Zm.: rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1
z dnia 23 grudnia 2003 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe

Na podstawie art. 1 ust. 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485 oraz z 1999 r. Nr 45, poz. 435) zarządza się, co następuje:
§  1. 
W rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 4 maja 1998 r. w sprawie określenia wykazu towarów rolnych przywożonych z zagranicy, na które mogą być nałożone opłaty celne dodatkowe (Dz. U. Nr 59, poz. 378, z późn. zm. 2 ) wprowadza się następujące zmiany:
1)
po § 2 dodaje się § 2a w brzmieniu:

"§ 2a. Rozporządzenie traci moc z dniem uzyskania przez Rzeczpospolitą Polską członkostwa w Unii Europejskiej.";

2)
załącznik do rozporządzenia otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.

ZAŁĄCZNIK  3

WYKAZ TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY, NA KTÓRE MOGĄ BYĆ NAŁOŻONE OPŁATY CELNE DODATKOWE

Kod PCN Wyszczególnienie
0102 Bydło żywe:
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0 - - - O masie nieprzekraczającej 80 kg
- - - O masie przekraczającej 80 kg, ale nieprzekraczającej 160 kg:
0102 90 21 0 - - - - Do uboju
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe
- - - O masie przekraczającej 300 kg:
- - - - Krowy:
0102 90 61 0 - - - - - Do uboju
0102 90 69 0 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0 - - - - - Do uboju
0102 90 79 0 - - - - - Pozostałe
0103 Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie mniejszej niż 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie nie

mniejszej niż 160 kg

0103 92 19 0 - - - - Pozostałe
0104 Owce i kozy, żywe:
0104 10 - Owce:
- - Pozostałe:
0104 10 30 0 - - - Jagnięta (do jednego roku życia)
0104 10 80 0 - - - Pozostałe
0104 20 - Kozy:
0104 20 90 0 - - Pozostałe
0105 Drób domowy żywy, to znaczy ptactwo z gatunku Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki:
- O masie nieprzekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i

trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0105 12 00 0 - - Indyki
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus, o masie nie większej niż

2.000 g

0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus, o masie większej niż 2.000

g

0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki
0105 99 20 0 - - - Gęsi
0105 99 30 0 - - - Indyki
0105 99 50 0 - - - Perliczki
0201 Mięso z bydła, świeże lub schłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze
0201 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0201 20 90 0 - - Pozostałe
0201 30 00 0 - Bez kości
0202 Mięso z bydła, zamrożone:
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze
0202 20 - Pozostałe kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane"
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nierozdzielone lub rozdzielone
0202 20 90 0 - - Pozostałe
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części,

a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci

"kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć

przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną, z wyłączeniem polędwicy, w jednym kawałku

0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder, kawałki
0202 30 90 0 - - Pozostałe
0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone:
- Świeże lub schłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
- Zamrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako

"kurczaki 83%"

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

zgłaszane

0207 12 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%"

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej

zgłaszane

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątróbki
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe
0207 14 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej

zgłaszane

0207 25 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "indyki 80%"

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej

zgłaszane

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątróbki
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe
0207 27 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe
- Z kaczek, gęsi lub perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub schłodzone:
- - - Z kaczek:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale niewypatroszone, z głowami

i łapami, znane jako "kaczki 85%"

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj,

serc, wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub

inaczej zgłaszane

- - - Z gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej zgłaszane

0207 32 90 0 - - - Z perliczek
0207 33 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
- - - Z kaczek:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątróbkami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%"

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc,

wątróbek i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej

zgłaszane

- - - Z gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i

żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej zgłaszane

0207 33 90 0 - - - Z perliczek
0207 34 - - Wątróbki otłuszczone, świeże lub schłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi
0207 34 90 0 - - - Z kaczek
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątróbki drobiowe, inne niż wątróbki otłuszczone
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe
0207 36 - - Pozostałe, zamrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie z szyjami, kupry i

końce skrzydeł

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 81 0 - - - - - Wątróbki gęsie, otłuszczone
0207 36 85 0 - - - - - Wątróbki kacze, otłuszczone
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe
0401 Mleko i śmietana, niezagęszczone ani niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
0401 10 - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1% masy:
0401 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 10 90 0 - - Pozostałe
0401 20 - O zawartości tłuszczu przekraczającej 1% masy, ale

nieprzekraczającej 6% masy:

- - Nieprzekraczającej 3% masy:
0401 20 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Przekraczającej 3% masy:
0401 20 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 20 99 0 - - - Pozostałe
0401 30 - O zawartości tłuszczu przekraczającej 6% masy:
- - Nieprzekraczającej 21% masy:
0401 30 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 19 0 - - - Pozostałe
- - Przekraczającej 21% masy, ale nieprzekraczającej 45% masy:
0401 30 31 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 39 0 - - - Pozostałe
- - Przekraczającej 45% masy:
0401 30 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2 litrów

0401 30 99 0 - - - Pozostałe
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy:

- - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 10 99 0 - - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o zawartości

tłuszczu przekraczającej 1,5% masy:

0402 21 - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:
0402 21 11 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 11% masy:
0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 11% masy, ale

nieprzekraczającej 27% masy:

0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 27% masy:
0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie zamkniętych

pojemnikach, o zawartości netto nieprzekraczającej 500 g i

o zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy

- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 27% masy:
0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 29 99 0 - - - - Pozostałe
- Pozostałe:
0402 91 - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 8% masy:
0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 8% masy, ale

nieprzekraczającej 10% masy:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 10% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 59 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 91 99 0 - - - - Pozostałe
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 9,5% masy:
0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 19 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 9,5% masy, ale

nieprzekraczającej 45% masy:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 39 0 - - - - Pozostałe
- - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 45% masy:
0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 2,5 kg

0402 99 99 0 - - - - Pozostałe
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru, lub innego środka słodzącego, lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Niearomatyzowany ani niezawierający dodatku owoców, orzechów

lub kakao:

- - - Niezawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego, o

zawartości tłuszczu:

0403 10 11 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 13 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 10 19 0 - - - - Przekraczającej 6% masy
- - - Pozostały, o zawartości tłuszczu:
0403 10 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 33 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 10 39 0 - - - - Przekraczającej 6% masy
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu mlecznego:

0403 10 51 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 10 53 0 - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy
0403 10 59 0 - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 10 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 10 93 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 10 99 0 - - - - Przekraczającej 6% masy
0403 90 - Pozostałe:
- - Niearomatyzowane ani niezawierające dodatku owoców, orzechów

lub kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci:
- - - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego,

o zawartości tłuszczu:

0403 90 11 0 - - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 13 0 - - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27%

masy

0403 90 19 0 - - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu:
0403 90 31 0 - - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 33 0 - - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27%

masy

0403 90 39 0 - - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe:
- - - - Niezawierające dodatku cukru lub innego środka słodzącego,

o zawartości tłuszczu:

0403 90 51 0 - - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 53 0 - - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 90 59 0 - - - - - Przekraczającej 6% masy
- - - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu:
0403 90 61 0 - - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 63 0 - - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 90 69 0 - - - - - Przekraczającej 6% masy
- - Aromatyzowane lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub

kakao:

- - - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu mlecznego:

0403 90 71 0 - - - - Nieprzekraczającej 1,5% masy
0403 90 73 0 - - - - Przekraczającej 1,5% masy, ale nieprzekraczającej 27% masy
0403 90 79 0 - - - - Przekraczającej 27% masy
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego:
0403 90 91 0 - - - - Nieprzekraczającej 3% masy
0403 90 93 0 - - - - Przekraczającej 3% masy, ale nieprzekraczającej 6% masy
0403 90 99 0 - - - - Przekraczającej 6% masy
0405 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania:
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 85% masy:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

0405 10 19 0 - - - - Pozostałe
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki
0405 10 90 0 - - Pozostałe
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu 39% masy i większej, ale mniejszej niż

60% masy

0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu 60% masy i większej, ale

nieprzekraczającej 75% masy

0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu większej niż 75% masy, ale mniejszej niż

80% masy

0405 90 - Pozostałe:
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu 99,3% masy i większej oraz o zawartości

wody nieprzekraczającej 0,5% masy

0405 90 90 0 - - Pozostałe
0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser serwatkowy i

twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy
0406 10 80 0 - - Pozostały
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 20 90 0 - - Pozostały
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony), inny niż tarty lub proszkowany:
0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak Emmentaler,

Gruyere i Appenzell i który może zawierać jako dodatek ziołowy

ser Glarus (znany jako Schabziger); pakowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu w suchej masie

nieprzekraczającej 56% masy

- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 36% masy i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48% masy
0406 30 39 0 - - - - Przekraczającej 48% masy
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej 36% masy
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort
0406 40 50 0 - - Gorgonzola
0406 40 90 0 - - Pozostały
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia (topienia)
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz, Bergkäse i Appenzell:
0406 90 02 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 401,85 EUR, ale nieprzekraczającej 430,62

EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy lub

większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0406 90 03 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 430,62 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej

masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez

trzy miesiące lub dłużej

0406 90 04 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub

większej, ale nieprzekraczającej 5 kg i w cenie franco

granica za 100 kg masy netto przekraczającej 430,62 EUR,

ale nieprzekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w

suchej masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały

przez trzy miesiące lub dłużej

0406 90 05 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o masie netto 1 kg lub

większej i w cenie franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 459,39 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej

masie 45% masy lub większej oraz które dojrzewały przez

trzy miesiące lub dłużej

0406 90 06 0 - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto nie większej niż 450 g i

w cenie franco granica za 100 kg masy netto przekraczającej

499,67 EUR, o zawartości tłuszczu w suchej masie 45% masy

lub większej oraz które dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej, pakowane próżniowo lub w gazie obojętnym, w

opakowaniach, na których znajduje się przynajmniej opis

sera, zawartość tłuszczu, odpowiedzialny za pakowanie oraz

kraj producenta

- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler
0406 90 15 0 - - - - - Gruyere, Sbrinz
0406 90 17 0 - - - - - Bergkäse, Appenzell
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont d'Or i Tete de Moine
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno zmielonymi ziołami

0406 90 21 0 - - - Cheddar
0406 90 23 0 - - - Edam
0406 90 25 0 - - - Tilsit
0406 90 27 0 - - - Butterkäse
0406 90 29 0 - - - Kashkaval
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach

zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej

skóry

0406 90 33 0 - - - - Pozostałe
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri
0406 90 37 0 - - - Finlandia
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów, w pojemnikach

zawierających solankę lub w butelkach z owczej lub koziej

skóry

- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40% masy i o

zawartości wody, w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej 72%

masy:

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti, Maribo, Samso
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire, Saint-

Paulin, Taleggio

0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire, Double

Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w substancji

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale nieprzekraczającej

52% masy

0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale nieprzekraczającej

62% masy

0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale nieprzekraczającej

72% masy

0406 90 93 0 - - - - - - Przekraczającej 72% masy
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, zakonserwowane lub gotowane:
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11 - - - Indycze lub gęsie:
0407 00 11 1 - - - - Indycze
0407 00 11 9 - - - - Gęsie
0407 00 19 0 - - - Pozostałe
0407 00 30 0 - - Pozostałe
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, zamrożone lub inaczej zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z zamrożonymi
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe
0409 00 00 0 Miód naturalny
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże, schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe
0504 00 00 9 - Pozostałe
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
0603 10 10 - - Róże:
0603 10 10 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 20 - - Goździki:
0603 10 20 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0603 10 50 - - Chryzantemy:
0603 10 50 9 - - - Od 1 listopada do 31 maja
0702 00 00 Pomidory, świeże lub schłodzone:
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia
0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub schłodzone:
0703 10 - Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 11 0 - - - Dymka
0703 10 19 0 - - - Pozostałe
0703 10 90 0 - - Szalotka
0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub schłodzone:
0704 10 00 - Kalafiory i brokuły głowiaste:
0704 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 14 kwietnia
0704 10 00 3 - - Od 15 kwietnia do 31 maja
0704 20 00 - Brukselka:
0704 20 00 1 - - Od 1 stycznia do 31 maja
0704 90 - Pozostałe:
0704 90 10 0 - - Kapusta biała i kapusta czerwona
0704 90 90 - - Pozostałe:
0704 90 90 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja
0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub schłodzone:
- Sałata:
0705 11 00 - - Sałata głowiasta:
0705 11 00 1 - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0705 11 00 3 - - - Od 1 kwietnia do 30 listopada
0705 19 00 0 - - Pozostała
- Cykoria:
0705 21 00 0 - - Cykoria warzywna (cykoria brukselska) (Cichorium intybus var.

foliosum)

0705 29 00 0 - - Pozostała
0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub schłodzone:
0706 10 00 0 - Marchew i rzepa
0706 90 - Pozostałe:
0706 90 10 0 - - Selery (korzeniowe lub niemieckie)
0706 90 30 0 - - Chrzan (Cochlearia armoracia)
0706 90 90 0 - - Pozostałe
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone:
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia
0707 00 90 0 - Korniszony
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie), zamrożone:
0710 10 00 0 - Ziemniaki
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0 - - Groch (Pisum sativum)
0710 22 00 0 - - Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
0710 29 00 0 - - Pozostałe
0710 30 00 0 - Szpinak, szpinak nowozelandzki i szpinak ogrodowy
0710 80 - Pozostałe warzywa:
- - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0710 80 51 0 - - - Słodka papryka
0710 80 59 0 - - - Pozostałe
- - Grzyby:
0710 80 61 0 - - - Z rodzaju Agaricus
0710 80 69 0 - - - Pozostałe
0710 80 70 0 - - Pomidory
0710 80 85 0 - - Szparagi
0710 80 95 0 - - Pozostałe
0710 90 00 0 - Mieszanki warzyw
0712 Warzywa suszone, całe, cięte w kawałki, w plasterkach, łamane lub w proszku, ale dalej nieprzetworzone:
0712 20 00 0 - Cebula
- Grzyby, uszaki (Auricularia spp.), trzęsaki (Tremella spp.) i

trufle:

0712 31 00 0 - - Grzyby z rodzaju Agaricus
0712 32 00 0 - - Uszaki (Auricularia spp.)
0712 33 00 0 - - Trzęsaki (Tremella spp.)
0712 39 00 0 - - Pozostałe
0712 90 - Pozostałe warzywa; mieszanki warzyw:
0712 90 05 0 - - Ziemniaki, nawet cięte w kawałki lub plasterki, ale dalej

nieprzetworzone

- - Kukurydza cukrowa (Zea mays var. saccharata):
0712 90 11 0 - - - Odmiany do siewu
0712 90 19 0 - - - Pozostałe
0712 90 30 0 - - Pomidory
0712 90 50 0 - - Marchew
0712 90 90 0 - - Pozostałe
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca
0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (włącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 20 - Wiśnie i czereśnie:
0809 20 05 - - Wiśnie (Prunus cerasus):
0809 20 05 1 - - - Od 1 stycznia do 31 maja
0809 20 95 0 - - Pozostałe
0809 40 - Śliwki i owoce tarniny:
0809 40 05 - - Śliwki:
0809 40 05 1 - - - Od 1 stycznia do 30 czerwca
0810 Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 00 - Truskawki i poziomki:
0810 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
0810 20 - Maliny, jeżyny, morwy i owoce mieszańców malin z jeżynami:
0810 20 10 0 - - Maliny
0810 20 90 0 - - Pozostałe
0810 30 - Porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest:
0810 30 10 0 - - Porzeczki czarne
0810 30 30 0 - - Porzeczki czerwone
0810 30 90 0 - - Pozostałe
0811 Owoce i orzechy, niegotowane lub gotowane na parze lub w wodzie, zamrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 10 11 0 - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy
0811 10 19 0 - - - Pozostałe
0811 10 90 0 - - Pozostałe
0811 20 - Maliny, jeżyny, morwy, owoce mieszańców malin z jeżynami,

porzeczki czarne, białe lub czerwone i agrest:

- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0811 20 11 0 - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy
0811 20 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 20 31 0 - - - Maliny
0811 20 39 0 - - - Porzeczki czarne
0811 20 51 0 - - - Porzeczki czerwone
0811 20 59 0 - - - Jeżyny i morwy
0811 20 90 0 - - - Pozostałe
0811 90 - Pozostałe:
- - Zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:
0811 90 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0811 90 39 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
0811 90 50 0 - - - Owoce z gatunku Vaccinium myrtillus
0811 90 70 0 - - - Owoce z gatunków Vaccinium myrtilloides i Vaccinium

angustifolium

- - - Wiśnie i czereśnie:
0811 90 75 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus)
0811 90 80 0 - - - - Pozostałe
0811 90 95 0 - - - Pozostałe
1001 Pszenica i meslin:
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i meslin:
1001 90 91 - - - Nasiona pszenicy zwyczajnej i meslin:
1001 90 91 1 - - - - Pszenicy zwyczajnej
1001 90 91 9 - - - - Meslin
1001 90 99 0 - - - Pozostałe
1002 00 00 0 Żyto
1003 00 Jęczmień:
1003 00 10 0 - Nasiona
1003 00 90 0 - Pozostały
1004 00 00 0 Owies
1008 Nasiona gryki, prosa i mozgi kanaryjskiej; pozostałe zboża:
1008 10 00 0 - Gryka
1008 20 00 0 - Proso
1008 90 - Pozostałe zboża:
1008 90 10 0 - - Pszenżyto (Triticale)
1008 90 90 0 - - Pozostałe
1101 00 Mąka pszenna lub z meslin:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1101 00 90 0 - Mąka z meslin
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia
1103 Kasze, mączki i granulki, zbożowe:
- Kasze i mączki:
1103 11 - - Z pszenicy:
1103 11 10 0 - - - Z pszenicy durum
1103 11 90 0 - - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza
1103 13 - - Z kukurydzy:
1103 13 10 0 - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 1,5% masy
1103 13 90 0 - - - Pozostałe
1103 19 - - Z pozostałych zbóż:
1103 19 10 0 - - - Z żyta
1103 19 30 0 - - - Z jęczmienia
1103 19 40 0 - - - Z owsa
1103 19 50 0 - - - Z ryżu
1103 19 90 0 - - - Pozostałe
1103 20 - Granulki:
1103 20 10 0 - - Z żyta
1103 20 20 0 - - Z jęczmienia
1103 20 30 0 - - Z owsa
1103 20 40 0 - - Z kukurydzy
1103 20 50 0 - - Z ryżu
1103 20 60 0 - - Z pszenicy
1103 20 90 0 - - Pozostałe
1105 Mąka, mączka, proszek, płatki i granulki, ziemniaczane:
1105 10 00 0 - Mąka, mączka i proszek
1105 20 00 0 - Płatki i granulki
1107 Słód, nawet palony:
1107 10 - Niepalony:
- - Pozostały:
1107 10 99 0 - - - Pozostały
1108 Skrobie; inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana
1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane:
1205 10 - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej zawartości kwasu

erukowego:

1205 10 10 0 - - Do siewu
1205 10 90 0 - - Pozostałe
1205 90 00 - Pozostałe:
1205 90 00 1 - - Do siewu
1205 90 00 9 - - Pozostałe
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, w rodzaju stosowanych do siewu:
- Nasiona roślin pastewnych:
1209 23 - - Nasiona kostrzewy:
1209 23 11 0 - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca pratensis Huds.)
1209 23 15 0 - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca rubra L.)
1209 23 80 0 - - - Pozostałej
1209 24 00 0 - - Nasiona wiechliny łąkowej (Poa pratensis L.)
1209 25 - - Nasiona rajgrasu (Lolium multiflorum Lam., Lolium perenne L.):
1209 25 10 0 - - - Rajgras włoski (życica wielokwiatowa) (włącznie z rajgrasem

westerwoldzkim) (Lolium multiflorum Lam.)

1209 25 90 0 - - - Rajgras angielski (życica trwała) (Lolium perenne L.)
1209 26 00 0 - - Nasiona tymotki
1209 29 - - Pozostałe:
1209 29 10 0 - - - Nasiona wyki; nasiona wiechliny z rodzaju Poa (Poa palustris

L., Poa trivialis L.); nasiona kupkówki (Dactylis glomerata

L.); nasiona mietlicy (Agrostis)

1209 29 80 0 - - - Pozostałe
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, niemielone, niesproszkowane ani nie w formie

granulek

1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek;

lupulina:

1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek,

z podwyższoną zawartością lupuliny; lupulina

1210 20 90 0 - - Pozostałe
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i pozostałe śluzy i zagęszczacze, nawet modyfikowane, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu
1507 Olej sojowy i jego frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
1507 10 - Olej surowy, nawet odgumowany:
1507 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1507 10 90 0 - - Pozostałe
1507 90 - Pozostałe:
1507 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1507 90 90 - - Pozostałe:
1507 90 90 1 - - - Konfekcjonowane
1507 90 90 9 - - - Pozostałe
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz ich frakcje:
1512 11 - - Olej surowy:
1512 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

- - - Pozostałe:
1512 11 91 0 - - - - Olej słonecznikowy
1512 11 99 0 - - - - Olej z krokosza balwierskiego
1512 19 - - Pozostałe:
1512 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1512 19 90 - - - Pozostałe:
* 1512 19 90 1 - - - - Olej słonecznikowy, konfekcjonowany
* 1512 19 90 2 - - - - Olej słonecznikowy, pozostały
* 1512 19 90 8 - - - - Pozostałe, konfekcjonowane
* 1512 19 90 9 - - - - Pozostałe
- Olej bawełniany i jego frakcje:
1512 21 - - Olej surowy, nawet z którego został usunięty gossypol:
1512 21 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1512 21 90 0 - - - Pozostały
1512 29 - - Pozostałe:
1512 29 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1512 29 90 0 - - - Pozostałe
1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyfikowane chemicznie:
- Olej rzepakowy lub rzepikowy, o niskiej zawartości kwasu

erukowego oraz ich frakcje:

1514 11 - - Olej surowy:
1514 11 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 11 90 0 - - - Pozostały
1514 19 - - Pozostałe:
1514 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 19 90 - - - Pozostałe:
1514 19 90 1 - - - - Konfekcjonowane
1514 19 90 9 - - - - Pozostałe
- Pozostałe:
1514 91 - - Olej surowy:
1514 91 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 91 90 0 - - - Pozostały
1514 99 - - Pozostałe:
1514 99 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1514 99 90 - - - Pozostałe:
1514 99 90 1 - - - - Konfekcjonowane
1514 99 90 9 - - - - Pozostałe
1517 Margaryna; jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje objęte pozycją 1516:
1517 10 - Margaryna, z wyłączeniem margaryny płynnej:
1517 10 10 0 - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy

tłuszczów z mleka

1517 10 90 0 - - Pozostała
1517 90 - Pozostałe:
1517 90 10 0 - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 15% masy

tłuszczów z mleka

- - Pozostałe:
1517 90 91 0 - - - Oleje roślinne, ciekłe, zmieszane
1517 90 93 0 - - - Jadalne mieszaniny lub preparaty, w rodzaju stosowanych jako

preparaty zapobiegające przyleganiu do formy

1517 90 99 0 - - - Pozostałe
1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów:
1601 00 10 0 - Z wątroby
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, niegotowane
1601 00 99 0 - - Pozostałe
1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane:
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane
1602 20 - Z wątroby (wątróbki) dowolnych zwierząt:
- - Z wątróbki gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0 - - - Zawierające 75% masy lub więcej otłuszczonej wątróbki
1602 20 19 0 - - - Pozostałe
1602 20 90 0 - - Pozostałe
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów,

drobiowych1:

1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie niegotowane mięso indycze
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe
1602 31 30 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

lub podrobów, drobiowych1

1602 31 90 0 - - - Pozostałe
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów,

drobiowych1:

1602 32 11 0 - - - - Niegotowane
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe
1602 32 30 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

lub podrobów, drobiowych1

1602 32 90 0 - - - Pozostałe
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa lub podrobów,

drobiowych1:

1602 39 21 0 - - - - Niegotowane
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe
1602 39 40 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 57% masy mięsa

lub podrobów, drobiowych1

1602 39 80 0 - - - Pozostałe
- Ze świń:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 41 90 0 - - - Pozostałe
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych
1602 42 90 0 - - - Pozostałe
1602 49 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i ich części, włącznie z

mieszankami schabów lub szynek

1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części, włącznie z mieszankami obojczyków i

łopatek

1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki, łopatki, schaby

lub karki oraz ich części

1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe
1602 49 30 0 - - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy

mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

1602 49 50 0 - - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

1602 49 90 0 - - - Pozostałe
1602 50 - Z bydła:
1602 50 10 0 - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z

niegotowanym mięsem lub podrobami

- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Wołowina peklowana (corned beef)
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe
1602 50 80 0 - - - Pozostałe
1602 90 - Pozostałe, włącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt:
1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby, ze świń domowych
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso z bydła lub podroby:
1602 90 61 0 - - - - - - Niegotowane; mieszanki gotowanego mięsa lub podrobów z

niegotowanym mięsem lub podrobami

1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy niezawierający dodatku środków aromatyzujących ani

barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji
1701 12 90 0 - - - Pozostały
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały
1702 Pozostałe cukry, włącznie z chemicznie czystymi: laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe niezawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; miód sztuczny, nawet zmieszany z miodem naturalnym; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy, niezawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym mniej niż 20% masy fruktozy:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% masy glukozy lub więcej:
1702 30 51 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

1702 30 59 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego, krystalicznego proszku, nawet

aglomerowanego

1702 30 99 0 - - - - Pozostałe
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy, zawierające w stanie suchym co

najmniej 20% masy, ale mniej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem

cukru inwertowanego:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza
1702 40 90 0 - - Pozostałe
1702 60 - Pozostała fruktoza i syrop fruktozowy, zawierające w stanie

suchym więcej niż 50% masy fruktozy, z wyłączeniem cukru

inwertowanego:

1702 60 10 0 - - Izoglukoza
1702 60 80 0 - - Syrop inulinowy
1702 60 95 0 - - Pozostałe
1702 90 - Pozostałe, włącznie z cukrem inwertowanym i innymi cukrami oraz

mieszankami syropów cukrowych, zawierającymi w stanie suchym 50%

masy fruktozy:

1702 90 30 0 - - Izoglukoza
1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop maltodekstrynowy
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, kasz, mączki, skrobi lub z ekstraktu słodowego, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, niezawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% masy kakao, obliczone w stosunku do całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1901 20 00 0 - Mieszaniny i ciasta, do wytworzenia wyrobów piekarniczych

objętych pozycją 1905

1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 11 0 - - - O zawartości suchego ekstraktu 90% masy lub większej
1901 90 19 0 - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
1901 90 91 0 - - - Niezawierające tłuszczu z mleka, sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5% tłuszczu z

mleka, 5% sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym) lub

izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi, z wyłączeniem przetworów

spożywczych w postaci proszku z towarów objętych pozycjami od

0401 do 0404

1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe
1904 Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż, lub produktów zbożowych (na przykład płatki kukurydziane); zboża (inne niż kukurydza) w postaci ziarna lub w postaci płatków, lub inaczej przetworzonego ziarna (z wyjątkiem mąki, kasz i mączki), wstępnie obgotowane lub inaczej przygotowane, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
1904 10 - Przetwory spożywcze otrzymane przez spęcznianie lub prażenie zbóż

lub produktów zbożowych:

1904 10 10 0 - - Otrzymane z kukurydzy
1904 10 30 0 - - Otrzymane z ryżu
1904 10 90 0 - - Pozostałe
1904 20 - Przetwory spożywcze otrzymane z nieprażonych płatków zbożowych

lub z mieszaniny nieprażonych płatków zbożowych i prażonych

płatków zbożowych lub zbóż spęcznionych:

1904 20 10 0 - - Preparaty typu Müsli bazujące na nieprażonych płatkach

zbożowych

- - Pozostałe:
1904 20 91 0 - - - Otrzymane z kukurydzy
1904 20 95 0 - - - Otrzymane z ryżu
1904 20 99 0 - - - Pozostałe
1904 30 00 0 - Pszenica spęczniona
1904 90 - Pozostałe:
1904 90 10 0 - - Ryż
1904 90 80 0 - - Pozostałe
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż octem lub kwasem octowym:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek
2002 10 90 0 - - Pozostałe
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy mniejszej niż 12% masy:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12% masy, ale nie

większej niż 30% masy:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

- - O zawartości suchej masy większej niż 30% masy:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg, ale nieprzekraczającej 199 kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 199 kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg

2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
- Sok jabłkowy:
2009 71 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
2009 71 10 0 - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

- - - Pozostały:
2009 71 91 0 - - - - Zawierający dodatek cukru
2009 71 99 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru
2009 79 - - Pozostały:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 79 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg masy netto
2009 79 19 0 - - - - Pozostały
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale nieprzekraczającej

67:

2009 79 30 0 - - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

- - - - Pozostały:
2009 79 91 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30% masy
2009 79 93 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej 30% masy
2009 79 99 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru
2106 Przetwory spożywcze, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Niezawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi, lub zawierające mniej niż 1,5% masy

tłuszczu mleka, 5% masy sacharozy lub izoglukozy, 5% masy

glukozy lub skrobi

2106 90 98 0 - - - Pozostałe
2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane:
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy
2302 10 90 0 - - Pozostałe
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej 35% masy
2302 20 90 0 - - Pozostałe
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których

część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie

przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która

przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy

lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

2302 30 90 0 - - Pozostałe
2302 40 - Z pozostałych zbóż:
2302 40 10 0 - - W których zawartość skrobi nie przekracza 28% masy, i w których

część przechodząca przez sito, o wymiarze oczek 0,2 mm, nie

przekracza 10% masy, lub alternatywnie, ta część, która

przechodzi przez takie sito, zawiera po spopieleniu 1,5% masy

lub więcej popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

2302 40 90 0 - - Pozostałe
2302 50 00 0 - Z roślin strączkowych
2309 Preparaty, w rodzaju stosowanych do karmienia zwierząt:
2309 10 - Karma dla psów lub kotów, pakowana do sprzedaży detalicznej:
- - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od 1702 30 51 0

do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i 2106 90 55 0 lub

produkty mleczne:

- - - Zawierająca skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny:

- - - - Niezawierająca skrobi lub zawierająca 10% masy skrobi lub

mniej:

2309 10 11 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

2309 10 13 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 10 15 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75%

masy produktów mlecznych

2309 10 19 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych
- - - - Zawierająca więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30%

masy skrobi:

2309 10 31 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

2309 10 33 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 10 39 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych
- - - - Zawierająca więcej niż 30% masy skrobi:
2309 10 51 0 - - - - - Niezawierająca produktów mlecznych lub zawierająca tych

produktów mniej niż 10% masy

2309 10 53 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 10 59 0 - - - - - Zawierająca nie mniej niż 50% masy produków mlecznych
2309 10 70 0 - - - Niezawierająca skrobi, glukozy, syropu glukozowego,

maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierająca

produkty mleczne

2309 10 90 0 - - Pozostała
2309 90 - Pozostałe:
2309 90 10 0 - - Roztwory z ryb lub ssaków morskich
2309 90 20 0 - - Produkty spełniające wymagania określone w uwadze dodatkowej 5

do niniejszego działu

- - Pozostałe, włącznie z przedmieszkami:
- - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy, maltodekstrynę

lub syrop z maltodekstryny, objęte podpozycjami od

1702 30 51 0 do 1702 30 99 0, 1702 40 90 0, 1702 90 50 0 i

2106 90 55 0 lub produkty mleczne:

- - - - Zawierające skrobię, glukozę, syrop glukozowy,

maltodekstrynę lub syrop z maltodekstryny:

- - - - - Niezawierające skrobi lub zawierające 10% masy skrobi lub

mniej:

2309 90 31 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

2309 90 31 1 - - - - - - - Przedmieszki
2309 90 31 9 - - - - - - - Pozostałe
2309 90 33 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 90 35 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy, ale mniej niż 75%

masy produktów mlecznych

2309 90 39 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 75% masy produktów mlecznych
- - - - - Zawierające więcej niż 10% masy, ale nie więcej niż 30%

masy skrobi:

2309 90 41 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

2309 90 41 1 - - - - - - - Przedmieszki
2309 90 41 9 - - - - - - - Pozostałe
2309 90 43 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 90 49 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych
- - - - - Zawierające więcej niż 30% masy skrobi:
2309 90 51 - - - - - - Niezawierające produktów mlecznych lub zawierające tych

produktów mniej niż 10% masy:

2309 90 51 1 - - - - - - - Przedmieszki
2309 90 51 9 - - - - - - - Pozostałe
2309 90 53 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 10% masy, ale mniej niż 50%

masy produktów mlecznych

2309 90 59 0 - - - - - - Zawierające nie mniej niż 50% masy produktów mlecznych
2309 90 70 0 - - - - Niezawierające skrobi, glukozy, syropu glukozowego,

maltodekstryny lub syropu z maltodekstryny, ale zawierające

produkty mleczne

- - - Pozostałe:
2309 90 91 0 - - - - Wysłodki buraczane z dodatkiem melasy
- - - - Pozostałe:
2309 90 95 - - - - - Zawierające 49% masy chlorku choliny lub więcej, na bazie

organicznej lub nieorganicznej:

2309 90 95 1 - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów
2309 90 95 9 - - - - - - Pozostałe
2309 90 99 - - - - - Pozostałe:
2309 90 99 1 - - - - - - Pasze granulowane dla pstrągów
2309 90 99 3 - - - - - - Przedmieszki
2309 90 99 9 - - - - - - Pozostałe
2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10 - Tytoń nieodżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony powietrzem na

jasny typu Burley (włączając hybrydy Burley); suszony

powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego

hybrydami)

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 10 49 0 - - - - Pozostały
- - Pozostały:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 10 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 10 90 0 - - - Pozostały tytoń
2401 20 - Tytoń częściowo lub całkowicie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia i suszony powietrzem na

jasny typu Burley (włączając hybrydy Burley); suszony

powietrzem na jasny typu Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 20 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia
2401 20 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (włącznie z jego

hybrydami)

2401 20 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 20 41 0 - - - - Typu Kentucky
2401 20 49 0 - - - - Pozostały
- - Pozostały:
2401 20 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny
2401 20 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony na słońcu
2401 20 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny
2401 20 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo
2401 20 90 0 - - - Pozostały tytoń
2401 30 00 0 - Odpady tytoniu
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej białek serwatki, zawierające w przeliczeniu na suchą substancję więcej niż 80% masy białka serwatki), albuminiany i pozostałe pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała
3505 Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane (na przykład skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub pozostałych skrobiach modyfikowanych:
3505 10 - Dekstryny i pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 10 0 - - Dekstryny
- - Pozostałe skrobie modyfikowane:
3505 10 50 0 - - - Skrobie, estryfikowane lub eteryfikowane
3505 10 90 0 - - - Pozostałe
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające mniej niż 25% masy skrobi lub dekstryn, lub

pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 55% masy skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 50 0 - - Zawierające 55% masy lub więcej, ale mniej niż 80% masy skrobi

lub dekstryn, lub pozostałych modyfikowanych skrobi

3505 20 90 0 - - Zawierające 80% masy lub więcej skrobi lub dekstryn, lub

pozostałych modyfikowanych skrobi

1 Przy określaniu procentowej zawartości mięsa drobiowego masa kości jest pomijana.
1 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi kieruje działem administracji rządowej - rolnictwo, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 marca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (Dz. U. Nr 32, poz. 305).
2 Zmiany wymienionego rozporządzenia zostały ogłoszone w Dz. U. z 1999 r. Nr 3, poz. 27 i Nr 16, poz. 151, z 2000 r. Nr 9, poz. 124, z 2001 r. Nr 20, poz. 241, z 2002 r. Nr 16, poz. 152 oraz z 2003 r. Nr 30, poz. 251.
3 Załącznik zmieniony przez pkt 4 obwieszczenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 6 lutego 2004 r. o sprostowaniu błędów (Dz.U.04.24.218).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024