Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 18 marca 1999 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej.

Na podstawie art. 13 § 6 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063) zarządza się, co następuje:
§  1.
W Taryfie celnej, stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1036), w części drugiej "Tabela stawek celnych", dla pozycji towarowych wymienionych w załączniku do niniejszego rozporządzenia ustanawia się stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
1.
Do towarów objętych kontraktami zawartymi nie później niż przed dniem wejścia w życie niniejszego rozporządzenia stosuje się stawki celne określone w rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 15 grudnia 1998 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1036), jeżeli stawka celna określona w niniejszym rozporządzeniu jest wyższa albo kraj lub region pochodzenia towaru był objęty preferencjami celnymi, które zostały ograniczone lub zniesione na mocy niniejszego rozporządzenia, pod warunkiem że towarom tym nadano przeznaczenie celne w ciągu jednego miesiąca od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
2.
Przez kontrakty, o których mowa w ust. 1, rozumie się kontrakty potwierdzone fakturami wystawionymi nie później niż w terminie 7 dni od dnia wejścia w życie niniejszego rozporządzenia.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

Kod PCN Wyszczególnienie Jedn. miary Stawki celne Stawki celne pref. dla Stawki celne obniżone w związku z umowami o strefach wolnego handlu dla
autonomiczne konwencyjne krajów DEV krajów LDC UE EFTA Czechy i Słowacja Węgry Słowenia Rumunia Bułgaria Litwa Łotwa Estonia Izrael Wyspy Owcze
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe - 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 83,3 maksimum 0,98 ECU/kg 25 25 25 30
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 28 28 25 30
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 28 28 25 30
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 10 30
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 30
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 28 28 25 30
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 28 28 25 30
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 28 28 25 30
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 28 28 25 30
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 28 28 25 30
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 28 28 25 30
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 28 28 25 30
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 10 10 10 30
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 28 28 30
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 28 25 30
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 10 30
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 30
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 10 10 10 10 30
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 5 30
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 32 90 0 - - - Perliczki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 33 90 0 - - - Perliczki - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 34 - - Otłuszczone wątroby, świeże lub chłodzone:
0207 34 10 0 - - - Z gęsi - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 10 30
0207 34 90 0 - - - Z kaczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 10 30
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 10 30
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 30
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 25 30
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 10 10 10 10 30
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 10 10 10 10 30
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 10 10 10 10 30
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe - 60 minimum 0,6 ECU/kg 83,3 maksimum 1,4 ECU/kg 15 30
0403 Maślanka, mleko zsiadłe i śmietana kwaśna, jogurt, kefir i inne sfermentowane lub zakwaszone mleko i śmietana, nawet zagęszczone lub zawierające dodatek cukru albo innego środka słodzącego lub aromatycznego, lub zawierające dodatek owoców, orzechów lub kakao:
0403 10 - Jogurt:
- - Aromatyzowany lub zawierający dodatek owoców, orzechów lub kakao:
- - - Pozostałe, o zawartości tłuszczu mlecznego w masie:
0403 10 93 0 - - - - Powyżej 3%, ale nie przekraczającej 6% - 35 175 9 20 20
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu - 70 minimum 0,11 ECU/kg 70 minimum 0,11 ECU/kg 15 15 15 15
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej - 70 minimum 0,11 ECU/kg 70 minimum 0,11 ECU/kg 15 15 15 15
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą (meslin) - 70 minimum 0,11 ECU/kg 70 minimum 0,11 ECU/kg 15 15 15 15
1001 90 99 0 - - - Pozostałe - 70 minimum 0,11 ECU/kg 70 minimum 0,11 ECU/kg 15 15 15 15

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1999.24.215

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia Taryfy celnej.
Data aktu: 18/03/1999
Data ogłoszenia: 23/03/1999
Data wejścia w życie: 31/03/1999