Określenie ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 18 lutego 1999 r.
w sprawie określenia ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 pkt 2 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 1999 r. ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

CENY PROGU DLA TOWARÓW PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jednostka miary Cena progu w złotych za jednostkę miary
1 2 3 4
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone:
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze t 8.131,80
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 8.131,80
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone t 7.612,05
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 10.620,04
0201 20 90 0 - - Pozostałe t 17.863,76
0201 30 00 0 - Bez kości t 22.885,26
0202 Mięso wołowe mrożone:
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze t 9.453,68
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 9.822,00
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone t 6.273,80
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 7.071,84
0202 20 90 0 - - Pozostałe t 11.168,43
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy t 7.030,92
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki t 10.546,37
0202 30 90 0 - - Pozostałe t 12.187,47
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych t 5.086,98
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 7.481,09
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 8.557,42
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.842,66
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.917,56
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.812,78
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości t 8.696,56
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.591,79
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 7.309,21
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 6.936,79
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.842,66
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.557,42
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 5.111,53
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości t 9.011,69
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus:
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" t 5.823,63
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" t 4.100,69
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane t 5.258,86
0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" t 4.043,39
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane t 5.369,36
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości t 13.906,32
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 4.092,50
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 7.366,50
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.274,00
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.294,07
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.470,24
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.715,40
- - - Podroby:
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe t 4.092,50
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości t 13.648,49
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 10.276,27
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 3.990,19
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.274,00
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.646,02
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.502,98
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.956,86
- - - Podroby:
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe t 5.868,65
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" t 6.957,25
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane t 10.231,25
0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" t 7.272,37
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane t 7.358,32
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości t 13.873,58
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 14.008,63
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 4.174,35
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.306,74
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 11.454,91
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 5.848,18
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe t 7.276,47
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe t 8.185,00
- - - Podroby:
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe: t 8.868,45
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości t 13.501,16
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 13.824,47
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 4.174,35
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.306,74
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 11.459,00
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Podudzia i ich kawałki t 4.546,77
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe t 7.067,75
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe t 9.547,80
- - - Podroby:
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe t 5.373,45
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone:
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" t 6.498,89
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" t 7.575,22
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane t 7.100,49
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" t 8.475,57
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane t 10.530,00
0207 32 90 0 - - - Perliczki t 7.088,21
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" t 6.961,34
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane t 6.871,31
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" t 8.185,00
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane t 10.157,59
0207 33 90 0 - - - Perliczki t 8.369,16
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi t 17.814,65
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 17.319,46
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek t 4.092,50
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.455,30
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek t 7.796,21
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 4.092,50
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.204,43
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi t 18.964,65
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 13.583,01
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi t 12.674,47
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.719,89
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.596,91
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe t 20.462,50
- - - Podroby:
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe t 6.678,96
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi t 19.042,40
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 14.507,91
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek t 4.092,50
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.455,30
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek t 9.208,13
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 4.411,72
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.319,02
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi t 17.695,97
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 12.617,18
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi t 12.674,47
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.793,55
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.596,91
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe t 20.462,50
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze t 6.678,96
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe mln szt. 111.684,33
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 14.049,55
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 2.848,38
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 4.579,51
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 11.107,05
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 2.443,22
0409 00 00 0 Miód naturalny t 3.617,77
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 11 0 - - - Róże szt. 0,41
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy szt. 0,69
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże szt. 0,69
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy szt. 1,03
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone:
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.823,83
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia t 2.823,83
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja t 2.823,83
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja t 2.471,87
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września t 2.471,87
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października t 2.471,87
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia t 2.471,87
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego t 2.791,09
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia t 2.791,09
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja t 2.791,09
0707 00 05 6 - - Od 16 maja do 30 września t 1.186,83
0707 00 05 7 - - Od 1 do 31 października t 1.186,83
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada t 2.791,09
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia t 2.791,09
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.078,99
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.426,85
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.046,25
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.078,99
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.426,85
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.046,25
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.426,85
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 2.426,85
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.046,25
1001 Pszenica i mieszkanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 - Pozostałe:
- - Pozostały orkisz, pszenica zwyczajna i mieszanka żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej i mieszanki żyta z pszenicą (meslin):
1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwyczajnej t 605,69
1002 00 00 0 Żyto t 519,75
1003 Jęczmień:
1003 00 90 0 - Pozostały t 454,27
1004 00 00 0 Owies t 601,60
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna:
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum t 1.591,98
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwyczajnej i orkisza t 1.591,98
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna t 1.591,98
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia t 4.911,00
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane:
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder t 2.430,95
1107 Słód palony lub nie:
1107 10 - Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe t 916,72
1108 Skrobie, inulina:
- Skrobie:
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana t 2.222,23
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 1.129,53
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina:
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek t 485,37
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji t 1.690,20
1701 12 90 0 - - - Pozostały t 2.214,04
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały:
1701 99 10 0 - - - Cukier biały t 2.173,12
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel:
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie:
1702 30 10 0 - Izoglukoza t 2.275,43
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:
1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie t 2.459,59
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe t 2.909,77
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie t 9.183,57
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe t 2.038,07
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego:
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach:
2002 10 10 0 - - Bez skórek t 1.612,62
2002 10 90 0 - - Pozostałe t 1.612,62
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczających 199 kg t 1.560,00
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t 1.560,00
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t 1.560,00
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%:
2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg t 3.253,54
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t 3.253,54
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t 3.253,54
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t 3.253,54
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t 3.253,54
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 11.962,38
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny t 5.983,24
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała t 4.825,06

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024