Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 21 grudnia 1999 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 i Nr 160, poz. 1063 oraz z 1999 r. Nr 40, poz. 402 i Nr 72, poz. 802) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 2000 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Estońskiej, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się obniżone stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Obniżone stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1999 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 107, poz. 1217).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwoleń na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2000 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI ESTOŃSKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Obniżona stawka celna Ilość
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 50 ton
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej

postaci, o zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani

innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie przekraczającej

2,5 kg

28
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 28
- - Pozostałe: 28
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie przekraczającej

2,5 kg

28
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 28
0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewajacy i niewędzony)

świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 80 0 - - Pozostały 4,9 200 ton
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 40%, i o

zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 4,9 200 ton
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 4,9 200 ton
1107 Słód palony lub nie: 800 ton
1107 10 - Nie palony:
- - Z pszenicy:
1107 10 11 0 - - - W postaci mąki 3,2 + maximum 0,09 EUR/kg
1107 10 19 0 - - - Pozostały 0,08 EUR/kg
- - Pozostałe:
1107 10 91 0 - - - W postaci mąki 3,2 + maximum

0,09 EUR/kg

1107 10 99 0 - - - Pozostałe 0,08 EUR/kg
1107 20 00 0 - Palony 0,09 EUR/kg
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 10 ton
- Z drobiu objętego pozycją nr 0105:
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub więcej

mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0 - - - - Nie gotowane 12
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 12
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub więcej,

ale mniej niż 57% mięsa drobiowego

lub podrobów

12
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 12
- Z wieprzowiny: 50 ton
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej

mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich

części łącznie z mieszankami

schabów i szynek

12
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z

mieszankami obojczyków i łopatek

12
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające

szynki, łopatki, schaby lub

karki oraz ich części

12
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 12
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub

więcej, ale mniej niż 80% mięsa

lub dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

12
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40%

mięsa lub dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

12
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 12
1602 50 - Z wołowiny: 50 ton
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z nie gotowanym

mięsem lub podrobami

12
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach hermetycznych:
1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina peklowana) 12
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 12
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 12
1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60%

sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako

sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 12+0,4 DCC 10 ton
1704 10 19 0 - - - Pozostała 12+0,4 DCC 50 ton
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao:
- Pozostałe, w blokach, tabliczkach lub

batonach:

1806 32 - - Bez nadzienia:
1806 32 90 0 - - - Pozostałe 9+0,2 DCC 100 ton
1806 90 - Pozostałe:
- - Czekolada i produkty czekoladowe:
- - - Czekolady, z nadzieniem lub bez:
1806 90 19 0 - - - - Pozostałe 9+0,2 DCC 100 ton
1806 90 50 0 - - Wyroby cukiernicze i ich namiastki

wykonane z substytutów cukru,

zawierające kakao

9+0,2 DCC 100 ton
1806 90 90 0 - - Pozostałe 9+0,2 DCC 25 ton
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od

nr 0401 do 0404, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:

1901 90 - Pozostałe:
- - Ekstrakt słodowy:
1901 90 19 0 - - - Pozostałe 6 25 ton
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe 5,1

minimum

0,04 EUR/kg

5 ton
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 0 - Chleb chrupki 7 20 ton
1905 30 - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i

opłatki:

- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub

powleczone czekoladą, lub innymi

przetworami zawierającymi kakao:

1905 30 19 0 - - - Pozostałe 0 20 ton
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
1905 30 30 0 - - - - Zawierające w masie 8% lub więcej

tłuszczu z mleka

0 15 ton
- - - - Pozostałe:
1905 30 59 0 - - - - - Pozostałe 0 20 ton
2001 Warzywa, owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego: 6 5 ton
2001 10 00 0 - Ogórki i korniszony
2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
- Pozostałe:
2007 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

30%:

- - - - Pozostałe:
2007 99 39 0 - - - - - Pozostałe 7 15 ton
- - - O zawartości cukru w masie powyżej

13%, ale nie przekraczającej 30%:

2007 99 58 0 - - - - Pozostałe 7 7 ton

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1999.107.1221

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Estońskiej.
Data aktu: 21/12/1999
Data ogłoszenia: 27/12/1999
Data wejścia w życie: 01/01/2000