Substancje słodzące - cyklaminiany:
metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 237
61 Witamina C:
1) metoda miareczkowa 133
2) metoda spektrofotometryczna 234
3) metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 424
62 Witaminy rozpuszczalne w wodzie:
metoda chromatografii cieczowej (HPLC):
1) witaminy B7, B9, B12 620
2) witaminy B2, B3, B5, B6 599
3) witamina B1 434
63 Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: metoda chromatografii cieczowej (HPLC):
1) witamina D 514
2) witaminy A i E 696
64 Wartość energetyczna z obliczeń 51
65 Tłuszcz:
1) metoda Soxhleta 267
2) metoda Szmidta-Bondzyńskiego 310
66 Kwasy tłuszczowe, w tym izomery trans:
metoda chromatografii gazowej (GC) 542
67 Białko:
metoda Kjeldahla 258
68 Cukry:
metoda miareczkowa 309
69 Błonnik:
metoda enzymatyczno-wagowa 433
70 Popiół ogólny: metoda wagowa 163
71 Wilgotność / sucha masa:
metoda wagowa 115
72 Zanieczyszczenia fizyczne:
1) wykrywanie obecności 115
2) oznaczanie ilościowe - metoda wagowa 165
73 Zanieczyszczenia biologiczne, w tym szkodniki żywnościowe 115
74 Przetrwalniki buławinki czerwonej 115
75 Oznaczanie jakościowe DNA jednej odmiany modyfikacji genetycznej:
1) metoda PCR 681
2) metoda Real-Time PCR 598
76 Oznaczanie ilościowe DNA jednej odmiany modyfikacji genetycznej:
metoda Real-Time PCR 877
77 Oznaczanie jakościowe DNA (przesiewowe) jednej sekwencji specyficznej dla modyfikacji genetycznej:
1) metoda PCR 681
2) metoda Real-Time PCR 464
78 Oznaczanie jakościowe DNA sekwencji p35S, TNOS, CryIAb/Ac w produktach z ryżu pochodzących z Chin:
metoda Real-Time PCR 1596
79 Pierwiastek promieniotwórczy cez-137 w żywności:
metoda spektrometrii gamma 243
80 Pierwiastek promieniotwórczy stront-90 w żywności:
metoda radiochemiczna 714
81 Wykrywanie napromieniania żywności:
1) metoda spektrometrii elektronowego rezonansu paramagnetycznego (EPR) 394
2) metoda luminescencji stymulowanej światłem (PSL) screening 217
3) metoda termoluminescencji (TL) 850
4) metoda analizy węglowodorów techniką chromatografii gazowej (GC) 1100
82 Ocena organoleptyczna jednego środka spożywczego:
1) metoda bezpośrednia (bez obróbki) 64
2) po przygotowaniu próbki 115
83 Ocena organoleptyczna naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej, wody stołowej 115
84 Ocena organoleptyczna jednego materiału i wyrobu do kontaktu z żywnością:
1) metoda trójkątowa (smak, zapach) - do jednej substancji wzorcowej 230
2) metoda multiporównawcza (smak, zapach), test różnicy w stosunku do kontroli - do jednej substancji wzorcowej 360
85 Migracja globalna (wyroby jednorazowego użytku):
1) do wody destylowanej 489
2) do 3 % kwasu octowego 500
3) do 10 % lub 20 % alkoholu etylowego 558
4) do 50 % alkoholu etylowego 669
5) do 95 % alkoholu etylowego 760
6) do izooktanu 670
86 Migracja globalna (wyroby wielokrotnego użytku):
1) do wody destylowanej 672
2) do 3 % kwasu octowego 745
3) do 10 % lub 20 % alkoholu etylowego 870
4) do 50 % alkoholu etylowego 1138
5) do 95 % alkoholu etylowego 1524
6) do izooktanu 1207
87 Migracja bisfenolu A (wyroby jednokrotnego użytku):
metoda chromatografii cieczowej (HPLC):
1) do 3 % kwasu octowego 958
2) do 10 % etanolu 976
3) do 20 % etanolu 1061
4) do 50 % etanolu 1130
88 Migracja bisfenolu A (wyroby wielokrotnego użytku):
metoda chromatografii cieczowej (HPLC):
1) do 3 % kwasu octowego 1295
2) do 10 % etanolu 1312
3) do 20 % etanolu 1374
4) do 50 % etanolu 1492
89 Migracja specyficzna do poli(tlenku 2,6-difenylo-p-fenylenu) 2020
90 Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych:
metoda chromatografii cieczowej (HPLC) 1980
91 Migracja formaldehydu z tworzyw sztucznych:
metoda spektrofotometryczna 780
92 Migracja ołowiu i kadmu z powierzchni naczyń ceramicznych i innych niż ceramiczne:
metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) 368
93 Metale - antymon, arsen, bar, kadm, chrom, ołów, rtęć, kobalt, miedź, żelazo, lit, mangan, cynk, glin, nikiel (tworzywa sztuczne):
metoda spektrometrii masowej (ICP-MS) 202 (jeden pierwiastek)

II. Badania mikrobiologiczne 5

Lp. Rodzaj oznaczenia Opłata za badanie jednej próbki [zł], chyba że w tabeli określono inaczej
1 Salmonella spp.:
1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana 129
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 160
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 1 próbki 332
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 875
5) identyfikacja - metoda hodowlana 300
6) wykrywanie obecności - metoda immunoenzymatyczna 160
2 Bakterie z grupy coli:
1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana 110
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 150
3) identyfikacja 17
3 Escherichia coli:
1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana 110
2) identyfikacja 25
3) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 120
4 Enterobacteriaceae:
1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana 110
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 130
3) identyfikacja 70
5 Cronobacter spp.:
1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana 120
2) identyfikacja 158
6 Przypuszczalne Bacillus cereus:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 150
2) identyfikacja 35
7 Gronkowce koagulazo-dodatnie:
1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana 100
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa, posiew powierzchniowy 150
3) identyfikacja 90
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa, posiew wgłębny 170
8 Enterotoksyny gronkowcowe:
wykrywanie obecności metodą immunoenzymatyczną:
1) bez zagęszczenia 251
2) z zagęszczeniem 323
9 Listeria monocytogenes:
1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana 170
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 216
3) wykrywanie obecności - metoda immunoenzymatyczna 127
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 160
5) identyfikacja 160
10 Yersinia enterocolitica:
1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana 150
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 212
3) identyfikacja 476
11 Campylobacter spp.:
1) wykrywanie obecności - metoda hodowlana 148
2) wykrywanie obecności - metoda immunoenzymatyczna 158
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 289
4) identyfikacja 180
12 Pleśnie i drożdże:
oznaczanie liczby - metoda płytkowa 170
13 Drobnoustroje tlenowe mezofilne:
oznaczanie liczby - metoda płytkowa 120
14 Clostridium perfringens:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 100
2) identyfikacja 50
15 Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22 ± 2 °C - metoda płytkowa 54
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36 ± 2 °C - metoda płytkowa 51
3) bakterie z grupy coli lub Escherichia coli:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 67
b) identyfikacja 21
4) enterokoki kałowe:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 59
b) identyfikacja 23
5) Pseudomonas aeruginosa:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 64
b) identyfikacja 51
6) Clostridia redukujące siarczyny (spory):
oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 83
7) Clostridia redukujące siarczyny (formy wegetatywne)
oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 83
16 Escherichia coli wytwarzające toksyny Shiga (STEC):
1) obecność specyficznego DNA - metoda Real-Time PCR:
a) wykrywanie genów stx i eae we wstępnie namnożonej próbce - analiza 5 próbek 1400
b) wykrywanie genów stx i eae we wstępnie namnożonej próbce - analiza 1 próbki 897
c) identyfikacja we wstępnie namnożonej próbce - analiza 1 próbki 550
2) obecności szczepów - metoda Real-Time PCR:
a) wykrywanie genów stx i eae (screeening) w "puli" - analiza 1 próbki (5 puli po 10 kolonii) 1400
b) wykrywanie genów stx i eae (screeening) "rozpulowanych" pozytywnych kolonii - analiza 1 puli (10 kolonii) 2500
c) identyfikacja pozytywnych kolonii Escherichia coli do serogrupy oraz potwierdzanie biochemiczne - analiza 1 kolonii 550
17 Wirusy:
obecność wirusów - metoda Real-Time RT-PCR:
1) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) w żywności - analiza 5 próbek 4560
2) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) w wymazach - analiza 1 próbki 1840
3) wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w żywności - analiza 5 próbek 5110
4) wykrywanie Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w wymazach - analiza 1 próbki 1995
5) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) i wykrywanie

Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w żywności - analiza 5 próbek

6690
6) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) i wykrywanie

Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w żywności - analiza 1 próbki

2780
7) wykrywanie wirusa zapalenia wątroby typu A (HAV) i wykrywanie

Norowirusa GI I GII (NoV GI NoV GII) w wymazach - analiza 1 próbki

2550
1 ) Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 25 lipca 2025 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 1004).
2 Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 349 z 05.12.2014, str. 67, Dz. Urz. UE L 25 z 02.02.2016, str. 1, Dz. Urz. UE L 158 z 21.06.2017, str. 5, Dz. Urz. UE L 230 z 06.09.2017, str. 1, Dz. Urz. UE L 234 z 12.09.2017, str. 7, Dz. Urz. UE L 259 z 07.10.2017, str. 2, Dz. Urz. UE L 94 z 12.04.2018, str. 1, Dz. Urz. UE L 120 z 08.04.2021, str. 1, Dz. Urz. UE L 64 z 01.03.2023, str. 1, Dz. Urz. UE L 2024/2791 z 31.10.2024 oraz Dz. Urz. UE L 2025/1735 z 12.08.2025.
3 Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. Urz. UE L 39 z 13.02.2008, str. 11, Dz. Urz. UE L 314 z 01.12.2009, str. 36, Dz. Urz. UE L 296 z 15.11.2011, str. 29, Dz. Urz. UE L 304 z 22.11.2011, str. 18, Dz. Urz. UE L 39 z 08.02.2014, str. 44, Dz. Urz. UE L 67 z 12.03.2015, str. 4, Dz. Urz. UE L 173 z 06.07.2017, str. 9, Dz. Urz. UE L 110 z 25.04.2019, str. 17, Dz. Urz. UE L 110 z 25.04.2019, str. 21, Dz. Urz. UE L 96 z 19.03.2021, str. 6, Dz. Urz. UE L 151 z 02.06.2022, str. 37, Dz. Urz. UE L 310 z 01.12.2022, str. 7, Dz. Urz. UE L 143 z 02.06.2023, str. 6 oraz Dz. Urz. UE L 2024/1821 z 27.06.2024.
4 ) Jedna definicja - suma związków składających się na wyrażenie pozostałości pestycydu zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 396/2005 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 23 lutego 2005 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów w żywności i paszy pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na ich powierzchni, zmieniającego dyrektywę Rady 91/414/EWG (Dz. Urz. UE L 70 z 16.03.2005, str. 1, z późn. zm.), z których każdy związek wymaga osobnej analizy (np. definicja pozostałości disulfotonu to suma disulfotonu, sulfotlenku disulfotonu i sulfonu disulfotonu wyrażona jako disulfoton).
5 Badania dotyczą również powierzchni kontaktujących się z żywnością (w tym wymazów).

Zmiany w prawie

Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Środowisko psychologów i psychoterapeutów bez prawa do opiniowania projektu ustawy?

Przedstawiciele środowiska psychologów i psychoterapeutów wskazują na ograniczanie możliwości przedstawiania przez nich opinii do rządowego projektu ustawy o zawodzie psychologa oraz samorządzie zawodowym psychologów, nad którym pracuje sejmowa podkomisja nadzwyczajna. Może to wywoływać poczucie deficytu demokracji, zwłaszcza gdy procedowane regulacje dotyczą konkretnych zawodów i grup społecznych, a tym samym także praw i obowiązków osób do nich należących.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2025.1603

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Opłaty za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności
Data aktu: 07/11/2025
Data ogłoszenia: 24/11/2025
Data wejścia w życie: 01/01/2026