Wykazy towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA FINANSÓW 1
z dnia 22 kwietnia 2004 r.
w sprawie wykazów towarów do celów poboru podatku od towarów i usług w imporcie

Na podstawie art. 41 ust. 15 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535) zarządza się, co następuje:
§  1.
Określa się wykazy towarów wymienionych w załącznikach nr 3 i 6 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług w układzie odpowiadającym Scalonej Nomenklaturze Towarowej Handlu Zagranicznego (CN), stanowiące odpowiednio załączniki nr 1 i 2 do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 maja 2004 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

  2

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 7 %

Pozycja Kod CN Wyszczególnienie
1 0101 Konie, osły, muły i osłomuły, żywe
2 0102 Bydło żywe
3 0103 Świnie żywe
4 0104 Owce i kozy, żywe
5 0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6 * 0106 Pozostałe zwierzęta żywe 1)
7 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
8 0202 Mięso z bydła, zamrożone
9 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
10 0204 Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
11 0205 00 Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
12 0206 Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
13 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
14 0208 Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
15 * 0209 00 Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)
16 0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów
17 0301 Ryby żywe
18 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
19 0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
20 0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
21 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
22 0306 Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
23 0307 Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
24 0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego
25 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
26 0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana ukwaszona, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao
27 0404 Serwatka, nawet zagęszczona lub zawierająca dodatek cukru lub innego środka słodzącego; produkty składające się ze składników naturalnego mleka, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
28 0405 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania
29 0406 Ser i twaróg
30 0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
31 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
32 0409 00 00 Miód naturalny
33 0410 00 00 Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
34 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
35 ex * 0511 Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi33) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39
36 0601 Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212
37 0602 Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
38 0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
39 0701 Ziemniaki, świeże lub schłodzone
40 0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone
41 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
42 0704 Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
43 0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
44 0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
45 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
46 0708 Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
47 0709 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
48 0710 Warzywa (niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie), zamrożone
49 ex * 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym ditlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia 3)- z wyłączeniem CN 0711 20 10 i 0711 20 90
50 0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone
51 0713 Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
52 0714 Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca

Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

53 0802 21 00 - - W łupinach
54 0802 22 00 - - Bez łupin
- Orzechy włoskie:
55 0802 31 00 - - W łupinach
56 0802 32 00 - - Bez łupin
57 0806 Winogrona, świeże lub suszone
58 ex 0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
59 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
60 0809 Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
61 ex 0810 Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95
61a 0811 Owoce i orzechy, niepoddane obróbce cieplnej lub ugotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego
61b * 0812 Owoce i orzechy zakonserwowane tymczasowo (na przykład gazowym ditlenkiem siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia3)
62 0813 Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem
63 * 0814 00 00 Skórki owoców cytrusowych lub melonów (włącznie z arbuzami), świeże, zamrożone, suszone lub zakonserwowane tymczasowo w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących 3)
64 * 0904 Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 4)
65 * 0908 Gałka muszkatołowa, kwiat mauszkatołowy i kardamony 4)
66 * 0909 Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca4)
67 * 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 4)
68 1001 Pszenica i meslin
69 1002 00 00 Żyto
70 1003 00 Jęczmień
71 1004 00 00 Owies
72 1005 Kukurydza
73 ex 1006 Ryż
74 1007 00 Ziarno sorgo
75 1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
76 1101 00 Mąka pszenna lub z meslin
77 1102 Mąki ze zbóż, innych niż pszenica lub meslin
78 1103 Kasze, mączki i granulki, zbożowe
79 1104 Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone
80 1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki ziemniaczane
81 1106 Mąka, mączka i proszek, z suszonych warzyw strączkowych objętych pozycją 0713, z sago lub z korzeni, lub bulw, objętych pozycją 0714, lub z produktów objętych działem 8
82 1108 Skrobie; inulina
83 1109 00 00 Gluten pszenny, nawet suszony
84 1201 00 Nasiona soi, nawet łamane
85 1203 00 00 Kopra
86 1204 00 Nasiona lnu, nawet łamane
87 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
88 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane
89 1207 Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
90 1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
91 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:
92 (uchylona)
93 1212 91 śliwek
- - Burak cukrowy
94 ex 1212 99 - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41 i 1212 99 49
95 1213 00 00 Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
96 ex 1214 Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10
97 ex 1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczane, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych - z wyłączeniem CN 1302 12 00, 1302 13 00 i 1302 19
98 ex 1501 00 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90 00 11 i 1501 00 90
Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503:
- Pozostałe
99 1502 00 90
100 * 1503 00 Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej 5)
101 * 1504 Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
102 * 1506 00 00 Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
103 * 1507 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
104 * 1508 Olej z orzeszków ziemnych i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)
105 * *509 Oliwa i jej frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5)
106 * 1510 00 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie, włącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją 15095)
107 * 1511 Olej palmowy i jego frakcje, nawet rafinowany, ale niemodyfikowany chemicznie 5)
108 * 1512 Olej z nasion słonecznika, z krokosza balwierskiego lub z nasion bawełny i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
109 * 1513 Olej kokosowy (z kopry), olej z ziaren palmowych lub olej babassu i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
110 ex* 1514 Olej rzepakowy, rzepikowy lub gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie5) - z wyłączeniem CN 15141110 i 1514 19 10
111 * 1515 Pozostałe ciekłe tłuszcze i oleje roślinne (włącznie z olejem jojoba) i ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie 5)
- Tłuszcze i oleje zwierzęce i ich frakcje 5)
112 * 1516 Tłuszcze i oleje zwierzęce lub roślinne i ich frakcje, częściowo lub całkowicie uwodornione, estryfikowane wewnętrznie, reestryfikowane lub elaidynizowane, nawet rafinowane, ale dalej nieprzetworzone5)
113 * 1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub produkty z tłuszczów lub olejów, zwierzęcych lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów lub olejów, z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje, objęte pozycją 1516 5)
tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516 5)
114 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów
115 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane
116 1604 Ryby przetworzone i zakonserwowane; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej
117 1605 Skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne, przetworzone lub zakonserwowane
118 ex 1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej - z wyłączeniem CN 1701 91 00
119 1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel
120 1703 Melasy powstałe z ekstrakcji lub rafinacji cukru
121 ex 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5 % masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone - z wyłączeniem CN 1901 90 11 i 1901 90 19
122 1902 Makarony, nawet poddane obróbce cieplnej lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami), lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany
123 1903 00 00 Tapioka i jej namiastki przygotowane ze skrobi, w postaci płatków, ziaren, perełek, odsiewu lub w podobnych postaciach
124 1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
Chleb, bułki i pozostałe wyroby piekarnicze:
124a 1905 10 00 - Chleb chrupki
- - Gofry i wafle:
124b * 1905 32 05 - - - O zawartości wody przekraczającej 10 % masy30)
- Sucharki, tosty z chleba i podobne wyroby tostowe:
124c 1905 40 90 - - Pozostałe
124d 1905 90 10 - - Mace
124e * 1905 90 20 - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby31)
125 1905 90 30 - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku miodu, jajek, sera lub owoców, a zawierające w suchej masie nie więcej niż 5 % masy cukru i nie więcej niż 5% masy tłuszczu
126 1905 90 60 - - - - Z dodatkiem środka słodzącego
126a * 1905 90 90 - - - - Pozostałe32)
127 * 2001 Warzywa, owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane octem lub kwasem octowym 3)
128 * 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 3)
129 * 2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym 3)
130 * 2004 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, zamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 3)
131 * 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym, niezamrożone, inne niż produkty objęte pozycją 2006 3)
132 * 2006 00 Warzywa, owoce, orzechy, skórki z owoców i pozostałe części roślin, zakonserwowane cukrem (odsączone, lukrowane lub kandyzowane) 3)
133 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymane w wyniku obróbki cieplnej, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej
134 * 2008 Owoce, orzechy i pozostałe jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 3)
135 2009 Soki owocowe (włączając moszcz gronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej
136 2101 30 - Cykoria palona i pozostałe palone namiastki kawy oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty
137 ex 2103 Sosy i preparaty do nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i mączka, z gorczycy oraz gotowa musztarda - z wyłączeniem CN 2103 30 90
138 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
139 2105 00 Lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
140 2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją 2009:
- Pozostałe
141 2202 90
142 2301 Mąki, mączki i granulki, z mięsa lub podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki
143 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane
144 ex 2303 Pozostałości z produkcji skrobi i pochodne pozostałości, wysłodki buraczane, wytłoczyny z trzciny cukrowej i pozostałe odpady z produkcji cukru, pozostałości i odpady browarnicze i gorzelniane, nawet w postaci granulek
145 2308 00 Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
146 2309 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt
147 ex 2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe - z wyłączeniem CN 2401 30 00
148 * 2509 00 00 Kreda 6)
149 * 2518 10 00 Dolomit niekalcynowany ani niespiekany 7)
150 2522 Wapno palone, wapno gaszone i wapno hydrauliczne, inne niż tlenek wapnia i wodorotlenek wapnia, objęte pozycją 2825
151 * 2530 90 98 Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:

- - Pozostałe 8)

152 2703 00 00 Torf (włącznie z odpadkami torfowymi), nawet aglomerowany
153 * 2802 00 00 Siarka, sublimowana lub strącona; siarka koloidalna 9)
154 2814 Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym
Fluorowcowane pochodne węglowodorów cykloalkanowych, cykloalkenowych i cykloterpenowych:
154a * 2852 00 00 Organiczne lub nieorganiczne związki rtęci, z wyłączeniem amalgamatów10)
155 2903 51 00 - - 1,2,3,4,5,6-heksachlorocykloheksan (HCH (ISO)), włącznie z lindanem (ISO, INN)
155a 2903 52 00 - - Aldryna (ISO), chlordan (ISO) i heptachlor (ISO)
156 2903 59 - - Pozostałe
157 2903 62 00 Fluorowcowane pochodne węglowodorów aromatycznych:

- - Heksachlorobenzen (ISO) i DDT (ISO) (klofenotan (INN), 1,1,1-trichloro-2,2-bis(p-chlorofenylo)etan)

158 * 2918 Kwasy karboksylowe z dodatkową tlenową grupą funkcyjną oraz ich bezwodniki, halogenki, nadtlenki i nadtlenokwasy; ich fluorowcowane, sulfonowane, nitrowane lub nitrozowane pochodne 10)
159 * 2922 Związki aminowe z tlenową grupą funkcyjną 10)
160 * 2923 Czwartorzędowe sole amoniowe i wodorotlenki; lecytyny i pozostałe fosfoaminolipidy, nawet niezdefiniowane chemicznie 10)
161 * 2924 Związki z karboksyamidową grupą funkcyjną; związki z amidową grupą funkcyjną kwasu węglowego 10)
Organiczne związki siarki:
162 2930 90 13 - - Cysteina i cystyna
163 2930 90 16 - - Pochodne cysteiny lub cystyny
164 * 2932 Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) tlenu 10)
165 * 2933 Związki heterocykliczne tylko z heteroatomem(-ami) azotu 10)
166 * 2934 Kwasy nukleinowe i ich sole, nawet niezdefiniowane chemicznie; pozostałe związki heterocykliczne 10)
167 * 2935 00 Sulfonamidy 10)
168 * 2936 Prowitaminy i witaminy, naturalne i syntetyczne (włącznie z naturalnymi koncentratami), ich pochodne stosowane głównie jako witaminy, oraz mieszaniny wymienionych substancji, nawet w dowolnym rozpuszczalniku 10)
169 * 2937 Hormony, prostaglandyny, tromboksany i leukotrieny, naturalne lub syntetyczne; ich pochodne i analogi strukturalne, włącznie z polipeptydami o zmodyfikowanym łańcuchu, stosowane głównie jako hormony 10)
170 * 2938 Glikozydy, naturalne i syntetyczne oraz ich sole, etery, estry i pozostałe pochodne 10)
171 * 2940 00 00 Cukry, chemicznie czyste, inne niż sacharoza, laktoza, maltoza, glukoza i fruktoza; etery cukrów, acetale cukrów i estry cukrów i ich sole, inne niż produkty objęte pozycją 2937, 2938 lub 2939 10)
172 * 2941 Antybiotyki 10)
173 * 3001 Gruczoły i pozostałe narządy do celów organoterapeutycznych, suszone, nawet sproszkowane; ekstrakty z gruczołów lub pozostałych narządów lub ich wydzielin do celów organoterapeutycznych; heparyna i jej sole; pozostałe substancje ludzkie i zwierzęce, preparowane do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone10)
174 * 3002 Krew ludzka; krew zwierzęca preparowana do celów terapeutycznych, profilaktycznych lub diagnostycznych; antysurowice i pozostałe frakcje krwi oraz modyfikowane produkty immunologiczne, nawet otrzymane w procesach biotechnologicznych; szczepionki, toksyny, hodowle mikroorganizmów (z wyłączeniem drożdży) oraz produkty podobne 10)
175 * 3003 Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z dwóch lub więcej składników, które zmieszano do celów terapeutycznych lub profilaktycznych, ale niepakowane w odmierzone dawki ani do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 10)
176 * 3004 Leki (z wyłączeniem produktów objętych pozycją 3002, 3005 lub 3006) złożone z produktów zmieszanych lub niezmieszanych do celów terapeutycznych, lub profilaktycznych, pakowane w odmierzone dawki (włącznie z lekami podawanymi przez skórę) lub do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej 10)
177 ex* 3005 Wata, gaza, bandaże i podobne artykuły (na przykład opatrunki, plastry przylepne, kataplazmy) impregnowane lub pokryte substancjami farmaceutycznymi lub pakowane do postaci, lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, do celów medycznych, chirurgicznych, dentystycznych lub weterynaryjnych 10)
178 * 3006 Produkty farmaceutyczne wymienione w uwadze 4 do niniejszego działu10) - z wyłączeniem CN 3006 10 30 i 3006 91 00
179 3101 00 00 Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
180 ex * 3102 Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe 11) - z wyłączeniem CN 3102 50 10
181 3103 Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne
182 * 3104 Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne 12)
183 * 3105 Nawozy mineralne lub chemiczne, zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg 13)
184 * 3407 00 00 Pasty modelarskie, włącznie z przeznaczonymi do zabawy dla dzieci; preparaty znane jako "wosk dentystyczny" lub jako "dentystyczny materiał formierski", pakowane w zestawy lub w opakowania do sprzedaży detalicznej lub w postaci płytek, podków, lasek lub podobnej formie; pozostałe preparaty do stosowania w dentystyce, na bazie gipsu (gipsu kalcynowanego lub siarczanu wapnia) 14)
185 ex 3502 Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80 % masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 20
- Żelatyna i jej pochodne 15)
186 * 3503 00 10
187 3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane
188 3507 Enzymy; preparaty enzymatyczne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
189 Film i płyty fotograficzne płaskie, światłoczułe, nienaświetlone, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film płaski do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony, nawet w kasetach:

- Do promieni rentgenowskich

3701 10 10 - - Do stosowania w medycynie, dentystyce lub weterynarii
190 Film fotograficzny w rolkach, światłoczuły, nienaświetlony, z dowolnego materiału innego niż papier, tektura lub tekstylia; film w rolkach do natychmiastowych odbitek, światłoczuły, nienaświetlony:
* 3702 10 00 - Do promieni rentgenowskich 16)
191 * 3808 Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)17)
192 * 3821 00 00 Gotowe pożywki do namnażania i odżywiania drobnoustrojów (włącznie z wirusami i podobnymi) lub komórek roślinnych, ludzkich lub zwierzęcych18)
193 3822 00 00 Odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne na podłożach, dozowane odczynniki diagnostyczne lub laboratoryjne, nawet na podłożach, inne niż te objęte pozycją 3002 lub 3006; certyfikowane materiały wzorcowe
Gotowe spoiwa do form odlewniczych lub rdzeni; produkty chemiczne i preparaty przemysłu chemicznego lub przemysłów pokrewnych (włączając te, składające się z mieszanin produktów naturalnych), gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
194 * 3824 90 61 - - - - Produkty pośrednie z produkcji antybiotyków otrzymane podczas fermentacji Streptomyces tenebrarius, nawet suszone, do stosowania do produkcji leków dla ludzi objętych pozycją 3004 19)
195 * 3824 90 62 - - - - Produkty pośrednie z produkcji soli monensin 10)
196 * 3824 90 64 - - - - Pozostałe 10)
197 * 4009 Przewody, rury i węże, z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem (na przykład złącza, kolanka, kołnierze) 20)
198 4014 Artykuły higieniczne lub farmaceutyczne (włącznie z odciągaczami do mleka), z gumy, innej niż ebonit, nawet z wyposażeniem z ebonitu
199 4015 11 00 Rękawiczki:

- - Chirurgiczne

200 * 4115 20 00 - Skrawki i pozostałe odpady skóry wyprawionej

lub skóry wtórnej, nienadające się do produkcji

artykułów skórzanych; pył, proszek i mączka ze

skóry wyprawionej 21)

201 4401 10 00 - Drewno opałowe w postaci kłód, szczap, gałęzi,

wiązek lub w podobnych postaciach

202 * 4421 90 98 Pozostałe artykuły z drewna:

- - Pozostałe 22)

203 4818 40 - Podpaski higieniczne i tampony, pieluszki dla niemowląt i podobne artykuły sanitarne
204 * 4901 Książki, broszury, ulotki i podobne materiały, drukowane, nawet w pojedynczych arkuszach 23)
205 * 4902 Gazety, dzienniki i czasopisma, nawet ilustrowane lub zawierające materiały reklamowe 24)
206 4903 00 00 Książki dla dzieci, obrazkowe, do rysowania lub kolorowania
207 4904 00 00 Nuty drukowane lub w rękopisie, nawet ilustrowane lub oprawione
208 4905 Mapy i mapy hydrograficzne lub podobne mapy wszelkich rodzajów, włączając atlasy, mapy ścienne, plany topograficzne i globusy, drukowane
209 5001 00 00 Kokony jedwabników nadające się do motania
210 5101 19 00 Wełna:

- - Pozostała

211 5301 10 00 - Len surowy lub roszony
212 5302 10 00 - Konopie siewne, surowe lub roszone
213 * 5305 00 00 Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włókna tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szarpanką rozwłóknioną)34)
214 ex 5601 Wata z materiałów włókienniczych i artykuły z niej; włókna tekstylne o długości nieprzekraczającej 5 mm (kosmyki), pył tekstylny oraz rozdrobnione resztki włókien - z wyłączeniem CN 5601 30 00
215 (uchylona)
216 * 7318 23 00 - - Nity25)
Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż urządzenia i obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do odlewania lub składania czcionek, do przygotowywania lub wykonywania matryc, płyt, cylindrów drukowanych lub innych elementów drukarskich
- Pozostałe maszyny, urządzenia i wyposażenie
217 * 8442 30 99 Maszyny, urządzenia i wyposażenie (inne niż obrabiarki objęte pozycjami od 8456 do 8465) do przygotowywania lub wykonywania płyt, cylindrów lub innych elementów drukarskich; płyty, cylindry i inne elementy drukarskie; płyty, cylindry i kamienie litograficzne, przygotowane do celów drukarskich (na przykład strugane, ziarnowane lub polerowane)

- - - Pozostałe35)

217a * 8443 32 10 - - - Drukarki27)
217b * 8443 39 90 - - - Pozostałe36)
218 * 8469 00 - Maszyny do pisania, inne niż drukarki objęte pozycją 8443; maszyny do redagowania tekstów26)
219 * 8471 Maszyny do automatycznego przetwarzania danych i urządzenia do nich; czytniki magnetyczne lub optyczne, maszyny do przenoszenia danych w postaci zakodowanej na nośniki danych oraz maszyny do przetwarzania takich danych, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 27)
219a * 8517 62 00 - - Maszyny do odbioru, konwersji i transmisji lub regeneracji głosu, obrazu lub innych danych, włączając aparaty przełączające i routingowe27)

- Monitory z lampą kineskopową:

219b * 8528 41 00 - - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847127)

- Pozostałe monitory:

219c * 8528 51 00 - - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847127)

- Projektory:

219d * 8528 61 00 - - W rodzaju wyłącznie lub zasadniczo wykorzystywanych w systemach do automatycznego przetwarzania danych objętych pozycją 847127)
220 8713 Wózki dla osób niepełnosprawnych, nawet z silnikiem lub napędzane mechanicznie w inny sposób
221 9001 30 00 - Soczewki kontaktowe
222 9001 40 - Soczewki okularowe szklane
223 9001 50 - Soczewki okularowe z pozostałych materiałów
Przyrządy i urządzenia stosowane w medycynie, chirurgii, stomatologii lub weterynarii, włączając aparaturę scyntygraficzną, inną aparaturę elektromedyczną oraz przyrządy do badania wzroku:
224 * 9018 31 - - Strzykawki, z igłami lub bez 28)
225 * 9018 32 10 - - - Metalowe igły do zastrzyków 28)
226 * 9018 32 90 - - - Igły chirurgiczne 28)
227 * 9018 39 00 - - Pozostałe 28)
228 9018 90 10 - - Przyrządy i aparatura, do pomiaru ciśnienia

krwi

229 9018 90 50 - - Aparatura do transfuzji
230 9021 Urządzenia ortopedyczne, włącznie z kulami, pasami chirurgicznymi i przepuklinowymi; szyny i pozostałe urządzenia stosowane przy złamaniach; protezy; aparaty słuchowe oraz pozostałe urządzenia zakładane, noszone lub wszczepiane, mające na celu skorygowanie wady lub kalectwa 37)
231 * 9602 00 00 Materiały do rzeźbienia pochodzenia roślinnego lub mineralnego, obrobione oraz artykuły z takich materiałów; formowane lub rzeźbione artykuły z wosku, stearyny, gum i żywic naturalnych lub mas modelarskich, oraz pozostałe artykuły formowane lub rzeźbione, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; obrobiona, nieutwardzona żelatyna (z wyjątkiem żelatyny objętej pozycją 3503) oraz artykuły z nieutwardzonej żelatyny 29)
bez względu na Kod CN 1. Foteliki do przewozu dzieci w samochodach

2. Sznurek do maszyn rolniczych

3. Produkty uzdrowisk (bez napojów mineralnych) -

wyłącznie:

1) środki do kąpieli leczniczych: sól

jodobromowa, szlam i ług,

2) środki do okładów leczniczych, w tym kostki

borowinowe,

3) środki skoncentrowane do kuracji pitnej, w

tym tabletki "ZUBER"

4. Wyroby medyczne, w rozumieniu ustawy o

wyrobach medycznych dopuszczone do obrotu na

terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, inne niż

wymienione w pozostałych pozycjach załącznika

5. Publikacje w alfabecie Braille'a, jeżeli z

uwagi na formę w całości przeznaczone są dla

użytku osób niewidomych i słabowidzących, uraz

urządzenia do zapisywania i odczytywania

tekstów w alfabecie Braille'a

6. Obuwie dziecięce

7. Odzież i dodatki odzieżowe dla niemowląt

1) ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

2) Wykaz nie ma zastosowania dla zakresu importu towarów opodatkowanych stawką 3%

3) Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem * umieszczonym w kolumnie Kod CN

1) wyłącznie króliki, pszczoły, jedwabniki i przeszkolone psy przewodniki dla ociemniałych

2) z wyłączeniem tłuszczów technicznych

3) z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%

4) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

5) wyłącznie jadalne

6) wyłącznie kreda mielona, pastewna i nawozowa

7) wyłącznie mączka dolomitowa

8) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus

9) wyłącznie siarka sublimowana lub strącona

10) wyłącznie produkty lecznicze wpisane do Rejestru Produktów Leczniczych dopuszczonych do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w przepisach o Prawie farmaceutycznym

11) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)

12) z wyłączeniem chlorku potasu

13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych

14) wyłącznie do stosowania w dentystyce

15) z wyłączeniem klejów kazeinowych

16) z wyłączeniem filmów do zastosowania w defektoskopii przemysłowej, o szerokości przekraczającej 1m

17) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej

18) wyłącznie dla farmacji

19) wyłącznie produkty i preparaty do użytku farmaceutycznego i chirurgicznego, z wyłączeniem wyrobów ceramiki szlachetnej

20) wyłącznie węże medyczne

21) z wyłączeniem odpadków skór garbowanych (bezwłosowych)

22) wyłącznie elementy składowe i wymienne do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

23) z wyłączeniem książek adresowych o zasięgu krajowym, regionalnym, lokalnym, książek telefonicznych, teleksów i telefaksów i ulotek

24) z wyłączeniem wydawnictw, w których nie mniej niż 67% powierzchni jest przeznaczona na nieodpłatne lub odpłatne ogłoszenia handlowe, reklamy lub teksty reklamowe

25) wyłącznie nity ze stali do wyrobów ortopedycznych, rehabilitacyjnych i protetycznych

26) wyłącznie maszyny dla niewidomych

27) wyłącznie urządzenia komputerowe do pisma Braille'a (dla ociemniałych)

28) z wyłączeniem weterynaryjnych

29) wyłącznie żelatyna nieutwardzona, obrobiona oraz wyroby z żelatyny nieutwardzonej, obrobionej

30) wyłącznie wafle

31) wyłącznie opłatki sakralne i podobne produkty do opłatków sakralnych

32) wyłącznie chleb i bułki oraz bułka tarta

33) z wyłączeniem włosia końskiego i odpadków z niego

34) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej

35) z wyłączeniem maszyn, urządzeń i wyposażenia do dokonywania składu innymi metodami, z użyciem lub bez użycia urządzeń do odlewania

36) wyłącznie automatyczne maszyny do pisania dla niewidomych

ZAŁĄCZNIK Nr  2

  3

WYKAZ TOWARÓW, KTÓRYCH IMPORT JEST OBJĘTY STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 3 %

Pozycja Kod CN Wyszczególnienie
1 0101 Konie, osły , muły i osłomuły, żywe
2 0102 Bydło żywe
3 0103 Świnie żywe
4 0104 Owce i kozy, żywe
5 0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki
6 * 0106 Pozostałe zwierzęta żywe 1)
7 0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone
8 0202 Mięso z bydła, zamrożone
9 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone
10 0204 Mięso z owiec lub kóz, świeże, schłodzone lub zamrożone
11 0205 00 Mięso z koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
12 0206 Jadalne podroby z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów lub osłomułów, świeże, schłodzone lub zamrożone
13 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone
Pozostałe mięso i podroby jadalne, świeże, schłodzone lub zamrożone
14 0208 10 - Z królików lub zajęcy
14a (uchylona)
15 0208 90 - Pozostałe
16 0209 00 Tłuszcz ze świń bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy, niewytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone
17 0301 Ryby żywe
18 0302 Ryby świeże lub schłodzone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
19 0303 Ryby zamrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz pozostałego mięsa rybiego, objętych pozycją 0304
20 0304 Filety rybne i pozostałe mięso rybie (nawet rozdrobnione), świeże, schłodzone lub zamrożone
21 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone, nawet gotowane przed lub podczas procesu wędzenia; mąki, mączki i granulki, z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi
22 0306 Skorupiaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; skorupiaki w skorupach, gotowane na parze lub w wodzie, nawet schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, ze skorupiaków, nadające się do spożycia przez ludzi
23 0307 Mięczaki, nawet w skorupach, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; bezkręgowce wodne, inne niż skorupiaki i mięczaki, żywe, świeże, schłodzone, zamrożone, suszone, solone lub w solance; mąki, mączki i granulki, z bezkręgowców wodnych innych niż skorupiaki, nadające się do spożycia przez ludzi
24 ex 0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru ani innego środka słodzącego - z wyłączeniem CN 0401 30
25 0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane
26 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego
27 0409 00 00 Miód naturalny
28 0410 00 00 Jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone
29 * 0502 Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i pozostała sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści 2)
30 * 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone 2)
31 * 0506 Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nieprzycięte do nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów 2)
32 * 0507 Kość słoniowa, skorupy żółwiowe, fiszbiny i frędzle, rogi, rogi jelenie, kopyta, paznokcie, szpony, pazury i dzioby, nieobrobione lub wstępnie przygotowane, ale nieprzycięte dla nadania kształtu; proszek i odpadki tych produktów 2)
33 * 0510 00 00 Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna; żółć, nawet suszona; gruczoły i pozostałe produkty zwierzęce stosowane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, schłodzone, zamrożone lub inaczej tymczasowo zakonserwowane2)
34 ex * 0511 Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; martwe zwierzęta objęte działem 1 lub 3, nienadające się do spożycia przez ludzi2),19) - z wyłączeniem CN 0511 99 31 i 0511 99 39
35 0601 Cebulki, bulwy, korzenie bulwiaste, pędy podziemne korony i kłącza, w stanie uśpienia roślin, wegetacji lub kwitnienia; rośliny cykorii i jej korzenie, inne niż korzenie objęte pozycją 1212
36 0602 Pozostałe rośliny żywe (włącznie z ich korzeniami), sadzonki i zrazy; grzybnia
37 0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
38 0604 Liście, gałęzie i pozostałe części roślin, bez kwiatów lub pączków kwiatowych oraz trawy, mchy i porosty, odpowiednie na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane
39 0701 Ziemniaki, świeże lub schłodzone
40 0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone
41 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone
42 0704 Kapusty, kalafiory, kalarepa, jarmuż i podobne jadalne kapusty, świeże lub schłodzone
43 0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone
44 0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone
45 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone
46 0708 Warzywa strączkowe, łuskane lub niełuskane, świeże lub schłodzone
47 0709 Pozostałe warzywa, świeże lub schłodzone
48 0713 Warzywa strączkowe, suszone, łuskane, nawet bez skórki lub dzielone
49 0714 Maniok, maranta, salep, topinambur, słodkie ziemniaki i podobne korzenie i bulwy o dużej zawartości skrobi lub inuliny, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet w plastrach lub w postaci granulek; rdzeń sagowca
Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:

- Orzechy leszczyny (Corylus spp.):

50 0802 21 00 - - W łupinach
51 0802 22 00 - - Bez łupin
- Orzechy włoskie:
52 0802 31 00 - - W łupinach
53 0802 32 00 - - Bez łupin
54 Winogrona:
0806 10 - Świeże
55 ex 0807 Melony (włącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem CN 0807 20 00
56 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże
57 0809 Morele, wiśnie i czereśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże
58 ex 0810 Pozostałe owoce, świeże - z wyłączeniem CN 0810 50 00, 0810 60 00, 0810 90 20 i 0810 90 95
59 * 0904 Pieprz z rodzaju Piper; owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta, suszone lub rozgniatane, lub mielone 3)
60 * 0908 Gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy i kardamony 3)
61 * 0909 Nasiona anyżku, badianu, kopru, kolendry, kminu lub kminku; jagody jałowca 3)
62 * 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne 3)
63 1001 Pszenica i meslin
64 1002 00 00 Żyto
65 1003 00 Jęczmień
66 1004 00 00 Owies
67 1005 Kukurydza
68 1006 10 - Ryż niełuskany
69 1007 00 Ziarno sorgo
70 1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża
Ziarna zbóż obrobione w inny sposób (na przykład łuszczone, miażdżone, płatkowane, perełkowane, krojone lub śrutowane), z wyjątkiem ryżu objętego pozycją 1006; zarodki zbóż całe, miażdżone, płatkowane lub mielone:
-- Ziarna miażdżone i płatkowane:
71 1104 19 50 - - - Z kukurydzy
- Pozostałe obrobione ziarna (na przykład

łuszczone, perełkowane, krojone lub śrutowane):

- - Z owsa:
72 1104 22 90 - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
- - Z kukurydzy:
73 1104 23 90 - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
- - - Z jęczmienia:
74 1104 29 07 - - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie
- - - Pozostałe:
- - - - Łuszczone (łuskane lub obierane), nawet

krojone lub śrutowane:

75 1104 29 11 - - - - - Z pszenicy
76 *1104 29 18 - - - - - Pozostałe18)
- - - - Obrobione wyłącznie przez śrutowanie:
77 1104 29 51 - - - - - Z pszenicy
78 1104 29 55 - - - - - Z żyta
79 1104 29 59 - - - - - Pozostałe
80 1201 00 Nasiona soi, nawet łamane
81 1203 00 00 Kopra
82 1204 00 Nasiona lnu, nawet łamane
83 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane
84 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane
85 1207 Pozostałe nasiona i owoce oleiste, nawet łamane
86 1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu
87 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina
88 1211 Rośliny i części roślin (włącznie z nasionami i owocami), w rodzaju stosowanych głównie z perfumerii, farmacji lub stosowane do celów owadobójczych, grzybobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, nawet krojone, kruszone lub proszkowane
89 Burak cukrowy i trzcina cukrowa, świeże, schłodzone, zamrożone lub suszone, nawet mielone; pestki i jądra owoców oraz pozostałe produkty roślinne (włącznie z niepalonymi korzeniami cykorii odmiany Cichorium intybus sativum),w rodzaju stosowanych głównie do spożycia przez ludzi, gdzie indziej niewymienione, ani niewłączone:
- Pozostałe:
1212 91 - - Burak cukrowy
90 ex 1212 99 - - Pozostałe - z wyłączeniem CN 1212 99 30, 1212 99 41, 1212 99 49 i 1212 99 70
91 1213 00 00 Słoma i plewy zbóż, niepreparowane, nawet siekane, mielone, prasowane lub w formie granulek
92 ex 1214 Brukiew, buraki pastewne, korzenie pastewne, siano, lucerna (alfalfa), koniczyna, esparceta, kapusta pastewna, łubin, wyka i podobne produkty pastewne, nawet granulowane - z wyłączeniem CN 1214 10
93 1301 Szelak; gumy naturalne, żywice, gumożywice i oleożywice (na przykład balsamy )
94 1401 20 00 - Trzcinopalmy rotang (rattan)
95 (uchylona)
96 ex 1404 Produkty pochodzenia roślinnego, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone20) - z wyłączeniem CN 1404 20 00
97 ex 1501 00 Tłuszcz ze świń (włącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż te objęte pozycją 0209 lub 1503 - z wyłączeniem CN 1501 00 11 i 1501 00 90
98 ex 1502 00 Tłuszcze z bydła, owiec lub kóz, inne niż te objęte pozycją 1503 - z wyłączeniem CN 1502 00 10
98a * 1503 00 Stearyna smalcowa, olej smalcowy, oleostearyna, oleina i olej łojowy, nieemulgowane lub niezmieszane, lub nieprzygotowane inaczej16)
99 1504 Tłuszcze i oleje i ich frakcje, z ryb lub ze ssaków morskich, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie
99a * 1506 00 00 Pozostałe tłuszcze i oleje zwierzęce oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie17)
100 1516 10 - Tłuszcze i oleje, zwierzęce i ich frakcje
100a 1521 90 91 - - - Surowe
100b 1521 90 99 - - - Pozostałe
101 * 2301 Mąki, mączki i granulki, z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych, nienadające się do spożycia przez ludzi; skwarki 4)
102 * 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu , przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, również granulowane 5)
103 * 2308 00 Materiały roślinne i odpady roślinne, pozostałości roślinne i produkty uboczne, nawet w postaci granulek, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone 6)
104 * 2309 Preparaty w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt 7)
105 2401 10 - Tytoń nieodżyłowany
106 2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany
107 * 2509 00 00 Kreda 8)
108 Substancje mineralne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
* 2530 90 98 - - Pozostałe 9)
109 * 2814 Amoniak, bezwodny lub w roztworze wodnym 10)
110 3101 00 00 Nawozy zwierzęce lub roślinne, nawet zmieszane ze sobą lub poddane obróbce chemicznej; nawozy produkowane przez zmieszanie lub obróbkę chemiczną produktów pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego
111 ex * 3102 Nawozy mineralne lub chemiczne, azotowe - z wyłączeniem CN 3102 50 10 11)
112 3103 Nawozy fosforowe, mineralne lub chemiczne
113 * 3104 Nawozy potasowe, mineralne lub chemiczne 12)
114 * 3105 Nawozy mineralne lub chemiczne zawierające dwa lub trzy z pierwiastków nawozowych: azot, fosfor i potas; pozostałe nawozy; towary niniejszego działu w tabletkach lub podobnych postaciach, lub w opakowaniach o masie brutto nieprzekraczającej 10 kg 13)
115 ex 3502 Albuminy (włączając koncentraty dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin - z wyłączeniem CN 3502 20
116 3503 00 10 - Żelatyna i jej pochodne
117 3507 10 00 - Podpuszczka i jej koncentraty
118 * 3808 Środki owadobójcze, gryzoniobójcze, grzybobójcze, chwastobójcze, opóźniające kiełkowanie, regulatory wzrostu roślin, środki odkażające i podobne produkty, pakowane do postaci lub w opakowania do sprzedaży detalicznej, lub w postaci preparatów lub artykułów (na przykład taśm nasyconych siarką, knotów i świec oraz lepów na muchy)14)
119 4001 30 00 - Balata, gutaperka, guayule, chicle i podobne żywice naturalne
Pozostałe skóry i skórki, surowe (świeże lub solone, suszone, wapnione, piklowane lub inaczej konserwowane, ale niepoddane garbowaniu, pergaminowaniu lub dalszej wyprawie), nawet odwłoszone lub dwojone, inne niż te wyłączone uwagą 1 lit. b) lub c) do niniejszego działu:
119a 4103 20 00 - Z gadów
119b 4103 90 90 - - Pozostałe
119c 4301 Skóry futerkowe surowe (włącznie z łbami, ogonami, łapami i pozostałymi częściami lub kawałkami nadającymi się do wykorzystania w kuśnierstwie), inne niż surowe skóry i skórki objęte pozycją 4101, 4102 lub 4103
120 4501 10 00 - Korek naturalny, surowy lub wstępnie obrobiony
121 5001 00 00 Kokony jedwabników nadające się do motania
122 * 5101 19 00 Wełna, niezgrzebna ani nieczesana

- - Pozostała 15)

123 5301 10 00 - Len surowy lub roszony
124 5302 10 00 - Konopie siewne, surowe lub roszone
125 * 5305 00 00 Włókno kokosowe, manila (konopie manilskie lub Musa textilis Nee), ramia i pozostałe włóka tekstylne roślinne, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone, surowe lub przerobione, ale nieprzędzione; pakuły, wyczeski i odpady tych włókien (włącznie z odpadami przędzy i szapranką rozwłóknioną)21)
bez względu na kod CN Sznurek do maszyn rolniczych
ex - zamieszczony przy kodzie CN oznacza, że dana pozycja dotyczy tylko towaru określonego nazwą w kolumnie Wyszczególnienie

Objaśnienia do podpozycji oznaczonych symbolem* umieszczonym w kolumnie Kod CN

1) wyłącznie króliki, pszczoły i jedwabniki

2) z wyłączeniem produktów ubocznych garbarń

3) wyłącznie surowce roślin zielarskich oraz nasiona roślin przyprawowych

4) wyłącznie mączki pastewne mięsno - kostne

5) wyłącznie otręby i śruty zbożowe i roślin strączkowych

6) wyłącznie liście i odpady roślin okopowych i warzyw, słoma roślin strączkowych, motylkowych i oleistych (z wyłączeniem lnu i konopi), żołędzie i kasztany oraz odpady użytkowe paszowe

7) z wyłączeniem roztworów z ryb i z ssaków morskich oraz karmy dla psów i kotów

8) wyłącznie kreda mielona, nawozowa

9) wyłącznie ziemia ogrodnicza i ziemia humus

10) wyłącznie amoniak ciekły nawozowy i woda amoniakalna nawozowa

11) z wyłączeniem amidów kwasów alifatycznych i ich pochodnych, związków azotu oraz cyjanamidu wapnia (azotniaku technicznego)

12) z wyłączeniem chlorku potasu

13) z wyłączeniem związków azotu oraz nawozów naturalnych; wyłączenie nie dotyczy nawozów wapniowych i wapniowo-magnezowych oraz związków fosforowych do mieszanek paszowych

14) z wyłączeniem wyrobów chemii gospodarczej

15) wyłącznie wełna szarpana

16) z wyłączeniem stearyny smalcowej do zastosowań przemysłowych, stearyny smalcowej pozostałej i oleiny

17) z wyłączeniem tłuszczów i olejów oraz ich frakcji, do zastosowań technicznych

18) wyłącznie ziarno żyta

19) z wyłączeniem włosia końskiego i odpadków z niego

20) z wyłączeniem materiałów roślinnych, w rodzaju stosowanych głównie do produkcji szczotek lub mioteł (na przykład sorgo, piassawa, perz i korzeń ryżowy), nawet w kłębkach lub wiązkach

21) wyłącznie z włókna kokosowego surowego i z manili surowej

1 Minister Finansów kieruje działem administracji rządowej - finanse publiczne, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Finansów (Dz. U. Nr 32, poz. 301, Nr 43, poz. 378 i Nr 93, poz. 834).
2 Załącznik nr 1:

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 27 maja 2005 r. (Dz.U.05.95.799) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 czerwca 2005 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 27 grudnia 2005 r. (Dz.U.05.265.2216) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 14 stycznia 2006 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 22 grudnia 2006 r. (Dz.U.06.243.1767) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 31 grudnia 2007 r. (Dz.U.07.251.1886) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2008 r.

3 Załącznik nr 2:

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 maja 2005 r. (Dz.U.05.95.799) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 czerwca 2005 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 27 grudnia 2005 r. (Dz.U.05.265.2216) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2006 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 22 grudnia 2006 r. (Dz.U.06.243.1767) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2007 r.

- zmieniony przez § 1 pkt 2 rozporządzenia z dnia 31 grudnia 2007 r. (Dz.U.07.251.1886) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2008 r.

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024