Zmiana rozporządzenia w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ZDROWIA 1
z dnia 24 lipca 2019 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności

Na podstawie art. 75 ust. 4 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2019 r. poz. 1252) zarządza się, co następuje:
§  1. 
W rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 5 października 2017 r. w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności (Dz. U. poz. 2012) wprowadza się następujące zmiany:
1)
w § 2:
a)
w ust. 1 pkt 3 otrzymuje brzmienie:

"3) czynności kontrolnych w ramach granicznej kontroli sanitarnej środków spożywczych lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.",

b)
w ust. 2 wprowadzenie do wyliczenia otrzymuje brzmienie:

"Koszty, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, obejmują również inne uzasadnione wydatki poniesione w związku z:";

2)
w § 4 uchyla się ust. 2 i 3;
3)
§ 6 otrzymuje brzmienie:

"§ 6. Stawki opłat za wykonanie czynności, o których mowa w § 2 ust. 1 pkt 3, wynoszą:

1) kontrola dokumentacji towaru zgłoszonego do granicznej kontroli sanitarnej - 17 zł;

2) oględziny towaru o masie:

a) do 500 kg - 17 zł,

b) powyżej 500 kg do 1 tony - 40 zł,

c) powyżej 1 tony do 10 ton - 100 zł,

d) powyżej 10 ton do 25 ton - 200 zł,

e) powyżej 25 ton do 60 ton - 300 zł,

f) powyżej 60 ton - 500 zł;

3) kontrola środka transportu:

a) którym towar jest przewożony - 41 zł,

b) w przypadku przewozu w jednym środku transportu towaru przez kilku importerów, każdy z nich ponosi opłatę - 20 zł;

4) proste pobranie próbek - 17 zł;

5) złożone pobranie próbek - 52 zł;

6) przewóz próbek do laboratorium:

a) samochodem służbowym lub samochodem prywatnym wykorzystywanym do celów służbowych:

– do 25 km - 20 zł,

– powyżej 25 km - w wysokości kosztów przewozu stanowiących iloczyn przejechanych kilometrów i maksymalnej stawki za jeden kilometr przebiegu pojazdu, określonej w przepisach wydanych na podstawie art. 34a ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym (Dz. U. z 2019 r. poz. 58, z późn. zm.),

b) za pośrednictwem firmy świadczącej usługi kurierskie - w wysokości kosztów przewozu określonych przez firmę;

7) wykonanie badań laboratoryjnych - zgodnie ze stawkami opłat, o których mowa w § 5;

8) w przypadku świadectwa stwierdzającego spełnienie wymagań zdrowotnych przez środek spożywczy lub materiał i wyrób przeznaczony do kontaktu z żywnością za:

a) jego sporządzenie - 35 zł,

b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz świadectwa - 5 zł;

9) w przypadku wspólnotowego dokumentu wejścia (CED - Common Entry Document) lub innego dokumentu wydanego na podstawie przepisów prawa unijnego dotyczących przywozu żywności lub materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością z państwa trzeciego za:

a) jego sporządzenie - 35 zł,

b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz CED lub innego dokumentu - 5 zł;

10) w przypadku dokumentu eksportowego wydawanego na podstawie przepisów państwa trzeciego za:

a) jego sporządzenie - 35 zł,

b) każdy dodatkowy, żądany przez stronę, egzemplarz tego dokumentu - 5 zł.";

4)
po § 6 dodaje się § 6a w brzmieniu:

"§ 6a. 1. Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3 i § 6 pkt 4, obejmuje pobranie próbki bez konieczności dzielenia lub mieszania poszczególnych składników środka spożywczego.

2. Czynność, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 4 i § 6 pkt 5, obejmuje, wymagające użycia sterylnego sprzętu i opakowania, wydzielenie określonej części reprezentatywnej z całej partii lub pobranie kilku części lub składników środka spożywczego i ich wymieszanie w celu uzyskania próbki reprezentatywnej dla danego środka spożywczego.";

5)
w załączniku do rozporządzenia:
a)
w części I w tabeli:
wiersz oznaczony lp. 64 otrzymuje brzmienie:
64 Pestycydy - związki polarne:

technika LC/MS/MS

375
w wierszu oznaczonym lp. 66 dodaje się pkt 7 w brzmieniu:

"7) HPLC/UV/FL 472",

uchyla się wiersz oznaczony lp. 67,
w wierszu oznaczonym lp. 91 pkt 6 otrzymuje brzmienie:

"6) do 95% alkoholu etylowego 597",

b)
część II otrzymuje brzmienie:

"II. Badania mikrobiologiczne

Lp. Rodzaj oznaczenia Stawka w zł
1 2 3
1 Wykrywanie obecności Salmonella spp.:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna 80
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
3) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas 99
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 311 (jedna próbka)
5) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 175 (każda próbka)
6) identyfikacja - metoda klasyczna 165
2 Badanie w kierunku bakterii z grupy coli:
1) wykrywanie obecności 35
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa: 46
a) potwierdzenie 1 kolonii 4
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: 70
a) potwierdzenie 1 probówki 4
3 Badanie w kierunku Escherichia coli:
1) wykrywanie obecności 35
2) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 110
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 46
5) oznaczanie liczby - metoda NPL: 70
a) potwierdzenie 1 probówki 4
6) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda klasyczna PCR 110
7) identyfikacja izolatów bakteryjnych - metoda Real-Time PCR 110
4 Badanie w kierunku Escherichia coli O157:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas 139
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 329 (jedna próbka)
4) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 175 (każda próbka)
5) wykrywanie obecności - metoda z użyciem separatora wg PN ISO 122
6) potwierdzenie kolonii 93
5 Badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
1) wykrywanie obecności 35
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 295 (jedna próbka)
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 143 (każda próbka)
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 46
5) oznaczanie liczby - metoda NPL 70
6) identyfikacja 1 kolonii 6
6 Badanie w kierunku Cronobacter spp. (Enterobacter sakazakii):
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna 35
2) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR 295 (jedna próbka)
3) wykrywanie obecności - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 143 (każda próbka)
4) identyfikacja 33
7 Badanie w kierunku Bacillus cereus:
1) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 64
2) identyfikacja 29
8 Badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:
1) wykrywanie obecności 35
2) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 62
3) oznaczanie liczby - metoda NPL: 60
a) potwierdzenie 1 probówki 7
4) identyfikacja 1 kolonii 7
9 Badanie w kierunku enterotoksyny gronkowcowej:

metoda testowa Mini Vidas:

1) bez zagęszczenia 121
2) z zagęszczeniem 176
10 Badanie w kierunku Listeria monocytogenes:
1) wykrywanie obecności w 25 g 93
2) wykrywanie obecności w 1 g 63
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
4) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas 127
5) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 89
6) identyfikacja 232
11 Badanie w kierunku Yersinia enterocolitica:
1) wykrywanie obecności w 1 g 75
2) wykrywanie obecności w 25 g 290
3) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
4) identyfikacja 116
12 Badanie w kierunku Campylobacter spp.:
1) wykrywanie obecności - metoda klasyczna PCR 110
2) wykrywanie obecności - metoda testowa Mini Vidas 139
3) wykrywanie obecności - metoda referencyjna wg PN ISO 116
4) identyfikacja 107
13 Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby - metoda płytkowa 70
14 Drobnoustroje tlenowe mezofilne - oznaczanie liczby - metoda płytkowa 58
15 Badanie w kierunku bakterii beztlenowych przetrwalnikujących:
1) wykrywanie obecności 23
2) wykrywanie obecności beztlenowców redukujących siarczany 23
3) wykrywanie najbardziej prawdopodobnej liczby przetrwalników bakterii beztlenowych redukujących siarczany - metoda NPL 99
4) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 77
5) identyfikacja 72
16 Badanie naturalnej wody mineralnej, wody źródlanej i wody stołowej:
1) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 22±2°C - metoda płytkowa 40
2) ogólna liczba mikroorganizmów w temperaturze 36±2°C - metoda płytkowa

3) badanie bakterii grupy coli:

40
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 39
b) potwierdzenie 1 kolonii 10
4) badanie Escherichia coli:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 39
b) potwierdzenie 1 kolonii 14
5) badanie enterokoków kałowych:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 39
b) potwierdzenie 1 płytki 10
6) badanie Pseudomonas aeruginosa:
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 39
b) potwierdzenie 1 kolonii - pierwszy etap 11
c) potwierdzenie 1 kolonii - drugi etap 30
7) badanie Clostridiów redukujących siarczyny (łącznie z przetrwalnikami):
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 59
8) badanie Clostridium perfringens (łącznie ze sporami):
a) oznaczanie liczby - metoda filtracji membranowej 55
17 Wykonanie próby szczelności - metoda wizualna 12
18 Wykonanie próby termostatowej - metoda wizualna 12
19 Badanie bakterioskopowe 17
20 Oznaczanie toksyn T2 i HT-2 - metoda HPLC:
1) pierwsza próbka 347
2) następna próbka w serii 171
21 Identyfikacja poszczególnych kolonii (10 kolonii) 180
22 Badanie w kierunku obecności szczepów Escherichia coli wytwarzających toksyny Shiga (STEC):
1) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR 329 (jedna próbka)
2) wykrywanie obecności genetycznych markerów STEC we wstępnie namnożonej próbce - metoda Real-Time PCR, analiza 5 próbek w jednej serii 179 (każda próbka)
3) izolacja STEC (w przypadku wyniku dodatniego) 1512
23 Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego powierzchni kontaktujących się z żywnością - metoda wymazów:

1) wykrywanie obecności Salmonella spp.:

a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna 72
b) identyfikacja - metoda klasyczna

2) badanie w kierunku gronkowców koagulazo-dodatnich:

165
a) wykrywanie obecności 12
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 62
c) potwierdzenie 1 probówki 7
d) identyfikacja 1 kolonii

3) badanie w kierunku bakterii z grupy coli:

7
a) wykrywanie obecności 12
b) potwierdzenie 1 probówki

4) wykrywanie obecności Listeria monocytogenes:

4
a) wykrywanie obecności - metoda klasyczna 93
b) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 89
c) identyfikacja

5) drobnoustroje tlenowe mezofilne:

232
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 58
6) badanie w kierunku Enterobacteriaceae:
a) oznaczanie liczby - metoda płytkowa 46
b) identyfikacja 6 ".
§  2. 
Do postępowań w sprawie wysokości opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności, wszczętych i niezakończonych przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
§  3. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Zdrowia kieruje działem administracji rządowej - zdrowie, na podstawie § 1 ust. 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 10 stycznia 2018 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Zdrowia (Dz. U. poz. 95).

Zmiany w prawie

Darowizny dla ofiar powodzi zwolnione z VAT

Darowizny dla ofiar powodzi zostały zwolnione z VAT - rozporządzenie w tej sprawie obowiązuje od 18 września, ale z możliwością stosowania go do darowizn towarów i nieodpłatnych usług przekazanych począwszy od 12 września do 31 grudnia 2024 r. Stawka 0 proc. będzie stosowana do darowizn wszelkiego rodzaju towarów lub usług niezbędnych do wsparcia poszkodowanych.

Monika Sewastianowicz 18.09.2024
Lewiatan: Za reformę płacy minimalnej będą musieli zapłacić pracodawcy

Projekt ustawy o minimalnym wynagrodzeniu jest słaby legislacyjnie. Nie tylko nie realizuje celów zawartych w unijnej dyrektywie, ale może przyczynić się do pogłębienia problemów firm i spadku zatrudnienia. Nie poprawi też jakości pracy w naszym kraju. Utrwala zwiększanie presji płacowej – uważa Konfederacja Lewiatan.

Grażyna J. Leśniak 10.09.2024
Od dziś ważna zmiana dla niektórych kierowców

Nowe przepisy, które zaczną obowiązywać od wtorku, 10 września, zakładają automatyczny zwrot prawa jazdy, bez konieczności składania wniosku. Zmiana ma zapobiegać sytuacji, w której kierowcy, nieświadomi obowiązku, byli karani za prowadzenie pojazdu, mimo formalnego odzyskania uprawnień.

Robert Horbaczewski 09.09.2024
Będą zmiany w ustawie o działaniach antyterrorystycznych oraz w ustawie o ABW oraz AW

Rząd przyjął we wtorek projekt przepisów, który dostosowuje polskie prawo do przepisów Unii Europejskiej, które dotyczą przeciwdziałania rozpowszechnianiu w Internecie treści o charakterze terrorystycznym. Wprowadzony zostanie mechanizm wydawania i weryfikowania nakazów usunięcia lub uniemożliwienia dostępu do takich treści. Za egzekwowanie nowych przepisów odpowiedzialny będzie szef Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego. Od jego decyzji będzie się można odwołać do sądu.

Grażyna J. Leśniak 03.09.2024
Ustawa o rencie wdowiej niekonstytucyjna?

O zawetowanie ustawy o tzw. wdowich emeryturach jako aktu dyskryminującego część obywateli zwróciła się do prezydenta Andrzeja Dudy jedna z emerytek. W jej przekonaniu uchwalona 26 lipca 2024 r. ustawa narusza art. 32 Konstytucji, ponieważ wprowadza zasady dyskryminujące dużą część seniorów. Czy prezydent zdążył się z nią zapoznać – nie wiadomo. Bo petycja wpłynęła do Kancelarii Prezydenta 6 sierpnia, a już 9 sierpnia ustawa została podpisana.

Grażyna J. Leśniak 31.08.2024
Nalewki już bez barwników, soków i dodatkowych aromatów

We wtorek, 20 sierpnia, zaczęły obowiązywać przepisy rozporządzenia ministra rolnictwa dotyczące znakowania napojów alkoholowych. Z uwagi na tradycyjne praktyki produkcyjne stosowane przy wyrobie "nalewek", nowe zasady wykluczają możliwość ich barwienia, aromatyzowania czy też dodawania do nich soków owocowych.

Krzysztof Koślicki 20.08.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2019.1511

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zmiana rozporządzenia w sprawie opłat za czynności wykonywane przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej w ramach urzędowych kontroli żywności.
Data aktu: 24/07/2019
Data ogłoszenia: 12/08/2019
Data wejścia w życie: 27/08/2019