Wymagania, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 marca 2006 r.
w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego

Na podstawie art. 19 ust. 5 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127) zarządza się, co następuje:
§  1.
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, składa się z:
1)
części opisowej zawierającej:
a)
określenie rodzaju działalności, z uwzględnieniem rodzaju surowców oraz przeznaczenia produktów pochodzenia zwierzęcego,
b)
określenie rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie,
c)
opis tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu i ilość zmian produkcyjnych na dobę,
d)
określenie liczby osób, z podziałem na płeć, zatrudnionych w tym zakładzie z uwzględnieniem osób zatrudnionych przy produkcji, w administracji oraz wykonujących obsługę techniczną,
e)
szczegółowy opis procesów produkcyjnych w zakładzie,
f)
wykaz pomieszczeń zakładu z uwzględnieniem ich przeznaczenia, powierzchni, wymaganej wysokości oraz sposobu wykończenia posadzek, ścian i sufitów,
g)
wykaz maszyn, urządzeń, instalacji oraz narzędzi przeznaczonych do produkcji,
h) 1
wyszczególnienie wymaganych parametrów fizycznych w pomieszczeniach zakładu, w których jest to konieczne ze względu na technologię i bezpieczeństwo produkcji, w tym temperatury, wilgotności powietrza, kierunku przepływu powietrza, prędkości ruchu powietrza i wielokrotności wymiany powietrza w jednostce czasu, a także natężenia światła w miejscach przeprowadzania badania i kontroli,
i)
określenie systemu dostawy i dystrybucji wody, ze szczególnym uwzględnieniem jej zużycia,
j) 2
(uchylona),
k) 3
(uchylona),
l)
opis sposobu magazynowania zużytych opakowań, a także odpadów i ścieków oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi,
m)
opis sposobów czyszczenia, odkażania, dezynsekcji i deratyzacji;
2)
części graficznej, zawierającej plany wykonane techniką trwałą, w skali 1:50 lub za zgodą powiatowego lekarza weterynarii w skali 1:100 lub 1:200, z wyłączeniem planu wymienionego w lit. a, który jest wykonywany w skali 1:500, przedstawiającej:
a)
zagospodarowanie terenu zakładu wraz z jego otoczeniem, z wyszczególnieniem źródeł zanieczyszczeń, z zaznaczeniem:
kierunku wiatrów przeważającego w roku,
zewnętrznych dróg komunikacyjnych,
zabudowy terenów sąsiednich,
skupisk roślinności, zbiorników wodnych, miejsc magazynowania lub unieszkodliwiania odpadów, oczyszczalni ścieków oraz miejsc gromadzenia, przechowywania, przetwarzania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi,
obiektów znajdujących się na terenie zakładu, w szczególności ogrodzeń, bram wjazdowych i wyjazdowych, magazynów, zbiorników odpadów i ścieków, miejsc gromadzenia lub przechowywania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, placów manewrowych, dróg dojazdowych oraz myjni środków transportu,
b) 4
rzuty poziome kondygnacji zakładu z zaznaczeniem pomieszczeń i wyróżnieniem stref o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,
c)
miejsca, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, stanowiska pracy, lokalizację maszyn, instalacji i urządzeń produkcyjnych, od przyjęcia surowców do wysyłki produktów,
d) 5
układ dróg:
przemieszczania się osób zatrudnionych przy produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem ruchu personelu w obrębie stref zakładu o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,
dostaw surowców, dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu oraz opakowań,
usuwania zużytych opakowań oraz odpadów i ścieków, a także ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, z uwzględnieniem dróg znajdujących się poza pomieszczeniami produkcyjnymi,
technologicznych i transportu wewnętrznego, od przyjęcia surowców do wysyłki produktów,
e)
układ instalacji wodociągowych, z podziałem na dystrybucję wody zimnej, gorącej oraz zmieszanej, z ponumerowanymi punktami poboru wody w kolejności od studni zakładowej, lub miejsce, w którym woda została doprowadzona do zakładu, oraz układ instalacji wodociągowych - w przypadku stosowania wody nieprzeznaczonej do spożycia przez ludzi do celów przeciwpożarowych i technicznych,
f)
miejsca, w których na terenie zakładu są umieszczone zabezpieczenia stosowane przeciwko szkodnikom,
g) 6
parametry fizyczne w pomieszczeniach zakładu, w których jest to konieczne ze względu na technologię i bezpieczeństwo produkcji, w tym temperaturę, wilgotność powietrza, kierunek przepływu powietrza,
h) 7
(uchylona).
§  2. 8
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona, składa się z:
1)
części opisowej zawierającej:
a)
elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, b, e-i, l oraz m,
b)
określenie tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu;
2)
części graficznej przedstawiającej:
a)
rzuty poziome kondygnacji zakładu z zaznaczeniem pomieszczeń i wyróżnieniem stref o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,
b)
miejsca, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, stanowiska pracy, lokalizację maszyn, instalacji i urządzeń produkcyjnych, od przyjęcia surowców do wysyłki produktów.
§  2a. 9
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego polegająca na schładzaniu i przechowywaniu mleka surowego po dostarczeniu z gospodarstw, zawiera wyłącznie część opisową, uwzględniającą elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, b, f-i, l oraz m.
§  3. 10
 
1.
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej w ramach działalności określonej w art. 1 ust. 3 lit. d rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zawiera wyłącznie część opisową, uwzględniającą:
1)
elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, b, f, i, l oraz m;
2)
określenie tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu;
3)
wykaz urządzeń i narzędzi przeznaczonych do produkcji;
4)
informację o sposobie przeprowadzenia uboju.
2.
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej w ramach działalności innej niż wymieniona w ust. 1, zawiera wyłącznie część opisową, uwzględniającą:
1)
elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a oraz b;
2)
wykaz pomieszczeń zakładu, ze wskazaniem ich przeznaczenia;
3)
wykaz urządzeń i narzędzi przeznaczonych do produkcji;
4)
określenie sposobu zaopatrzenia w wodę;
5)
opis stosowanych zabiegów czyszczenia i odkażania oraz sposobów zabezpieczenia przed dostępem zwierząt, w szczególności owadów, ptaków i gryzoni.
§  4. 11
(uchylony).
§  5.
Powiatowy lekarz weterynarii może zażądać od podmiotu zamierzającego prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wykonania planu, o którym mowa w § 1 pkt 2 lit. a, lub jego części, w skali 1:200 w przypadku, gdy w pobliżu miejsca, w którym podmiot zamierza prowadzić tę działalność, znajdują się zbiorniki wodne, miejsca magazynowania lub unieszkodliwiania odpadów, oczyszczalnie ścieków oraz miejsca gromadzenia, przechowywania, przetwarzania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, a także zakłady przemysłowe oddziałujące negatywnie na środowisko.
§  6. 12
(uchylony).
§  7.
1.
Do podmiotów zamierzających prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, które złożyły wniosek o zatwierdzenie projektu technologicznego zakładu, w którym ma być prowadzona taka działalność przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
2.
Wnioski o zatwierdzenie projektu technologicznego zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego o tradycyjnym charakterze, dla których są przewidziane odstępstwa od wymagań dotyczących struktury zakładu, złożone przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia rozpatruje się zgodnie z przepisami tego rozporządzenia.
§  8.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 89, poz. 858 oraz z 2005 r. Nr 128, poz. 1073).
§  9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 220, poz. 1892).

1 § 1 pkt 1 lit. h) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
2 § 1 pkt 1 lit. j) uchylona przez § 1 pkt 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
3 § 1 pkt 1 lit. k) uchylona przez § 1 pkt 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
4 § 1 pkt 2 lit. b) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
5 § 1 pkt 2 lit. d) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b) tiret drugie rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
6 § 1 pkt 2 lit. g) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b) tiret trzecie rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
7 § 1 pkt 2 lit. h) uchylona przez § 1 pkt 1 lit. b) tiret czwarte rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
8 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
9 § 2a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
10 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
11 § 4 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
12 § 6 uchylony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2006.59.415

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.
Data aktu: 29/03/2006
Data ogłoszenia: 10/04/2006
Data wejścia w życie: 25/04/2006