Określenie przeciętnych norm zużycia wody.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 14 stycznia 2002 r.
w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody.

Na podstawie art. 27 ust. 3 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków (Dz. U. Nr 72, poz. 747) zarządza się, co następuje:
§  1. 
Ustala się przeciętne normy zużycia wody dla poszczególnych odbiorców usług, stanowiące podstawę ustalania ilości pobranej wody w razie braku wodomierza głównego.
§  2. 
Normy, o których mowa w § 1, określa załącznik do rozporządzenia.
§  3. 
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

PRZECIĘTNE NORMY ZUŻYCIA WODY DLA POSZCZEGÓLNYCH GRUP ODBIORCÓW

Tabela 1. Gospodarstwa domowe

Tabela 2. Podlewanie ogródków przydomowych i upraw rolniczych

Tabela 3. Usługi

Tabela 4. Fermy i obiekty inwentarskie

Tabela 5. Obsługa pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów

Tabela 6. Zakłady przetwórstwa rolno-spożywczego

Tabela 7. Roboty budowlane

Tabela 8. Chemiczna ochrona roślin

Tabela 9. Obiekty wojskowe resortów obrony i spraw wewnętrznych

Tabela 1

Przeciętne normy zużycia wody na jednego mieszkańca w gospodarstwach domowych

Lp. Wyposażenie mieszkania w instalacje Przeciętne normy zużycia wody
dm3/ mieszkańca x dobę m3/ mieszkańca x miesiąc
1 2 3 4
1 Wodociąg bez ubikacji i łazienki (brak kanalizacji), pobór wody ze zdroju podwórzowego lub ulicznego 30 0,9
2 Wodociąg, ubikacja bez łazienki 50 -60* 1,5-1,8*
3 Wodociąg, zlew kuchenny, wc, brak łazienki i ciepłej wody 70-90* 2,10-2,70*
4 Wodociąg, ubikacja, łazienka, lokalne źródło ciepłej wody (piecyk węglowy, gazowy - gaz z butli, elektryczny, bojler) 80 -100* 2,4-3,0*
5 Wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej wody do mieszkania (z elektrociepłowni, kotłowni osiedlowej lub blokowej) 140-160* 4,2-5,4*

* Wartości niższe odnoszą się do budynków podłączonych do zbiorników bezodpływowych na terenach nieskanalizowanych, a wartości wyższe odnoszą się do budynków podłączonych do sieci kanalizacyjnych.

Tabela 2

Przeciętne normy zużycia wody do podlewania ogródków przydomowych i upraw rolniczych

Lp. Wyszczególnienie Jednostka odniesienia Przeciętne normy zużycia wody
(j.o.) dm3/j.o. x dobę
1 2 3 4
1 Ogródek przydomowy, działka rekreacyjna1) m2 2,5
2 Uprawy w szklarniach i tunelach foliowych2) m2 4,0
3 Pieczarkarnie3) m2 5,0

Przyjmuje się, że przeciętnie podlewanie upraw odbywa się w ciągu:

1) 15 dni/m-c w okresie 15.04-15.09

2) 20 dni/m-c w ciągu całego roku

3) 30 dni/m-c w ciągu całego roku

Tabela 3

Przeciętne normy zużycia wody w usługach

Lp. Rodzaj zakładu Jednostka Przeciętne normy zużycia wody
odniesienia (j.o.) dm3/j. o. x dobę m3/j.o. x miesiąc
I. Ochrona zdrowia i opieka społeczna
1 Żłobki

a) dzienne

1 dziecko 130 3,9
b) tygodniowe j.w. 150 4,5
2 Przychodnie lekarskie, ośrodki zdrowia jeden zatrudniony 16 0,48
3 Izby porodowe 1 łóżko 500 15,0
4 Szpitale ogólne wielooddziałowe 1 łóżko 650 19,5
5 Sanatoria z hydroterapią j.w. 700 21,0
6 Apteki 1 zatrudniony 100 3,0
7 Domy małego dziecka, rencisty i pomocy społecznej 1 łóżko 175 5,3
II. Oświata i nauka
8 Przedszkola

a) dzienne

1 dziecko 40,0 1,0
b) tygodniowe, miesięczne j.w. 150,0 4,5
9 Szkoły

a) bez stołówki

1 uczeń 15,0 0,45
b) ze stołówką j.w. 25,0 0,8
10 Szkoły zawodowe i szkoły wyższe
a) bez laboratoriów 1 uczeń (student) 15,0 0,45
b) z latoratoriami j.w. 25,0 0,8
11 Internaty i domy studenckie j.w. 100 2,4
12 Szkoły z internatami 1 uczeń 100 2,4
13 Placówki wychowania pozaszkolnego
a) bez stołówki j.w. 15,0 0,45
b) ze stołówką j.w. 25,0 0,80
14 Zakłady opiekuńczo-wychowawcze (domy dziecka, pogotowia opiekuńcze, ośrodki szkoleniowo-wychowawcze)
a) bez natrysków 1 łóżko 80,0 2,4
b) z natryskami j.w. 160,0 4,8
15 Instytuty i placówki naukowo-badawcze

a) bez laboratoriów

1 zatrudniony 15,0 0,45
b) z laboratoriami j.w. 25,0 0,80
III. Kultura i sztuka
16 Muzea 1 zwiedzający 10,0 0,3
17 Kina 1 miejsce 12,0 0,36
18 Teatry j.w. 15,0 0,45
19 Domy kultury j.w. 15,0 0,45
20 Biblioteki i czytelnie 1 korzystający 15,0 0,45
IV. Sport i turystyka
21 Hotele i motele kat. lux (*****) 1 miejsce nocleg. 200,0 6,0
a) z zapleczem

gastronomicz.

j.w. 250,0 7,5
Hotele kat. (****) j.w. 150,0 4,5
Hotele kat. (***) j.w. 100,0 3,0
Hotele pozostałe j.w. 80,0 2,4
22 Pensjonaty i domy wypoczynkowe
a) kategorii I j.w. 200,0 6,0
b) kategorii II j.w. 150,0 4,5
c) kategorii III j.w. 100,0 3,0
23 Schroniska i domy wycieczkowe
a) kategorii I j.w. 150,0 4,5
b) kategorii II j.w. 100,0 3,0
c) kategorii III j.w. 80,0 2,4
24 Obozowiska turystyczne
1. campingi
a) kategorii I j.w. 133,0 4,0
b) kategorii II j.w. 100,0 3,0
c) kategorii III j.w. 66,0 2,0
2. pola biwakowe j.w. 33,0 1,0
25 Pływalnie kryte 1 korzystający 160,0 4,8
26 Pływalnie otwarte
a) wyczynowe 1 korzystający 200,0 6,0
b) o wykorzystaniu masowym j.w. 400,0 12,0
27 Sale i hale sportowe z zapleczem sanitarnym dla ćwiczących 1 ćwiczący 66,0 2,0
V. Handel, gastronomia i usługi
28 Restauracje, jadłodajnie 1 miejsce 100,0 3,0
29 Bary j.w. 150,0 4,5
30 Kawiarnie, bary kawowe j.w. 25,0 0,8
31 Sklepy z asortymentem czystych produktów (sklepy tekstylne, odzieżowe, obuwnicze, galanteria skórzana, drogeria, "butiki" itp.) 1 zatrudniony 30,0 0,9
32 Sklepy ze sprzedażą gotowych produktów spożywczych (sklepy spożywcze, mięsne itp.) j.w. 40,0 1,2
33 Sklepy z artykułami przetwórstwa spożywczego (garmażeryjne, ciastkarskie, wyrób lodów, sklepy rybne) j.w. 40-100* 1,2-3,0
34 Kwiaciarnie i sklepy zoologiczne j.w. 80,0 2,4
35 Zakłady usługowe (szewc, zegarmistrz, krawiec, optyk) 1 zatrudniony 15,0 0,45
36 Zakłady pralnicze 1 kg bielizny lub odzieży 17
37 Zakłady fryzjerskie i kosmetyczne 1 zatrudniony 150,0 4,5
38 Zakłady fotograficzne -fotografia czarno-biała i kolorowa Przeciętne normy zużycia wody ustala się indywidualnie w oparciu o warunki techniczne i ilość zatrudnionych
39 Magle

a) zwykły

1 zatrudniony 50,0 1,5
b) elektryczno-parowy j.w. 150,0 4,5
40 Łaźnie 1 korzystający 200,0 6,0
41 Szalety publiczne 1 urządzenie = 1 wc 100,0 3,0
VI. Zakłady pracy
42 Zakłady pracy, z wyjątkiem określonych w lp. 43 1 zatrudniony 15,0 0,45
43 Zakłady pracy

a) w których wymagane jest stosowanie natrysków

j.w. 60,0 1,5
b) przy pracach szczególnie brudzących lub ze środkami toksycznymi j.w. 90,0 2,25

* W zależności od asortymentu sklepu

Tabela 4

Przeciętne normy zużycia wody w fermach i obiektach inwentarskich

Lp. Zwierzęta Jednostka odniesienia (j.o.) Przeciętne normy zużycia wody
obiekty inwentarskie drobnotowarowe dm3/j.o. x dobę m3/miesiąc obiekty i fermy wielkotowarowego przemysłowego chowu dm3/j.o. x dobę m3/miesiąc
1 2 3 4 5 6 7
1 Konie 1 zwierzę 50 1,5 65 2,00
źrebięta 1 zwierzę 30 0,90 40 1,20
2 Krowy
a) mleczne i sztuki wyrośnięte 1 zwierzę 70 2,10 120 3,60
b) bydło mleczne (do 1,5 roku) 1 zwierzę 35 1,00 40 1,20
c) jałówki i bukaty powyżej

1,5 roku

1 zwierzę 40 1,20 60 1,80
d) buhaje 1 zwierzę 80 2,40 100 3,00
3 Świnie
a) tuczniki 1 zwierzę 20 0,60 30 0,90
b) prosięta do 4 m-cy 1 zwierzę 10 0,30 15 0,45
c) maciory z przychówkiem 1 zwierzę 70 2,1 50 1,50
d) knury 1 zwierzę 25 0,75 35 1,00
4 Kozy, owce
a) dorosłe 1 zwierzę 8 0,27 10 0,30
b) jagnięta 1 zwierzę 5 0,15 7 0,21
5 Drób
a) brojlery 1 ptak 0,3 0,01 0,5 0,015
b) kury 1 ptak 1,0 0,03 1,4 0,042
c) kaczki 1 ptak 11 0,33 16,5 0,50
d) gęsi 1 ptak 17 0,51 23 0,70
e) indyczki 1 ptak 2,0 0,06 4,0 0,12
6 Nutrie
a) chów wodny
- sztuki dorosłe 1 zwierzę 30 0,90
- matki z młodymi 1 zwierzę 45 1,40
b) chów suchy
- sztuki dorosłe 1 zwierzę 6 0,20 8 0,24
- matki z młodymi 1 zwierzę 8 0,20 11 0,33
7 Lisy, norki 1 zwierzę 6 0,20 8 0,24
8 Króliki 1 zwierzę 0,6 0,02 1 0,03
9 Lecznice weterynaryjne
- zwierzęta małe 1 zwierzę 40 - 50 1,25
- zwierzęta duże 1 zwierzę 80 - 100 2,50

Tabela 5

Przeciętne normy zużycia wody dla obsługi pojazdów mechanicznych, maszyn rolniczych i warsztatów

Lp. Rodzaj pojazdu, warsztatu Jednostka Przeciętne normy zużycia wody
odniesienia (j.o.) dm3/j.o. mycie m3/j.o. x miesiąc
1 2 3 4 5
1 Pojazdy mechaniczne
a) traktor, przyczepa; 4-krotne

mycie pojazdu w m-cu. Zużycie

wody na 1 mycie

1 szt. 300 1,20
b) samochód ciężarowy, wóz

asenizacyjny; 3-krotne mycie

pojazdu w m-cu. Zużycie wody na

1 mycie

1 szt. 500 1,50
c) samochód osobowy; 3-4-krotne

mycie w m-cu. Zużycie wody

na 1 mycie

1 szt. 175 0,53
d) inne pojazdy rolnicze; 4-krotne

mycie w m-cu. Zużycie

na 1 mycie

1 szt. 600 2,40
2 Silniki (poza elektrycznymi

na 1 kW)

1 szt. 15 0,45
3 Warsztaty remontowe, kowalskie 1 obrabiarka, palenisko itp. 40 1,2

Tabela 6

Przeciętne normy zużycia wody w zakładach przetwórstwa rolno-spożywczego

Lp. Rodzaj zakładu Jednostka odniesienia (j.o.) Przeciętne normy zużycia wody m3/j.o.
1 2 3 4
1 Zakłady mleczarskie
a) wyrób masła 1.000 dm3 mleka 3,0
b) wyrób sera 1.000 dm3 mleka 4,0
c) zlewnie mleka 1.000 dm3 mleka 0,3
2 Browary, rozlewnie piwa, wytwórnie napojów bezalkoholowych 1.000 dm3 piwa lub produktu 5,0
3 Piekarnie 1.000 kg pieczywa 2,0
4 Rzeźnie
a) bydło:
- sztuki duże 1 szt. 0,3
- sztuki małe 1 szt. 0,1
b) trzoda chlewna 1 szt. 0,5
c) konie 1 szt. 0,35
5 Przetwarzanie mięsa: 1 t wyrobu
a) zakłady przetwórstwa mięsnego oraz wytwórnie wyrobów garmażeryjnych 50,0
b) fabryki konserw 35,0
6 Punkt skupu zboża i nasion 1 m2 pow. użytkowej/m-c 0,5
7 Laboratoria 1 m2 pow. użytkowej/m-c 0,1
8 Wytwórnie makaronów 1.000 kg wyrobu 1,4
9 Gorzelnie i cukrownie 1.000 dm3 spirytusu 115,0
1.000 kg cukru
10 Garbarnie
- skórki duże 1 szt. 1,0
- skórki małe 1 szt. 0,5

Tabela 7

Przeciętne normy zużycia wody dla robót budowlanych

Lp. Rodzaj czynności Jednostka odniesienia (j.o.) Przeciętne normy zużycia wody m3/j.o.
1 2 3 4
1 Płukanie żwiru, piasku, tłucznia 1 m3 0,75
2 Wykonanie betonu plastycznego, gaszenie wapnem 1 m3 betonu 1 t wapna 3,0
3 Wykonanie betonu, zaprawy cementowej, wapiennej, muru z kamienia 1 m3 0,15
4 Wykonanie muru z cegieł 1.000 szt. 0,1

Tabela 8

Przeciętne normy zużycia wody do chemicznej ochrony roślin środkami:

a - owadobójczymi; b - grzybobójczymi; c - chwastobójczymi

Rodzaj upraw Środek

chemiczny

Jednostka Przeciętne normy Przeciętne normy zużycia wody
Lp. x ilość zabiegów odniesienia (j.o.) zapotrzebowania wody m3/j.o. zabieg m3/j.o. rok łącznie na zabiegi m3/ha rok
1 2 3 4 5 6 7
1 Drzewa owocowe
- młode a x 4 ha 0,5 2,0
b x 8 ha 0,5 4,0
c x 2 ha 0,3 0,6 6,6
- stare a x 5 ha 1,5 7,5
b x 10 ha 1,5 15,0
c x 2 ha 0,5 1,0 23,5
2 Krzewy jagodowe a x 4 ha 0,5 2,0 4,3
b x 4 ha 0,5 2,0
c x 1 ha 0,3 0,3
3 Kapusta a x 3 ha 0,3 0,9 1,35
c x 1,5 ha 0,3 0,45
4 Cebula a x 1 ha 0,3 0,3 1,8
b x 2 ha 0,3 0,9
c x 2 ha 0,3 0,6
5 Pomidory b x 2 ha 0,6 1,2 1,5
c x 1 ha 0,3 0,3
6 Ogórki a x 2 ha 0,3 0,6 2,1
b x 2 ha 0,6 1,2
c x 1 ha 0,3 0,3
7 Fasola a x 1 ha 0,3 0,3 1,95
b x 2 ha 0,6 1,2
c x 1,5 ha 0,3 0,45
8 Groszek zielony, buraki ćwikłowe, a x 2 ha 0,3 0,6 1,05
marchew c x 1,5 ha 0,3 0,45
9 Pozostałe warzywa a x 2 ha 0,3 0,6 1,35
b x 0,5 ha 0,6 0,3
c x 1,5 ha 0,3 0,45
10 Rzepak a x 2 ha 0,45 0,9 1,4
b x 1 ha 0,50 0,5
11 Ziemniaki a x 2 ha 0,45 0,9 2,4
b x 3 ha 0,5 1,5
12 Buraki (a+b) x 3 ha 0,45 1,35 1,8
c x 1 ha 0,45 0,45
13 Lucerna nasienna (a+b) x 3 ha 0,8 2,4 2,4
14 Groch (a+b) x 2 ha 0,45 0,9 1,3
c x 1 ha 0,4 0,4
15 Chmiel a x 2 ha 2,0 4,0 16,0
b x 6 ha 2,0 12,0
16 Zboża b x 2 ha 0,4 0,8 1,25
c x 1 ha 0,45 0,45
17 Kukurydza a x 1 ha 0,4 0,4 0,4
18 Truskawki a x 1 ha 0,4 0,4 2,8
b x 2 ha 1,0 2,0
c x 1 ha 0,4 0,4
19 Len a x 1 ha 0,4 0,4 0,8
c x 1 ha 0,4 0,4
20 Tytoń

odkażanie ziemi

a x 2 ha 0,4 0,8 0,8
pod rozsadę b x 1 ha 1,6 1,6 1,6
21 Mycie i płukanie sprzętu ochrony roślin 1 zabieg 1/2 pojemności zbiornika opryskiwacza

Tabela 9

Przeciętne normy zużycia wody dla obiektów wojskowych - resortów obrony i spraw wewnętrznych

Lp. Wyszczególnienie obiektu Jednostka Przeciętne normy zużycia wody
odniesienia (j.o.) dm3/j.o. x dobę m3/j.o. x miesiąc
1 2 3 4 5
1 Budynki koszarowe, sztabowe, administracyjne, szkoleniowe, gospodarcze z przyborami sanitarnymi:
- z zimną i ciepłą wodą 1 żołnierz w zbiorowym zakwaterowaniu 200 6,0
- z zimną i ciepłą wodą 1 żołnierz zawodowy lub pracownik cywilny 50 1,5
2 Kuchnie i stołówki 1 konsument 140 4,2
kasyna 1 konsument 120 3,6
kluby oficerskie 1 konsument 50 1,5
3 Mycie pojazdów wojskowych i straży pożarnej 1 pojazd 1.500/1 pojazd 1 mycie

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2002.8.70

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Określenie przeciętnych norm zużycia wody.
Data aktu: 14/01/2002
Data ogłoszenia: 31/01/2002
Data wejścia w życie: 15/02/2002