Wymagania, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 29 marca 2006 r.
w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego

Na podstawie art. 19 ust. 5 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127) zarządza się, co następuje:
§  1.
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, składa się z:
1)
części opisowej zawierającej:
a)
określenie rodzaju działalności, z uwzględnieniem rodzaju surowców oraz przeznaczenia produktów pochodzenia zwierzęcego,
b)
określenie rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które będą produkowane w zakładzie,
c)
opis tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu i ilość zmian produkcyjnych na dobę,
d)
określenie liczby osób, z podziałem na płeć, zatrudnionych w tym zakładzie z uwzględnieniem osób zatrudnionych przy produkcji, w administracji oraz wykonujących obsługę techniczną,
e)
szczegółowy opis procesów produkcyjnych w zakładzie,
f)
wykaz pomieszczeń zakładu z uwzględnieniem ich przeznaczenia, powierzchni, wymaganej wysokości oraz sposobu wykończenia posadzek, ścian i sufitów,
g)
wykaz maszyn, urządzeń, instalacji oraz narzędzi przeznaczonych do produkcji,
h) 1
wyszczególnienie wymaganych parametrów fizycznych w pomieszczeniach zakładu, w których jest to konieczne ze względu na technologię i bezpieczeństwo produkcji, w tym temperatury, wilgotności powietrza, kierunku przepływu powietrza, prędkości ruchu powietrza i wielokrotności wymiany powietrza w jednostce czasu, a także natężenia światła w miejscach przeprowadzania badania i kontroli,
i)
określenie systemu dostawy i dystrybucji wody, ze szczególnym uwzględnieniem jej zużycia,
j) 2
(uchylona),
k) 3
(uchylona),
l)
opis sposobu magazynowania zużytych opakowań, a także odpadów i ścieków oraz ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi,
m)
opis sposobów czyszczenia, odkażania, dezynsekcji i deratyzacji;
2)
części graficznej, zawierającej plany wykonane techniką trwałą, w skali 1:50 lub za zgodą powiatowego lekarza weterynarii w skali 1:100 lub 1:200, z wyłączeniem planu wymienionego w lit. a, który jest wykonywany w skali 1:500, przedstawiającej:
a)
zagospodarowanie terenu zakładu wraz z jego otoczeniem, z wyszczególnieniem źródeł zanieczyszczeń, z zaznaczeniem:
kierunku wiatrów przeważającego w roku,
zewnętrznych dróg komunikacyjnych,
zabudowy terenów sąsiednich,
skupisk roślinności, zbiorników wodnych, miejsc magazynowania lub unieszkodliwiania odpadów, oczyszczalni ścieków oraz miejsc gromadzenia, przechowywania, przetwarzania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi,
obiektów znajdujących się na terenie zakładu, w szczególności ogrodzeń, bram wjazdowych i wyjazdowych, magazynów, zbiorników odpadów i ścieków, miejsc gromadzenia lub przechowywania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, placów manewrowych, dróg dojazdowych oraz myjni środków transportu,
b) 4
rzuty poziome kondygnacji zakładu z zaznaczeniem pomieszczeń i wyróżnieniem stref o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,
c)
miejsca, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, stanowiska pracy, lokalizację maszyn, instalacji i urządzeń produkcyjnych, od przyjęcia surowców do wysyłki produktów,
d) 5
układ dróg:
przemieszczania się osób zatrudnionych przy produkcji, ze szczególnym uwzględnieniem ruchu personelu w obrębie stref zakładu o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,
dostaw surowców, dozwolonych substancji dodatkowych i substancji pomagających w przetwarzaniu oraz opakowań,
usuwania zużytych opakowań oraz odpadów i ścieków, a także ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, z uwzględnieniem dróg znajdujących się poza pomieszczeniami produkcyjnymi,
technologicznych i transportu wewnętrznego, od przyjęcia surowców do wysyłki produktów,
e)
układ instalacji wodociągowych, z podziałem na dystrybucję wody zimnej, gorącej oraz zmieszanej, z ponumerowanymi punktami poboru wody w kolejności od studni zakładowej, lub miejsce, w którym woda została doprowadzona do zakładu, oraz układ instalacji wodociągowych - w przypadku stosowania wody nieprzeznaczonej do spożycia przez ludzi do celów przeciwpożarowych i technicznych,
f)
miejsca, w których na terenie zakładu są umieszczone zabezpieczenia stosowane przeciwko szkodnikom,
g) 6
parametry fizyczne w pomieszczeniach zakładu, w których jest to konieczne ze względu na technologię i bezpieczeństwo produkcji, w tym temperaturę, wilgotność powietrza, kierunek przepływu powietrza,
h) 7
(uchylona).
§  2. 8
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność marginalna, lokalna i ograniczona, składa się z:
1)
części opisowej zawierającej:
a)
elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, b, e-i, l oraz m,
b)
określenie tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu;
2)
części graficznej przedstawiającej:
a)
rzuty poziome kondygnacji zakładu z zaznaczeniem pomieszczeń i wyróżnieniem stref o różnym stopniu ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego,
b)
miejsca, w których odbywają się poszczególne etapy produkcji, stanowiska pracy, lokalizację maszyn, instalacji i urządzeń produkcyjnych, od przyjęcia surowców do wysyłki produktów.
§  2a. 9
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego polegająca na schładzaniu i przechowywaniu mleka surowego po dostarczeniu z gospodarstw, zawiera wyłącznie część opisową, uwzględniającą elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, b, f-i, l oraz m.
§  3. 10
 
1.
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej w ramach działalności określonej w art. 1 ust. 3 lit. d rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14), zawiera wyłącznie część opisową, uwzględniającą:
1)
elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a, b, f, i, l oraz m;
2)
określenie tygodniowej zdolności produkcyjnej zakładu;
3)
wykaz urządzeń i narzędzi przeznaczonych do produkcji;
4)
informację o sposobie przeprowadzenia uboju.
2.
Projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej w ramach działalności innej niż wymieniona w ust. 1, zawiera wyłącznie część opisową, uwzględniającą:
1)
elementy, o których mowa w § 1 pkt 1 lit. a oraz b;
2)
wykaz pomieszczeń zakładu, ze wskazaniem ich przeznaczenia;
3)
wykaz urządzeń i narzędzi przeznaczonych do produkcji;
4)
określenie sposobu zaopatrzenia w wodę;
5)
opis stosowanych zabiegów czyszczenia i odkażania oraz sposobów zabezpieczenia przed dostępem zwierząt, w szczególności owadów, ptaków i gryzoni.
§  4. 11
(uchylony).
§  5.
Powiatowy lekarz weterynarii może zażądać od podmiotu zamierzającego prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego wykonania planu, o którym mowa w § 1 pkt 2 lit. a, lub jego części, w skali 1:200 w przypadku, gdy w pobliżu miejsca, w którym podmiot zamierza prowadzić tę działalność, znajdują się zbiorniki wodne, miejsca magazynowania lub unieszkodliwiania odpadów, oczyszczalnie ścieków oraz miejsca gromadzenia, przechowywania, przetwarzania lub usuwania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, a także zakłady przemysłowe oddziałujące negatywnie na środowisko.
§  6. 12
(uchylony).
§  7.
1.
Do podmiotów zamierzających prowadzić działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego, które złożyły wniosek o zatwierdzenie projektu technologicznego zakładu, w którym ma być prowadzona taka działalność przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia, stosuje się przepisy dotychczasowe.
2.
Wnioski o zatwierdzenie projektu technologicznego zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego o tradycyjnym charakterze, dla których są przewidziane odstępstwa od wymagań dotyczących struktury zakładu, złożone przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia rozpatruje się zgodnie z przepisami tego rozporządzenia.
§  8.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 20 kwietnia 2004 r. w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. Nr 89, poz. 858 oraz z 2005 r. Nr 128, poz. 1073).
§  9.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 220, poz. 1892).

1 § 1 pkt 1 lit. h) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. a) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
2 § 1 pkt 1 lit. j) uchylona przez § 1 pkt 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
3 § 1 pkt 1 lit. k) uchylona przez § 1 pkt 1 lit. a) tiret drugie rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
4 § 1 pkt 2 lit. b) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b) tiret pierwsze rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
5 § 1 pkt 2 lit. d) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b) tiret drugie rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
6 § 1 pkt 2 lit. g) zmieniona przez § 1 pkt 1 lit. b) tiret trzecie rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
7 § 1 pkt 2 lit. h) uchylona przez § 1 pkt 1 lit. b) tiret czwarte rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
8 § 2 zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
9 § 2a dodany przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
10 § 3 zmieniony przez § 1 pkt 4 rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
11 § 4 uchylony przez § 1 pkt 5 rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.
12 § 6 uchylony przez § 1 pkt 6 rozporządzenia z dnia 23 października 2007 r. (Dz.U.07.204.1477) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 20 listopada 2007 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2006.59.415

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Wymagania, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego.
Data aktu: 29/03/2006
Data ogłoszenia: 10/04/2006
Data wejścia w życie: 25/04/2006