Zm.: rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 29 września 1999 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251, z 1995 r. Nr 95, poz. 471 i z 1997 r. Nr 121, poz. 770) zarządza się, co następuje:
§  1.
"Wykaz Polskich Norm do obowiązkowego stosowania", stanowiący załącznik do rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 27 czerwca 1997 r. w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm (Dz. U. Nr 83, poz. 535 i z 1998 r. Nr 139, poz. 901) otrzymuje brzmienie określone w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2000 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA

1. PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.

2. PN-A-07006 : 1997 Towary żywnościowe - Wytyczne zamrażania w chłodniach.

3. PN-64/A-07008 Warunki higienicznosanitarne w chłodniach.

4. PN-91/A-74022 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna - wraz ze zmianą PN-A-74022/A1 : 1996.

5. PN-86/A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.

6. PN-88/A-74036 Przetwory zbożowe. Kasza manna - w zakresie tabl. 1 lp: 6, 8, 10-12.

7. PN-82/A-74037 Przetwory zbożowe. Płatki owsiane - w zakresie tabl. 1 lp.: 10, 12-14.

8. PN-A-74040 : 1996 Produkty specjalnego przeznaczenia - Otręby zbożowe.

9. PN-92/A-74101 Pieczywo żytnie - wraz ze zmianą PN-92/A-74101 Zmiana 2 : 1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.a).

10. PN-93/A-74103 Pieczywo mieszane - wraz ze zmianą PN-93/A-74103 Zmiana 2 : 1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.a).

11. PN-92/A-74105 Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe - wraz ze zmianą PN-92/A-74105 Zmiana 2 : 1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1. a).

12. PN-93/A-74106 Pieczywo pszenne półcukiernicze - wraz ze zmianą PN-A-74106/A1 : 1996 - z wyłączeniem p. 4.1.1.

13. PN-A-74109 : 1996 Pieczywo o przedłużonej trwałości.

14. PN-A-74111 : 1998 Wyroby piekarskie - Wyroby z ciasta zaparzonego w roztworze wodorotlenku sodowego lub w wodzie.

15. PN-A-74112 : 1997 Pieczywo trwałe żytnie, mieszane i pszenne.

16. PN-A-74113 : 1997 Wyroby piekarskie - Bułka tarta.

17. PN-A-74123: 1997 Produkty dietetyczne - Pieczywo bezglutenowe.

18. PN-87/A-74131 Makaron - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.

19. PN-93/A-74133 Makaron zwyczajny - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.

20. PN-79/A-74201 Przetwory zbożowe. Kasza jaglana - w zakresie tabl. 1 lp.: 8-11.

21. PN-60/A-74202 Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny - w zakresie tabl. rubr.: 6, 8, 12, 13.

22. PN-87/A-74203 Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna - w zakresie tabl. 1 lp.: 6, 11-13.

23. PN-76/A-74204 Przetwory zbożowe. Kasza gryczana - w zakresie tabl. rubr.: 5-7, 9.

24. PN-A-74205 : 1997 Przetwory zbożowe - Kasza, kaszki i mąka kukurydziana - w zakresie tabl. 1 lp.: 8-10.

25. PN-A-74220 : 1997 Przetwory zbożowe - Ryż - w zakresie p. 2.1, 2.2 tabl. 1 lp.: 15, 16, 17.

26. PN-73/A-74600 Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany - w zakresie tabl. lp.: 6, 7, 13, 14, 16.

27. PN-84/A-74771 Przetwory skrobiowe. Glukoza krystaliczna.

28. PN-A-74780 : 1996 Przetwory ziemniaczane Smażone przekąski ziemniaczane - w zakresie liczby kwasowej i zawartości nadtlenków w tłuszczu oraz wymagań mikrobiologicznych.

29. PN-87/A-74820 Skrobia, pochodne i produkty uboczne. Słownictwo.

30. PN-76/A-74821 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Nazwy i określenia.

31. PN-A-74850 : 1996 Cukier biały - z wyłączeniem p. 5.1.

32. PN-A-74852 : 1998 Półprodukty i produkty przemysłu cukrowniczego -Terminologia.

33. PN-71/A-75000 Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

34. PN-A-75028 : 1997 Produkty i półprodukty owocowe, warzywne, owocowo-warzywne, mięsno-warzywne, grzybowe - Wymagania mikrobiologiczne.

35. PN-70/A-75030 Grzyby świeże i przetwory grzybowe. Nazwy i określenia.

36. PN-A-75045 : 1997 Przetwory dla dzieci - Konserwy - Wymagania.

37. PN-A-75048 : 1994 Przetwory owocowo-warzywne - Soki dla dzieci.

38. PN-A-75049 : 1996 Przetwory owocowe - Kremogeny.

39. PN-A-75054 : 1997 Mrożone owoce i warzywa - Terminologia.

40. PN-A-75100 : 1994 Przetwory owocowe - Dżemy.

41. PN-93/A-75102 Przetwory owocowe. Powidła śliwkowe.

42. PN-93/A-75103 Przetwory owocowe. Marmolada.

43. PN-A-75104 : 1994 Przetwory owocowe - Galaretki.

44. PN-A-75201 : 1997 Produkty owocowe - Śliwki suszone.

45. PN-A-75951 : 1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe.

46. PN-75/A-75953 Przetwory owocowe. Kompoty.

47. PN-A-75955 : 1998 Produkty owocowe - Soki owocowe słodzone.

48. PN-A-75956 : 1994 Przetwory owocowe - Nektary.

49. PN-A- 75957 : 1994 Przetwory owocowe - Soki owocowe zagęszczone.

50. PN-A-75958 : 1996 Produkty warzywne i owocowo-warzywne - Soki.

51. PN-A-75959 : 1997 Produkty owocowe - Soki z owoców południowych.

52. PN-A-75960 : 1996 Konserwy mięsno-warzywne.

53. PN-A-75965 : 1998 Produkty owocowe - Soki z owoców leśnych.

54. PN-A-75966 : 1997 Produkty owocowe - Zagęszczone soki owocowe dosładzane.

55. PN-A-75980 : 1997 Produkty mięsno-warzywne i warzywne - Zupy zagęszczone.

56. PN-93/A-76100 Kawa palona.

57. PN-75/A-77601 Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy.

58. PN-72/A-77603 Przetwory warzywne. Warzywa suszone.

59. PN-75/A-77605 Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone.

60. PN-A-77606 : 1996 Przetwory warzywne - Przecier pomidorowy.

61. PN-A-77607 : 1997 Produkty owocowe i grzybowe - Susze - Wymagania mikrobiologiczne.

62. PN-A-77608 : 1997 Produkty owocowe - Jabłka, gruszki, wiśnie suszone.

63. PN-A-77609 : 1997 Produkty owocowe - Przeciery owocowe słodzone.

64. PN-A-77610 : 1998 Przetwory owocowe - Owoce pasteryzowane.

65. PN-88/A-77626 Miód pszczeli.

66. PN-A-77627 : 1996 Koncentrat propolisu.

67. PN-72/A-77700 Przetwory warzywne. Kapusta kwaszona.

68. PN-A-77701 : 1997 Produkty warzywne - Ogórki kwaszone i przeciery z ogórków kwaszonych.

69. PN-A-77750 : 1997 Produkty warzywne i warzywno-grzybowe - Sałatki.

70. PN-A-77801 : 1997 Przetwory warzywne - Ogórki konserwowe i korniszony.

71. PN-76/A-77802 Przetwory warzywne. Fasolka konserwowa.

72. PN-76/A-77803 Przetwory warzywne. Groszek konserwowy.

73. PN-A-77805 : 1997 Produkty warzywne - Zagęszczony sok z buraków ćwikłowych.

74. PN-A-77806 : 1997 Produkty warzywne, owocowe i warzywno-owocowe - Warzywa i owoce marynowane.

75. PN-A-77807 : 1997 Produkty warzywne - Warzywa konserwowe.

76. PN-A-77808 : 1998 Produkty warzywne - Fasola w sosie pomidorowym.

77. PN-A-78503 : 1997 Produkty grzybowe - Grzyby marynowane.

78. PN-A-78505 : 1998 Produkty grzybowe - Grzyby sterylizowane.

79. PN-89/A-78510 Przetwory grzybowe. Grzyby suszone - z wyłączeniem p.3.4.

80. PN-A-79002 : 1998 Drożdże piekarskie prasowane i drożdże piekarskie suszone.

81. PN-93/A-79021 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia.

82. PN-A-79030 : 1997 Produkty spożywcze - Ekstrakt karotenowy.

83. PN-93/A-79031 Napoje bezalkoholowe. Terminologia, klasyfikacja - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

84. PN-93/A-79032 Napoje bezalkoholowe gazowane - wraz ze zmianą PN-A-79032/A1 : 1996 i zmianą PN-A-79032/A2 : 1997 - z wyłączeniem p. 4.1.2.

85. PN-A-79034 : 1994 Napoje bezalkoholowe niegazowane - wraz ze zmianą PN-A-79034/A1 : 1997.

86. PN-A-79035 : 1994 Napoje bezalkoholowe niskogazowane.

87. PN-A-79036 : 1997 Zaprawy do napojów - w zakresie wymagań mikrobiologicznych i dodatku barwników syntetycznych.

88. PN-A-79038 : 1995 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone aspartamem i aspartamem z acesulfamem K.

89. PN-A-79039 : 1996 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone cukrem i aspartamem, cukrem i aspartamem z acesulfamem K oraz cukrem i acesulfamem K.

90. PN-A-79098 : 1995 Piwo - z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych.

91. PN-A-79522 : 1994 Spirytus rektyfikowany - wraz ze zmianą PN-A-79522/Az1 : 1999.

92. PN-90/A-79523 Spirytus surowy.

93. PN-A-79530 : 1995 Wyroby spirytusowe gatunkowe - Wspólne wymagania i badania.

94. PN-A-79531 : 1995 Wyroby spirytusowe czyste - Wspólne wymagania i badania.

95. PN-A-79733 : 1996 Ocet.

96. PN-65/A-82000 Mięso i podroby zwierząt rzeźnych. Wspólne wymagania i badania.

97. PN-91/A-82001 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach - wraz ze zmianą PN-A82001/A1 : 1995 i zmianą PN-A-82001/A2 : 1996.

98. PN-86/A-82002 Wieprzowina. Części zasadnicze.

99. PN-88/A-82003 Wołowina. Części zasadnicze.

100. PN-86/A-82004 Podroby zwierząt rzeźnych.

101. PN-A-82005 : 1996 Cielęcina - Części zasadnicze.

102. PN-A-82006 : 1996 Baranina - Części zasadnicze.

103. PN-A-82007 : 1996 Przetwory mięsne - Wędliny - wraz ze zmianą PN-A-82007/A1 : 1998.

104. PN-A-82010 : 1997 Mięso i przetwory mięsne - Hamburgery.

105. PN-A-82011 : 1996 Wyroby garmażeryjne - Półprodukty z mięsa i podrobów - Wymagania.

106. PN-A-82012 : 1996 Wyroby garmażeryjne - Wyroby gotowe z mięsa i podrobów - Wymagania.

107. PN-A-82013 : 1996 Wyroby garmażeryjne kulinarne - Wymagania.

108. PN-A-82015 : 1998 Wyroby garmażeryjne - Galarety - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.

109. PN-A-82016: 1998 Wyroby garmażeryjne - Sałatki - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.

110. PN-A-82017 : 1998 Wyroby garmażeryjne - Terminologia.

111. PN-A-82018 : 1998 Wyroby garmażeryjne z dodatkiem surowców mięsnych.

112. PN-A-82020 : 1998 Sosy sałatkowe.

113. PN-A-82022 : 1998 Mięso i przetwory mięsne - Konserwy mięsne.

114. PN-A-82201 : 1996 Mrożone wyroby kulinarne - Półprodukty i potrawy.

115. PN-93/A-82245 Żelatyna spożywcza - wraz ze zmianą PN-A-82245/Az1 : 1999.

116. PN-A-82300 : 1995 Wyroby garmażeryjne niemięsne - wraz ze zmianą PN-A-82300 :1995/Az1 :1999.

117. PN-76/A-85700 Kości. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

118. PN-85/A-85800 Słonina - z wyłączeniem części dotyczącej znakowania opakowań jednostkowych.

119. PN-90/A-85802 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione - z wyłączeniem p. 5.2.

120. PN-88/A-85804 Tłuszcze zwierząt rzeźnych. Podstawowe nazwy, określenia i klasyfikacja - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

121. PN-A-86002 : 1999 Mleko surowe do skupu - Wymagania i badania.

122. PN-A-86003 : 1996 Mleko i przetwory mleczne - Mleko spożywcze - wraz ze zmianą PN-A-86003/A1 : 1998.

123. PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.

124. PN-92/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko w proszku - wraz ze zmianą PN-A-86024/A1 : 1996.

125. PN-A-86025 : 1994 Modyfikowane mleko i mieszanka dla niemowląt typu Laktovit.

126. PN-82/A-86043 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko zagęszczone - wraz ze zmianą PN-82/A-86043 Zmiana 3 : 1996.

127. PN-90/A-86050 Mleko i przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana - wraz ze zmianą PN-90/A-86050 Zmiana 2 : 1996.

128. PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczarskie - Napoje mleczne fermentowane - wraz ze zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 4 : 1996 i zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 5 : 1996.

129. PN-A-86155 : 1995 Mleko i przetwory mleczne - Masło.

130. PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery podpuszczkowe dojrzewające - wraz ze zmianą PN-68/A-86230 Zmiana 13 : 1996.

131. PN-66/A-86233 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery topione - Wspólne wymagania i badania - wraz ze zmianą PN-66/A-86233 Zmiana 16 : 1996.

132. PN-91/A-86300 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające - wraz ze zmianą PN-A-86300/A1 : 1996 i zmianą PN-A-86300/A2 : 1997 - w zakresie wymagań mikrobiologicznych.

133. PN-A-86431 : 1999 Mleko i przetwory mleczne - Lody - Wymagania i badania.

134. PN-A-86501 : 1996 Przetwory jajowe chłodzone i mrożone - Wymagania i metody badań.

135. PN-89/A-86502 Przetwory jajowe suszone.

136. PN-A-86503 : 1998 Produkty drobiarskie - Jaja spożywcze.

137. PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe. Terminologia.

138. PN-A-86520 : 1998 Produkty drobiarskie - Tuszki drobiowe.

139. PN-92/A-86521 Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia.

140. PN-92/A-86522 Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie.

141. PN-A-86523 : 1995 Produkty drobiarskie - Podroby drobiowe.

142. PN-A-86524 : 1994 Mięso drobiowe w elementach - wraz ze zmianą PN-A-86524/A1 : 1998.

143. PN-A-86525 : 1996 Produkty drobiarskie - Konserwy drobiowe - Wymagania wspólne.

144. PN-A-86526 : 1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne - wraz ze zmianą PN-A-86526/A1 : 1998 - z wyłączeniem p. 5.1.

145. PN-A-86527 : 1996 Produkty drobiarskie - Półprodukty z surowego mięsa drobiowego - Wymagania i metody badań - wraz ze zmianą PN-A-86527 : 1996/A1 : 1998 - z wyłączeniem wymagań dotyczących mięsa mielonego.

146. PN-A-86528 : 1996 Produkty drobiarskie - Wyroby garmażeryjne gotowe z mięsa drobiowego - Wymagania i metody badań.

147. PN-A-86529 : 1998 Produkty drobiarskie - Mrożone potrawy kulinarne z mięsa drobiowego.

148. PN-A-86900 : 1997 Olejki eteryczne.

149. PN-A-86901 : 1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze kuchenne - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.

150. PN-A-86902 : 1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze cukiernicze i piekarskie - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.

151. PN-A-86903 : 1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Tłuszcze przeestryfikowane - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu erukowego.

152. PN-A-86904 : 1997 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Lecytyna rzepakowa i sojowa - w zakresie parametrów jełczenia tłuszczu oraz kwasu Brukowego.

153. PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania - z wyłączeniem wymagań dotyczących zawartości środków konserwujących.

154. PN-86/A-86908 Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne.

155. PN-A-86909 : 1996 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce - Rafinowane tłuszcze uwodornione - w zakresie liczby kwasowej oraz zawartości nadtlenków i sumy kwasów C22 w tłuszczu uwodornionym.

156. PN-74/A-86945 Produkty przemysłu olejarskiego. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

157. PN-A-86946 : 1997 Substancje aromatyczne i aromaty spożywcze - Terminologia - Klasyfikacja i metody badań.

158. PN-A-86947 : 1998 Naturalne substancje zapachowe i aromatyczne - Terminologia.

159. PN-A-86950 : 1995 Majonez - z wyłączeniem p. 4.1.2.

160. PN-A-86951 : 1997 Produkty warzywne, owocowe, warzywno-owocowe i warzywno-grzybowe - Sosy.

161. PN-A-86952 : 1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz ziołowy.

162. PN-A-86953 : 1997 Przyprawy ziołowe - Kminek.

163. PN-A-86954 : 1997 Przyprawy ziołowe - Lubczyk.

164. PN-A-86955 : 1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz turecki (papryka mielona).

165. PN-A-86956 : 1997 Przyprawy ziołowe - Cząber.

166. PN-A-86957 : 1997 Przyprawy ziołowe - Kolendra.

167. PN-A-86958 : 1997 Przyprawy ziołowe - Majeranek.

168. PN-A-86959 : 1997 Przyprawy ziołowe - Bazylia.

169. PN-A-86960 : 1997 Przyprawy ziołowe - Czarnuszka.

170. PN-A-86961 : 1997 Przyprawy ziołowe - Estragon.

171. PN-A-86962 : 1997 Przyprawy ziołowe - Gorczyca biała.

172. PN-A-86963 : 1997 Przyprawy ziołowe - Gorczyca czarna.

173. PN-A-86964 : 1997 Musztarda.

174. PN-A-86965 : 1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz czarny.

175. PN-A-86966 : 1997 Przyprawy ziołowe - Pieprz biały.

176. PN-A-86967 : 1998 Przyprawy ziołowe - Mieszanki przyprawowe.

177. PN-93/A-88000 Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia - wraz ze zmianą PN-A-88000 : 1993/A1 : 1998.

178. PN-A-88036 : 1998 Chrupki - Wymagania.

179. PN-93/A-88100 Wyroby cukiernicze trwałe. Guma do żucia.

180. PN-A-88101 : 1998 Wyroby i półprodukty ciastkarskie - Pierniki.

181. PN-A-88102 : 1998 Wyroby cukiernicze - czekolada.

182. PN-A-88103 : 1998 Wyroby cukiernicze - Kakao.

183. PN-A-88104: 1998 Wyroby cukiernicze - Cukierki.

184. PN-A-88106 : 1998 Wyroby ciastkarskie - Wyroby z ciasta drożdżowego.

185. PN-A-88107 : 1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby wschodnie.

186. PN-A-88108 : 1998 Wyroby cukiernicze - Galaretki i marmoladki.

187. PN-A-88109 : 1998 Wyroby ciastkarskie - Herbatniki i suchary.

188. PN-A-88111 : 1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby czekoladowane.

189. PN-A-88112 : 1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby czekoladopodobne i w polewie kakaowej.

190. PN-A-88114 : 1998 Wyroby ciastkarskie - Wafle przekładane i nadziewane - wraz ze zmianą PN-A-88114 : 1998/A1 : 1998.

191. PN-A-88115 : 1998 Wyroby ciastkarskie - Wyroby biszkoptowe i biszkoptowo-tłuszczowe.

192. PN-A-88116 : 1998 Wyroby cukiernicze - Marcepan i wyroby pokrewne.

193. PN-A-88117 : 1998 Wyroby cukiernicze - Wyroby z mas tłustych.

194. PN-A-89000 : 1998 Wyroby i półprodukty ciastkarskie - Terminologia.

195. PN-86/A-94000 Koncentraty spożywcze. Klasyfikacja, nazwy i określenia - z wyłączeniem części dotyczącej klasyfikacji.

196. PN-A-94001 : 1999 Mrożone wyroby kulinarne - Terminologia.

197. PN-A-94011 : 1996 Koncentraty spożywcze - Koncentraty lodów.

198. PN-A-94012: 1998 Koncentraty spożywcze - Koncentraty napojów.

199. PN-A-94013 : 1998 Koncentraty spożywcze - Ekstrakty kaw zbożowych.

200. PN-A-94014 : 1998 Koncentraty spożywcze - Błyskawiczne kleiki i kaszki dla niemowląt i dzieci.

201. PN-A-94015 : 1998 Modyfikowane mleko i mieszanki mleczne dla niemowląt.

202. PN-A-94050:1996 Koncentraty spożywcze - Koncentraty obiadowe.

203. PN-A-94051 : 1996 Koncentraty spożywcze - Koncentraty deserów.

204. PN-A-94052 : 1996 Koncentraty spożywcze - Buliony, rosoły i hydrolizaty białkowe.

205. PN-93/A-95000 Koncentraty ciast bezglutenowych.

206. PN-A-99000 : 1999 Tytoń i wyroby tytoniowe - Terminologia - Przetwórstwo i produkcja.

207. PN-B-10720 : 1998 Wodociągi - Zabudowa zestawów wodomierzowych w instalacjach wodociągowych - Wymagania i badania przy odbiorze.

208. PN-92/B-12041 Melioracje wodne. Obszar oddziaływania.

209. PN-93/B-12043 Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze.

210. PN-B-12045 : 1994 Drenowanie. Projektowanie. Zabiegi towarzyszące.

211. PN-B-12075 : 1998 Drenowanie - Projektowanie rozstaw i głębokości drenowania na podstawie kryteriów glebowo-rolniczych.

212. PN-B-12077 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Wodopój - Wymagania i metody badań.

213. PN-B-12078 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Poidła - Wymagania i metody badań.

214. PN-B-12079 : 1997 Gnojowica - Terminologia.

215. PN-B-12080 : 1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Elementy drewnianych ścianek szczelnych - Wymagania i badania.

216. PN-B-12081 : 1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty rurowe - Wymiary.

217. PN-B-12082 : 1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Darniowanie - Wymagania i badania przy odbiorze.

218. PN-B-12083 : 1996 Urządzenia wodno-melioracyjne - Bruki z kamienia naturalnego - Wymagania i badania przy odbiorze.

219. PN-B-12084: 1996 Drenowanie - Terminologia.

220. PN-B-12085 : 1996 Drenowanie - Zasady rozplanowania sieci drenarskiej.

221. PN-B-12086 : 1997 Drenowanie - Wymiarowanie zbieraczy.

222. PN-B-12087 : 1997 Drenowanie - Ujęcie i odprowadzenie wód źródlanych i wysiąkowych.

223. PN-B-12088: 1997 Drenowanie - Zabezpieczenia rurociągów drenarskich.

224. PN-B-12089 : 1997 Drenowanie - Układanie sączków drenarskich - Wymagania i badania przy odbiorze.

225. PN-B-12090 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Bród - Wymagania i metody badań.

226. PN-B-12091 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy drewniane - Wymagania i metody badań.

227. PN-B-12092 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Zastawki - Wymiary.

228. PN-B-12093 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Stopnie - Wymiary.

229. PN-B-12094 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Mnichy żelbetowe - Wymiary.

230. PN-B-12095 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Nasypy - Wymagania i badania przy odbiorze.

231. PN-B-12096 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Przepusty z rur betonowych i żelbetowych - Wymagania i metody badań.

232. PN-B-12097 : 1997 Urządzenia wodno-melioracyjne - Otwory jazów - Wymiary.

233. PN-87/E-05026/01 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Postanowienia ogólne.

234. PN-87/E-05026/02 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Elektryzatory. Bezpieczeństwo użytkowania. Ogólne wymagania i badania.

235. PN-E-05301 : 1997 Bezpieczeństwo elektrycznych urządzeń do połowu ryb w wodach śródlądowych - Wymagania i badania.

236. PN-ISO 3720 : 1997 Herbata czarna - Definicja i podstawowe wymagania.

237. PN-ISO 4720 : 1999 Olejki eteryczne - Nazewnictwo.

238. PN-87/P-22027 Skóry surowe futrzarskie. Nazwy i określenia.

239. PN-R-01000 : 1997 Nawodnienia - Nawodnienia umiejscowione - Terminologia.

240. PN-R-01001 : 1997 Nawodnienia - Deszczowanie - Terminologia podstawowa.

241. PN-R-04033 : 1998 Gleby i utwory mineralne- Podział na frakcje i grupy granulometryczne.

242. PN-R-04151 : 1997 Gospodarka ziemią w rolnictwie - Terminologia.

243. PN-R-04152 : 1997 Erozja i melioracje przeciwerozyjne - Terminologia.

244. PN-R-64757 : 1994 Pasze - Aflatoksyny - dopuszczalna zawartość i oznaczanie.

245. PN-R-64791 : 1994 Pasze. Wymagania i badania mikrobiologiczne.

246. PN-R-64801 : 1999 Pasze - Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego.

247. PN-92/R-64809 Wytyczne sanitarnohigieniczne w produkcji mączek paszowych i tłuszczów technicznych pochodzenia zwierzęcego.

248. PN-R-65023 : 1999 Materiał siewny. Nasiona roślin rolniczych - z wyłączeniem wymagań dla pszenicy w zakresie dopuszczalnej liczby nasion porażonych śniecią cuchnącą.

249. PN-75/R-65031 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola.

250. PN-81/R-65032 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch.

251. PN-79/R-65648 Materiał siewny. Sadzeniaki ziemniaka.

252. PN-R-65649 : 1997 Rośliny przemysłowe - Chmielarstwo - Terminologia.

253. PN-90/R-66151 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku podwójnie ulepszonego - w zakresie zawartości kwasu erukowego w tłuszczu.

254. PN-R-67008 : 1996 Materiał siewny. Nasiona drzew owocowych.

255. PN-R-67009 : 1997 Materiał siewny. Nasiona roślin zielarskich.

256. PN-R-67010 : 1999 Materiał szkółkarski. Podkładki drzew i krzewów owocowych.

257. PN-R-67011 : 1999 Materiał szkółkarski. Drzewka owocowe - jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i morele.

258. PN-91/R-67012 Materiał szkółkarski. Zrazy i sadzonki roślin sadowniczych.

259. PN-R-67013 : 1996 Materiał szkółkarski - Drzewka orzecha włoskiego.

260. PN-R-67032 : 1996 Materiał siewny - Nasiona roślin kwiaciarskich.

261. PN-R-67040 : 1996 Materiał szkółkarski - Sadzonki truskawki i poziomki - w zakresie truskawek.

262. PN-R-67042 : 1996 Materiał szkółkarski - Borówka wysoka.

263. PN-R-67043 : 1996 Materiał szkółkarski - Sadzonki maliny i jeżyny.

264. PN-R-67045 : 1996 Materiał szkółkarski - Krzewy leszczyny.

265. PN-R-67046 : 1996 Materiał szkółkarski - Rośliny porzeczek, agrestu i winorośli.

266. PN-R-67050 : 1996 Materiał siewny - Nasiona roślin warzywnych.

267. PN-75/R-74450 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne.

268. PN-75/R-74453 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne.

269. PN-84/R-75024 Owoce świeże. Jabłka.

270. PN-73/R-75025 Owoce świeże. Gruszki.

271. PN-73/R-75026 Owoce świeże. Śliwki.

272. PN-72/R-75027 Owoce świeże. Czereśnie.

273. PN-72/R-75028 Owoce świeże. Wiśnie.

274. PN-R-75031 : 1996 Agrest.

275. PN-R-75033 : 1996 Porzeczka.

276. PN-75/R-75078 Grzyby świeże. Pieczarki uprawne.

277. PN-R-75101 : 1997 Sadownictwo - Terminologia.

278. PN-R-75349 : 1996 Uprawy warzywne i ozdobne pod osłonami - Terminologia.

279. PN-70/R-75350 Warzywa świeże. Podstawowe nazwy i określenia.

280. PN-71/R-75356 Warzywa świeże. Badanie jakości.

281. PN-87/R-75357 Warzywa świeże. Cebula.

282. PN-84/R-75358 Warzywa świeże. Marchew.

283. PN-85/R-75359 Warzywa świeże. Ogórki.

284. PN-72/R-75361 Warzywa świeże. Kalafiory.

285. PN-72/R-75362 Warzywa świeże. Kapusta.

286. PN-91/R-75368 Warzywa świeże. Pomidory.

287. PN-R-75409 : 1996 Przechowywanie warzyw - Terminologia.

288. PN-R-75502 : 1996 Morele.

289. PN-R-75505 : 1996 Bakłażan.

290. PN-R-75508 : 1996 Kapusta brukselska.

291. PN-R-75518 : 1996 Czosnek.

292. PN-R-75519 : 1996 Winogrona.

293. PN-R-75521 : 1996 Por.

294. PN-R-75522 : 1996 Sałaty oraz endywie o liściach kędzierzawych i endywie o liściach szerokich (batawie).

295. PN-R-75526 : 1996 Brzoskwinie i nektaryny.

296. PN-R-75528 : 1996 Papryka słodka.

297. PN-R-75532 : 1996 Maliny.

298. PN-R-75534 : 1996 Szpinak.

299. PN-R-75535 : 1996 Truskawki.

300. PN-R-75538 : 1996 Cykoria sałatowa.

301. PN-R-75541 : 1996 Cukinia.

302. PN-73/R-75761 Warzywa świeże. Szparagi.

303. PN-77/R-75762 Warzywa świeże. Fasola szparagowa.

304. PN-80/R-75763 Warzywa świeże. Groch zielony.

305. PN-76/R-78505 Grzyby świeże.

306. PN-85/R-78563 Jaja kurze wylęgowe.

307. PN-R-78564 : 1998 Jaja wylęgowe indycze, kacze i gęsie.

308. PN-R-78565 : 1998 Jaja wylęgowe bażantów, przepiórek japońskich i kaczek krzyżowek.

309. PN-R-78566 : 1998 Drób - Pisklęta jednodniowe.

310. PN-R-78890 : 1996 Wosk pszczeli.

311. PN-R-78891 : 1996 Propolis - kit pszczeli.

312. PN-R-78892 : 1996 Świeże mleczko pszczele.

313. PN-R-78893 : 1996 Obnóża pyłkowe.

314. PN-R-78894 : 1997 Węza.

315. PN-76/R-93000 Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia.

316. PN-R-93100 : 1998 Ryby hodowlane - Materiał zarybieniowy łososia i troci.

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024