Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA GOSPODARKI1)
z dnia 17 grudnia 2002 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Na podstawie art. 141 § 1 pkt 2, art. 145 § 1 i 2 oraz art. 1419 § 1 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. z 2001 r. Nr 75, poz. 802, z późn. zm.2)) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2003 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi w przepisach odrębnych.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 17 grudnia 2002 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 226, poz. 1885).
§  4.
Udzielenie pozwolenia na przywóz towarów, o których mowa w § 1, uzależnia się od złożenia przez wnioskodawcę kaucji, w wysokości określonej w załączniku do rozporządzenia.
§  5.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0702 00 00, 0707 00, 0709, 0710, 0711 i 1604, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków.
2.
Wnioski o udzielenie pozwolenia, z zastrzeżeniem § 6, składa się w terminie 14 dni od dnia wejścia w życie rozporządzenia oraz w terminie 14 dni od pierwszego dnia miesiąca maja i września, w przypadku gdy nastąpi niewykorzystanie kwot kontyngentów odpowiednio do dnia 30 kwietnia i 31 sierpnia 2003 r., z wyjątkiem pozycji towarowych określonych kodami PCN 0813 i 2401, dla których wnioski o udzielenie pozwolenia składa się na każdy kwartał oddzielnie, poczynając od pierwszego dnia roboczego do siódmego dnia miesiąca rozpoczynającego dany kwartał.
3.
W przypadku kontyngentów, których rozdysponowanie jest dokonywane proporcjonalnie do wielkości wnioskowanych, wnioski o udzielenie pozwolenia są rozpatrywane w terminie 14 dni od dnia upływu terminu składania wniosków, o którym mowa w ust. 2.
§  6.
Dla pozycji towarowych określonych kodami PCN 0702 00 00, 0707 00, 0709, 0710, 0711 i 1604, dla których rozdysponowanie kontyngentu jest dokonywane według kolejności złożenia kompletnych wniosków, wnioski o udzielenie pozwolenia składa się od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
§  7.
W przypadku pozycji towarowych określonych kodami PCN 0813 i 2401 rozdysponowanie ustanowionej puli kontyngentów taryfowych jest dokonywane kwartalnie w następujący sposób:
1)
I kwartał - 25%;
2)
II kwartał - 25%;
3)
III kwartał - 25%;
4)
IV kwartał - 25%.
§  8.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.
________

1) Minister Gospodarki kieruje działem administracji rządowej - gospodarka, na podstawie § 1 ust. 2 pkt 1 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 1 lipca 2002 r. w sprawie szczegółowego zakresu działania Ministra Gospodarki (Dz. U. Nr 97, poz. 867).

2) Zmiany tekstu jednolitego wymienionej ustawy zostały ogłoszone w Dz. U. z 2001 r. Nr 89, poz. 972, Nr 110, poz. 1189, Nr 125, poz. 1368 i Nr 128, poz. 1403 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 89, poz. 804, Nr 112, poz. 974, Nr 141, poz. 1178, Nr 169, poz. 1387 i Nr 188, poz. 1572.

ZAŁĄCZNIK 1

WYKAZ TOWARÓW POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI

Numer kontyngentu Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość Wysokość kaucji
1 2 3 4 5 6
094501 0406 Sery i twarogi: 300 t 350 EUR/t
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 25
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej

lub koziej skóry

25
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów,

w pojemnikach zawierających solankę albo

w butelkach z owczej lub koziej skóry

ex 0406 90 50 0 Ser typu Tulum 25
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu nieprzekraczającej 40%

masy i o zawartości wody, w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy:

- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody

w substancji beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Przekraczającej 47% masy, ale

nieprzekraczającej 52% masy

ex 0406 90 86 0 Ser typu Tulum peyniri 25
0406 90 87 0 - - - - - - - - Przekraczającej 52% masy, ale

nieprzekraczającej 62% masy

ex 0406 90 87 0 Ser typu Tulum peyniri 25
0406 90 88 0 - - - - - - - - Przekraczającej 62% masy, ale

nieprzekraczającej 72% masy

ex 0406 90 88 0 Ser typu Tulum peyniri 25
094502 0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: 10 250 t 50 EUR/t
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
094503 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz pozostałe warzywa cebulowe, świeże lub chłodzone: 12,5 1.000 t (łącznie z poz. 0709) 50 EUR/t
0703 90 00 0 - Pory i pozostałe warzywa cebulowe
ex 0703 90 00 0 Pory świeże lub chłodzone
094504 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 200 t 50 EUR/t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego 10
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada 10
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia 10
094503 0709 Pozostałe warzywa, świeże lub chłodzone: 1.000 t (łącznie z poz. 0703) 50 EUR/t
0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0709 60 10 0 - - Słodka papryka 4,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0 - - - Z rodzaju Capsicum, do produkcji pieprzu tureckiego

lub barwników oleożywicznych capsicum

4,5
0709 60 95 0 - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub

żywicznych

4,5
0709 60 99 0 - - - Pozostałe 4,5
0709 90 - Pozostałe:
0709 90 40 0 - - Kapary 4,5
0709 90 70 0 - - Cukinia 4,5
094505 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: 12,5 500 t 50 EUR/t
0710 80 - Pozostałe warzywa:
0710 80 10 0 - - Oliwki
094506 0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nienadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: 500 t 50 EUR/t
0711 20 - Oliwki:
0711 20 10 0 - - Do celów innych niż produkcja oliwy 7,5
0711 30 00 0 - Kapary 7,5
094507 0813 Owoce suszone, inne niż te objęte pozycjami od 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub owoców suszonych objętych niniejszym działem: 700 t 200 EUR/t
0813 10 00 0 - Morele 0
0813 20 00 0 - Śliwki 0
0813 40 - Pozostałe owoce:
0813 40 10 0 - - Brzoskwinie włącznie z nektarynami 0
0813 40 30 0 - - Gruszki 0
0813 40 50 0 - - Papaje 0
0813 40 60 0 - - Tamaryndy 0
0813 40 70 0 - - Owoce nerkowca, liczi (śliwki chińskie), owoce

kanawalii, owoce sączyńca, męczennicy, oskomianu

(carambola) i pitahaya

0
0813 40 95 0 - - Pozostałe 0
0813 50 - Mieszanki z orzechów lub z owoców suszonych objętych

niniejszym działem:

- - Mieszanki z owoców suszonych, innych niż te objęte

pozycjami od 0801 do 0806:

- - - Niezawierające śliwek:
0813 50 12 0 - - - - Z owoców papaya, tamaryndy, nerkowca, liczi

(śliwki chińskie), owoców kanawalii, owoców

sączyńca, męczennicy, oskomianu (carambola)

i pitahaya

0
0813 50 15 0 - - - - Pozostałe 0
0813 50 19 0 - - - Zawierające śliwki 0
- - Mieszanki wyłącznie z orzechów suszonych objętych

pozycjami 0801 i 0802:

0813 50 31 0 - - - Z orzechów tropikalnych 0
0813 50 39 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe mieszanki:
0813 50 91 0 - - - Niezawierające śliwek lub fig 0
0813 50 99 0 - - - Pozostałe 0
094508 0902 Herbata, nawet aromatyzowana: 2.000 t 200 EUR/t
0902 10 00 0 - Herbata zielona (niefermentowana), w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 20 00 0 - Pozostała herbata zielona (niefermentowana) 7,5
0902 30 00 0 - Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo

fermentowana, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości nieprzekraczającej 3 kg

7,5
0902 40 00 0 - Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata

częściowo fermentowana

7,5
094509 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i pozostałe przyprawy korzenne: 9,5 50 t 200 EUR/t
0910 40 - Tymianek; liście laurowe:
0910 40 90 0 - - Liście laurowe
094510 1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, nawet rafinowane, ale niemodyflkowane chemicznie: 800 t 80 EUR/t
- Olej słonecznikowy i z krokosza balwierskiego oraz

ich frakcje:

1512 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany 20
1512 19 91 9 - - - - - Pozostały 17,5
094511 1604 Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: 500 t
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale niemielone:
1604 14 - - Tuńczyki, bonito i pelamida (Sarda spp.):
- - - Tuńczyki i bonito:
1604 14 11 0 - - - - W oleju roślinnym 0
- - - - Pozostałe:
1604 14 16 0 - - - - - Filety znane jako "loins" 0
1604 14 18 0 - - - - - Pozostałe 0
1604 14 90 0 - - - Pelamida (Sarda spp.) 0
1604 20 - Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:
- - Pozostałe:
1604 20 70 0 - - - Z tuńczyków, bonito lub pozostałych ryb z rodzaju

Euthynnus

0
094512 1704 Wyroby cukiernicze (włącznie z białą czekoladę), niezawierające kakao: 2.600 t (łącznie z pozycją 1806) 100 EUR/t
1704 10 - Guma do żucia, nawet pokryta cukrem:
- - Zawierająca mniej niż 60% masy sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 6
1704 10 19 0 - - - Pozostała 8
- - Zawierająca 60% masy lub więcej sacharozy (włącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 4
1704 10 99 0 - - - Pozostała 8
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 13
- - Pozostałe:
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od kaszlu 6
- - - Pozostałe:
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem 25 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne 25 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 25 + DCC(a)
1806 Czekolada i pozostałe przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru lub innego

środka słodzącego:

1806 10 15 0 - - Niezawierający sacharozy lub zawierający mniej niż

5% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15
1806 10 20 0 - - Zawierający 5% masy lub więcej, ale mniej niż 65%

masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej

jako sacharoza

15
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach lub

batonach, o masie większej niż 2 kg, lub w płynie,

paście, proszku, granulkach lub w innej postaci, w

pojemnikach lub w bezpośrednich opakowaniach, o

zawartości przekraczającej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego albo

zawierające 31% masy lub więcej masła kakaowego

i tłuszczu z mleka łącznie

20
1806 20 30 0 - - Zawierające 25% masy lub więcej, ale mniej niż 31%

masy masła kakaowego i tłuszczu z mleka łącznie

20
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające 18% masy lub więcej masła kakaowego 20
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 20
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 20
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 22 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub batonach:
1806 31 00 0 - - Nadziewane 37 + DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 37 + DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 37 + DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, nawet z nadzieniem:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 37 + DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 37 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 37 + DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 37 + DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki wykonane

z substytutów cukru, zawierające kakao

37 + DCC
1806 90 60 0 - - Produkty do smarowania zawierające kakao 37 + DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do sporządzania napojów 37 + DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 37 + DCC
094513 1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, nawet przygotowany: 200 t 200 EUR/t
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani

nieprzygotowane inaczej:

1902 11 00 0 - - Zawierające jaja 28
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 0 - - - Niezawierające mąki lub mączki ze zwykłej pszenicy 12
1902 19 90 0 - - - Pozostałe 12
1902 30 - Pozostałe makarony:
1902 30 10 0 - - Suszone 14
1902 30 90 0 - - Pozostałe 3
094514 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, otrzymywane przez gotowanie, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t 100 EUR/t
- Pozostałe:
2007 91 - - Owoce cytrusowe:
2007 91 10 0 - - - O zawartości cukru przekraczającej 30% masy 20
2007 91 30 0 - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale

nieprzekraczającej 30% masy

20
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 30% masy:
2007 99 20 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 20
- - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy, ale

nieprzekraczającej 30% masy:

2007 99 51 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 20
- - - Pozostałe:
2007 99 98 0 - - - - Pozostałe
ex 2007 99 98 0 Przecier i pasta z orzechów laskowych, o zawartości cukru nieprzekraczającej 13% masy 20
094515 2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej niewymienione ani niewłączone: 500 t 100 EUR/t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, nawet

zmieszane razem:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartość netto:

- - - - Przekraczającej 1 kg:
2008 11 92 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Nieprzekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 - - Pozostałe, włączając mieszanki:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

2008 19 11 0 - - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające 50%

masy lub więcej orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
2008 19 13 0 - - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone 17,5
2008 19 19 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki zawierające 50%

masy lub więcej orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych:

2008 19 51 0 - - - - - Prażone orzechy tropikalne 17,5
2008 19 59 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0 - - - - - - Migdały prażone i orzeszki pistacjowe prażone 17,5
2008 19 95 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5
094516 2008 30 - Owoce cytrusowe: 1.000 t
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru przekraczającej 9% masy:
2008 30 11 0 - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 30 19 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0 - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 30 39 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg:

2008 30 51 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 55 0 - - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsuma);

klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy

cytrusowe

15
2008 30 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 30 71 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 75 0 - - - - Mandarynki (włączając tangerynki i satsumas);

klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy

cytrusowe

15
2008 30 79 0 - - - - Pozostałe 15
2008 30 90 0 - - - Niezawierające dodatku cukru 15
2008 50 - Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

przekraczającej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:
2008 50 11 0 - - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 50 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0 - - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 50 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

2008 50 51 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy 15
2008 50 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg:

2008 50 61 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy 15
2008 50 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 50 71 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy 15
2008 50 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 50 92 0 - - - - 5 kg lub więcej 15
2008 50 94 0 - - - - 4,5 kg lub więcej, ale mniej niż 5 kg 15
2008 50 99 0 - - - - Mniej niż 4,5 kg 15
2008 70 - Brzoskwinie, włączając nektarynki:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

przekraczającej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy:
2008 70 11 0 - - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 70 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0 - - - - - O rzeczywistej masowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 11,85% mas.

15
2008 70 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

nieprzekraczającej 1 kg:

2008 70 51 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy 15
2008 70 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Niezawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto przekraczającej

1 kg:

2008 70 61 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej 13% masy 15
2008 70 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nieprzekraczającej

1 kg:

2008 70 71 0 - - - - O zawartości cukru przekraczającej 15% masy 15
2008 70 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Niezawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 70 92 0 - - - - 5 kg lub więcej 15
2008 70 94 0 - - - - 4,5 kg lub więcej, ale mniej niż 5 kg 15
2008 70 99 0 - - - - Mniej niż 4,5 kg 15
094517 2009 Soki owocowe (włączając moszcz winogronowy) i soki warzywne niesfermentowane i niezawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t 200 EUR/t
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Mrożony:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 11 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 11 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
2009 11 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto i o zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 11 99 0 - - - - Pozostałe 20
2009 12 00 0 - - Niemrożony, o liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 20
2009 19 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 19 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 19 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

2009 19 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto i o zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 19 98 0 - - - - Pozostałe 20
- Sok grejpfrutowy:
2009 21 00 0 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20 20
2009 29 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 29 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 29 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

2009 29 91 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto i o zawartości dodatku cukru

przekraczającej 30% masy

20
2009 29 99 0 - - - - Pozostałe 20
- Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu cytrusowego:
2009 31 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 20:
- - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy

netto:

2009 31 11 0 - - - - Zawierający dodatek cukru 20
2009 31 19 0 - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 31 51 0 - - - - - Zawierający dodatek cukru 20
2009 31 59 0 - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 31 91 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 31 99 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
2009 39 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 39 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 39 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 20, ale

nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy

netto:

2009 39 31 0 - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 39 39 0 - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - Sok cytrynowy:
2009 39 51 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy

20
2009 39 55 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej

30% masy

20
2009 39 59 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- - - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 39 91 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy

20
2009 39 95 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej

30% masy

20
2009 39 99 0 - - - - - - Niezawierający dodatku cukru 20
- Sok z winogron (włączając moszcz winogronowy):
2009 61 - - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 30:
2009 61 10 0 - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy

netto

20
2009 61 90 0 - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 69 - - Pozostałe:
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 67:
2009 69 11 0 - - - - O wartości nieprzekraczającej 22 EUR za 100 kg

masy netto

20
2009 69 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O liczbie Brixa przekraczającej 30, ale

nieprzekraczającej 67:

- - - - O wartości przekraczającej 18 EUR za 100 kg masy

netto:

2009 69 51 0 - - - - - Stężony 20
2009 69 59 0 - - - - - Pozostały 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 18 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej 30%

masy:

2009 69 71 0 - - - - - - Stężony 20
2009 69 79 0 - - - - - - Pozostały 20
2009 69 90 0 - - - - - Pozostałe 20
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O liczbie Brixa nieprzekraczającej 67:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości przekraczającej 30 EUR za 100 kg masy

netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - O wartości nieprzekraczającej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru przekraczającej

30% masy

20
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru nieprzekraczającej

30% masy

20
2009 90 79 0 - - - - - - Niezawierające dodatku cukru 20
094518 2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją 3002); gotowe proszki do pieczenia: 50 t 200 EUR/t
2102 10 - Drożdże aktywne:
2102 10 10 0 - - Kultury drożdży 20
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31 0 - - - Suszone 20
2102 10 39 0 - - - Pozostałe 20
2102 10 90 0 - - Pozostałe 20
094519 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 1.000 hl 2 EUR/hl
- W pojemnikach o objętości 10 litrów lub mniejszej:
2203 00 01 0 - - W butelkach 0
2203 00 09 0 - - Pozostałe 0
2203 00 10 0 - W pojemnikach o objętości większej niż 10 litrów 0
094520 2204 Wino ze świeżych winogron, włącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy, inny niż ten objęty pozycją 2009: 1.000 hl 2,5 EUR/hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż

22% obj.

ex 2204 10 11 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj. 15 minimum 21 EUR/hl
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż

22% obj.

ex 2204 10 19 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj., ale nie większej niż 18% obj. 15 minimum 21 EUR/hl
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15 minimum 21 EUR/hl
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15 minimum 21 EUR/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją

nierozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach o objętości 2 litry lub mniejszej:
2204 21 10 - - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10 w butelkach

z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane

w inny sposób, pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nie większej niż 22% obj.

ex 2204 21 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 15 minimum 21 EUR/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedés 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 69 0 - - - - - - - Dâo, Bairrada i Douro 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedés 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej

18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 89 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 EUR/hl
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż objęte podpozycją 2204 10, w

butelkach z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane

w inny sposób, pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze, pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 29 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj. 12,5 minimum 21 EUR/hl
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 13% obj., ale nieprzekraczającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 EUR/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 15% obj., ale nieprzekraczającej

18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 EUR/hl
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 22% obj.

ex 2204 30 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nieprzekraczającej 18% obj. 22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w 20°C i o

rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

nieprzekraczającej 1% obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej

22% obj.

ex 2204 30 96 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj. 32,5
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej

22% obj.

ex 2204 30 98 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu przekraczającej 1% obj., ale nieprzekraczającej 18% obj. 32,5
094521 2401 Tytoń nieprzetworzony; odpady tytoniowe: 2.000 t 500 EUR/t
2401 10 - Tytoń nieodżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia i suszony powietrzem

na jasny typu Burley

(włączając hybrydy Burley);

suszony powietrzem na jasny

typu Maryland i tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny

typu Burley (włącznie z

jego hybrydami)

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny

typu Maryland

105 minimum 2,17 EUR/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe 105 minimum 2,17 EUR/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na

jasny

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 60 0 - - - Tytoń typu Oriental suszony

na słońcu

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na

ciemny

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-

rurowo

105 minimum 2,17 EUR/kg
2401 10 90 0 - - - Pozostały tytoń 105 minimum 2,17 EUR/kg
(a) Dotyczy tylko zawierających mniej niż 70% masy sacharozy (włącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza).
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 26 marca 2003 r. (Dz.U.03.53.472) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 1 kwietnia 2003 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024