Wykaz towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7%.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW1)
z dnia 28 listopada 2008 r.
w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7 %

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się wykaz towarów wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Nomenklaturze Scalonej (CN), stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 30 kwietnia 2008 r. w sprawie wykazu towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie objętych stawką tego podatku w wysokości 7 % (Dz. U. Nr 74, poz. 447).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 grudnia 2008 r.
______

1) Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 216, poz. 1592).

2) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2005 r. Nr 14, poz. 113, Nr 90, poz. 756, Nr 143, poz. 1199 i Nr 179, poz. 1484, z 2006 r. Nr 143, poz. 1028 i 1029, z 2007 r. Nr 168, poz. 1187 i Nr 192, poz. 1382 oraz z 2008 r. Nr 74, poz. 444, Nr 130, poz. 826, Nr 141, poz. 888 i Nr 209, poz. 1320.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %

Pozycja Kod CN Wyszczególnienie
1 0101 Konie, osły, muły i osłomuły, żywe
2 0102 Bydło żywe
3 0103 Świnie żywe
4 0104 Owce i kozy, żywe
5 0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6 * 0106 Pozostałe zwierzęta żywe 1)
7 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
8 0202 Mięso z bydła, zamrożone
9 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
10 0204 Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
11 0205 00 Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
12 0206 Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
13 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
14 0208 Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
15 * 0209 00 Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)
16 0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
17 0301 Ryby żywe
18 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
19 0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
20 0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
21 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
22 0306 Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
23 0307 Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
24 0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
25 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
26 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
27 0404 Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
28 0405 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania
29 0406 Ser i twaróg
30 0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
31 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
32 0409 00 00 Miód naturalny
33 0410 00 00 Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
34 * 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 3)
35 ex * 0511 Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi 3) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39
36 0601 Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212
37 0602 Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
38 0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
39 0701 Ziemniaki, świeże lub schłodzone
40 0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone
41 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
42 0704 Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
43 0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
44 0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
45 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
46 0708 Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
47 0709 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
48 0710 Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
49 ex * 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 4) - z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90
50 0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
51 0713 Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
52 0714 Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):
53 0802 21 00 - - W łupinach
54 0802 22 00 - - Bez łupin
- Orzechy włoskie:
55 0802 31 00 - - W łupinach
56 0802 32 00 - - Bez łupin
57 0806 Winogrona, świeże lub suszone
58 ex 0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
59 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
60 0809 Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
61 ex 0810 Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95
62 0811 Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
63 * 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 4)
64 0813 Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
65 * 0814 00 00 Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących 4)
Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone
66 * 0904 20 30 - - - Pozostałe 5)
67 * 0908 Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony 5)
68 * 0909 Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca 5)
69 * 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 5)
70 1001 Pszenica i meslin
71 1002 00 00 Żyto
72 1003 00 Jęczmień
73 1004 00 00 Owies
74 1005 Kukurydza
75 1006 Ryż
76 1007 00 Ziarno sorgo
77 1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
78 1101 00 Mąka pszenna lub z meslin
79 1102 Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin
80 1103 Kasze, mączki i granulki, zbożowe
81 1104 Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
82 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane
83 1106 Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8
84 1108 Skrobie; inulina
85 1109 00 00 Gluten pszenny, nawet suszony
86 1201 00 Nasiona soi, nawet łamane
87 1203 00 00 Kopra
88 1204 00 Nasiona lnu, nawet łamane
89 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
90 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane
91 1207 Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
92 * 1208 Mąka i mączka, z nasion lub owoców oleistych, innych niż z gorczycy 6)
93 1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
94 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum), w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:
95 1212 91 - - Burak cukrowy
96 ex 1212 99 - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41 i 1212 99 49
97 1213 00 00 Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
98 1214 Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane
99 ex 1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00, 1302 19
100 ex 1501 00 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90
101 Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503:
1502 00 90 - Pozostałe
102 * 1503 00 Stearyna smalcowa, olej smakowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 6)
103 * 1504 Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
104 * 1506 00 00 Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
105 * 1507 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
106 * 1508 Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
107 * 1509 Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
108 * 1510 00 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509 6)
109 * 1511 Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie 6)
110 * 1512 Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
111 * 1513 Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
112 ex * 1514 Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6) - z wyłączeniem CN 1514 11 10 i 1514 19 10
113 * 1515 Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 6)
114 * 1516 Tłuszcze i oleje, zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone 6)
115 * 1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 6)
116 * 1521 10 00 - Woski roślinne 6)
117 * 1522 00 Degras; pozostałości powstałe przy obróbce substancji tłuszczowych oraz wosków zwierzęcych lub roślinnych 6)
118 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
119 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane
120 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
121 1605 Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane
122 ex 1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem CN 1701 91 00
123 1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel
124 1703 Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru
125 ex 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem CN 1901 90 11 i 1901 90 19
126 1902 Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
127 1903 00 00 Tapioka i jej namiastki, przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
128 1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
129 1905 10 00 - Chleb chrupki
- - Gofry i wafle:
130 * 1905 32 05 - - - O zawartości wody przekraczającej 10% masy 7)
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe:
131 1905 40 90 - - Pozostałe
- Pozostałe:
132 1905 90 10 - - Mace
133 * 1905 90 20 - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby 8)
Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze:
134 1905 90 30 - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu
- - - Pozostałe:
135 1905 90 60 - - - - Z dodatkiem środka słodzącego
136 * 1905 90 90 - - - - Pozostałe 9)
137 * 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym 4)
138 * 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 4)
139 * 2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 4)
140 * 2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 4)
141 * 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 4)
142 * 2006 00 Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) 4)
143 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
144 * 2008 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 4)
145 2009 Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
146 2101 30 - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
147 ex 2103 Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90
148 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
149 2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
150 ex 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem CN 2106 90 20
151 Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego ani aromatyzującego; lód i śnieg
* 2201 90 00 - Pozostałe 10)
152 Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009:
* 2202 90 - Pozostałe 11)
153 2301 Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki
154 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane
155 2303 10 - Pozostałości z produkcji skrobi i podobne pozostałości
156 2303 20 - Wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru
157 * 2303 30 00 - Pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane 12)
158 2308 00 Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
159 2309 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt
160 ex 2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00
161 * 2509 00 00 Kreda 13)
162 * 2518 10 00 - Dolomit niekalcynowany ani niespiekany 14)
163 2522 Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825
164 Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
* 2530 90 00 - Pozostałe15)
165 * 2703 00 00 Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany 16)
166 * 2802 00 00 Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna 17)
167 * 2814 Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym 18)
168 * 2852 00 00 Organiczne lub nieorganiczne związki rtęci, z wyłączeniem amalgamatów 19)
Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:
169 2903 51 00 - - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH(ISO)), włącznie z lindanem (ISO,INN)
170 2903 52 00 - - Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO)
171 2903 59 - - Pozostałe
172 Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:
* 2903 62 00 - - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan) 20)
173 * 2918 Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne 19)
174 * 2922 Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną 19)
175 * 2923 Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie 19)
176 * 2924 Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego 19)
Organiczne związki siarki:
177 2930 90 13 - - Cysteina i cystyna
178 2930 90 16 - - Pochodne cysteiny lub cystyny
179 * 2932 Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu 19)
180 * 2933 Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu 19)
181 * 2934 Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne 19)
182 * 2935 00 Sulfonamidy 19)
183 * 2936 Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku 19)
184 * 2937 Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony 19)
185 * 2938 Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne 19)
186 * 2940 00 00 Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 2939 19)
187 * 2941 Antybiotyki 19)
188 * 3001 Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie lub zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 19)
189 * 3002 Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymywane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne 19)
190 * 3003 Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 19)
191 * 3004 Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę), lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 19)
192 * 3005 Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych 19)
193 ex * 3006 Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu 19) - z wyłączeniem CN 3006 10 30 i 3006 91 00
194 3101 00 00 Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
195 ex * 3102 Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe 21) - z wyłączeniem CN 3102 50 10
196 3103 Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne
197 ex 3104 Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne - z wyłączeniem CN 3104 20
198 * 3105 Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg 22)
199 * 3407 00 00 Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia) 23)
Kazeina, kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny
200 * 3501 10 90 - - Pozostałe 24)
201 ex 3502 Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin z wyłączeniem CN 3502 90
202 * 3503 00 10 - Żelatyna i jej pochodne 25)
203 3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane
204 3507 Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
205 Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach:
3701 10 00 - Do promieni rentgenowskich47)
206 Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony:
* 3702 10 00 - Do promieni rentgenowskich 26)
207 * 3808 Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy) 27)
208 * 3821 00 00 Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych 28)
209 * 3822 00 00 Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe 29)
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
210 * 3824 90 61 - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 3004 30)
211 * 3824 90 62 - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin 19)
212 * 3824 90 64 - - - - Pozostałe 19)
213 * 4009 Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze) 31)
214 4014 Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu
215 Rękawiczki:
4015 11 00 - - Chirurgiczne
216 * 4115 20 00 - Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze skóry wyprawionej 32)
217 4401 10 00 - Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi, wiązek chrustu lub w podobnych postaciach
218 Pozostałe artykuły z drewna:
* 4421 90 98 - - Pozostałe 33)
219 4818 40 - Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki i wkładki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne
220 * 4901 Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach 34)
221 * 4902 Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe 35)
222 4903 00 00 Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania
223 4904 00 00 Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione
224 4905 Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane
225 5001 00 00 Kokony jedwabników nadające się do motania
226 Wełna:
5101 19 00 - - Pozostała
227 * 5301 10 00 - Len surowy lub roszony 36)
228 * 5302 10 00 - Konopie siewne, surowe lub roszone 36)
229 * 5303 10 00 - Juta i pozostałe włókna tekstylne łykowe, surowe lub roszone 36)
230 * 5305 00 00 Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną) 36), 37)
231 ex * 5601 Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien 38)- z wyłączeniem CN 5601 30 00
232 * 7318 23 00 - - Nity 39)
Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane)
233 * 8442 30 99 - - - Pozostałe 40)
234 * 8443 32 10 - - - Drukarki 41)
235 * 8443 39 90 - - - Pozostałe 42)
236 * 8469 00 - Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów 43)
237 * 8471 Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 41)
238 * 8517 62 00 - - Maszyny do odbioru, konwersji i transmisji lub regeneracji głosu, obrazu lub innych danych, włączając aparaty przełączające I routingowe 41)
- Monitory z lampą kineskopową:
239 * 8528 41 00 - - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 8471 41)
- Pozostałe monitory:
240 * 8528 51 00 - - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 8471 41)
- Projektory:
241 * 8528 61 00 - - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 8471 41)
242 8713 Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób
243 9001 30 00 - Soczewki kontaktowe
244 9001 40 - Soczewki okularowe szklane
245 9001 50 - Soczewki okularowe z pozostałych materiałów
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:
246 * 9018 31 - - Strzykawki, z igłami lub bez 44)
247 * 9018 32 10 - - - Metalowe igły do zastrzyków 44)
248 * 9018 32 90 - - - Igły chirurgiczne 44)
249 * 9018 39 00 - - Pozostałe 44)
250 9018 90 10 - - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia krwi
251 9018 90 50 - - Aparatura do transfuzji
252 * 9021 Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa 45)
253 * 9602 00 00 Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny 46)
bez względu na Kod CN 1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach
2. Sznurek do maszyn rolniczych
3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) - wyłącznie:
1) środki do kąpieli leczniczych: sól jodobromowa, szlam i ług,
2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki borowinowe,
3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w tym tabletki "ZUBER"
4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż wymienione w pozostałych pozycjach załącznika
5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z uwagi na formę w całości przeznaczone są dla użytku osób niewidomych i słabowidzących, oraz urządzenia do zapisywania i odczytywania tekstów w alfabecie Braille'a
6. Obuwie dziecięce
7. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt
1) ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3 %

3) Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN:

1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych

2) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

3) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

4) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2 %

5) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

6) wyłącznie jadalne

7) wyłącznie wafle

8) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty do opłatków sakralnych

9) wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta

10) wyłącznie lód naturalny i sztuczny

11) z wyłączeniem piwa bezalkoholowego

12) wyłącznie wywar

13) wyłącznie kreda mielona, pastewna i nawozowa

14) wyłącznie mączka dolomitowa

15) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus

16) wyłącznie surowiec i półfabrykaty do produkcji torfu dla celów rolniczych oraz wyroby torfowe dla celów rolniczych

17) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona

18) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa

19) wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie farmaceutycznym

20) z wyłączeniem heksachlorobenzenu

21) z wyłączeniem związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)

22) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych

23) wyłącznie do stosowania w dentystyce

24) z wyłączeniem kazeiny do stosowania w przemyśle innym niż produkującym żywność, pasze lub w przemyśle włókienniczym

25) z wyłączeniem klejów kazeinowych

26) z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości przekraczającej 1 m

27) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej

28) wyłącznie dla farmacji

29) wyłącznie testy i odczynniki diagnostyczne, medyczne

30) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów ceramiki szlachetnej

31) wyłącznie węże medyczne

32) z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)

33) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

34) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów, telefaksów i ulotek

35) z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67 % powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe

36) z wyłączeniem odziarnionych produktów roślinnych dla przemysłu włókienniczego

37) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej

38) z wyłączeniem waty konfekcyjnej

39) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

40) z wyłączeniem maszyn, urządzeń i wyposażenia do dokonywania składu innymi metodami, z użyciem lub bez użycia urządzeń do odlewania

41) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)

42) wyłącznie automatyczne maszyny do pisania dla niewidomych

43) wyłącznie maszyny dla niewidomych

44) z wyłączeniem weterynaryjnych

45) z wyłączeniem sztucznych zębów i protez dentystycznych

46) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej

47) wyłącznie do stosowania w medycynie, dentystyce i weterynarii

1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 18 grudnia 2009 r. (Dz.U.09.222.1759) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2010 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024