Kontyngenty taryfowe na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI, PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1
z dnia 23 grudnia 2003 r.
w sprawie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów rolnych pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm. 2 ) zarządza się, co następuje:
§  1. 
1. 
Do dnia 30 kwietnia 2004 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe na przywóz towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
2. 
Wykaz państw, o których mowa w ust. 1, zawiera załącznik nr 2 do rozporządzenia.
§  2. 
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§  3. 
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2003 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 219, poz. 2153).
§  4. 
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku nr 1 do rozporządzenia.
§  5. 
1. 
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowej określonej kodem PCN 2204, dla której rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2. 
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 6, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
3. 
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§  6. 
Dla pozycji towarowej określonej kodem PCN 2204, dla której rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
§  7. 
Pozwolenia na przywóz w przypadku pozycji towarowej określonej kodem PCN 2204 mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 2.000 hl łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych dziewięciocyfrowym kodem PCN objętych tą pozycją.
§  8. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TOWAROWYMI

Nr kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość

(w tonach)

Wysokość kaucji
1 2 3 4 5 6
094101 0203 Mięso ze świń, świeże, schłodzone lub zamrożone: 13.500 (łącznie z poz. 0210) 200 EUR/t
- Świeże lub schłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 0
- Zamrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 0
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 0
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 0
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 0
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 0
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 0
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 0
094102 0207 Mięso i podroby jadalne, z drobiu objętego pozycją 0105, świeże, schłodzone lub zamrożone: 9.000 200 EUR/t
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i

łapami, znane jako "kurczaki 83%"

0
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej zgłaszane

0
0207 12 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

0
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej zgłaszane

0
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

schłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 14 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 0
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z indyków:
0207 24 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap i bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej zgłaszane

0
0207 25 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

0
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "indyki 73%" lub

inaczej zgłaszane

0
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

schłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 27 - - Kawałki i podroby, zamrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 0
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 0
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki 0
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 0
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątróbki 0
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 0
- Z kaczek, gęsi lub perliczek:
0207 32 - - Niecięte na kawałki, świeże lub

schłodzone:

- - - Z kaczek:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale

niewypatroszone, z głowami i łapami,

znane jako "kaczki 85%"

0
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kaczki 63%"

lub inaczej zgłaszane

0
- - - Z gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone

z głowami i łapami, znane jako "gęsi

82%"

0
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, z sercami i żołądkami lub bez

serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 32 90 0 - - - Z perliczek 0
0207 33 - - Niecięte na kawałki, zamrożone:
- - - Z kaczek:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, ale z szyjami, sercami,

wątróbkami i żołądkami, znane jako

"kaczki 70%"

0
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i

łap oraz bez szyj, serc, wątróbek i

żołądków, znane jako "kaczki 63%"

lub inaczej zgłaszane

0
- - - Z gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, niewypatroszone

z głowami i łapami, znane jako "gęsi

82%"

0
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i

łap, z sercami i żołądkami lub bez

serc i żołądków, znane jako "gęsi

75%" lub inaczej zgłaszane

0
0207 33 90 0 - - - Z perliczek 0
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub schłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze 0
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątróbki drobiowe, inne niż wątróbki

otłuszczone

0
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 0
0207 36 - - Pozostałe, zamrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 0
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 0
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 0
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, nawet z końcami 0
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety włącznie

z szyjami, kupry i końce skrzydeł

0
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 0
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 0
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie lub kacze 0
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - Podroby:
- - - - Wątróbki:
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 0
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 0
094101 0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mąki i mączki, z mięsa lub podrobów: 13.500 (łącznie z poz. 0203) 200 EUR/t
- Mięso ze świń:
0210 11 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 0
0210 11 19 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 0
0210 11 39 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 0
0210 12 - - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0 - - - - Solony lub w solance 0
0210 12 19 0 - - - - Suszony lub wędzony 0
0210 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0 - - - - - Bok bekonowy lub szpencer 0
0210 19 20 0 - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki 0
0210 19 30 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 0
0210 19 40 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0 - - - - - - Bez kości 0
0210 19 59 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 0
0210 19 70 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 0
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0 - - - - - - Bez kości 0
0210 19 89 0 - - - - - - Pozostałe 0
094103 0405 Masło i pozostałe tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; produkty mleczarskie do smarowania: 2.250 350 EUR/t
0405 10 - Masło:
- - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

85% masy:

- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg

0
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe 0
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane 0
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki 0
0405 10 90 0 - - Pozostałe 0
0405 20 - Produkty mleczarskie do smarowania:
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu większej niż 75%

masy, ale mniejszej niż 80% masy

0
094104 0406 Sery i twarogi: 4.050 350 EUR/t
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży,

w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

40% masy

0
0406 10 80 0 - - Pozostały 0
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich

rodzajów:

0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego

mleka i zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

0
0406 20 90 0 - - Pozostały 0
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony), inny niż

tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych

serów, jak Emmentaler, Gruyére i

Appenzell i który może zawierać jako

dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako

Schabziger); pakowany do sprzedaży

detalicznej, o zawartości tłuszczu w

suchej masie nieprzekraczającej 56% masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 36% masy i o

zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nieprzekraczającej 48% masy 0
0406 30 39 0 - - - - Przekraczającej 48% masy 0
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu przekraczającej

36% masy

0
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 0
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 0
0406 40 90 0 - - Pozostały 0
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia (topienia) 0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére, Sbrinz, Bergkäse

i Appenzell:

0406 90 02 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco

granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 401,85 EUR, ale

nieprzekraczającej 430,62 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0
0406 90 03 0 - - - - Sery w całości, w cenie franco

granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 430,62 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0
0406 90 04 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej, ale

nieprzekraczającej 5 kg i w cenie

franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 430,62 EUR, ale

nieprzekraczającej 459,39 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0
0406 90 05 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej i w

cenie franco granica za 100 kg masy

netto przekraczającej 459,39 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej

0
0406 90 06 0 - - - - Kawałki bez skórki, o masie netto

nie większej niż 450 g i w cenie

franco granica za 100 kg masy netto

przekraczającej 499,67 EUR, o

zawartości tłuszczu w suchej masie

45% masy lub większej oraz które

dojrzewały przez trzy miesiące lub

dłużej, pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, w opakowaniach, na

których znajduje się przynajmniej

opis sera, zawartość tłuszczu,

odpowiedzialny za pakowanie oraz

kraj producenta

0
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler 0
0406 90 15 0 - - - - - Gruyére, Sbrinz 0
0406 90 17 0 - - - - - Bergkäse, Appenzell 0
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin Mont

d'Or i Téte de Moine

0
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z odtłuszczonego

mleka i zmieszany z drobno zmielonymi

ziołami

0
0406 90 21 0 - - - Cheddar 0
0406 90 23 0 - - - Edam 0
0406 90 25 0 - - - Tilsit 0
0406 90 27 0 - - - Butterkäse 0
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 0
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec lub mleka bawołów, w

pojemnikach zawierających solankę

lub w butelkach z owczej lub koziej

skóry

0
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 0
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 0
0406 90 37 0 - - - Finlandia 0
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec lub mleka bawołów,

w pojemnikach zawierających solankę

lub w butelkach z owczej lub koziej

skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu

nieprzekraczającej 40% masy i o

zawartości wody, w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Nieprzekraczającej 47% masy:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano

Reggiano

0
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 0
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy:

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 0
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo,

Montasio, Ragusano

0
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo,

Havarti, Maribo, Samso

0
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 0
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem,

Saint-Nectaire, Saint-Paulin,

Taleggio

0
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale,

Lancashire, Double Gloucester,

Blarney, Colby, Monterey

0
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 0
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 0
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri 0
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości

wody w substancji

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy,

ale nieprzekraczającej 52%

masy

0
0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52% masy,

ale nieprzekraczającej 62%

masy

0
0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62% masy,

ale nieprzekraczającej 72%

masy

0
0406 90 93 0 - - - - - - Przekraczającej 72% masy 0
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0
094119 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub schłodzone: 2.880 50 EUR/t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego 0
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia 0
094120 0810 Pozostałe owoce, świeże: 0 380 50 EUR/t
0810 10 00 - Truskawki i poziomki:
0810 10 00 1 - - Od 1 stycznia do 30 kwietnia
ex 0810 10 00 1 Truskawki
094106 1101 00 Mąka pszenna lub z meslin: 4.500 30 EUR/t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 0
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza 0
1101 00 90 0 - Mąka z meslin 0
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica lub meslin: 30 EUR/t
1102 10 00 0 - Mąka żytnia 0
1102 20 - Mąka kukurydziana:
1102 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej

1,5% masy

0
1102 20 90 0 - - Pozostała 0
1102 30 00 0 - Mąka ryżowa 0
1102 90 - Pozostałe:
1102 90 10 0 - - Mąka jęczmienna 0
1102 90 30 0 - - Mąka owsiana 0
1102 90 90 0 - - Pozostałe 0
094107 1107 Słód, nawet palony: 15.000 30 EUR/t
1107 10 - Niepalony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 0
1107 10 19 0 - - - Pozostały 0
- - Pozostały:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 0
1107 10 99 0 - - - Pozostały 0
1107 20 00 0 - Palony 0
094108 1205 Nasiona rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: 10.667 30 EUR/t
1205 10 - Nasiona rzepaku lub rzepiku, o niskiej

zawartości kwasu erukowego:

1205 10 90 0 - - Pozostałe 15
1205 90 00 - Pozostałe:
1205 90 00 9 - - Pozostałe 15
094109 1601 00 Kiełbasy i podobne wyroby z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe na bazie tych wyrobów: 450 (łącznie z poz. 1602 41, 42, 49) 200 EUR/t
1601 00 10 0 - Z wątroby 0
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania,

niegotowane

0
1601 00 99 0 - - Pozostałe 0
094110 1602 Pozostałe mięso, podroby lub krew, przetworzone lub zakonserwowane: 450 200 EUR/t
- Z drobiu objętego pozycją 0105:
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus domesticus:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa

lub podrobów, drobiowych1:

1602 32 11 0 - - - - Niegotowane 0
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe 0
1602 32 30 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów,

drobiowych1:

0
1602 32 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające 57% masy lub więcej mięsa

lub podrobów, drobiowych1:

1602 39 21 0 - - - - Niegotowane 0
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 0
1602 39 40 0 - - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 57% masy mięsa lub podrobów,

drobiowych1

0
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 0
094109 - Ze świń: 450 (łącznie z poz. 1601 00) 200 EUR/t
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 0
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 0
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 0
1602 49 - - Pozostałe, włącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające 80% masy lub więcej

mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (z wyłączeniem karkowych) i

ich części, włącznie z mieszankami

schabów lub szynek

0
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części, włącznie z

mieszankami obojczyków i łopatek

0
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające

szynki, łopatki, schaby lub karki

oraz ich części

0
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 0
1602 49 30 0 - - - - Zawierające 40% masy lub więcej, ale

mniej niż 80% masy mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia

0
1602 49 50 0 - - - - Zawierające mniej niż 40% masy mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

0
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 0
094112 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladą), niezawierające kakao: 3.000 100 EUR/t
1704 10 - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 4,2
1704 10 19 0 - - - Pozostała 5,6
- - Zawierająca 60% masy sacharozy lub

więcej (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 2,8
1704 10 99 0 - - - Pozostała 5,6
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 9,1
- - Pozostałe:
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od

kaszlu

4,2
1704 90 61 0 - - - Wyroby pokryte cukrem
ex 1704 90 61 0 Zawierające mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) 24,5*
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, nawet

nadziewane

17,5*
1704 90 75 0 - - - - Toffi, karmelki i podobne cukierki 17,5*
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe
ex 1704 90 99 0 Zawierające nie więcej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza) 17,5*
094113 1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao: 6.667 100 EUR/t
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru

lub innego środka słodzącego:

1806 10 20 0 - - Zawierający 5% masy lub więcej, ale

mniej niż 65% masy sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

10,5
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach

lub batonach, o masie większej niż 2 kg,

lub w płynie, paście, proszku, granulkach

lub w innej postaci, w pojemnikach lub w

bezpośrednich opakowaniach, o zawartości

przekraczającej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające 31% masy lub więcej masła

kakaowego lub zawierające 31% masy lub

więcej masła kakaowego i tłuszczu z

mleka łącznie

14
1806 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale

mniej niż 31% masy masła kakaowego i

tłuszczu z mleka łącznie

14
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające 18% masy lub więcej masła

kakaowego

14
1806 20 70 0 - - - Okruchy czekolady mlecznej 14
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 14
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 15,4*
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0 - - Nadziewane 25,9*
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 25,9*
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 25,9*
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i wyroby czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 25,9*
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 25,9*
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 25,9*
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 25,9*
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

25,9*
1806 90 60 0 - - Wyroby do smarowania zawierające kakao 25,9*
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

25,9*
1806 90 90 0 - - Pozostałe 25,9*
094114 1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki i pozostałe wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: 3.333 100 EUR/t
1905 10 00 0 - Chleb chrupki 19,6
1905 20 - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:
1905 20 10 0 - - Zawierający mniej niż 30% masy sacharozy

(włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza)

19,6*
1905 20 30 0 - - Zawierający 30% masy lub więcej, ale

mniej niż 50% masy sacharozy (włącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza)

19,6*
1905 20 90 0 - - Zawierający 50% masy lub więcej

sacharozy (włącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

19,6*
- Słodkie herbatniki; gofry i wafle:
1905 31 - - Słodkie herbatniki:
- - - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą, lub innymi

przetworami zawierającymi kakao:

1905 31 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nieprzekraczającej

85 g

23,1*
1905 31 19 0 - - - - Pozostałe 23,1*
- - - Pozostałe:
1905 31 30 0 - - - - Zawierające 8% masy tłuszczu z mleka

lub więcej

23,1*
- - - - Pozostałe:
1905 31 91 0 - - - - - Herbatniki kanapkowe 23,1*
1905 31 99 0 - - - - - Pozostałe 23,1*
1905 32 - - Gofry i wafle:
1905 32 05 0 - - - O zawartości wody przekraczającej 10%

masy

19,6*
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
1905 32 91 0 - - - - - Solone, nawet z nadzieniem 19,6*
1905 32 99 0 - - - - Pozostałe 23,1*
1905 40 - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:
1905 40 10 0 - - Sucharki 19,6*
1905 40 90 0 - - Pozostałe 19,6*
1905 90 - Pozostałe:
1905 90 10 0 - - Mace 14
1905 90 20 0 - - Opłatki sakralne, puste kapsułki

stosowane do celów farmaceutycznych,

wafle wytłaczane, papier ryżowy i

podobne wyroby

14
- - Pozostałe:
1905 90 30 0 - - - Chleb, bułki, niezawierające dodatku

miodu, jajek, sera lub owoców, a

zawierające w suchej masie nie więcej

niż 5% masy cukru i nie więcej niż 5%

masy tłuszczu

14*
1905 90 45 0 - - - Herbatniki 14*
1905 90 55 0 - - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane,

pikantne lub solone

14
- - - Pozostałe:
1905 90 60 0 - - - - Z dodatkiem środka słodzącego 23,1*
1905 90 90 0 - - - - Pozostałe 19,6
094115 2201 Wody, włącznie z naturalnymi lub sztucznymi wodami mineralnymi i gazowanymi, niezawierające dodatku cukru lub innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg: 500 100 EUR/t
2201 10 - Wody mineralne i wody gazowane:
- - Wody mineralne naturalne:
2201 10 11 0 - - - Nienasycone dwutlenkiem węgla 14
2201 10 19 0 - - - Pozostałe 14
2201 10 90 0 - - Pozostałe 14
2201 90 00 0 - Pozostałe 14
094121 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 150.000** 2,5 EUR/hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

0
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj., ale nie większej niż 22% obj.

0
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 0
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 0
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nierozpoczętą lub zatrzymaną

przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2204 21 10 - - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności ditlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

0
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 0
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 0
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 0
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 0
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 0
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 0
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 0
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 0
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 0
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 0
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 0
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 0
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 0
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 0
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 0
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 0
2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 0
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 0
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 0
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 0
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 0
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 0
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 0
2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro 0
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 0
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 0
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 0
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 0
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 0
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 0
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 0
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 0
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 0
2204 21 89 0 - - - - - Port 0
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 0
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 0
2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 0
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 0
2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel 0
2204 21 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 0
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 0
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina, inne niż objęte podpozycją 2204

10, w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane w inny sposób, pozostające

w wyniku obecności ditlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 22% obj.

0
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nieprzekraczającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 0
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 0
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 0
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 0
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 0
2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 0
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 0
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 0
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 0
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 0
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 0
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 0
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 13% obj.,

ale nieprzekraczającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 0
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 0
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 15% obj.,

ale nieprzekraczającej 18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 0
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 0
2204 29 89 0 - - - - - Port 0
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 0
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 0
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 0
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 0
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.,

ale nieprzekraczającej 22% obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 0
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal muscatel 0
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 0
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 0
094116 2205 Wermut i pozostałe wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 1.333 150 EUR/t
2205 10 - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu 18% obj. lub mniejszej

8,5 minimum 4,5 EUR/hl
2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 10 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj., ale

nieprzekraczającej 22% obj.

24 minimum

7 EUR/hl +

0,65

EUR%/hl

2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

24 minimum

7 EUR/hl +

0,65

EUR%/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu 18% obj. lub mniejszej

15 minimum

5 EUR/hl

2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj.:

2205 90 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 18% obj., ale

nieprzekraczającej 22% obj.

24 minimum

7 EUR/hl +

0,65

EUR%/hl

2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu przekraczającej 22% obj.

24 minimum

7 EUR/hl +

0,65

EUR%/hl

094117 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i pozostałe napoje spirytusowe: 1.000 1.000 EUR/t
2208 20 - Napoje spirytusowe otrzymane przez

destylację wina z winogron lub wytłoków z

winogron:

- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 20 14 0 - - - Armagnac 52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 20 26 0 - - - Grappa 52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 20 29 0 - - - Pozostałe 52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

- - W pojemnikach o objętości większej niż 2

litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 20 64 0 - - - - Armagnac 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 20 86 0 - - - - Grappa 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 30 - Whisky:
- - Whisky burbońskie, w pojemnikach o

objętości:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 30 19 0 - - - Większej niż 2 litry 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w pojemnikach o

objętości:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 30 38 0 - - - - Większej niż 2 litry 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

- - - Whisky "blended", w pojemnikach o

objętości:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 30 58 0 - - - - Większej niż 2 litry 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniejszej 52,5

minimum

14,7 EUR/hl

+ 1,4

EUR%/hl

2208 30 78 0 - - - - Większej niż 2 litry 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach o objętości:
2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniejszej 52,5

minimum

11,9 EUR/hl + 1,19

EUR%/hl

2208 30 88 0 - - - Większej niż 2 litry 52,5

minimum

11,9 EUR/hl

+ 1,19

EUR%/hl

2208 40 - Rum i tafia:
- - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej:

2208 40 11 0 - - - Rum o zawartości lotnych substancji,

innych niż alkohol etylowy i metylowy,

równej lub przekraczającej 225 g na

hektolitr czystego alkoholu (z

tolerancją 10%)

56 minimum

8,75 EUR/hl

+ 0,91

EUR%/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 31 0 - - - - O wartości przekraczającej 7,9 EUR

za litr czystego alkoholu

56 minimum

8,75 EUR/hl

+ 0,91

EUR%/hl

2208 40 39 0 - - - - Pozostałe 56 minimum

8,75 EUR/hl

+ 0,91

EUR%/hl

- - W pojemnikach o objętości większej niż 2

litry:

2208 40 51 0 - - - Rum o zawartości lotnych substancji,

innych niż alkohol etylowy i metylowy,

równej lub przekraczającej 225 g na

hektolitr czystego alkoholu (z

tolerancją 10%)

56 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

- - - Pozostałe:
2208 40 91 0 - - - - O wartości przekraczającej 2 EUR za

litr czystego alkoholu

56 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 40 99 0 - - - - Pozostałe 56 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 50 - Giny i gin Geneva:
- - Gin, w pojemnikach o objętości:
2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 59,5 minimum

8,75 EUR/hl

+ 0,91

EUR%/hl

2208 50 19 0 - - - Większej niż 2 litry 59,5 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach o objętości:
2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 59,5 minimum

8,75 EUR/hl

+ 0,91

EUR%/hl

2208 50 99 0 - - - Większej niż 2 litry 59,5 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 70 10 0 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub

mniejszej

59,5 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 70 90 0 - - W pojemnikach o objętości większej niż 2

litry

59,5 minimum

6,3 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 90 - Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach o objętości:
2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniejszej 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

2208 90 19 0 - - - Większej niż 2 litry 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe, gruszkowe i

wiśniowe (z wyłączeniem likierów), w

pojemnikach o objętości:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniejszej 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

2208 90 38 0 - - - Większej niż 2 litry 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - Pozostałe wódki i pozostałe napoje

spirytusowe, w pojemnikach o objętości:

- - - 2 litry lub mniejszej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje spirytusowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

2208 90 54 0 - - - - - - - Tequila 59,5

minimum

0,63 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 90 56 0 - - - - - - - Pozostałe 59,5

minimum

0,63 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje spirytusowe:
2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - - Większej niż 2 litry:
- - - - Wódki i napoje spirytusowe (z

wyłączeniem likierów):

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

2208 90 75 0 - - - - - Tequila 59,5

minimum

0,63 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 90 77 0 - - - - - Pozostałe 59,5

minimum

0,63 EUR/hl

+ 0,63

EUR%/hl

2208 90 78 0 - - - - Pozostałe napoje spirytusowe 73,5

minimum

1,75

EUR%/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony, o

objętościowej mocy alkoholu mniejszej

niż 80% obj., w pojemnikach o objętości:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniejszej 187,6

minimum

4,2 EUR%/hl

2208 90 99 0 - - - Większej niż 2 litry 187,6

minimum

4,2 EUR%/hl

094111 2302 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki zbóż i roślin strączkowych, nawet granulowane: 1.800 30 EUR/t
2302 10 - Kukurydziane:
2302 10 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej

35% masy

0
2302 10 90 0 - - Pozostałe 0
2302 20 - Ryżowe:
2302 20 10 0 - - O zawartości skrobi nieprzekraczającej

35% masy

0
2302 20 90 0 - - Pozostałe 0
2302 30 - Pszenne:
2302 30 10 0 - - W których zawartość skrobi nie

przekracza 28% masy, i w których część

przechodząca przez sito, o wymiarze

oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy,

lub alternatywnie, ta część, która

przechodzi przez takie sito, zawiera po

spopieleniu 1,5% masy lub więcej

popiołu w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 30 90 0 - - Pozostałe 0
2302 40 - Z pozostałych zbóż:
2302 40 10 0 - - W których zawartość skrobi nie

przekracza 28% masy, i w których część

przechodząca przez sito, o wymiarze

oczek 0,2 mm, nie przekracza 10% masy,

lub alternatywnie, ta część, która

przechodzi przez takie sito, zawiera po

spopieleniu 1,5% masy lub więcej popiołu

w przeliczeniu na suchy produkt

0
2302 40 90 0 - - Pozostałe 0
1 przy określaniu procentowej zawartości mięsa drobiowego masa kości jest pomijana

* Dodatkowe cło specyficzne w wysokości 0,0012 EUR za każdy 1 dekagram lub 1% cukru w 1 kg produktu.

* * Ilość podana w hektolitrach.

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ PAŃSTW CZŁONKOWSKICH UNII EUROPEJSKIEJ (UE)*

1. Austria

2. Belgia

3. Dania

4. Finlandia

5. Francja

6. Grecja

7. Hiszpania

8. Irlandia

9. Luksemburg

10. Niderlandy

11. Niemcy

12. Portugalia

13. Szwecja

14. Wielka Brytania

15. Włochy

* Obszar celny UE obejmuje również obszar celny Księstwa Monako. Oznacza to, że dla towarów pochodzących z Monako, po spełnieniu reguł pochodzenia, udokumentowaniu tego pochodzenia oraz spełnieniu warunku bezpośredniego transportu, zgodnie z zasadami Układu Europejskiego, stosowane są obniżone stawki celne.

1 Minister Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 stycznia 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej (Dz. U. Nr 1, poz. 5).
2 Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403, z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572 oraz z 2003 r. Nr 120, poz. 1122.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024