Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 20 grudnia 2000 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Tureckiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2001 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Tureckiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20 grudnia 2000 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 119, poz. 1253).
§  4.
1.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
2.
Pozwolenia na przywóz, w przypadku:
1)
pozycji towarowej 0813 - mogą dotyczyć przywozu nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN,
2)
pozycji towarowej 0910 - mogą dotyczyć nie więcej niż 10 ton,
3)
pozycji towarowych 2008 11 i 2008 19 - mogą dotyczyć nie więcej niż 50 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN,
4)
pozycji towarowej 2009 - mogą dotyczyć nie więcej niż 200 ton łącznie dla wszystkich pozycji towarowych określonych 9-cyfrowym kodem PCN.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2001 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI TURECKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka

celna

Ilość
1 2 3 4
0406 Sery i twarogi: 300 t
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 25
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w

pojemnikach zawierających solankę

albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

25
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów

w pojemnikach zawierających solankę

albo w butelkach z owczej lub koziej

skóry

ex 0406 90 50 0 Ser tulum 25
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40%, o zawartości

masy wody w substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%:

- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości

wody w masie serowej

beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 52%

ex 0406 90 86 0 Ser tulum peyniri 25
0406 90 87 0 - - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie

przekraczającej 62%

ex 0406 90 87 0 Ser typu tulum peyniri 25
0406 90 88 0 - - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie

przekraczającej 72%

ex 0406 90 88 0 Ser typu tulum peyniri 25
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: 10 250 t
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia
0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: 12,5 1.000 t

(łącznie z poz. 0709)

0703 90 00 0 - Pory i inne warzywa cebulowe
ex 0703 90 00 0 Pory świeże lub chłodzone
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 200 t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego 10
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada 10
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia 10
0709 Inne warzywa, świeże lub chłodzone: 1.000 t

(łącznie z poz. 0703)

0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju

Pimenta:

0709 60 10 0 - - Słodka papryka 4,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0 - - - Z rodzaju Capsicum do produkcji

pieprzu tureckiego lub barwników

oleożywicznych Capsicum

4,5
0709 60 95 0 - - - Do przemysłowej produkcji olejków

eterycznych lub żywicznych

4,5
0709 60 99 0 - - - Pozostałe 4,5
0709 90 - Pozostałe:
0709 90 40 0 - - Kapary 4,5
0709 90 70 0 - - Cukinia 4,5
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: 12,5 500 t
0710 80 - Pozostałe warzywa:
0710 80 10 0 - - Oliwki
0711 Warzywa zakonserwowane tymczasowo (na przykład w gazowym dwutlenku siarki, w solance, w wodzie siarkowej lub w innych roztworach konserwujących), ale nie nadające się w tym stanie do bezpośredniego spożycia: 500 t
0711 20 - Oliwki:
0711 20 10 0 - - Do celów innych niż produkcja oliwy 7,5
0711 30 00 0 - Kapary 7,5
0813 Owoce suszone, inne niż z pozycji od nr 0801 do 0806; mieszanki orzechów lub suszonych owoców objętych niniejszym działem: 700 t
0813 10 00 0 - Morele 0
0813 20 00 0 - Śliwki 0
0813 40 - Pozostałe owoce:
0813 40 10 0 - - Brzoskwinie łącznie z nektarynami 0
0813 40 30 0 - - Gruszki 0
0813 40 50 0 - - Papaje 0
0813 40 60 0 - - Tamaryndy 0
0813 40 70 0 - - Owoce nerkowca, liczi (śliwki chińskie),

owoce kanawalii, owoce sączyńca,

męczennicy, oskomianu (carambola) i

pitahaya

0
0813 40 95 0 - - Pozostałe 0
0813 50 - Mieszanki orzechów lub suszonych owoców

objętych niniejszym działem:

- - Mieszanki z suszonych owoców innych niż

z pozycji od nr 0801 do 0806:

- - - Nie zawierające suszonych śliwek:
0813 50 12 0 - - - - Z owoców papaya, tamaryndy,

nerkowca, liczi (śliwki chińskie),

owoców kanawalii, owoców sączyńca,

męczennicy, oskomianu (carambola) i

pitahaya

0
0813 50 15 0 - - - - Pozostałe 0
0813 50 19 0 - - - Zawierające suszone śliwki 0
- Mieszanki wyłącznie z suszonych orzechów z

pozycji nr 0801 i 0802:

0813 50 31 0 - - - Z orzechów tropikalnych 0
0813 50 39 0 - - - Pozostałe 0
- - Pozostałe mieszanki:
0813 50 91 0 - - - Nie zawierające suszonych śliwek lub

fig

0
0813 50 99 0 - - - Pozostałe 0
0902 Herbata, nawet aromatyzowana: 2.000 t
0902 10 00 0 - Herbata zielona (nie fermentowana) w

bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie

przekraczającej 3 kg

7,5
0902 20 00 0 - Inna herbata zielona (nie fermentowana) 7,5
0902 30 00 0 - Herbata czarna (fermentowana) i herbata

częściowo fermentowana, w bezpośrednim

opakowaniu o zawartości nie

przekraczającej 3 kg

7,5
0902 40 00 0 - Pozostała herbata czarna (fermentowana) i

inna herbata częściowo fermentowana

7,5
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: 9,5 50 t
0910 40 - Tymianek; liście laurowe:
0910 40 90 0 - - Liście laurowe
1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: 800 t
- Olej słonecznikowy i z krokosza

balwierskiego oraz ich frakcje:

1512 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany 20
1512 19 91 9 - - - - - Pozostały 17,5
1604 Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: 500 t
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale nie

mielone:

1604 14 - - Tuńczyki, bonito latający i bonito

śródziemnomorski (Sarda spp.):

- - - Tuńczyki i bonito latający:
1604 14 11 0 - - - - W oleju roślinnym 0
- - - - Pozostałe:
1604 14 16 0 - - - - - Filety znane jako "loins" 0
1604 14 18 0 - - - - - Pozostałe 0
1604 14 90 0 - - - Bonito śródziemnomorski (Sarda spp.) 0
1604 20 - Pozostałe przetwory lub konserwy z ryb:
- - Pozostałe:
1604 20 70 0 - - - Z tuńczyków, bonito latających lub

pozostałych ryb z rodzaju Euthynnus

0
1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao: 2.200 t

(dotyczy

1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem: łącznie
- - Zawierająca w masie mniej niż 60%

sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

poz. 1704 i 1806)
1704 10 11 0 - - -Guma w paskach 6
1704 10 19 0 - - - Pozostała 8
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej

sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 4
1704 10 99 0 - - - Pozostała 8
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 30 0 - Biała czekolada 13
- - Pozostałe:
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i dropsy od

kaszlu

6
- - Pozostałe:
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z

nadzieniem

25 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne 25 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 25 + DCCa
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
1806 10 - Proszek kakaowy zawierający dodatek cukru

lub innego środka słodzącego:

1806 10 15 0 - - Nie zawierający sacharozy lub

zawierający w masie mniej niż 5%

sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym

wyrażonym jako sacharoza) lub izoglukozy

wyrażonej jako sacharoza

15
1806 10 20 0 - - Zawierający w masie 5% lub więcej, ale

mniej niż 65% sacharozy (łącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza) lub izoglukozy wyrażonej jako

sacharoza

15
1806 20 - Pozostałe przetwory w blokach, tabliczkach

lub batonach o masie powyżej 2 kg lub w

płynie, paście, proszku, granulkach lub w

innej postaci w pojemnikach lub w

bezpośrednich opakowaniach o zawartości

powyżej 2 kg:

1806 20 10 0 - - Zawierające w masie 31% lub więcej masła

kakaowego albo zawierające w masie 31%

lub więcej masła kakaowego i tłuszczu z

mleka łącznie

20
1806 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub więcej, ale

mniej niż 31% masła kakaowego i tłuszczu

z mleka łącznie

20
- - Pozostałe:
1806 20 50 0 - - - Zawierające w masie 18% lub więcej

masła kakaowego

20
1806 20 70 0 - - - Okruchy mleczno-czekoladowe 20
1806 20 80 0 - - - Polewa czekoladowa smakowa 20
1806 20 95 0 - - - Pozostałe 22 + DCC
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 31 00 0 - - Nadziewane 37 + DCC
1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 10 0 - - - Z dodatkami zbóż, owoców lub orzechów 37 + DCC
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 37 + DCC
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 11 0 - - - - Zawierające alkohol 37 + DCC
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 37 + DCC
- - - Pozostałe:
1806 90 31 0 - - - - Z nadzieniem 37 + DCC
1806 90 39 0 - - - - Bez nadzienia 37 + DCC
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

37 + DCC
1806 90 60 0 - - Produkty do smarowania, zawierające

kakao

37 + DCC
1806 90 70 0 - - Przetwory zawierające kakao do

sporządzania napojów

37 + DCC
1806 90 90 0 - - Pozostałe 37 + DCC
1902 Makarony, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, rurki, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie: 200 t
- Makarony niegotowane, nienadziewane ani

nieprzygotowane inaczej:

1902 11 00 0 - - Zawierające jaja 28
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 0 - - - Niezawierające mąki lub grysiku ze

zwykłej pszenicy

12
1902 19 90 0 - - - Pozostałe 12
1902 30 - Pozostałe makarony:
1902 30 10 0 - - Suszone 14
1902 30 90 0 - - Pozostałe 3
2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t
- Pozostałe:
2007 91 - - Owoce cytrusowe:
2007 91 10 0 - - - O zawartości cukru w masie powyżej 30% 20
2007 91 30 0 - - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%, ale nie przekraczającej 30%

20
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

30%:

2007 99 20 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 20
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%, ale nie przekraczającej 30%:

2007 99 51 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 20
- - Pozostałe:
2007 99 98 0 - - - - Pozostałe
ex 2007 99 98 0 Przecier i pasta z orzechów laskowych, o zawartości cukru w masie nie przekraczającej 13% 20
2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 500 t
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona,

zmieszane razem lub nie:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - Powyżej 1 kg:
2008 11 92 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 94 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Nie przekraczającej 1 kg:
2008 11 96 0 - - - - - Prażone 17,5
2008 11 98 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 - - Pozostałe, łącznie z mieszankami:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 19 11 0 - - - - Orzechy tropikalne; mieszanki

zawierające w masie 50% lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych

17,5
- - - - Pozostałe:
2008 19 13 0 - - - - - Migdały prażone i orzeszki

pistacjowe prażone

17,5
2008 19 19 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie przekraczającej 1

kg:

- - - - Orzechy tropikalne; mieszanki

zawierające w masie 50% lub więcej

orzechów tropikalnych i owoców

tropikalnych:

2008 19 51 0 - - - - - Prażone orzechy tropikalne 17,5
2008 19 59 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - Orzechy prażone:
2008 19 93 0 - - - - - - Migdały prażone i orzeszki

pistacjowe prażone

17,5
2008 19 95 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
2008 19 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 30 - Owoce cytrusowe: 1.000 t
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 30 11 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

15
2008 30 19 0 - - - Pozostałe 15
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

15
2008 30 39 0 - - - - Pozostałe 15
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 30 51 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 55 0 - - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i

satsumas); klementynki, wilkingi i

inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie przekraczającej 1

kg:

2008 30 71 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 15
2008 30 75 0 - - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i

satsumas); klementynki, wilkingi i

inne podobne hybrydy cytrusowe

15
2008 30 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto:

2008 30 91 0 - - - - 4,5 kg lub więcej 15
2008 30 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 15
2008 50 - Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości powyżej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%:

2008 50 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

15
2008 50 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

15
2008 50 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie przekraczającej 1

kg:

2008 50 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

15%

15
2008 50 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 50 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%

15
2008 50 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie przekraczającej 1

kg:

2008 50 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

15%

15
2008 50 79 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto:

2008 50 92 0 - - - - 5 kg lub więcej 15
2008 50 94 0 - - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5

kg

15
2008 50 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 15
2008 70 - Brzoskwinie:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%:

2008 70 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

15
2008 70 19 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

15
2008 70 39 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - W bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie przekraczającej 1

kg:

2008 70 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

15%

15
2008 70 59 0 - - - - Pozostałe 15
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 70 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%

15
2008 70 69 0 - - - - Pozostałe 15
- - - Zawierające dodatek cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto nie przekraczającej 1

kg:

2008 70 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej

15%

15
2008 70 79 0 - - Pozostałe 15
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w

bezpośrednich opakowaniach o

zawartości netto:

2008 70 92 0 - - - - 5 kg lub więcej 15
2008 70 94 0 - - - - Poniżej 5 kg, ale nie mniej niż 4,5

kg

15
2008 70 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 15
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowymi i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 1.000 t
- Sok pomarańczowy:
2009 11 - - Mrożony:
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 11 11 0 - - - - O wartości nie przekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

20
2009 11 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

2009 11 91 0 - - - - O wartości nie przekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

20
2009 11 99 0 - - - - Pozostałe 20
2009 19 - - Pozostałe:
- - - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy

20°C:

2009 19 11 0 - - - - O wartości nie przekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto

20
2009 19 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

2009 19 91 0 - - - - O wartości nie przekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

20
2009 19 99 0 - - - Pozostałe 20
2009 20 - Sok grejpfrutowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 20 11 0 - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 20 19 0 - - - Pozostałe 20
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

2009 20 91 0 - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto i o zawartości

dodatku cukru w masie powyżej 30%

20
2009 20 99 0 - - - Pozostałe 20
2009 30 - Sok z dowolnego innego pojedyńczego owocu

cytrusowego:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 30 11 0 - - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 30 19 0 - - - Pozostałe 20
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

2009 30 31 0 - - - - Zawierający dodatek cukru 20
2009 30 39 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O wartości nie przekraczającej 30 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - Sok cytrynowy:
2009 30 51 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

20
2009 30 55 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

nie przekraczającej 30%

20
2009 30 59 0 - - - - - Nie zawierający dodatku cukru 20
- - - - Pozostałe soki z owoców cytrusowych:
2009 30 91 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%

20
2009 30 95 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie

nie przekraczającej 30%

20
2009 30 99 0 - - - - - Nie zawierające dodatku cukru 20
2009 60 - Sok z winogron (łącznie z moszczem

winogronowym):

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 60 11 0 - - - O wartości nie przekraczającej 22 EUR

za 100 kg masy netto

20
2009 60 19 0 - - - Pozostałe 20
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33

g/cm3 przy 20°C:

- - - O wartości powyżej 18 EUR za 100 kg

masy netto:

2009 60 51 0 - - - - Stężony 20
2009 60 59 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O wartości nie przekraczającej 18 EUR

za 100 kg masy netto:

- - - - O zawartości dodatku cukru w masie

powyżej 30%:

2009 60 71 0 - - - - - Stężony 20
2009 60 79 0 - - - - - Pozostałe 20
2009 60 90 0 - - - - Pozostałe 20
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 EUR za 100 kg

masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych

i soku ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek cukru 20
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - O wartości nie przekraczającej 30

EUR za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców cytrusowych

i soku ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie powyżej 30%

20
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku cukru w

masie nie przekraczającej 30%

20
2009 90 79 0 - - - - - - Nie zawierające dodatku cukru 20
2102 Drożdże (aktywne lub nieaktywne); inne mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe (z wyłączeniem szczepionek objętych pozycją nr 3002); gotowe proszki do pieczenia: 50 t
2102 10 - Drożdże aktywne:
2102 10 10 0 - - Kultury drożdży 20
- - Drożdże piekarnicze:
2102 10 31 0 - - - Suszone 20
2102 10 39 0 - - - Pozostałe 20
2102 10 90 0 - - Pozostałe 20
2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 1.000 hl
- W pojemnikach zawierających nie więcej niż

10 litrów:

2203 00 01 0 - - W butelkach 0
2203 00 09 0 - - Pozostałe 0
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających więcej niż 10

litrów

0
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 1.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale

nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 11 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5°%, ale nie większej niż 18% obj. 15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż 22% obj.

ex 2204 10 19 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie mniejszej niż 8,5%, ale nie większej niż 18% obj. 15

minimum

21 EUR/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum

21 EUR/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum

21 EUR/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nie rozpoczętą lub zatrzymaną

przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub

mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w temperaturze

20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

ex 2204 21 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 15

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie przewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i Friuli 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj., ale nie

przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj., ale nie

przewyższającej 18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 89 0 - - - - - Port 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 EUR/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi przewiązkami lub

zapięciami; wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

ex 2204 29 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 12,5

minimum

21 EUR/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie przewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 46 0 - - - - - - - Côtes du Rhône 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire valley) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj., ale nie

przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 EUR/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj., ale nie

przewyższającej 18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

10,5 EUR/hl

2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z fermentacją

zatrzymaną inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

ex 2204 30 10 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie większej niż 18% obj. 22,5
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub mniejszej w

20°C i o rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie przewyższającej 1%

obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 1%, ale nie

większej niż 22% obj.

ex 2204 30 96 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 18% obj. 32,5
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 1%, ale nie

większej niż 22% obj.

ex 2204 30 98 1 O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej 1%, ale nie większej niż 18% obj. 32,5
2401 Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: 1.500 t
2401 10 - Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu

Virginia i suszony powietrzem na jasny

tytoń typu Burley (łącznie z hybrydami

tytoniu Burley); suszony powietrzem na

jasny tytoń typu Maryland i tytoń

suszony ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Burley (łącznie z jego hybrydami)

15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

15

minimum

0,565 EUR/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 49 0 - - - - Pozostałe 15

minimum

0,565 EUR/kg

- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 15

minimum

0,565 EUR/kg

2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie 15

minimum

0,565 EUR/kg

a Dotyczy tylko zawierających w masie mniej niż 70% sacharozy (łącznie z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza).

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024