Wymagania weterynaryjne przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego wprowadzanych na rynek.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 23 czerwca 2006 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego wprowadzanych na rynek 2

Na podstawie art. 11 ust. 2 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 r. Nr 17, poz. 127) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Rozporządzenie określa wymagania weterynaryjne przy produkcji oraz dla wprowadzanych na rynek:
1)
ekstraktów mięsnych;
2)
skwarek, mączki mięsnej oraz mączki ze skór wieprzowych (przetworzonego białka zwierzęcego);
3)
jelit, żołądków i pęcherzy (osłonek naturalnych);
4)
kości i produktów z kości, z wyłączeniem mączki kostnej;
5)
rogów i produktów z rogów, z wyłączeniem mączki rogowej;
6)
kopyt i produktów z kopyt, z wyłączeniem mączki z kopyt;
7)
wytopionego tłuszczu zwierzęcego;
8)
mięsa króliczego, mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięsa ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka;
9)
świeżej krwi i produktów krwiopochodnych drobiu i zwierząt kopytnych, z wyłączeniem surowicy koniowatych.
2.
Wymagania weterynaryjne dla produktów pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w ust. 1, dotyczą również próbek handlowych tych produktów.
§  2.
1.
Produkty pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w § 1 ust. 1, mogą być przedmiotem handlu, jeżeli pochodzą z zakładów zatwierdzonych zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 55, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 14, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 853/2004", w których:
1)
jest prowadzona kontrola wewnętrzna, zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319);
2)
są pobierane próbki, których analiza jest przeprowadzana w laboratoriach określonych w ustawie z dnia 29 stycznia 2004 r. o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 33, poz. 287, z późn. zm. 3 ) lub, w przypadku zakładów znajdujących się poza terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w innych laboratoriach zatwierdzonych przez właściwy organ;
3)
jest prowadzona dokumentacja, w formie papierowej lub elektronicznej, obejmująca informacje z przeprowadzonych kontroli oraz wyniki badań laboratoryjnych, przechowywana przez 2 lata;
4)
produkty zaopatruje się w:
a)
handlowy dokument identyfikacyjny zawierający określenie rodzaju i nazwy produktu oraz, jeżeli jest to konieczne, weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu, albo
b)
świadectwo zdrowia.
2.
Podmiot prowadzący zakład, w przypadku uzyskania informacji o zagrożeniu dla zdrowia publicznego lub gdy wyniki badań laboratoryjnych wykażą takie zagrożenie, powiadamia o tym powiatowego lekarza weterynarii.
§  3.
Produkty pochodzenia zwierzęcego, o których mowa w § 1 ust. 1, mogą być przywożone z państw trzecich, jeżeli:
1)
państwa te znajdują się na listach ogłoszonych przez Komisję Europejską, z zastrzeżeniem przepisów rozporządzenia nr 853/2004 oraz rozporządzenia (WE) nr 854/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące organizacji urzędowych kontroli w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str. 206, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 45, str. 75, z późn. zm.), zwanego dalej "rozporządzeniem nr 854/2004";
2)
pochodzą z zakładów znajdujących się na listach ogłoszonych przez Komisję Europejską, z zastrzeżeniem przepisów rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004, w których są spełnione wymagania określone w § 2 ust. 1;
3)
podmiot prowadzący zakład, w przypadku uzyskania informacji o zagrożeniu dla zdrowia publicznego lub gdy wyniki badań laboratoryjnych wykażą takie zagrożenie, powiadamia o tym właściwy organ;
4)
podmioty zajmujące się handlem, podmioty (pośrednicy) rozdzielające przesyłki produktów oraz inne podmioty niepodlegające stałemu nadzorowi właściwego organu są zarejestrowane przez właściwy organ, przy czym pośrednicy prowadzą również rejestry miejsc przeznaczenia produktów, udostępniane na żądanie właściwego organu.
§  4.
Przetworzone białko zwierzęce może być przedmiotem handlu, jeżeli zostało zaopatrzone w handlowy dokument identyfikacyjny albo świadectwo zdrowia potwierdzające spełnienie przez produkt wymagań:
1)
określonych dla produktów mięsnych w rozporządzeniu nr 853/2004 lub
2)
art. 9 i 10 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego.
§  5.
1.
Przetworzone białko zwierzęce może być przywożone z państw trzecich, jeżeli:
1)
jest zaopatrzone w świadectwo zdrowia, wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii państwa pochodzenia, potwierdzające, że:
a)
białko to:
spełnia wymagania weterynaryjne określone w dyrektywie Rady 2002/99/WE z dnia 16 grudnia 2002 r. ustanawiającej przepisy sanitarne regulujące produkcję, przetwarzanie, dystrybucję oraz wprowadzanie produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 18 z 23.01.2003, str. 11; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 38, str. 124),
po dokonaniu obróbki zostało zabezpieczone przed zanieczyszczeniem,
b)
wyniki badań na obecność Salmonelli sp., przeprowadzonych na próbkach pobranych z partii wysyłkowej przed opuszczeniem przez nią państwa pochodzenia, są ujemne;
2)
urzędowy lekarz weterynarii po przeprowadzeniu kontroli świadectwa zdrowia, o którym mowa w pkt 1, pobrał w punkcie kontroli granicznej próbki produktów:
a)
z każdej partii wysyłkowej produktów nieopakowanych,
b)
wyrywkowo z partii wysyłkowych produktów pakowanych w zakładzie produkcyjnym;
3)
wyniki badań próbek pobranych w sposób określony w pkt 1 lit. b, były ujemne - w przypadku dopuszczenia do handlu partii wysyłkowej zawierającej przetworzone białko zwierzęce, także, jeżeli jest to konieczne po powtórnym przetworzeniu.
2.
Jeżeli wyniki kolejnych 6 badań, o których mowa w ust. 1 pkt 2 lit. a, przeprowadzonych na partiach wysyłkowych pochodzących z tego samego państwa trzeciego są ujemne, badania następnych partii wysyłkowych pochodzących z tego państwa przeprowadza się wyrywkowo.
3.
Jeżeli wyniki badania wyrywkowego, o którym mowa w ust. 1, są dodatnie, w punkcie kontroli granicznej bada się każdą partię wysyłkową do czasu uzyskania kolejnych 6 wyników ujemnych oraz o fakcie tym informuje się właściwy organ państwa pochodzenia.
4.
Po uzyskaniu wyników, o których mowa w ust. 3, badanie następnych partii wysyłkowych przeprowadza się wyrywkowo. W przypadku ponownego uzyskania wyniku dodatniego przepis ust. 3 stosuje się odpowiednio.
5.
Jeżeli uzyskano dodatni wynik badań na obecność Salmonelli sp. przeprowadzonych na próbce pobranej z partii wysyłkowej przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącej z państwa trzeciego, partia wysyłkowa:
1)
opuszcza terytorium Unii Europejskiej albo
2)
opuszcza port lub magazyn, jeżeli jest przeznaczona do celów innych niż produkcja pasz, albo
3)
jest poddawana obróbce w zakładzie zatwierdzonym zgodnie z przepisami rozporządzenia (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 3 października 2002 r. ustanawiającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi (Dz. Urz. WE L 273 z 10.10.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 37, str. 92, z późn. zm.), albo w innym zakładzie zatwierdzonym do przeprowadzenia takiej obróbki.
6.
Partia wysyłkowa, o której mowa w ust. 5 pkt 3, nie może opuścić zakładu do czasu:
1)
przeprowadzenia przez urzędowego lekarza weterynarii obróbki zgodnie z przepisami rozporządzenia, o którym mowa w ust. 5 pkt 3;
2)
uzyskania ujemnych wyników badań na obecność Salmonelli sp.
7.
Partia wysyłkowa przetworzonego białka zwierzęcego przeznaczona do obróbki, o której mowa w ust. 5 pkt 3, może być transportowana z portu lub magazynu do zakładu po uzyskaniu zgody urzędowego lekarza weterynarii.
8.
Wyniki badań, o których mowa w ust. 1 pkt 2 i ust. 2-6, przechowuje się przez rok.
9.
Dopuszcza się przeładunek partii wysyłkowej, zawierającej przetworzone białko zwierzęce, przywożonej z państwa trzeciego zgodnie z przepisami art. 23 ust. 3-5 ustawy z dnia 10 grudnia 2003 r. o kontroli weterynaryjnej w handlu (Dz. U. z 2004 r. Nr 16, poz. 145 oraz z 2006 r. Nr 17, poz. 127):
1)
wyłącznie w portach, które zostały zatwierdzone zgodnie z przepisami Unii Europejskiej;
2)
jeżeli zawarto dwustronną umowę między państwami członkowskimi Unii Europejskiej w sprawie odroczenia terminu przeprowadzenia kontroli partii wysyłkowej do czasu, gdy zostanie przywieziona do punktu kontroli granicznej państwa członkowskiego Unii Europejskiej miejsca przeznaczenia.
§  6.
Osłonki naturalne mogą być przywożone z państw trzecich, jeżeli są zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w decyzji Komisji 2003/779/WE z dnia 31 października 2003 r. ustanawiającej wymagania dotyczące zdrowia zwierząt i świadectwa weterynaryjne dla przywozu osłonek zwierzęcych z państw trzecich (Dz. Urz. UE L 285 z 1.11.2003, str. 38; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 40, str. 463), wystawione przez urzędowego lekarza weterynarii państwa pochodzenia, potwierdzające, że:
1)
pochodzą z zakładów zatwierdzonych przez urzędowego lekarza weterynarii;
2)
zostały oczyszczone, szlamowane, a następnie solone albo wybielone chemicznie lub suszone;
3)
zostały zabezpieczone przed ponownym zanieczyszczeniem.
§  7.
Kości, produkty z kości, z wyłączeniem mączki kostnej, rogi, produkty z rogów, z wyłączeniem mączki rogowej, oraz kopyta i produkty z kopyt, z wyłączeniem mączki z kopyt, mogą być przywożone z państw trzecich, jeżeli spełniają wymagania dotyczące przywozu określone w przepisach rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004.
§  8.
1.
Wytopiony tłuszcz zwierzęcy może być przywożony z państw trzecich, jeżeli:
1)
państwa te znajdują się na listach określonych w decyzji Rady 79/542/EWG z dnia 21 grudnia 1976 r. ustalającej wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie dopuszczają przywóz bydła, trzody chlewnej oraz świeżego mięsa (Dz. Urz. WE L 146 z 14.06.1979, str. 15; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 4, str. 75);
2)
partia tego tłuszczu jest zaopatrzona w świadectwo zdrowia - w przypadku wystąpienia w państwie, o którym mowa w pkt 1, ogniska choroby zakaźnej zwierząt podlegającej obowiązkowi notyfikacji w Unii Europejskiej, określonej w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 lutego 2006 r. w sprawie wykazu chorób zakaźnych zwierząt podlegających notyfikacji w Unii Europejskiej oraz zakresu, sposobu i terminów przekazywania informacji o tych chorobach (Dz. U. Nr 24, poz. 182), w okresie 12 miesięcy poprzedzających wysyłkę takiej partii.
2.
Świadectwo zdrowia, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, powinno zawierać informacje potwierdzające, że:
1)
wytopiony tłuszcz zwierzęcy został:
a)
poddany jednemu z procesów obróbki cieplnej w temperaturze wynoszącej co najmniej:
70 °C, nie krócej niż przez 30 minut lub
90 °C, nie krócej niż przez 15 minut, lub
80 °C, w systemie ciągłego wytapiania tłuszczu,
b)
zapakowany do nowych pojemników w warunkach zapobiegających ich zanieczyszczeniu - w przypadku pakowanego wytopionego tłuszczu zwierzęcego;
2)
rury, pompy, zbiorniki do transportu nieopakowanego wytopionego tłuszczu zwierzęcego lub samochody cysterny używane do ich transportu z zakładu, w którym zostały wyprodukowane, do innego zakładu, bezpośrednio na statek albo do zbiorników znajdujących się na nabrzeżu, zostały poddane kontroli przed użyciem i zostały w jej wyniku uznane za czyste - w przypadku nieopakowanego wytopionego tłuszczu zwierzęcego.
§  9.
Mięso królicze i mięso zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięso ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka może być przywożone z państw trzecich, jeżeli:
1)
państwa te znajdują się:
a)
na listach państw, z których może być przywożone świeże mięso odpowiednich gatunków zwierząt zgodnie z przepisami rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004 - w przypadku zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięsa ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka,
b)
na liście państw określonej w decyzji Komisji 2003/812/WE z dnia 17 listopada 2003 r. ustalającej wykaz państw trzecich, z których Państwa Członkowskie dopuszczają przywóz niektórych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi objętych dyrektywą Rady 92/118/EWG (Dz. Urz. UE L 305 z 22.11.2003, str. 17; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 40, str. 540) - w przypadku mięsa króliczego;
2)
spełniają wymagania dla mięsa króliczego i mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz mięsa ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka, określone w przepisach rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004;
3)
pochodzą z zakładów spełniających wymagania określone w przepisach rozporządzenia nr 853/2004 i rozporządzenia nr 854/2004;
4)
są zaopatrzone w świadectwo zdrowia, którego wzór jest określony w decyzji Komisji 2000/585/WE z dnia 7 września 2000 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i warunki zdrowia publicznego oraz świadectwa weterynaryjne przy przywozie mięsa zwierząt łownych, mięsa zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka i mięsa króliczego z państw trzecich oraz uchylającej decyzje Komisji 97/217/WE, 97/218/WE, 97/219/WE i 97/220/WE (Dz. Urz. WE L 251 z 6.10.2000, str. 1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 30, str. 332).
§  10.
1.
Świeża krew zwierząt dzikich utrzymywanych przez człowieka oraz ptaków zaliczanych do zwierząt łownych utrzymywanych przez człowieka może być przywożona z państw trzecich, jeżeli spełnia wymagania określone w § 9.
2.
Przetworzone produkty krwiopochodne drobiu i zwierząt kopytnych, z wyłączeniem surowicy koniowatych, mogą być przywożone z państw trzecich, jeżeli spełniają wymagania określone w § 4 i 5.
§  11.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 lipca 2004 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji oraz dla niektórych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku (Dz. U. Nr 175, poz. 1822).
§  12.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 31 października 2005 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 220, poz. 1892).
2 Przepisy niniejszego rozporządzenia wdrażają postanowienia dyrektywy Rady 92/118/EWG z dnia 17 grudnia 1992 r. ustanawiającej warunki zdrowotne zwierząt i zdrowia publicznego regulujące handel i przywóz do Wspólnoty produktów nieobjętych wyżej wymienionymi warunkami ustanowionymi w szczególnych zasadach wspólnotowych określonych w załączniku A pkt I do dyrektywy 89/662/EWG oraz w zakresie czynników chorobotwórczych do dyrektywy 90/425/EWG (Dz. Urz. WE L 62 z 15.03.1993, str. 49, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 14, str. 51, z późn. zm.).
3 Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 273, poz. 2703, z 2005 r. Nr 23, poz. 188, Nr 33, poz. 289, Nr 163, poz. 1362 i Nr 178, poz. 1480 oraz z 2006 r. Nr 17, poz. 127.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024