Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 30 czerwca 2008 r.
w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej

Na podstawie art. 10 ust. 3 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wykaz artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy, które mogą być objęte procedurą dopuszczenia do obrotu w rozumieniu przepisów prawa celnego, oraz ich minimalne ilości podlegające kontroli jakości handlowej są określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie wykazu artykułów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy oraz ich minimalnych ilości podlegających kontroli jakości handlowej (Dz. U. Nr 230, poz. 1933, z 2004 r. Nr 150, poz. 1586 oraz z 2005 r. Nr 242, poz. 2046).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rynki rolne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 3 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 listopada 2007 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 216, poz. 1599).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2006 r. Nr 170, poz. 1217, Nr 171, poz. 1225 i Nr 208, poz. 1541 oraz z 2007 r. Nr 176, poz. 1238.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ ARTYKUŁÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE KONTROLI JAKOŚCI HANDLOWEJ

Lp. Kod CN Nazwa towaru Minimalna ilość podlegająca kontroli jakości handlowej
1 2 3 4
1 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone 1 t
2 0202 Mięso z bydła, zamrożone 1 t
3 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
4 ex 0206 10 98 Wątroby z bydła świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
5 ex 0206 21 00 Ozory z bydła zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
6 ex 0206 22 00 Wątroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
7 ex 0206 29 99 Pozostałe podroby z bydła, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
8 ex 0206 30 00 Wątroby ze świń domowych, świeże lub schłodzone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
9 ex 0206 41 00 Wątroby ze świń domowych, zamrożone, inne niż do produkcji wyrobów farmaceutycznych 0,5 t
10 ex 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
0207 34 - wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone;
0207 36 81 - wątróbki gęsie, otłuszczone, zamrożone;
0207 36 85 - wątróbki kacze, otłuszczone, zamrożone
11 ex 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 1 t
0304, z wyłączeniem podpozycji:
0302 70 00 - wątróbki, ikry i mlecze
12 ex 0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304,

z wyłączeniem podpozycji:

1 t
0303 80 - wątróbki, ikry i mlecze
13 0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone 0,5 t
14 ex 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi, z wyłączeniem podpozycji: 0,5 t
0305 10 00 - mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi;
0305 20 00 - wątróbki, ikra i mlecz, z ryb, suszone, wędzone, solone lub w solance
15 ex 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
ex 0402 21 - mleko i śmietana w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego;
0402 29 11 - mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500g i o zawartości tłuszczu przekraczającej 10 % masy
16 ex 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0403 10 51 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 10 53 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 10 59 - jogurt aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub innej stałej postaci o zawartości tłuszczu mlecznego przekraczającej 27 % masy;
0403 90 11 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 13 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 19 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
0403 90 31 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 33 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 39 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
0403 90 71 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5 % masy;
0403 90 73 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 1,5 % masy, ale nieprzekraczającej 27 % masy;
0403 90 79 - maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao, w proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości tłuszczu przekraczającej 27 % masy;
17 0405 10 Masło 0,5 t
18 0405 20 Produkty mleczarskie do smarowania 0,5 t
19 0406 Ser i twaróg 0,5 t
20 ex 0407 00 30 Jaja drobiu w skorupkach, świeże (wyłącznie do spożycia przez ludzi) 10 tys. szt.
21 ex 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego, z wyłączeniem podpozycji : 1 t
0408 11 20 - żółtka jaj suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 19 20 - pozostałe żółtka jaj nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 91 20 - jaja ptasie bez skorupek, suszone, nienadające się do spożycia przez ludzi;
0408 99 20 - pozostałe jaja ptasie bez skorupek, nienadające się do spożycia przez ludzi
22 0409 00 00 Miód naturalny 1 t
23 ex 0504 00 00 Żołądki (w tym przedżołądki) z bydła, całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 1 t
24 0602 90 91 Żywe rośliny kwiatowe, rosnące w pomieszczeniach, z pączkami lub kwiatami, wyłączając kaktusy 1.000 szt.
25 0602 90 99 Pozostałe żywe rośliny rosnące w pomieszczeniach, wyłączając kaktusy 1.000 szt.
26 ex 0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane, z wyłączeniem podpozycji: 3.000 szt.
0603 90 00 - pozostałe
27 0701 90 Pozostałe ziemniaki, świeże lub schłodzone 5 t
28 0709 59 Pozostałe grzyby i trufle świeże lub schłodzone 0,5 t
29 ex 0710 Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0710 80 10 - oliwki;
0710 80 59 - pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta;
0710 80 61 - grzyby z rodzaju Agaricus;
0710 80 69 pozostałe grzyby;
0710 80 80 - karczochy;
0710 80 85 - szparagi;
0710 80 95 - pozostałe warzywa
30 ex 0711 51 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, w solance 1 t
31 ex 0711 59 00 Pozostałe grzyby, w solance 1 t
32 ex 0712 31 00 Grzyby z rodzaju Agaricus, suszone 50 kg
33 ex 0712 39 00 Pozostałe grzyby suszone 50 kg
34 0713 33 90 Fasola włącznie z białą groszkową (Phaseolus vulgaris), suszona, łuskana nawet bez skórki lub dzielona, inna niż do siewu 1 t
35 0713 50 00 Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor), suszone, łuskane nawet bez skórki lub dzielone 1 t
36 ex 0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0802 11 10 - gorzkie migdały w łupinach;
0802 12 10 - gorzkie migdały bez łupin;
0802 22 00 - orzechy leszczyny (Corylus spp.) bez łupin;
0802 32 00 - orzechy włoskie bez łupin;
0802 90 - pozostałe
37 ex 0804 Daktyle, figi, ananasy, awokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji:

0804 40 00 awokado

1 t
38 ex 0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0805 10 - pomarańcze;
0805 20 - mandarynki (włącznie z tangerynami i satsuma); klementynki, wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe;
0805 50 10 - cytryny (Citrus limon, Citrus limonum)
39 ex 0806 Winogrona, świeże lub suszone z wyłączeniem podpozycji: 1 t
0806 10 10 winogrona stołowe, świeże
40 0810 20 10 Maliny, świeże 1 t
41 0810 90 50 Porzeczki czarne, świeże 1 t
42 0810 90 60 Porzeczki czerwone, świeże 1 t
43 0810 90 70 Porzeczki białe i agrest, świeże 1 t
44 0810 40 Żurawiny, borówki czarne i pozostałe owoce z rodzaju Vaccinium, świeże 0,5 t
45 0811 Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 1 t
46 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (w tym gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 1 t
47 0813 10 00 Morele suszone 0,5 t
48 0813 20 00 Śliwki suszone 0,5 t
49 0813 30 00 Jabłka suszone 0,5 t
50 0901 11 00 Kawa, niepalona, niepozbawiona kofeiny 1 t
51 0901 21 00 Kawa, palona, niepozbawiona kofeiny 1 t
52 0902 30 00 Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg 1 t
53 0902 40 00 Pozostała herbata czarna (fermentowana) i pozostała herbata częściowo fermentowana 1 t
54 0904 Pieprz z rodzaju Piper, owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 1 t
55 0905 00 00 Wanilia 1 t
56 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowca 1 t
57 0908 10 00 Gałka muszkatołowa 1 t
58 ex 0909 10 00 Nasiona anyżku 1 t
59 0909 20 00 Nasiona kolendry 1 t
60 0909 40 00 Nasiona kminku 1 t
61 0909 50 00 Nasiona kopru; jagody jałowca 1 t
62 0910 10 00 Imbir 1 t
63 0910 20 Szafran 1 t
64 0910 30 00 Kurkuma 1 t
65 0910 99 31 Macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum) nierozgniatana ani niemielona 1 t
66 0910 99 33 Tymianek nierozgniatany ani niemielony pozostały 1 t
67 0910 99 39 Tymianek rozgniatany lub mielony 1 t
68 0910 99 50 Liście laurowe 1 t
69 0910 99 60 Curry 1 t
70 ex 1001 Pszenica i meslin, z wyłączeniem materiału siewnego 15 t
71 ex 1002 00 00 Żyto, z wyłączeniem materiału siewnego 15 t
72 1003 00 90 Jęczmień inny niż do siewu 15 t
73 ex 1004 00 00 Owies, z wyłączeniem materiału siewnego 15 t
74 1005 90 00 Kukurydza inna niż do siewu 15 t
75 1006 20 Ryż łuskany (brązowy) 5 t
76 1006 30 Ryż całkowicie lub częściowo bielony, nawet polerowany lub glazurowany 5 t
77 1006 40 00 Ryż łamany 5 t
78 ex 1008 10 00 Gryka, z wyłączeniem materiału siewnego 5 t
79 ex 1008 20 00 Proso, z wyłączeniem materiału siewnego 5 t
80 1101 00 11 Mąka pszenna z pszenicy durum 5 t
81 ex 1101 00 15 Mąka pszenna z pszenicy zwyczajnej 5 t
82 1102 10 00 Mąka żytnia 5 t
83 1102 20 Mąka kukurydziana 5 t
84 1103 13 Kasze, mączki i granulki, z kukurydzy 5 t
85 ex 1103 19 30 Kasze z jęczmienia 5 t
86 ex 1103 19 90 Kasze z gryki 5 t
87 1104 22 90 Ziarno z owsa obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
88 1104 23 90 Ziarno z kukurydzy obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
89 1104 29 07 Ziarno z jęczmienia obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
90 1104 29 51 Ziarno z pszenicy obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
91 1104 29 55 Ziarno z żyta obrobione wyłącznie przez śrutowanie 1 t
92 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane 1 t
93 1107 10 99 Słód niepalony, inny niż z pszenicy, inny niż w postaci mąki 5 t
94 1107 20 00 Słód palony 5 t
95 ex 1108 Skrobie; inulina (wyłącznie do celów spożywczych) 1 t
96 1201 00 90 Nasiona soi, nawet łamane, inne niż do siewu 5 t
97 ex 1202 Orzeszki ziemne, nieprażone ani niepoddane w inny sposób obróbce cieplnej, nawet łuskane lub łamane, z wyłączeniem podpozycji: 5 t
1202 10 10 - orzeszki ziemne w łupinkach, do siewu
98 1204 00 90 Pozostałe nasiona lnu, nawet łamane, inne niż do siewu 5 t
99 1205 10 90 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inne niż do siewu 15 t
100 ex 1205 90 00 Pozostałe nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane, inne niż do siewu 15 t
101 ex 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane, z wyłączeniem podpozycji: 5 t
1206 00 10 - nasiona słonecznika do siewu
102 1207 50 90 Pozostałe nasiona gorczycy, inne niż do siewu 1 t
103 1207 91 90 Pozostałe nasiona maku, inne niż do siewu 0,1 t
104 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina 1 t
105 1211 Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie w perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane 1 t
106 1302 13 00 Soki i ekstrakty roślinne, z chmielu 0,1 t
107 1501 00 19 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem), do celów spożywczych 1 t
108 ex 1507 90 90 Olej sojowy inny niż surowy i odgumowany i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
109 ex 1508 90 90 Olej z orzeszków ziemnych inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
110 ex 1510 00 90 Pozostałe oleje inne niż surowe i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, niemodyfikowane chemicznie włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 1509, do celów spożywczych 1 t
111 ex 1512 19 90 Olej z nasion słonecznika inny niż surowy i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
112 ex 1514 19 90 Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu erukowego, inny niż surowy oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
113 ex 1514 99 90 Olej gorczycowy i pozostały olej rzepakowy i rzepikowy inne niż surowe oraz ich frakcje, niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
114 ex 1515 29 90 Olej kukurydziany inny niż surowy i jego frakcje, ale niemodyfikowane chemicznie, do celów spożywczych, konfekcjonowane 1 t
115 1517 10 Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej 1 t
116 1517 90 10 Jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów zwierzęcych lub roślinnych lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów wymienionych w niniejszym załączniku, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516, zawierające więcej niż 10 % masy, ale nie więcej niż 15 % masy tłuszczów z mleka 1 t
117 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów 1 t
118 ex 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane z wyłączeniem podpozycji:

1602 90 - pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt

0,5 t
119 1604 Ryby przetworzone lub zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej, z wyłączeniem podpozycji:

1604 30 - kawior i namiastki kawioru

1 t
120 1701 99 10 Cukier biały 15 t
121 ex 1702 90 95 Miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym 1 t
122 1801 00 00 Ziarna kakao, całe lub łamane, surowe lub palone 5 t
123 1805 00 00 Proszek kakaowy, niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
124 ex 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
2001 90 10 - ostry sos z mango;
2001 90 20 - owoce z rodzaju Capsicum, innych niż słodka papryka i pieprz angielski;
2001 90 30 - kukurydza słodka (Zea mays var. saccharata);
2001 90 40 - ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne części roślin, zawierające 5 % masy skrobi lub więcej;
2001 90 60 - rdzenie palmowe;
2001 90 91 - owoce tropikalne i orzechy tropikalne
125 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 1 t
126 ex 2003 Grzyby przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
2003 20 00 - trufle
127 2005 40 00 Groch (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożony 1 t
128 ex 2005 Pozostałe warzywa, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006, z wyłączeniem podpozycji: 1 t
2005 10 00 - warzywa homogenizowane;
2005 51 00 - fasola łuskana;
ex 2005 70 00 - oliwki inne niż w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 5 kg
129 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
130 2008 20 Ananasy inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
131 2008 30 Owoce cytrusowe inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
132 2008 40 Gruszki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
133 2008 50 Morele inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
134 2008 60 Wiśnie i czereśnie inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
135 2008 70 Brzoskwinie, włączając nektaryny, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
136 2008 80 Truskawki i poziomki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 1 t
137 2008 92 78 Pozostałe mieszanki owocowe, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, włączając mieszanki inne niż objęte podpozycją 2008 19, w których każdy pojedynczy owoc przekracza 50 % całkowitej masy owoców, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1 kg 1 t
138 2008 99 43 Winogrona inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
139 2008 99 45 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
140 2008 99 49 Pozostałe owoce inaczej przetworzone, lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto przekraczającej 1 kg 1 t
141 2008 99 67 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej 1kg 1 t
142 2008 99 72 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto 5 kg lub większej 1 t
143 2008 99 78 Śliwki inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto mniejszej niż 5 kg 1 t
144 2008 99 99 Pozostałe owoce inaczej przetworzone lub zakonserwowane, niezawierające dodatku alkoholu, niezawierające dodatku cukru 1 t
145 2009 Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej 1 t
146 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej) oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub maté (herbaty paragwajskiej); cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty 0,5 t
147 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane 1 t
148 2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao 1 t
149 2202 90 10 Pozostałe napoje bezalkoholowe z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją 2009, niezawierające produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych pozycjami od 0401 do 0404 1 hl
150 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu 10 hl
151 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz gronowy, inny niż objęty pozycją 2009 10 hl
152 2208 60 Wódka 1hl
153 2208 90 48 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1hl
154 2208 90 56 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), inne niż destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1hl
155 2208 90 71 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), destylowane z owoców, w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1hl
156 2208 90 77 Pozostałe wódki i napoje spirytusowe (z wyłączeniem likierów), w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1hl
157 2208 90 91 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości 2 litrów lub mniejszej 1hl
158 2208 90 99 Alkohol etylowy nieskażony, o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80 % obj., w pojemnikach o objętości większej niż 2 litry 1hl
159 2302 30 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy, nawet granulowane 5 t
160 2302 40 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki, z pozostałych zbóż, nawet granulowane 5 t
161 3501 10 90 Kazeina, do stosowania w przemyśle produkującym żywność lub pasze 1 t
162 3501 90 90 Kazeiniany i pozostałe pochodne kazeiny 1 t
163 3502 11 90 Pozostała albumina jaja, suszona, odpowiednia do spożycia przez ludzi 1 t
164 ex 3503 00 10 Żelatyna i jej pochodne (wyłącznie do celów spożywczych) 0,5 t
165 ex 3505 10 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (wyłącznie do celów spożywczych) 1t
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 7 października 2008 r. (Dz.U.08.190.1166) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 8 listopada 2008 r.

Zmiany w prawie

Powstańcy nie zapłacą podatku dochodowego od nagród

Minister finansów zaniecha poboru podatku dochodowego od nagród przyznawanych w 2024 roku powstańcom warszawskim oraz ich małżonkom. Zgodnie z przygotowanym przez resort projektem rozporządzenia, zwolnienie będzie dotyczyło nagród przyznawanych przez radę miasta Warszawy od 1 stycznia do końca grudnia tego roku.

Monika Pogroszewska 06.05.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 30.04.2024
Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024