Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 31 marca 1998 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770, Nr 157, poz. 1026 i Nr 160, poz. 1084) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Słowenii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047 i z 1998 r. Nr 19, poz. 88).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia, na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 kwietnia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI SŁOWENII

Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna Kontyngent
0102 Bydło żywe: 1.000 ton
0102 90 - Pozostałe:
- - Gatunki domowe:
0102 90 05 0 - - - O masie nie

przekraczającej 80 kg

15
- - - O masie powyżej 80 kg, ale

nie przekraczającej 160 kg:

0102 90 21 0 - - - - Rzeźne 15
0102 90 29 0 - - - - Pozostałe 15
- - - O masie powyżej 160 kg, ale

nie przekraczającej 300 kg:

0102 90 41 0 - - - - Rzeźne 15
0102 90 49 0 - - - - Pozostałe 15
- - - O masie powyżej 300 kg:
- - - - Jałówki (bydło płci

żeńskiej, które nigdy nie

miało cielaka):

0102 90 51 0 - - - - - Rzeźne 15
0102 90 59 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Krowy:
0102 90 61 0 - - - - - Rzeźne 15
0102 90 69 0 - - - - - Pozostałe 15
- - - - Pozostałe:
0102 90 71 0 - - - - - Rzeźne 15
0102 90 79 0 - - - - - Pozostałe 15
0102 90 90 0 - - Pozostałe 15
0103 Trzoda chlewna żywa: 800 ton
- Pozostałe:
0103 91 - - O masie poniżej 50 kg:
0103 91 10 0 - - - Gatunki domowe 10
0103 91 90 0 - - - Pozostałe 10
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki

co najmniej raz, o masie

160 kg lub większej

15
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe 15
0103 92 90 0 - - - Pozostałe 15
0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 50 ton
- O masie nie przekraczającej

185 g:

0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus

domesticus:

- - - Pisklęta płci żeńskiej

pochodzące z hodowli w

drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski 32

maksimum

0,084 ECU/szt

0105 11 19 0 - - - - Pozostałe 32

maksimum

0,084 ECU/szt

- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski 32

maksimum

0,084 ECU/szt

0105 11 99 0 - - - - Pozostałe 32

maksimum

0,084 ECU/szt

0105 12 00 0 - - Indyki 9
0105 19 - - Pozostałe:
0105 19 20 0 - - - Gęsi 9
0105 19 90 0 - - - Kaczki i perliczki 9
- Pozostałe:
0105 92 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus

domesticus o masie nie

przekraczającej 2.000 g

10
0105 93 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus

domesticus o masie powyżej

2.000 g

10
0105 99 - - Pozostałe:
0105 99 10 0 - - - Kaczki 10
0105 99 20 0 - - - Gęsi 20
0105 99 30 0 - - - Indyki 10
0105 99 50 0 - - - Perliczki 10
0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: 70 ton
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze 25
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" 25
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

25
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

25
0201 20 90 0 - - Pozostałe 25
0201 30 00 0 - Bez kości 25
0202 Mięso wołowe mrożone: 70 ton
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 25
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 25
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

25
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

25
0202 20 90 0 - - Pozostałe 25
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub

pokrojone na maksymalnie pięć

części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w

dwóch blokach, z których

jeden zawiera ćwierć przednią

całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

25
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder

- kawałki

25
0202 30 90 0 - - Pozostałe 25
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 150 ton
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 25
0203 11 90 0 - - - Pozostałe 25
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki

z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 25
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 25
0203 12 90 0 - - - Pozostałe 25
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 25
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

25
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 25
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 25
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 25
0203 19 90 0 - - - Pozostałe 25
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 25
0203 21 90 0 - - - Pozostałe 25
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki

z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 25
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 25
0203 22 90 0 - - - Pozostałe 25
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 25
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

25
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 25
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 25
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 25
0203 29 90 0 - - - Pozostałe 25
0204 Mięso baranie i kozie - świeże, chłodzone lub mrożone: 12 ton
0204 10 00 0 - Tusze i półtusze z jagniąt,

świeże lub chłodzone

0
- Inne mięso baranie, świeże lub

chłodzone:

0204 21 00 0 - - Tusze i półtusze 0
0204 22 - - Inne kawałki z kośćmi:
0204 22 10 0 - - - Krótkie ćwierci przednie 0
0204 22 30 0 - - - Grzbiety i/lub środki 0
0204 22 50 0 - - - Nogi 0
0204 22 90 0 - - - Pozostałe 0
0204 23 00 0 - - Bez kości 0
0204 30 00 0 - Tusze i półtusze z jagniąt,

mrożone

0
- Inne mięso baranie mrożone:
0204 41 00 0 - - Tusze i półtusze 0
0204 42 - - Inne kawałki z kośćmi:
0204 42 10 0 - - - Krótkie ćwierci przednie 0
0204 42 30 0 - - - Grzbiety i/lub środki 0
0204 42 50 0 - - - Nogi 0
0204 42 90 0 - - - Pozostałe 0
0204 43 - - Bez kości:
0204 43 10 0 - - - Jagnięce 0
0204 43 90 0 - - - Pozostałe 0
0204 50 - Mięso kozie:
- - Świeże lub chłodzone:
0204 50 11 0 - - - Tusze i półtusze 0
0204 50 13 0 - - - Krótkie ćwierci przednie 0
0204 50 15 0 - - - Grzbiety i/lub środki 0
0204 50 19 0 - - - Nogi 0
- - - Pozostałe:
0204 50 31 0 - - - - Kawałki z kośćmi 0
0204 50 39 0 - - - - Kawałki bez kości 0
- - Mrożone:
0204 50 51 0 - - - Tusze i półtusze 0
0204 50 53 0 - - - Krótkie ćwierci przednie 0
0204 50 55 0 - - - Grzbiety i/lub środki 0
0204 50 59 0 - - - Nogi 0
- - - Pozostałe:
0204 50 71 0 - - - - Kawałki z kośćmi 0
0204 50 79 0 - - - - Kawałki bez kości 0
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 375 ton
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z

głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,30 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie

z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,30 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,30 ECU/kg

- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków,

znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,30 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,30 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,30 ECU/kg

- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i

jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako

"kaczki 85%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,30 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane bez krwi,

niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,30 ECU/kg

0207 32 90 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,30 ECU/kg

0210 Mięso i podroby jadalne, solone, w solance, suszone lub wędzone; jadalne mączki i grysiki z mięsa i podrobów: 70 ton
- Mięso wieprzowe:
0210 11 - - Szynki, łopatki i ich

kawałki, z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 11 11 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 20
0210 11 19 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 20
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 11 31 0 - - - - - Szynki i ich kawałki 20
0210 11 39 0 - - - - - Łopatki i ich kawałki 20
0210 11 90 0 - - - Pozostałe 20
0210 12 - - Boczek i jego kawałki:
- - - Ze świń domowych:
0210 12 11 0 - - - - Solony lub w solance 20
0210 12 19 0 - - - - Suszony lub wędzony 20
0210 12 90 0 - - - Pozostały 20
0210 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Solone lub w solance:
0210 19 10 0 - - - - - Bok bekonowy lub

szpencer

20
0210 19 20 0 - - - - - Bok trzyćwierciowy lub

środki

20
0210 19 30 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 20
0210 19 40 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 20
- - - - - Pozostałe:
0210 19 51 0 - - - - - - Bez kości 20
0210 19 59 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - Suszone lub wędzone:
0210 19 60 0 - - - - - Przodki i ich kawałki 20
0210 19 70 0 - - - - - Schaby i ich kawałki 20
- - - - - Pozostałe:
0210 19 81 0 - - - - - - Bez kości 20
0210 19 89 0 - - - - - - Pozostałe 20
0210 19 90 0 - - - Pozostałe 20
0210 20 - Mięso wołowe:
0210 20 10 0 - - Z kośćmi 20
0210 20 90 0 - - Bez kości 20
0210 90 - Inne, łącznie z jadalnymi

mączkami i grysikami z mięsa

lub podrobów:

- - Mięso:
0210 90 10 0 - - - Mięso koński solone, w

solance lub suszone

20
- - - Baranie i kozie:
0210 90 11 0 - - - - Z kośćmi 20
0210 90 19 0 - - - - Bez kości 20
0210 90 21 0 - - - Z reniferów 20
0210 90 29 0 - - - Pozostałe 20
- - Podroby:
- - - Wieprzowe:
0210 90 31 0 - - - - Wątroby 20
0210 90 39 0 - - - - Pozostałe 20
- - - Wołowe:
0210 90 41 0 - - - - Gruba przepona i cienka

przepona

20
0210 90 49 0 - - - - Pozostałe 20
0210 90 60 0 - - - Baranie i kozie 20
- - - Pozostałe:
- - - - Wątroby drobiowe:
0210 90 71 0 - - - - - Otłuszczone wątroby

gęsie i kacze, solone

lub w solance

20
0210 90 79 0 - - - - - Pozostałe 20
0210 90 80 0 - - - - Pozostałe 20
0210 90 90 0 - - Jadalne mączki i grysiki z

mięsa lub podrobów

20
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 85 ton*
0402 10 - W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 37
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 37
0402 10 99 0 - W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie

powyżej 1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

27%:

0404 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt 37
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 37
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu

w masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt 37
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 37
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 11%,

ale nie przekraczającej

27%:

0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt 37
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 27%:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt 37
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 37
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt 37
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 37
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

27%:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla

niemowląt, w hermetycznie

zamkniętych pojemnikach,

o zawartości netto nie

przekraczającej 500 g i o

zawartości tłuszczu w

masie powyżej 10%

5
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o zawartości

netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe 5
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 27%:

0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 99 0 - - - - Pozostałe 5
- Pozostałe:
0402 91 - - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

8%:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 8%, ale nie

przekraczającej 10%:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 10%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 37
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 9,5%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 37
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

37
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 37
0406 Sery i twarogi: 150 ton
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyére,

Sbrinz, Bergkäse i

Appenzell:

- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler 17,5
0406 90 23 0 - - - Edam 17,5
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie

przekraczającej 40% o

zawartości masy wody w

substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%:

0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 17,5
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: 45 ton
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11 0 - - - Indycze albo gęsie 12,5

minimum

0,015 ECU/szt.

0407 00 19 0 - - - Pozostałe 12,5

minimum

0,015 ECU/szt.

0407 00 30 0 - - Pozostałe 12,5

minimum

0,015 ECU/szt.

0407 00 90 0 - Pozostałe 12,5

minimum

0,015 ECU/szt.

0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: 300 ton
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16

września do 15 grudnia

0,15 ECU/kg
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 0,165 ECU/kg
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

0,06 ECU/kg
0808 10 20 5 - - - - Od 1 do 31 lipca 5
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

0,15 ECU/kg
0808 10 50 - - - Odmiany Grany Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 0,165 ECU/kg
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

0,06 ECU/kg
0808 10 50 5 - - - - Od 1 do 31 lipca 5
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

0,165 ECU/kg
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 0,165 ECU/kg
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

0,06 ECU/kg
0808 10 90 5 - - - - Od 1 do 31 lipca 5
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

0,15 ECU/kg
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 70 ton
1601 00 10 0 - Z wątroby 17,5
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do

smarowania, nie gotowane

17,5
1601 00 99 0 - - Pozostałe 17,5
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 825 ton**
- Z drobiu objętego pozycją nr

0105:

1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub

więcej mięsa lub podrobów:

1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie nie

gotowane mięso indycze

16
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe 16
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 57%

mięsa lub podrobów

16
1602 31 90 0 - - - Pozostałe 16
1602 32 - - Z drobiu z gatunku Gallus

domesticus:

- - - Zawierające w masie 57% lub

więcej mięsa lub podrobów:

1602 32 11 0 - - - - Nie gotowane 16
1602 32 19 0 - - - - Pozostałe 16
1602 32 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 57%

mięsa lub podrobów

16
1602 32 90 0 - - - Pozostałe 16
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub

więcej mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0 - - - - Nie gotowane 16
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 16
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 57%

mięsa drobiowego lub

podrobów

16
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 16
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 20
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 16
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 16
1602 49 - - Pozostałe łącznie z

mieszankami:

- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80%

lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju

podrobów, włącznie z

tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych)

i ich części łącznie z

mieszankami schabów i

szynek

16
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części

łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

16
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki

zawierające szynki,

łopatki, schaby lub

karki oraz ich części

16
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 16
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40%

lub więcej, ale mniej niż

80% mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów łącznie

z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

16
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej

niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju

podrobów łącznie z

tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

16
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 16
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki

gotowanego mięsa lub podrobów

z nie gotowanym mięsem lub

podrobami

18
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach

hermetycznych:

1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina

peklowana)

18
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 18
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 18
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami

z krwi dowolnych zwierząt:

1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych

zwierząt

20
- - Pozostałe:
1602 90 31 0 - - - Z dziczyzny lub z królików 20
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub

podroby ze świń domowych

20
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso

wołowe lub podroby:

1602 90 61 0 - - - - - - Nie gotowane,

mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z

nie gotowanym mięsem

lub podrobami

20
1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub

koziny:

- - - - - - - Nie gotowane;

mieszanki

gotowanego mięsa

lub podrobów z nie

gotowanym mięsem

lub podrobami:

1602 90 72 0 - - - - - - - - Z baraniny 20
1602 90 74 0 - - - - - - - - Z koziny 20
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0 - - - - - - - - Z baraniny 20
1602 90 78 0 - - - - - - - - Z koziny 20
1602 90 98 0 - - - - - - Pozostałe 20
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: 150 ton
1806 90 - Pozostałe:
1806 90 60 0 - - Pasty do smarowania

zawierające kakao

22,5+DCC
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 45 ton
2005 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2005 90 10 0 - - Owoce z rodzaju Capsicum inne

niż słodka papryka lub pieprz

angielski

15
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 150 ton
2009 80 - Sok z dowolnego innego

pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3

przy 20°C:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 11 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 22 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości nie

przekraczającej 30 ECU za

100 kg masy netto:

2009 80 32 0 - - - - - Soki z owoców

męczennicy i guawy

17,5
2009 80 33 0 - - - - - Soki z mango, owoców

smaczeliny, papaya,

owoców tamaryndy,

owoców nerkowca, liczi

(śliwek chińskich),

owoców kanawalii,

owoców sączyńca, owoców

oskomianu (carambola) i

pitahaya

17,5
2009 80 35 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
2009 80 36 0 - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

25
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 25
- - O gęstości nie

przekraczającej 1,33 g/cm3

przy 20°C:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 50 0 - - - - O wartości powyżej 18 ECU

za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

17,5
- - - - Pozostałe:
2009 80 61 0 - - - - - Z dodatkiem cukru o

zawartości powyżej 30%

w masie

17,5
2009 80 63 0 - - - - - O zawartości dodatku

cukru nie

przekraczającej 30% w

masie

17,5
2009 80 69 0 - - - - - Nie zawierający dodatku

cukru

17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU

za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek

cukru:

2009 80 71 0 - - - - - Sok wiśniowy i

czereśniowy

17,5
2009 80 73 0 - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

17,5
2009 80 79 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%:

2009 80 83 0 - - - - - - Soki z owoców

męczennicy i guawy

17,5
2009 80 84 0 - - - - - - Soki z mango, owoców

smaczeliny, papaya,

owoców tamaryndy,

owoców nerkowca,

liczi (śliwki

chińskie), owoce

kanawalii, owoców

sączyńca, owoców

oskomianu (carambola)

i pitahaya

17,5
2009 80 86 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%:

2009 80 88 0 - - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

17,5
2009 80 89 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - Nie zawierający dodatku

cukru:

2009 80 95 0 - - - - - - Soki z owoców z

gatunku Vaccinium

macrocarpon

17,5
2009 80 96 0 - - - - - - Sok wiśniowy i

czereśniowy

17,5
2009 80 97 0 - - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

25
2009 80 99 - - - - - - Pozostałe:
2009 80 99 1 - - - - - - - Soki owocowe 17,5
2009 80 99 9 - - - - - - - Pozostałe 17,5
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3

przy 20°C:

- - - Mieszanki soków jabłkowego

i gruszkowego:

2009 90 11 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 22 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 90 19 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
2009 90 21 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 30 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 90 29 0 - - - - Pozostałe 25
- - O gęstości nie

przekraczającej 1,33 g/cm3

przy 20°C:

- - - Mieszanki soków jabłkowego

i gruszkowego:

2009 90 31 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 18 ECU za

100 kg masy netto i o

zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30%

17,5
2009 90 39 0 - - - - Pozostałe 17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek

cukru

17,5
2009 90 49 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0 - - - - - - Zawierające dodatek

cukru

17,5
200 90 59 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - O wartości nie

przekraczającej 30 ECU za

100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków owoców

cytrusowych i soku

ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%

17,5
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%

17,5
2009 90 79 0 - - - - - - Nie zawierające

dodatku cukru

17,5
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%:

2009 90 92 0 - - - - - - - Mieszanki soków z

owoców tropikalnych

17,5
2009 90 94 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%:

2009 90 95 0 - - - - - - - Mieszanki soków z

owoców tropikalnych

17,5
2009 90 96 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - - Nie zawierające

dodatku cukru:

2009 90 97 0 - - - - - - - Mieszanki soków z

owoców tropikalnych

17,5
2009 90 98 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 225 ton
2103 20 00 0 - Ketchup pomidorowy i inne sosy

pomidorowe

17,5

minimum

0,175 ECU/kg

2103 30 - Mąka i grysik z gorczycy oraz

gotowa musztarda:

2103 30 10 0 - - Mąka i grysik z gorczycy 17,5
2103 30 90 0 - - Gotowa musztarda 22,5
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 10 0 - - Ostry sos z mango w płynie 15
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy

o objętościowej mocy alkoholu

od 44,2 do 49,2% obj.,

zawierające w masie od 1,5 do

6% goryczki, przypraw i

różnych składników oraz od 4

do 10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub

mniej

53

minimum

0,5 ECU/kg

2103 90 90 0 - - Pozostałe 15
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 150 ton
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 10 0 - - Fondue z sera 10
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty alkoholowe,

inne niż na bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

używanych do produkcji

napojów

162,05

minimum

3,68 ECU/%hl

- - Aromatyzowane lub barwione

syropy cukrowe:

- - - Pozostałe:
2106 90 51 0 - - - - Syrop laktozowy 10
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe 10
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów

mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające w

masie mniej niż 1,5%

tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy,

5% glukozy lub skrobi

10
2106 90 98 0 - - - Pozostałe 10
2203 00 Piwo otrzymane ze słodu: 3.750 hl
- W pojemnikach zawierających nie

więcej niż 10 litrów:

2203 00 01 0 - - W butelkach 15

minimum

0,125 ECU/l

2203 00 09 0 - - Pozostałe 15

minimum

0,125 ECU/l

2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających

więcej niż 10 litrów

15

minimum

0,125 ECU/l

2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 12.750 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5%, ale nie

większej niż 22% obj.

15

minimum

21 ECU/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5%, ale nie

większej niż 22% obj.

15

minimum

21 ECU/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum

21 ECU/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum

21 ECU/hl

- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez

dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20°C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

15

minimum

21 ECU/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 2 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto

Adige

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i

Douro

15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18% obj.:

2204 21 89 0 - - - - - Port 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum

12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przekraczającej 22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15

minimum

12,5 ECU/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku

obecności dwutlenku węgla w

roztworze, pod

nadciśnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20°C:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

12,5

minimum

21 ECU/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

2,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 ECU/hl

2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum

3,5 ECU/hl

2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

3,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przeważającej 18% obj.:

2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5

minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

muscatel

12,5

minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5

minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu I

Szamorodni)

12,5

minimum

10,5 ECU/hl

2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5

minimum

10,5 ECU/hl

2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 3.750 hl
2205 10 - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej 18%

obj. lub mniejszej

15

minimum

6,25 ECU/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej 18%

obj. lub mniejszej

15

minimum

5 ECU/hl

* W ilości 85 ton zgodnie z Protokołem Dodatkowym nr 6 do Środkowoeuropejskiej Umowy o Wolnym Handlu oraz Protokołem 13 do CEFTA, który określa koncesje celne w relacji pomiędzy Polską a Słowenią, wysokość kontyngentu dla pozycji 0402 29 - wynosi 45 ton.

** W ilości 825 ton zgodnie z Protokołem Dodatkowym nr 6 do Środkowoeuropejskiej Umowy o Wolnym Handlu oraz Protokołem 13 do CEFTA, który określa koncesje celne w relacji pomiędzy Polską a Słowenią, wysokość kontyngentu dla pozycji 1602 31, 1602 32, 1602 39, 1602 42, 1602 49, 1602 50 - wynosi 45 ton.

Zmiany w prawie

Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Tabletka "dzień po" bez recepty - Sejm uchwalił nowelizację

Bez recepty dostępny będzie jeden z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - zakłada uchwalona w czwartek nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tabletka będzie dostępna bez recepty ma być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stoi na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 22.02.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024