Zakaz przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 24 października 2000 r.
w sprawie zakazu przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

Na podstawie art. 16 pkt 1 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999 r. Nr 66, poz. 752) zarządza się, co następuje:
§  1.
Zakazuje się przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, określonych w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

TOWARY PODLEGAJĄCE ZAKAZOWI PRZYWOZU I PRZEWOZU PRZEZ TERYTORIUM RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ POCHODZĄCE ZE ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie
1 2 3
0103 0103 Trzoda chlewna żywa:
0103 10 00 0 - Zwierzęta hodowlane czystej krwi
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe
0103 91 90 0 - - - Pozostałe
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o
masie 160 kg lub większej
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe
0103 92 90 0 - - - Pozostałe
0203 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 11 90 0 - - - Pozostałe
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 12 90 0 - - - Pozostałe
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe
0203 19 90 0 - - - Pozostałe
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych
0203 21 90 0 - - - Pozostałe
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki
0203 22 90 0 - - - Pozostałe
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe
0203 29 90 0 - - - Pozostałe
0206 0206 Jadalne podroby wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów, mułów i osłomułów - świeże, chłodzone lub mrożone:
0206 30 - Wieprzowe, świeże lub chłodzone:
0206 30 10 0 - - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

- - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0206 30 21 0 - - - - Wątroby
0206 30 31 0 - - - - Pozostałe
0206 30 90 0 - - - Pozostałe
- Wieprzowe mrożone:
0206 41 - - Wątroby:
0206 41 10 0 - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

- - - Pozostałe:
0206 41 91 0 - - - - Ze świń domowych
0206 41 99 0 - - - - Pozostałe
0206 49 - - Pozostałe:
0206 49 10 0 - - - Przeznaczone do produkcji wyrobów

farmaceutycznych

- - - Pozostałe:
0206 49 91 0 - - - - Ze świń domowych
0206 49 99 0 - - - - Pozostałe
0209 00 0209 00 Tłuszcz wieprzowy bez chudego mięsa oraz tłuszcz drobiowy nie wytapiane lub inaczej wyekstrahowane, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
- Podskórny tłuszcz wieprzowy:
0209 00 11 0 - - Świeży, chłodzony, mrożony, solony lub w

solance

0209 00 19 0 - - Suszony lub wędzony
0209 00 30 0 - Tłuszcz wieprzowy oprócz objętego podpozycją

0209 00 11 lub 0209 00 19

0210 0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów:
- Mięso wieprzowe:
0210 11 - - Szynki, łopatki i ich kawałki, z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0 - - - - - Szynki i ich kawałki
0210 11 19 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0 - - - - - Szynki i ich kawałki
0210 11 39 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki
0210 11 90 0 - - - Pozostałe
0210 12 - - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0 - - - - Solony lub w solance
0210 12 19 0 - - - - Suszony lub wędzony
0210 12 90 0 - - - Pozostały
0210 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0 - - - - - Bok bekonowy lub szpencer
0210 19 20 0 - - - - - Bok trzyćwierciowy lub środki
0210 19 30 0 - - - - - Przodki i ich kawałki
0210 19 40 0 - - - - - Schaby i ich kawałki
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0 - - - - - - Bez kości
0210 19 59 0 - - - - - - Pozostałe
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0 - - - - - Przodki i ich kawałki
0210 19 70 0 - - - - - Schaby i ich kawałki
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0 - - - - - - Bez kości
0210 19 89 0 - - - - - - Pozostałe
0210 19 90 0 - - - Pozostałe
0210 90 - Inne, łącznie z jadalnymi mączkami i grysikami z

mięsa lub podrobów:

- - Podroby:
- - - Wieprzowe:
0210 90 31 0 - - - - Wątroby
0210 90 39 0 - - - - Pozostałe
0210 90 90 0 - - Jadalne mączki i grysiki z mięsa lub podrobów1
0502 0502 Szczecina i sierść świń lub dzików; sierść borsuka i inna sierść do wyrobu szczotek i pędzli; odpadki takiej szczeciny lub sierści:
0502 10 00 0 - Szczecina i sierść świń lub dzików oraz odpadki

szczeciny lub sierści

0504 00 00 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 9 - Pozostałe1
0506 0506 Kości i rdzenie rogów, nieobrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przycięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:
0506 10 00 0 - Osseina i kości poddane działaniu kwasu1
0506 90 00 0 - Pozostałe1
0510 00 00 0 0510 00 00 0 Ambra szara, strój bobrowy, cybet i piżmo; kantarydyna, żółć nawet suszona; gruczoły i inne produkty zwierzęce używane do przygotowania produktów farmaceutycznych, świeże, chłodzone, mrożone albo inaczej tymczasowo zakonserwowane1
0511 0511 Produkty pochodzenia zwierzęcego, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; martwe zwierzęta objęte działami 1 lub 3, nie nadające się do spożycia przez ludzi:
- Pozostałe:
0511 99 - - Pozostałe:
0511 99 10 0 - - - Ścięgna; ścinki i podobne odpady surowych

skór lub skórek1

0511 99 80 - - - Pozostałe:
0511 99 80 1 - - - - Nasienie zwierząt gospodarskich inne niż

bydlęce1

0511 99 80 3 - - - - Embriony zwierząt gospodarskich inne niż

bydlęce1

0511 99 80 5 - - - - Komórki jajowe zwierząt gospodarskich1
0511 99 80 9 - - - - Pozostałe1
1501 00 1501 00 Tłuszcz wieprzowy (łącznie ze smalcem) i tłuszcz z drobiu, inne niż tłuszcze z pozycji nr 0209 lub 1503:
- Smalec i inne tłuszcze wieprzowe:
1501 00 11 0 - - Do zastosowań przemysłowych innych niż

produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

1501 00 19 0 - - Pozostałe
1601 00 1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach:
1601 00 10 0 - Z wątroby1
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do smarowania, nie

gotowane1

1601 00 99 0 - - Pozostałe1
1602 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane1,2
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych2
1602 41 90 0 - - - Pozostałe2
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych2
1602 42 90 0 - - - Pozostałe2
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części

łącznie z mieszankami schabów i szynek2

1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek2

1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich

części2

1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe2
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale

mniej niż 80% mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia2

1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie z

tłuszczami dowolnego rodzaju i

pochodzenia2

1602 49 90 0 - - - Pozostałe2
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych

zwierząt:

1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych zwierząt1,2
- - Pozostałe:
1602 90 31 0 - - - Z dziczyzny lub z królików2
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub podroby ze świń

domowych2

1603 00 1603 00 Ekstrakty i soki z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych 1,2
1902 1902 Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:
1902 20 - Ciasta makaronowe nadziewane, również gotowane

lub inaczej przygotowane:

1902 20 30 0 - - Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym

podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek

rodzaju łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia1,2

2301 2301 Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych, nie nadające się do spożycia przez ludzi; skwarki:
2301 10 00 0 - Mąki, grysiki i granulki z mięsa i podrobów;

skwarki1

2309 2309 Produkty używane do karmienia zwierząt1,2
Objaśnienia:

1 Dotyczy produktów otrzymanych ze zwierząt objętych pozycją 0103.

2 Nie dotyczy przetworzonego i konserwowanego mięsa, podrobów lub krwi poddanych obróbce termicznej w temperaturze minimum 72°C.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.2000.93.1034

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zakaz przywozu i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej niektórych towarów pochodzących ze Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
Data aktu: 24/10/2000
Data ogłoszenia: 03/11/2000
Data wejścia w życie: 03/11/2000