Sposób i tryb postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1)
z dnia 6 lutego 2003 r.
w sprawie sposobu i trybu postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności

Na podstawie art. 48 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634, Nr 128, poz. 1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza się, co następuje:
§  1.
1.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej, w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności, zwanych dalej "środkami spożywczymi i składnikami żywności", dokonuje czynności kontrolnych przy pomocy pracowników Inspekcji Weterynaryjnej.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej przed przystąpieniem do czynności kontrolnych przedstawia imienne upoważnienie wydane przez organ Inspekcji Weterynaryjnej.
§  2.
1.
W przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środka spożywczego i składnika żywności, pracownik Inspekcji Weterynaryjnej:
1)
zabezpiecza ten środek spożywczy i składnik żywności przez odpowiednie oznaczenie i umieszczenie urzędowych pieczęci na zakwestionowanej partii środka spożywczego i składnika żywności;
2)
określa wielkość zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności oraz określa sposób ich przechowania;
3)
dokonuje oględzin zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności;
4)
sprawdza dokumentację z przeprowadzonej kontroli wewnętrznej oraz zabezpiecza dokumentację, która dotyczy zakwestionowanej partii środka spożywczego i składnika żywności;
5)
pobiera próbki środka spożywczego i składnika żywności w celu przeprowadzenia badań laboratoryjnych, z zastrzeżeniem ust. 2;
6)
przeprowadza postępowanie niezbędne do ustalenia okoliczności, które spowodowały niewłaściwą jakość zdrowotną środka spożywczego i składnika żywności.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej odstępuje od pobierania próbek środka spożywczego i składnika żywności, jeżeli niewłaściwa jakość zdrowotna środka spożywczego lub składnika żywności została stwierdzona na podstawie badań organoleptycznych.
§  3.
1.
Zabezpieczenie środka spożywczego i składnika żywności następuje na podstawie wydawanego na piśmie postanowienia o zabezpieczeniu.
2.
W przypadku stwierdzenia, że zabezpieczony środek spożywczy i składnik żywności odpowiada obowiązującym wymaganiom w zakresie jakości zdrowotnej, organ Inspekcji Weterynaryjnej niezwłocznie uchyla postanowienie o zabezpieczeniu.
§  4.
1.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej z przeprowadzonych czynności kontrolnych, o których mowa w § 2, sporządza protokół.
2.
W protokole, o którym mowa w ust. 1, zamieszcza się następujące informacje:
1)
datę i miejsce sporządzenia protokołu;
2)
datę, miejsce, rodzaj i zakres kontroli;
3)
imię i nazwisko oraz numer legitymacji służbowej pracownika Inspekcji Weterynaryjnej;
4)
firmę lub nazwę oraz siedzibę i adres podmiotu kontrolowanego, a w przypadku osoby fizycznej - imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres;
5)
nazwę środka spożywczego i składnika żywności, który został zabezpieczony, oraz przyczynę zabezpieczenia;
6)
stan opakowania i oznakowania zabezpieczonego środka spożywczego i składnika żywności;
7)
wielkość zabezpieczonej partii środka spożywczego i składnika żywności;
8)
ocenę dokumentacji z przeprowadzonej kontroli wewnętrznej;
9)
ilość pobranych próbek środka spożywczego i składnika żywności;
10)
wskazanie sposobu przechowania środka spożywczego i składnika żywności do czasu uzyskania wyników badań laboratoryjnych.
§  5.
1.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej dokonuje kontroli wykonania decyzji wydanych na podstawie art. 46 ust. 1 i art. 47 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia, po upływie terminu określonego w decyzji na jej wykonanie albo po zgłoszeniu przez przedsiębiorcę wykonania tej decyzji.
2.
Pracownik Inspekcji Weterynaryjnej z przeprowadzenia kontroli wykonania decyzji, o których mowa w ust. 1, sporządza protokół.
3.
W protokole, o którym mowa w ust. 2, zamieszcza się następujące informacje:
1)
datę i miejsce sporządzenia protokołu;
2)
imię i nazwisko oraz numer legitymacji służbowej pracownika Inspekcji Weterynaryjnej;
3)
firmę lub nazwę oraz siedzibę i adres podmiotu kontrolowanego, a w przypadku osoby fizycznej - imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres;
4)
potwierdzenie wykonania decyzji w zakresie:
a)
usunięcia uchybień, które spowodowały niewłaściwą jakość zdrowotną środka spożywczego i składnika żywności,
b)
wykorzystania środka spożywczego i składnika żywności w innym określonym celu,
c)
zniszczenia środka spożywczego i składnika żywności.
4.
Do protokołu dołącza się dokumenty potwierdzające wykonanie decyzji, o których mowa w ust. 3 pkt 4, a w szczególności protokół zniszczenia środka spożywczego i składnika żywności, dowody potwierdzające usunięcie uchybień lub wykorzystanie środka spożywczego i składnika żywności w innym określonym celu.
§  6.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.2)
______

1) Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).

2) Niniejsze rozporządzenie było poprzedzone rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 13 kwietnia 1973 r. w sprawie zasad postępowania ze środkami spożywczymi i używkami o niewłaściwej jakości zdrowotnej (Dz. U. Nr 19, poz. 110), które utraciło moc z dniem 1 stycznia 2003 r. na podstawie art. 59 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obwiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2003.35.301

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Sposób i tryb postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia niewłaściwej jakości zdrowotnej środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności.
Data aktu: 06/02/2003
Data ogłoszenia: 28/02/2003
Data wejścia w życie: 15/03/2003