Określenie wielkości progowej i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 1 czerwca 1998 r.
w sprawie określenia wielkości progowej i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy.

Na podstawie art. 6 ust. 3 ustawy z dnia 28 czerwca 1995 r. o zasadach, warunkach i trybie nakładania opłat celnych dodatkowych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 98, poz. 485) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się do dnia 31 grudnia 1998 r. wielkości progowe i ceny progu dla towarów rolnych przywożonych z zagranicy, określone w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

Załącznik  1

WIELKOŚCI PROGOWE I CENY PROGU DLA TOWARÓW ROLNYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY

KOD PCN Nazwa towaru Jedn. miary Wielkość progowa w jednost. fiz. Cena progu w złotych za jednostk. miary
1 2 3 4 5
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: mln szt. 41,0
- O masie nie przekraczającej 185 g:
0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus:
- - - Pisklęta płci żeńskiej pochodzące z hodowli w drugim i trzecim pokoleniu:
0105 11 11 0 - - - - Nioski
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe
0105 12 00 0 - - Indyki
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie nie przekraczającej 2.000 g
0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus o masie powyżej 2.000 g
0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki
0105 99 20 0 - - - Gęsi
0105 99 30 0 - - - Indyki
0105 99 50 0 - - - Perliczki
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: t 4.750
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze t 7.636,44
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi: t
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 7.636,44
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone t 7.148,35
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 9.973,10
0201 20 90 0 - - Pozostałe t 16.775,57
0201 30 00 0 - Bez kości t 21.491,17
0202 Mięso wołowe mrożone: t 14.751
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze t 8.877,79
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi: t
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" t 9.223,68
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie rozdzielone lub rozdzielone t 5.891,63
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone lub rozdzielone t 6.641,05
0202 20 90 0 - - Pozostałe t 10.488,09
0202 30 - Bez kości: t
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub pokrojone na maksymalnie pięć części, a każda ćwiartka stanowi pojedynczy blok; ćwierci "kompensowane" w dwóch blokach, z których jeden zawiera ćwierć przednią całą lub pokrojoną na maksymalnie pięć kawałków, a drugi ćwierć tylną w jednym kawałku, ale bez polędwicy t 6.602,62
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder - kawałki t 9.903,93
0202 30 90 0 - - Pozostałe t 11.445,05
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: t 39.060
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze: t
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.777,10
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: t
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 7.025,37
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 8.036,13
0203 19 - - Pozostałe: t
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.425,83
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.374,33
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.519,60
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości t 8.166,80
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe t -
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze: t
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych t 4.312,07
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi: t
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki t 6.863,96
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki t 6.514,22
0203 29 - - Pozostałe: t
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki t 6.425,83
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi t 8.036,13
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki t 4.800,16
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości t 8.462,73
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe t -
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: t 57.643
- Z ptactwa z gatunku Gallus domesticus: t
0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: t
0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane jako "kurczaki 83%" t 5.468,87
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" 3.850,89
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane 4.938,51
0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone: t
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kurczaki 70%" t 3.797,08
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone bez głów i łap, i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki 65%" lub inaczej prezentowane t 5.042,28
0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: t
- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości t 13.059,19
- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 3.843,20
0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 6.917,76
0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.074,56
0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 8.727,91
0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.076,10
0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe t 11.940,82
- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby t -
0207 13 99 0 - - - - Pozostałe t 3.843,20
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone: t
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości t 12.817,07
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 9.650,27
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 3.747,12
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.074,56
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 9.058,42
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki t 6.106,84
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe t 12.167,57
- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby t -
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe t 5.511,15
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: t
0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" t 6.533,44
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane t 9.608,00
0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone: t
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "indyki 80%" t 6.829,37
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%" lub inaczej prezentowane t 6.910,07
0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub chłodzone: t
- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości t 13.028,45
- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 13.155,27
0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez t 3.920,06
0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.105,31
0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 10.757,12
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki t 5.491,93
0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.833,21
0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe t 7.686,40
- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby t -
0207 26 99 0 - - - - Pozostałe t 8.328,21
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone: t
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości t 12.678,72
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki t 12.982,33
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 3.920,06
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.105,31
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki t 10.760,96
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki t 4.269,80
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe t 6.637,21
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe t 8.966,19
- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby t -
0207 27 99 0 - - - - Pozostałe t 5.046,12
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże lub chłodzone: t
- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i jelit, ale nie wypatroszone, z głowami i łapami, znane jako "kaczki 85%" t 6.103,00
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" t 7.113.76
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane t 6.667,95
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" t 7.959,27
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane t 9.888,55
0207 32 90 0 - - - Perliczki t 6.656,42
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone: t
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane jako "kaczki 70%" t 6.537,28
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kaczki 63%" lub inaczej prezentowane t 6.452,73
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie wypatroszone z głowami i łapami, znane jako "gęsi 82%" t 7.686,40
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, z sercami i żołądkami lub bez serc i żołądków, znane jako "gęsi 75%" lub inaczej prezentowane t 9.538,82
0207 33 90 0 - - - Perliczki t 7.859,34
0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone: t
0207 34 10 0 - - - Z gęsi t -
0207 34 90 0 - - - Z kaczek t -
0207 35 - - Pozostałe, świeże lub chłodzone: t
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi t 16.729,45
0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 16.264,42
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek t 3.843,20
0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.122,99
0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek t 7.321,30
0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 3.843,20
0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.009,23
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi t 17.809,39
0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 12.755,58
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi t 11.902,39
0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.310,53
0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze t 9.012,30
0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe t 19.216,00
- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż otłuszczone wątroby t -
0207 35 99 0 - - - - Pozostałe t 6.272,10
0207 36 - - Pozostałe, mrożone: t
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi t 17.882,41
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek t 13.624,14
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek t 3.843,20
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi t 5.122,99
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek t 8.647,20
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez t 4.142,97
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami, kupry i końce skrzydeł t 3.116,84
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi t 16.618,00
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 11.848,59
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi t 11.902,39
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek t 6.379,71
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kaczek t 9.012,30
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe t 19.216,00
- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby gęsie t -
0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby kacze t -
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe t -
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe t -
0405 Masło i inne tłuszcze oraz oleje otrzymane z mleka; masło o obniżonej zawartości tłuszczu: t 14.180
0405 10 - Masło: t
- - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%:
- - - Masło naturalne:
0405 10 11 0 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t
0405 10 19 0 - - - - Pozostałe t
0405 10 30 0 - - - Masło odtwarzane t
0405 10 50 0 - - - Masło z serwatki t
0405 10 90 0 - - Pozostałe t
0405 20 - Masło o obniżonej zawartości tłuszczu t
0405 20 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 39% i więcej, ale poniżej 60% t
0405 20 30 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 60% i więcej, ale poniżej 75% t
0405 20 90 0 - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 75%, ale nie przekraczającej 80% t
0405 90 - Pozostałe: t
0405 90 10 0 - - O zawartości tłuszczu w masie 99,3% i więcej oraz o zawartości wody w masie poniżej 0,5% t
0405 90 90 0 - - Pozostałe t
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane:
- Drobiu:
0407 00 30 0 - - Pozostałe mln szt. 222 104.880,00
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 80 0 - - - Pozostałe t 330 13.193,71
0408 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe t 535 2.674,87
0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi t 15 4.300,54
- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 80 0 - - - Pozostałe t 202 10.430,44
0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 80 0 - - - Pozostałe t 75 2.294,39
0409 00 00 0 Miód naturalny t 1.408 3.397,39
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone:
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe t 281 -
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31 października:
0603 10 11 0 - - - Róże t 1.135 0,39/szt.
0603 10 13 0 - - - Goździki t 133 -
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy t 1.172 0,65/szt.
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże t 1.789 0,65/szt.
0603 10 53 0 - - - Goździki t 419 -
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy t 651 0,96/szt.
0702 00 00 Pomidory, świeże lub chłodzone: t 67.733 2.651,81
0702 00 00 1 - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.651,81
0702 00 00 2 - Od 1 do 30 kwietnia t 2.651,81
0702 00 00 3 - Od 1 do 14 maja t 2.321,29
0702 00 00 5 - Od 15 do 31 maja t 2.321,29
0702 00 00 7 - Od 1 czerwca do 30 września t 2.321,29
0702 00 00 8 - Od 1 do 31 października t 2.321,29
0702 00 00 9 - Od 1 listopada do 31 grudnia t -
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: t
0707 00 05 - Ogórki:
0707 00 05 1 - - Od 1 stycznia do końca lutego t - 2.621,06
0707 00 05 3 - - Od 1 marca do 30 kwietnia t 3.349 2.621,06
0707 00 05 5 - - Od 1 do 15 maja t 1.165 2.621,06
0707 00 05 7 - - Od 16 maja do 31 października t 989 1.114,53
0707 00 05 8 - - Od 1 do 10 listopada t - 2.621,06
0707 00 05 9 - - Od 11 listopada do 31 grudnia t - 2.621,06
0707 00 90 0 - Korniszony t 3.874 -
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: t
0808 10 - Jabłka: t
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września do 15 grudnia t 10.700 -
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious: t
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 1.482 1.952,35
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 1.482 2.279,02
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.470 1.921,60
0808 10 50 - - - Odmiany Granny Smith: t
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 1.482 1.952,35
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 7.521 2.279,02
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 2.470 1.921,60
0808 10 90 - - - Pozostałe: t
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca t 2.300 2.279,02
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30 czerwca t 12.642 2.279,02
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia t 3.832 1.921,60
1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t 1.527.355
1001 90 - Pozostałe:
1001 90 10 0 - - Orkisz do siewu t -
- - Pozostały orkisz, pszenica zwykła i mieszanka żyta z pszenicą:
1001 90 91 - - - Ziarno pszenicy zwykłej i mieszanki żyta z pszenicą: t
1001 90 91 1 - - - - Ziarno pszenicy zwykłej t 568,79
1001 90 91 9 - - - - Mieszanki żyta z pszenicą t -
1001 90 99 0 - - - Pozostałe t -
1002 00 00 0 Żyto t 208.300 488,09
1003 00 Jęczmień: t 337.313
1003 00 10 0 - Nasiona t -
1003 00 90 0 - Pozostały t 426,60
1004 00 00 0 Owies t 8.957 564,95
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: t 9.949
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum t 1.495,00
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej i orkisza t 1.495,00
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna t 1.495,00
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą: t
1102 10 00 0 - Mąka żytnia t 1.421 4.611,84
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: t 960
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder t 2.282,86
1105 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki ziemniaczane t -
1107 Słód palony lub nie: t
1107 10 - Nie palony:
- - Pozostałe:
1107 10 99 0 - - - Pozostałe t 134.051 860,88
1108 Skrobie; inulina: t
- Skrobie:
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana t 7.113 1.060,72
1205 00 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane: t 181.509
1205 00 10 0 - Siewne t -
1205 00 90 0 - Pozostałe t -
1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: t
1210 10 00 0 - Szyszki chmielowe, nie mielone, nie sproszkowane ani nie w formie granulek t 42 455,80
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: t
1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek, z podwyższoną zawartością lupuliny: lupulina t 259 -
1210 20 90 0 - - Pozostałe t 132 -
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: t
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu t 154 -
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: t 84.104
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków aromatyzujących ani barwiących:
1701 12 - - Cukier buraczany: t
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji t 1.587,24
1701 12 90 0 - - - Pozostały t 2.079,17
- Pozostały:
1701 99 - - Pozostały: t
1701 99 10 0 - - - Cukier biały t 2.040,74
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: t 38.009
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie zawierające fruktozy lub zawierające w stanie suchym mniej niż 20% fruktozy w masie: t
1702 30 10 0 - - Izoglukoza t 2.136,82
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym 99% lub więcej glukozy w masie:
1702 30 51 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie t 2.309,76
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe t 2.732,52
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego krystalicznego proszku, scalonego lub nie t 8.624,14
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe t 1.913,91
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: t
2002 10 - Pomidory, całe lub w kawałkach: t 2.162
2002 10 10 0 - - Bez skórek t -
2002 10 90 0 - - Pozostałe t -
2002 90 - Pozostałe: t 24.425
- - O zawartości suchej masy poniżej 12%:
2002 90 11 - - - W bezpośrednich opakowaniach powyżej 1 kg: t
2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg t -
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t -
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t -
- - O zawartości suchej masy nie mniejszej niż 12%, ale nie przekraczającej 30%:
2002 90 31 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: t
2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg t -
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t -
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t -
- - O zawartości suchej masy powyżej 30%:
2002 90 91 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg: t
2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg, ale nie przekraczającej 199 kg t -
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto powyżej 199 kg t 3.055,34
2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej 1 kg t 3.055,34
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: t 44.586
2106 90 - Pozostałe: t
- - Aromatyzowane lub barwione syropy cukrowe:
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe t 11.233,67
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z maltodekstryny t 5.618,76
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów mleka, sacharozy, izoglukozy, glukozy lub skrobi lub zawierające w masie mniej niż 1,5% tłuszczu mleka, 5% sacharozy lub izoglukozy, 5% glukozy lub skrobi t -
2106 90 98 0 - - - Pozostałe t -
3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: t
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona: t
3502 11 90 0 - - - Pozostała t 91 4.531,13
1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 23 lipca 1998 r. (Dz.U.98.99.634) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 4 sierpnia 1998 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024