Limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 1 lutego 2005 r.
w sprawie limitów tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych2)

Na podstawie art. 38 ust. 7 pkt 3 ustawy z dnia 23 sierpnia 2001 r. o środkach żywienia zwierząt (Dz. U. Nr 123, poz. 1350, z późn. zm.3)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych, stanowiące załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Traci moc rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 6 lutego 2003 r. w sprawie limitów tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych (Dz. U. Nr 33, poz. 277).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 11 czerwca 2004 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 134, poz. 1433).

2) Przepisy rozporządzenia wdrażają postanowienia:

- dyrektywy Rady 96/25/WE z dnia 29 kwietnia 1996 r. w sprawie obrotu materiałami paszowymi, zmieniającej dyrektywy 70/524/EWG, 74/63/EWG, 82/471/EWG i 93/74/EWG oraz uchylającej dyrektywę 77/101/EWG (Dz. Urz. WE L 125 z 23.5.1996, str. 35; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19, str. 96, Dz. Urz. WE L 261 z 24.9.1998, str. 10; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 23, str. 448, Dz. Urz. WE L 115 z 4.5.1999, str. 32, Dz. Urz. WE L 162 z 26.6.1999, str. 67, Dz. Urz. WE L 105 z 3.5.2000, str. 36; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 29, str. 73, Dz. Urz. WE L 234 z 1.9.2001, str. 55, Dz. Urz. UE L 122 z 16.5.2003, str. 1)

Dane dotyczące ogłoszenia powyższych aktów dotyczą ich ogłoszenia w Polskim wydaniu specjalnym Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej

- dyrektywy Rady 96/24/EWG z dnia 29 kwietnia 1996 r. zmieniającej dyrektywę 79/373/EWG w sprawie obrotu mieszankami paszowymi (Dz. Urz. WE L 125, z 23.5.1996 r. str. 33; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 3, t. 19 str. 94).

3) Zmiany wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2003 r. Nr 122, poz. 1144 i Nr 208, poz. 2020 oraz z 2004 r. Nr 91, poz. 877 i Nr 281, poz. 2776.

ZAŁĄCZNIK

LIMITY TOLERANCJI ZAWARTOŚCI SKŁADNIKÓW POKARMOWYCH I DODATKÓW PASZOWYCH

Lp. Nazwa składnika pokarmowego albo dodatku paszowego Jednostka składnika pokarmowego albo dodatku paszowego1) Zawartość składnika pokarmowego albo dodatku paszowego2) Limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego3)
w przypadku stwierdzenia mniejszej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego w przypadku stwierdzenia większej zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego
1 2 3 4 5 6
I. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w materiałach paszowych
1 Białko surowe g poniżej 100 10 g -
od 100 do 200 10 % -
powyżej 200 20 g -
2 Cukier ogółem, g poniżej 50 5 g -
cukry redukujące, od 50 do 200 10 % -
sacharoza,

laktoza, glukoza (dekstroza)

powyżej 200 20 g -
3 Skrobia, inulina g poniżej 100 10 g -
od 100 do 300 10 % -
powyżej 300 30 g -
4 Tłuszcz surowy g poniżej 50 6 g -
od 50 do 150 12 % -
powyżej 150 18 g -
5 Włókno surowe g poniżej 60 - 9 g
od 60 do 140 - 15 %
powyżej 140 - 21g
6 Popiół surowy g poniżej 50 - 5 g
od 50 do 100 - 10 %
powyżej 100 - 10 g
7 Woda g poniżej 50 - 5 g
od 50 do 100 - 10 %
powyżej 100 - 10 g
8 Fosfor, magnez, wapń g poniżej 20 2 g -
od 20 do 150 10 % -
powyżej 150 15 g -
9 Węglan wapnia, sód g poniżej 20 - 2 g
od 20 do 150 - 10 %
powyżej 150 - 15 g
10 Chlorki wyrażone jako NaCl, g poniżej 30 - 3 g
popiół nierozpuszczalny w kwasie chlorowodorowym od 30 - 10 %
11 Karoten mg bez względu na zawartość 30 % -
12 Ksantofile mg bez względu na zawartość 30 % -
13 Witamina A jednostka międzynarodowa4) bez względu na zawartość 30 % -
14 Lizyna, metionina g bez względu na zawartość 20 % -
15 Lotne związki azotowe, wolny amoniak mg bez względu na zawartość - 20 %
16 Substancje mg poniżej 20 - 2 g
nierozpuszczalne od 20 do 150 - 10 %
w eterze naftowym powyżej 150 -
17 Liczba kwasowa5) poniżej 2 - 0,2
od 2 do 15 - 10 %
powyżej 15 - 1,5
II. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt gospodarskich
1 Białko surowe g poniżej 100 10 g 20 g
od 100 do 200 10 % 20 %
powyżej 200 20 g 40 g
2 Tłuszcz surowy g poniżej 80 8 g 16 g
od 80 do 150 10 % 20 %
powyżej 150 15 g 30 g
3 Skrobia, cukier ogółem g poniżej 100 10 g 20 g
wraz ze skrobią od 100 do 250 10 % 20 %
powyżej 250 25 g 50 g
4 Cukier ogółem g poniżej 100 10 g 20 g
od 100 do 200 10 % 20 %
powyżej 200 20 g 40 g
5 Potas, magnez, sód g poniżej 7 1 g 3 g
od 7 do 50 15 % 45 %
powyżej 50 do 75 7,5 g 22,5 g
powyżej 75 do 150 10 % 30 %
powyżej 150 15 g 45 g
6 Wapń, fosfor g poniżej 10 1,5 g 4,5 g
od 10 do 60 15 % 45 %
powyżej 60 do 120 9 g 27 g
powyżej 120 do 160 7,5 % 22,5 %
powyżej 160 12 g 36 g
7 Metionina, lizyna, treonina g bez względu na zawartość 15 % -
8 Cystyna, tryptofan g bez względu na zawartość 20 % -
9 Woda g poniżej 50 - 5 g
od 50 do 100 - 10 %
powyżej 100 - 10 g
10 Włókno surowe g poniżej 60 27 g 9 g
od 60 do 120 45 % 15 %
powyżej 120 54 g 18 g
11 Popiół surowy g poniżej 50 15 g 5 g
od 50 do 100 30 % 10 %
powyżej 100 30 g 10 g
12 Popiół nierozpuszczalny g poniżej 40 - 4 g
w kwasie od 40 do 100 - 10 %
chlorowodorowym powyżej 100 - 10 g
III. Składniki pokarmowe albo dodatki paszowe w mieszankach paszowych przeznaczonych dla zwierząt towarzyszących
1 Białko surowe g poniżej 125 20 g 40 g
od 125 do 200 16 % 32 %
powyżej 200 32 g 64 g
2 Tłuszcz surowy g bez względu na zawartość 25 g 25 g
3 Woda g poniżej 200 - 15 g
od 200 do 400 - 7,5 %
powyżej 400 - 30 g
4 Włókno surowe g bez względu na zawartość 30 g 10 g
5 Popiół surowy g bez względu na zawartość 45 g 15 g
IV. Dodatki paszowe w paszach
1 Dodatki paszowe mg poniżej 0,5 40 % 40 %
jednostka międzynarodowa4) poniżej 500 40 % 40 %
mg od 0,5 do 1 0,2 mg 0,2 mg
jednostka międzynarodowa4) od 500 do 1.000 200 jednostek międzynarodowych 200 jednostek międzynarodowych
mg powyżej 1 do 50 20 % 20 %
jednostka międzynarodowa4) powyżej 1.000 do 50.000 20 % 20 %
mg powyżej 50 do 100 10 mg 10 mg
jednostka międzynarodowa4) powyżej 50.000 do 100.000 10.000 jednostek międzynarodowych 10.000 jednostek międzynarodowych
mg powyżej 100 do 500 10 % 10 %
jednostka międzynarodowa4) powyżej 100.000 do 500.000 10 % 10 %
mg powyżej 500 do 1.000 50 mg 50 mg
jednostka międzynarodowa4) powyżej 500.000 do 1.000.000 50.000 jednostek międzynarodowych 50.000 jednostek międzynarodowych
mg powyżej 1.000 5 % 5 %
jednostka międzynarodowa4) powyżej 1.000.000 5 % 5 %
______

1) Jednostka masy składnika pokarmowego albo dodatku paszowego została podana w 1 kilogramie materiału paszowego, mieszanki paszowej, dodatku paszowego w paszy.

2) Dotyczy zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego podanej na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych.

3) Wartości określone jako limity tolerancji zawartości składnika pokarmowego albo dodatku paszowego oznaczają dopuszczalną różnicę między zawartością składników pokarmowych albo dodatków paszowych stwierdzoną w wyniku przeprowadzonych badań laboratoryjnych a zawartością tych składników albo dodatków podaną na opakowaniu środka żywienia zwierząt, na dołączonej do opakowania tych środków etykiecie albo w informacji dołączonej do dokumentów przewozowych, w przypadku mieszanek paszowych wprowadzanych do obrotu luzem albo w niezamkniętych opakowaniach lub w pojemnikach.

4) Definicje jednostek aktywności witaminy A i D:

a)
jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy A odpowiada:
-
0,300 µg retinolu
-
0,344 µg octanu retinolu
-
0, 550 µg palmitynianu retinolu
-
359 µg propionianu retinolu
b)
jednostka międzynarodowa (j.m.) witaminy D3 odpowiada:
-
0, 025 µg cholekalcyferolu.

5) Liczba kwasowa została podana jako liczba niemianowana i wyraża ilość wodorotlenku potasu (KOH) niezbędną do zobojętnienia wolnych kwasów organicznych zawartych w 1 gramie materiału paszowego.

Zmiany w prawie

Maciej Berek: Do projektu MRPiPS o PIP wprowadziliśmy bardzo istotne zmiany

Komitet Stały Rady Ministrów wprowadził bardzo istotne zmiany do projektu ustawy przygotowanego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – poinformował minister Maciej Berek w czwartek wieczorem, w programie „Pytanie dnia” na antenie TVP Info. Jak poinformował, projekt nowelizacji ustawy o PIP powinien trafić do Sejmu w grudniu 2025 roku, aby prace nad nim w Parlamencie trwały w I kwartale 2026 r.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Lekarze i pielęgniarki na kontraktach „uratują” firmy przed przekształcaniem umów?

4 grudnia Komitet Stały Rady Ministrów przyjął projekt zmian w ustawie o PIP - przekazało w czwartek MRPiPS. Nie wiadomo jednak, jaki jest jego ostateczny kształt. Jeszcze w środę Ministerstwo Zdrowia informowało Komitet, że zgadza się na propozycję, by skutki rozstrzygnięć PIP i ich zakres działał na przyszłość, a skutkiem polecenia inspektora pracy nie było ustalenie istnienia stosunku pracy między stronami umowy B2B, ale ustalenie zgodności jej z prawem. Zdaniem prawników, to byłaby kontrrewolucja w stosunku do projektu resortu pracy.

Grażyna J. Leśniak 05.12.2025
Klub parlamentarny PSL-TD przeciwko projektowi ustawy o PIP

Przygotowany przez ministerstwo pracy projekt zmian w ustawie o PIP, przyznający inspektorom pracy uprawnienie do przekształcania umów cywilnoprawnych i B2B w umowy o pracę, łamie konstytucję i szkodzi polskiej gospodarce – ogłosili posłowie PSL na zorganizowanej w czwartek w Sejmie konferencji prasowej. I zażądali zdjęcia tego projektu z dzisiejszego porządku posiedzenia Komitetu Stałego Rady Ministrów.

Grażyna J. Leśniak 04.12.2025
Prezydent podpisał zakaz hodowli zwierząt na futra, ale tzw. ustawę łańcuchową zawetował

Prezydent Karol Nawrocki podpisał we wtorek ustawę z 7 listopada 2025 r. o zmianie ustawy o ochronie zwierząt. Jej celem jest wprowadzenie zakazu chowu i hodowli zwierząt futerkowych w celach komercyjnych, z wyjątkiem królika, w szczególności w celu pozyskania z nich futer lub innych części zwierząt. Zawetowana została jednak ustawa zakazująca trzymania psów na łańcuchach. Prezydent ma w tym zakresie złożyć własny projekt.

Krzysztof Koślicki 02.12.2025
Przekształcanie umów B2B dołoży pracy sądom

Resort pracy nie podjął nawet próby oszacowania, jak reklasyfikacja umów cywilnoprawnych i B2B na umowy o pracę wpłynie na obciążenie sądów pracy i długość postępowań sądowych. Tymczasem eksperci wyliczyli, że w wariancie skrajnym, zakładającym 150 tys. nowych spraw rocznie, skala powstałych zaległości rośnie do ponad 31 miesięcy dodatkowej pracy lub koniecznego zwiększenia zasobów sądów o 259 proc. Sprawa jest o tyle ważna, że na podobnym etapie prac są dwa projekty ustaw, które – jak twierdzą prawnicy – mogą zwiększyć obciążenie sądów.

Grażyna J. Leśniak 25.11.2025
MZ znosi limit tzw. nadwykonań świadczeń udzielanych osobom do 18. roku życia - projekt przyjęty przez rząd

Rada Ministrów przyjęła projekt nowelizacji ustawy o Funduszu Medycznym - poinformował w środę rzecznik rządu Adam Szłapka. Przygotowana przez resort zdrowia propozycja zakłada, że Narodowy Fundusz Zdrowia będzie mógł w 2025 r. otrzymać dodatkowo około 3,6 mld zł z Funduszu Medycznego. MZ chce również, by programy inwestycyjne dla projektów strategicznych były zatwierdzane przez ministra zdrowia, a nie jak dotychczas, ustanawiane przez Radę Ministrów. Zamierza też umożliwić dofinansowanie programów polityki zdrowotnej realizowanych przez gminy w całości ze środków Funduszu Medycznego.

Grażyna J. Leśniak 19.11.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2005.27.227

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Limity tolerancji zawartości składników pokarmowych i dodatków paszowych.
Data aktu: 01/02/2005
Data ogłoszenia: 15/02/2005
Data wejścia w życie: 02/03/2005