Przypadki otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz normy tego wyżywienia.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 7 czerwca 2002 r.
w sprawie przypadków otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz norm tego wyżywienia.

Na podstawie art. 76 ust. 1 ustawy z dnia 12 października 1990 r. o Straży Granicznej (Dz. U. Nr 78, poz. 462, z 1991 r. Nr 94, poz. 422, z 1992 r. Nr 54, poz. 254, z 1993 r. Nr 12, poz. 52, z 1994 r. Nr 53, poz. 214, z 1995 r. Nr 4, poz. 17, Nr 34, poz. 163 i Nr 104, poz. 515, z 1996 r. Nr 106, poz. 496 i Nr 124, poz. 583, z 1997 r. Nr 28, poz. 153, Nr 88, poz. 554 i Nr 121, poz. 770, z 1999 r. Nr 110, poz. 1255, z 2001 r. Nr 45, poz. 498, Nr 106, poz. 1149 i Nr 110, poz. 1189 oraz z 2002 r. Nr 74, poz. 676) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Użyte w rozporządzeniu określenia oznaczają:
1)
funkcjonariusz - funkcjonariusza Straży Granicznej,
2)
jednostka - jednostkę organizacyjną Straży Granicznej,
3)
okres zimowy - okres od dnia 1 listopada do dnia 31 marca.
§  2. 
W przypadku gdy różnym grupom funkcjonariuszy przysługują odmienne normy wyżywienia, a warunki techniczno-organizacyjne nie pozwalają na przyrządzanie posiłków według kilku norm oddzielnie, funkcjonariusze otrzymują wyżywienie według jednej normy wyżywienia, która przysługuje największej grupie funkcjonariuszy uprawnionych do wyżywienia w danej jednostce, zwanej dalej "normą dominującą".
§  3. 
1. 
W jednostkach prowadzących punkty żywienia we własnym zakresie funkcjonariuszom nadzorującym gospodarkę żywnościową przysługują bezpłatne posiłki wydawane w godzinach ich służby w danej jednostce, według normy dominującej.
2. 
Do funkcjonariuszy, o których mowa w ust. 1, zalicza się: kierownika sekcji gospodarki mundurowej i żywnościowej, kierownika punktu żywienia, a w przypadku ich nieobecności lub braku takich etatów w strukturze jednostki - funkcjonariusza wyznaczonego do kierowania gospodarką żywnościową i punktem żywienia.
3. 
Lekarzom wykonującym obowiązki służbowe w ramach nadzoru służbowego nad żywieniem funkcjonariuszy służby kandydackiej przysługują bezpłatne posiłki w godzinach ich służby w danej jednostce, według 1/2 normy dominującej.
§  4. 
1. 
Funkcjonariuszom pełniącym całodobową służbę w charakterze dowódców wart i ich pomocników, z wyłączeniem funkcjonariuszy pełniących te służby etatowo, przysługuje bezpłatne wyżywienie w naturze według norm wyżywienia przysługujących funkcjonariuszom wchodzącym w skład warty.
2. 
Funkcjonariusze pełniący inne służby całodobowe, z wyłączeniem funkcjonariuszy pełniących te służby etatowo, uprawnieni są do bezpłatnego wyżywienia w naturze według normy dominującej.
§  5.  1
 (uchylony).
§  6. 
1. 
Ustala się następujące normy wyżywienia:
1)
zasadnicze:
a)
szkolną, zwaną dalej "normą SZ",
b)
lotniczą, zwaną dalej "normą LOT",
2)
dodatkowe:
a)
uzupełniającą, zwaną dalej "normą DU",
b)
napojów.
2. 
Ilość oraz rodzaj produktów żywnościowych, wchodzących w skład podstawowych grup tych produktów dla norm SZ, LOT i DU, określa załącznik do rozporządzenia.
3. 
Wartość produktów żywnościowych, wchodzących w skład normy wyżywienia, jest wartością pieniężną tej normy.
§  7. 
1. 
Norma SZ przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom:
1)
w dniach przebywania funkcjonariuszy - na podstawie decyzji kierownika jednostki - na terenie działania jednostki, połączonego z zakwaterowaniem lub zakazem opuszczania miejsca służby, trwającego ponad 12 godzin, oraz w dniach składania egzaminów do szkół policyjnych, wojskowych i ośrodków szkolenia Straży Granicznej poza miejscem zamieszkania,
2)
w służbie kandydackiej,
3)
będącym słuchaczami ośrodków szkolenia lub uczestnikami kursów w jednostkach - w czasie pobytu połączonego z zakwaterowaniem w ośrodkach szkolenia i jednostkach organizujących kursy oraz na praktykach - poza miejscem stałego pełnienia służby, w dniach wykonywania obowiązków służbowych, a w miejscu pełnienia służby wtedy, gdy na czas szkolenia i praktyk są zakwaterowani na terenie jednostki,
4)
biorącym udział w szkoleniu lub ćwiczeniach w systemie obronnym kraju, jeśli zajęcia trwają w sposób ciągły powyżej 8 godzin,
5)
uczestniczącym w całodniowych szkoleniach i naradach organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz organy i jednostki podległe lub nadzorowane przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych,
6)
biorącym udział w działaniach granicznych oraz akcjach przywracania porządku publicznego poza miejscem stałego pełnienia służby, trwających od 8 do 12 godzin - w połowie tej normy, a ponad 12 godzin - w całości normy,
7)
biorącym udział w akcjach zapobiegania klęskom żywiołowym oraz działaniach porządkowych podczas akcji ratowniczych przy likwidacji skutków klęsk żywiołowych i katastrof, trwających od 8 do 12 godzin - w połowie tej normy, a ponad 12 godzin - w całości normy,
8)
skierowanym służbowo na jednostki pływające Straży Granicznej, na czas powyżej 8 godzin,
9)
wchodzącym w skład etatowych załóg jednostek pływających Straży Granicznej - w dniach pełnienia służby,
10)
biorącym udział w zawodach sportowych, spartakiadach oraz przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
11)
fizycznie zabezpieczającym przeprowadzenie czynności operacyjno-rozpoznawczych i dochodzeniowo-śledczych - podczas obozów i zgrupowań specjalistycznych,
12)
skierowanym do wykonywania czynności służbowych poza miejscem stałego pełnienia służby w warunkach, w których przysługuje dieta.
2. 
W jednostkach prowadzących żywienie w naturze dla skoszarowanych funkcjonariuszy można organizować uroczyste posiłki, według normy SZ.
3. 
Norma SZ, w formie uroczystego posiłku, przysługuje funkcjonariuszom:
1)
będącym na zaopatrzeniu żywnościowym jednostki organizującej ten posiłek, w szczególności zaś funkcjonariuszom, którzy ukończyli trwające co najmniej 4 miesiące szkolenia lub kursy w ośrodkach szkolenia lub jednostkach,
2)
innym funkcjonariuszom zaproszonym na ten posiłek.
4. 
Funkcjonariusze korzystający z uroczystego posiłku nie tracą uprawnień do norm wyżywienia przysługujących im z innego tytułu.
5. 
Norma SZ przysługuje bezpłatnie, w formie suchego prowiantu, funkcjonariuszom:
1)
w służbie kandydackiej:
a)
w czasie podróży służbowych, w czasie konwoju oraz w innych okolicznościach, gdy przygotowanie gorącego posiłku jest niemożliwe,
b)
pełniącym służbę w małych grupach i wykonującym prace, podczas których zorganizowanie wyżywienia w postaci gotowych posiłków jest niemożliwe,
2)
w służbie przygotowawczej i stałej biorącym udział w działaniach i akcjach, o których mowa w ust. 1 pkt 6 i 7.
§  8. 
1. 
Norma LOT przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom:
1)
wykonującym loty i pełniącym służbę w składzie personelu latającego na etatowych stanowiskach:
a)
pilotów, nawigatorów i mechaników pokładowych, posiadającym ważną legitymację,
b)
innych niż wymienione w lit. a), posiadającym zaświadczenie o odbyciu przeszkolenia i aktualne badania komisji lotniczo-lekarskiej,
2)
etatowo wykonującym czynności instruktorów spadochronowych, zgodnie z programem szkolenia.
2. 
Norma LOT nie przysługuje funkcjonariuszom, o których mowa w ust. 1, w przypadku zawieszenia w lotach lub w pełnieniu funkcji instruktorskich.
3.  2
 (uchylony).
§  9. 
Norma DU (100%) przysługuje bezpłatnie w naturze:
1)
funkcjonariuszom wchodzącym w skład personelu technicznego, pełniącym służbę przy bezpośredniej obsłudze statków powietrznych Straży Granicznej i pracującym przy sprzęcie lotniczym oraz wyznaczonym do bezpośredniej obsługi lotów i pełnienia dyżurów na lotnisku, w czasie tych dyżurów,
2) 3
 (uchylony),
3)
jako dodatek do normy SZ:
a)
funkcjonariuszom uczestniczącym w zawodach sportowych i spartakiadach organizowanych przez urząd obsługujący ministra właściwego do spraw wewnętrznych oraz organy i jednostki organizacyjne podległe lub nadzorowane przez ministra właściwego do spraw wewnętrznych, a także przebywającym na obozach kondycyjnych i zgrupowaniach szkoleniowych przed tymi zawodami,
b)
płetwonurkom w dniach wykonywania obowiązków służbowych pod wodą,
c)
funkcjonariuszom fizycznie zabezpieczającym przeprowadzenie czynności operacyjno-rozpoznawczych i dochodzeniowo-śledczych, podczas obozów i zgrupowań połączonych z dużym wysiłkiem fizycznym.
§  10. 
70% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy SZ:
1)
funkcjonariuszom pododdziałów odwodowych biorącym bezpośredni udział w trwających ponad 8 godzin działaniach granicznych mających na celu zapewnienie porządku w zasięgu terytorialnym przejścia granicznego lub w strefie nadgranicznej,
2)
funkcjonariuszom zaokrętowanym na jednostkach pływających Straży Granicznej:
a) 4
 w czasie pobytu na wodach śródlądowych oraz na polskich obszarach morskich, z wyłączeniem wód portów,
b) 5
 (uchylona),
c)
w dniach pełnienia dyżurów w porcie.
§  11. 
1. 
50% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom biorącym udział w akcjach przywracania porządku publicznego w miejscu stałego zamieszkania, w warunkach szczególnych, powodujących konieczność pełnienia przez okres powyżej 10 godzin służby połączonej ze znacznym wysiłkiem fizycznym.
2. 
Norma, o której mowa w ust. 1, nie przysługuje funkcjonariuszom, którzy korzystają w tym czasie z bezpłatnego wyżywienia według normy SZ lub LOT.
§  12. 
1. 
45% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze, jako dodatek do normy SZ:
1) 6
 słuchaczom Ośrodka Szkoleń Specjalistycznych Straży Granicznej w Lubaniu - w dniach zajęć terenowych wymagających zwiększonego wysiłku fizycznego w związku z praktycznym szkoleniem psów patrolowo-obronnych i tropiących,
2)
funkcjonariuszom, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 5-7,
3)
funkcjonariuszom w służbie kandydackiej, biorącym udział w działaniach i akcjach, o których mowa w § 7 ust. 1 pkt 6 i 7.
2.  7
 171% normy DU przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom pełniącym w okresie zimowym służbę na wolnym powietrzu przez co najmniej 4 godziny dziennie, z wyjątkiem funkcjonariuszy korzystających w tym czasie z całodziennego bezpłatnego wyżywienia w naturze lub normy DU, o której mowa w § 9-11.
§  13. 
1. 
Dodatkowa norma wyżywienia w postaci napojów przysługuje bezpłatnie w naturze funkcjonariuszom pełniącym służbę:
1)
w warunkach mikroklimatu gorącego, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
2)
w warunkach mikroklimatu zimnego, charakteryzującego się wartością wskaźnika siły chłodzącej powietrza (WCI) powyżej 1.000,
3)
przy pracach na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C lub powyżej 25°C,
4)
przy pracach związanych z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu dnia służby efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1.500 kcal (6.280 kJ) u mężczyzn i 1.000 kcal (4.187 kJ) u kobiet,
5)
na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
2. 
Funkcjonariusze, o których mowa w ust. 1, otrzymują napoje w ramach przysługującej im dodatkowej normy wyżywienia w ilości zaspokajającej ich potrzeby, w temperaturze odpowiedniej do warunków pełnienia służby, a w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 1, wzbogacone o sole mineralne i witaminy.
§  14. 
1. 
Funkcjonariusze, którym przysługuje bezpłatne wyżywienie z kilku tytułów, otrzymują wyżywienie tylko z jednego tytułu, według najkorzystniejszej dla siebie, zasadniczej normy wyżywienia wraz z przysługującymi normami dodatkowymi.
2. 
Funkcjonariuszom pobierającym diety z tytułu podróży służbowej wyżywienie bezpłatne nie przysługuje.
§  15. 
Przepisy rozporządzenia stosuje się od dnia 16 czerwca 2002 r.
§  16. 
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

ILOŚĆ PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH (W PODSTAWOWYCH GRUPACH TYCH PRODUKTÓW) DLA NORM WYŻYWIENIA: SZ, LOT i DU

Lp. Nazwa grupy produktów żywnościowych Normy wyżywienia dziennie,

w gramach / osobę

SZ LOT DU
1 Strączkowe 27 28 -
2 Zbożowe 73 62 -
3 Pieczywo 670 600 100
4 Mięso i przetwory przeliczone na mięso 292 400 85
5 Tłuszcze zwierzęce w przeliczeniu na smalec 19 19 -
6 Tłuszcze roślinne w przeliczeniu na olej 10 10 -
7 Mleko i przetwory przeliczone na mleko 790 975 400
8 Masło i śmietana przeliczone na masło 46 64 20
9 Jaja (g/szt.) 25/0,5 50/1 25/0,5
10 Ryby i przetwory w przeliczeniu na filety ryb morskich 58 90 -
11 Ziemniaki 700 600 -
12 Warzywa i owoce bogate w witaminę C 132 160 100
13 Warzywa i owoce bogate w karoten 160 160 100
14 Inne warzywa i owoce 365 560 400
15 Cukry i słodycze przeliczone na cukier 73 84 20
1 § 5 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
2 § 8 ust. 3 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
3 § 9 pkt 2 uchylony przez § 1 pkt 1 rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
4 § 10 pkt 2 lit. a) zmieniona przez § 1 pkt 2 lit. a) rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
5 § 10 pkt 2 lit. b) uchylona przez § 1 pkt 2 lit. b) rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
6 § 12 ust. 1 pkt 1 zmieniony przez § 1 pkt 3 rozporządzenia z dnia 23 lipca 2010 r. (Dz.U.10.150.1011) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 września 2010 r.
7 § 12 ust. 2 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 24 grudnia 2019 r. (Dz.U.2019.2552) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 stycznia 2020 r.

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.86.783

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Przypadki otrzymywania przez funkcjonariuszy Straży Granicznej wyżywienia oraz normy tego wyżywienia.
Data aktu: 07/06/2002
Data ogłoszenia: 26/06/2002
Data wejścia w życie: 16/06/2002, 26/06/2002