Wykaz towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalne ilości podlegające państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 22 stycznia 1997 r.
w sprawie wykazu towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalnych ilości podlegających państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu.

Na podstawie art. 3 ust. 2 ustawy z dnia 12 września 1996 r. o państwowym nadzorze standaryzacyjnym towarów rolno-spożywczych w obrocie z zagranicą (Dz. U. Nr 124, poz. 584) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się wykaz towarów rolno-spożywczych przywożonych z zagranicy i wywożonych za granicę oraz ich minimalne ilości podlegające państwowemu nadzorowi standaryzacyjnemu, stanowiący załącznik do rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW ROLNO-SPOŻYWCZYCH PRZYWOŻONYCH Z ZAGRANICY I WYWOŻONYCH ZA GRANICĘ ORAZ ICH MINIMALNE ILOŚCI PODLEGAJĄCE PAŃSTWOWEMU NADZOROWI STANDARYZACYJNEMU

Lp. Symbol PCN Nazwa towaru Minimalna ilość podlegająca nadzorowi
1 2 3 4
1 0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone 0,3 t
2 0202 Mięso wołowe mrożone 0,3 t
3 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone 0,3 t
4 0206 10 91 0 Wątroby wołowe świeże lub chłodzone 0,3 t
5 0206 10 99 0 Pozostałe podroby wołowe świeże lub chłodzone 0,3 t
6 0206 21 00 0 Ozory wołowe mrożone 0,3 t
7 0206 22 90 0 Wątroby wołowe mrożone 0,3 t
8 0206 29 99 0 Pozostałe podroby wołowe mrożone 0,3 t
9 0206 30 21 0 Wątroby wieprzowe świeże lub chłodzone 0,3 t
10 0206 30 31 0 Pozostałe podroby wieprzowe świeże lub chłodzone 0,3 t
11 0206 41 91 0 Wątroby wieprzowe mrożone 0,3 t
12 0206 49 91 0 Pozostałe podroby wieprzowe mrożone 0,3 t
13 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone - z wyłączeniem pozycji: 0207 34 otłuszczone wątroby świeże lub chłodzone; 0207 36 81 0 otłuszczone wątroby gęsie mrożone; 0207 36 85 0 otłuszczone wątroby kacze mrożone 0,3 t
14 0302 Ryby świeże lub chłodzone, z wyjątkiem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304 - oraz z wyłączeniem pozycji 0302 70 00 0 wątróbki, ikry i mlecze 0,5 t
15 0303 Ryby mrożone, z wyłączeniem filetów rybnych oraz innego rybiego mięsa z pozycji nr 0304 - oraz z wyłączeniem pozycji 0303 80 wątróbki, ikry i mlecze 0,5 t
16 0304 Filety rybne i inne mięso rybie (rozdrobnione lub nie), świeże, chłodzone lub mrożone 0,5 t
17 0305 Ryby suszone, solone lub w solance; ryby wędzone niezależnie od tego czy są poddane obróbce termicznej podczas lub przed procesem wędzenia; mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi - z wyłączeniem pozycji: 0305 10 00 0 mączki, grysiki i granulki z ryb, nadające się do spożycia przez ludzi; 0305 20 00 0 wątróbki, ikra i mlecze, suszone, wędzone, solone lub w solance 0,5 t
18 0402 Mleko i śmietana zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
19 0405 10 Masło 0,2 t
20 0405 20 Masło o obniżonej zawartości tłuszczu 0,2 t
21 0406 Sery i twarogi 0,5 t
22 0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane - z wyłączeniem pozycji: 0407 00 11 0 wylęgowe indycze albo gęsie; 0407 00 19 0 wylęgowe pozostałe 10 tys. szt.
23 0701 90 Ziemniaki świeże lub chłodzone 5 t
24 0702 00 Pomidory świeże lub chłodzone 1 t
25 0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone - z wyłączeniem pozycji 0703 10 11 0 dymka 1 t
26 0704 Kapusta, kalafiory, kalarepa, kapusta włoska i podobne jadalne warzywa kapustne, świeże lub chłodzone 1 t
27 0705 Sałata (Lactuca sativa) i cykoria (Cichorium spp.), świeże lub chłodzone 0,5 t
28 0706 Marchew, rzepa, buraki sałatkowe, salsefia, selery, rzodkiewki i podobne korzenie jadalne, świeże lub chłodzone 1 t
29 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone 1 t
30 0708 Warzywa strączkowe, nawet łuskane, świeże lub chłodzone 1 t
31 0709 Inne warzywa świeże lub chłodzone - z wyłączeniem pozycji: 0709 52 00 0 trufle; 0709 60 91 0 pozostałe owoce z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego lub barwników olejożywicznych Capsicum; 0709 60 95 0 pozostałe owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub żywicznych; 0709 90 10 0 warzywa sałatowe inne niż sałata i cykoria; 0709 90 20 0 burak boćwina (albo burak cukrowy) i karczoch hiszpański; 0709 90 31 0 oliwki; 0709 90 40 0 kapary; 0709 90 50 0 koper; 0709 90 60 0 kukurydza cukrowa 1 t
32 0709 51 Grzyby świeże lub chłodzone 0,5 t
33 0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone - z wyłączeniem pozycji: 0710 10 00 0 ziemniaki; 0710 40 00 0 kukurydza cukrowa; 0710 80 10 0 oliwki; 0710 80 59 0 pozostałe z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta; 0710 80 80 0 karczochy; 0710 80 85 0 szparagi 1 t
34 0711 90 40 0 Grzyby z rodzaju Agaricus w solance 1 t
35 0711 90 60 0 Pozostałe grzyby w solance 1 t
36 0712 30 00 0 Grzyby i trufle suszone 50 kg
37 0713 50 00 0 Bób (Vicia faba var. major) i bobik (Vicia faba var. equina, Vicia faba var. minor) 1 t
38 0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane - z wyłączeniem pozycji: 0802 11 10 0 migdały w łupinie, gorzkie; 0802 12 10 0 migdały bez łupiny, gorzkie; 0802 90 pozostałe 1 t
39 0803 00 Banany łącznie z plantanami, świeże lub suszone 1 t
40 0804 Daktyle, figi, ananasy, avokado, guawa, mango i smaczelina, świeże lub suszone 1 t
41 0805 Owoce cytrusowe, świeże lub suszone 1 t
42 0806 Winogrona świeże lub suszone 1 t
43 0807 Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże - z wyłączeniem pozycji 0807 20 00 0 papaje 1 t
44 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże - z wyłączeniem pozycji 0808 20 90 0 pigwy 1 t
45 0809 Morele, wiśnie brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże - z wyłączeniem pozycji 0809 40 90 0 owoce tarniny 1 t
46 0810 10 Truskawki i poziomki, świeże 0,5 t
47 0810 20 10 0 Maliny, świeże 1 t
48 0810 30 Czarne, białe lub czerwone porzeczki oraz agrest, świeże 1 t
49 0810 40 Żurawiny, czarne jagody i inne owoce z rodzaju Vaccinium, świeże 0,5 t
50 0810 50 Owoce kiwi, świeże 1 t
51 0811 Owoce i orzechy niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie, mrożone, nawet zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego 1 t
52 0813 10 00 0 Morele suszone 0,5 t
53 0813 20 00 0 Śliwki suszone 0,5 t
54 0813 30 00 0 Jabłka suszone 0,5 t
55 0901 11 00 0 Kawa, nie palona, nie pozbawiona kofeiny 0,5 t
56 0901 21 00 0 Kawa, palona, nie pozbawiona kofeiny 0,5 t
57 0902 30 00 0 Herbata czarna (fermentowana) i herbata częściowo fermentowana, w bezpośrednim opakowaniu o zawartości nie przekraczającej 3 kg 0,5 t
58 0902 40 00 0 Pozostała herbata czarna (fermentowana) i inna herbata częściowo fermentowana 0,5 t
59 0904 Pieprz z rodzaju Piper; suszone lub rozgniatane lub mielone owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta 0,1 t
60 0905 00 00 0 Wanilia 0,1 t
61 0906 Cynamon i kwiaty cynamonowa 0,1 t
62 0908 10 Gałka muszkatołowa 0,1 t
63 0909 10 10 0 Nasiona anyżku 0,1 t
64 0909 20 00 0 Nasiona kolendry 0,1 t
65 0909 40 Nasiona kminku 0,1 t
66 0909 50 Nasiona kopru; jagody jałowca 0,1 t
67 0910 10 Imbir 0,1 t
68 0910 20 Szafran 0,1 t
69 0910 30 00 0 Kurkuma 0,1 t
70 0910 40 Tymianek; liście laurowe 0,1 t
71 1001 10 00 0 Pszenica durum 15 t
72 1001 90 91 1 Ziarno pszenicy zwykłej 15 t
73 1002 00 00 0 Żyto 15 t
74 1003 30 90 0 Jęczmień 15 t
75 1004 00 00 0 Owies 15 t
76 1005 90 00 0 Kukurydza 15 t
77 1006 20 Ryż łuskany brązowy 1 t
78 1006 30 Ryż całkowicie lub częściowo bielony, również polerowany lub glazurowany 1 t
79 1006 40 00 0 Ryż łamany 1 t
80 1008 10 00 0 Gryka 1 t
81 1008 20 00 0 Proso 1 t
82 1101 00 11 0 Mąka pszenna z pszenicy durum 1 t
83 1101 00 15 0 Mąka pszenna z pszenicy zwykłej 1 t
84 1102 10 00 0 Mąka żytnia 1 t
85 1102 20 Mąka kukurydziana 1 t
86 1103 13 Kasze i grysiki z kukurydzy 1 t
87 1104 21 90 0 Śrutowane ziarno jęczmienia 1 t
88 1104 22 90 0 Śrutowane ziarno owsa 1 t
89 1104 23 90 0 Śrutowane ziarno kukurydzy 1 t
90 1104 29 51 0 Śrutowane ziarno pszenicy 1 t
91 1104 29 55 0 Śrutowane ziarno żyta 1 t
92 1107 10 99 0 Słód nie palony, nie z pszenicy, nie w postaci mąki 5 t
93 1107 20 00 0 Słód palony 5 t
94 1108 13 00 0 Skrobia ziemniaczana 1 t
95 1201 00 90 0 Ziarno soi, nawet łamane 1 t
96 1202 Orzeszki ziemne, nie palone ani nie przygotowane inaczej, nawet łuskane lub łamane - z wyłączeniem pozycji 1202 10 10 0 orzeszki ziemne siewne 1 t
97 1205 00 90 0 Ziarno rzepaku lub rzepiku, nawet łamane 5 t
98 1206 00 Ziarno słonecznika, nawet łamane - z wyłączeniem pozycji 1206 00 10 0 ziarno słonecznika siewne 1 t
99 1207 50 90 0 Ziarno gorczycy 1 t
100 1207 91 90 0 Ziarno maku 0,1 t
101 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina 0,5 t
102 1211 Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane 0,1 t
103 1302 13 00 0 Soki i ekstrakty z chmielu 0,1 t
104 1501 00 19 0 Smalec i inne tłuszcze wieprzowe 0,5 t
105 1507 90 90 1 Olej sojowy, rafinowany, konfekcjonowany 0,5 t
106 1508 90 90 0 Olej z orzeszków ziemnych, rafinowany, konfekcjonowany 0,5 t
107 1509 Oliwa i jej frakcje rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie 0,5 t
108 1510 00 90 0 Pozostałe oleje i ich frakcje, otrzymywane wyłącznie z oliwek, rafinowane, łącznie z mieszaninami tych olejów lub ich frakcji z olejami lub frakcjami objętymi pozycją nr 1509 0,5 t
109 1512 19 91 1 Olej słonecznikowi, rafinowany, konfekcjonowany 0,5 t
110 1514 90 90 1 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy, rafinowany, konfekcjonowany 0,5 t
111 1515 29 90 0 Olej kukurydziany rafinowany, konfekcjonowany 0,5 t
112 1517 10 Margaryna, z wyjątkiem margaryny płynnej 0,5 t
113 1517 90 10 0 Jadalne mieszaniny lub wyroby z tłuszczów lub olejów zwierzęcych, lub roślinnych, lub z frakcji różnych tłuszczów, lub olejów z niniejszego działu, inne niż jadalne tłuszcze lub oleje lub ich frakcje z pozycji nr 1516 zawierające więcej niż 10%, ale nie więcej niż 15% masy tłuszczów z mleka 0,5 t
114 1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty 0,5 t
115 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew - z wyłączeniem pozycji: 1602 10 00 0 przetwory homogenizowane; 1602 20 z wątroby dowolnych zwierząt; 1602 31 z indyków; 1602 32 z drobiu z gatunku Gallus domesticus; 1602 90 pozostałe łącznie z przetworami z krwi dowolnych zwierząt 0,5 t
116 1604 Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej - z wyłączeniem pozycji 1604 30 kawior i namiastki kawioru 0,5 t
117 1701 99 10 0 Cukier biały 5 t
118 1801 00 00 0 Ziarno kakaowe, całe lub łamane, surowe lub palone 1 t
119 1805 00 00 0 Proszek kakaowy nie zawierający dodatku cukru lub innego środka słodzącego 0,5 t
120 2001 10 00 0 Ogórki i korniszony przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego 1 t
121 2001 90 50 0 Grzyby przetworzone lub zakonserwowane za pomocą octu lub kwasu octowego 0,5 t
122 2001 90 70 0 Słodka papryka przetworzona lub zakonserwowana za pomocą octu lub kwasu octowego 1 t
123 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego 1 t
124 2003 Grzyby i trufle, przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego - z wyłączeniem pozycji 2003 20 00 0 trufle (w tym grzyby sterylizowane) 1 t
125 2005 40 00 0 Groszek (Pisum sativum) przetworzony lub zakonserwowany inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożony 1 t
126 2005 59 00 0 Fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.), pozostała, przetworzona lub zakonserwowana inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożona 1 t
127 2005 60 00 0 Szparagi przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone 0,5 t
128 2005 90 75 0 Kwaszona kapusta 1 t
129 2005 90 80 0 Kwaszone ogórki 1 t
130 2007 Dżemy, galaretki owocowe i marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej

(w tym kompoty i owoce pasteryzowane)

1 t
131 2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane, bez dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej - z wyłączeniem pozycji 2009 80 36 0 soki z owoców tropikalnych 1 t
132 2101 Ekstrakty, esencje i koncentraty kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej oraz przetwory na bazie tych produktów lub na bazie kawy, herbaty lub herbaty paragwajskiej; cykoria palona i inne palone namiastki oraz ich ekstrakty, esencje i koncentraty 0,5 t
133 2104 Zupy i buliony i przetwory z nich; złożone przetwory spożywcze homogenizowane 0,5 t
134 2105 00 Lody śmietankowe i inne lody jadalne, nawet zawierające kakao 0,5 t
135 2106 90 98 0 Pozostałe przetwory spożywcze, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone

(dotyczy wyłącznie mieszanin tłuszczowych nie objętych pozycją 1517 90 10 0)

0,5 t
136 2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzywnych objętych pozycją nr 2009 8 hl
137 2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu 10 hl
138 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe 1 hl
139 2302 30 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pszenicy 5 t
140 2302 40 Otręby, śruta i inne pozostałości odsiewu, przemiału lub innej obróbki pozostałych zbóż 5 t
141 2402 20 90 0 Papierosy z tytoniu 10 tys. szt.
142 3501 10 90 0 Kazeina kwasowa, kazeiniany 0,5 t

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024