Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Słowenii.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 marca 1998 r. ustanawia się kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Słowenii, wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI SŁOWENII

Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna Kontyngent
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 125 ton
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z

głowami i łapami, znane jako

"kurczaki 83%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako

kurczaki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz szyj, serc,

wątrób i żołądków, znane

jako "kurczaki 65%" lub

inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 12 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki 65%"

lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - Podroby:
0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 30 minimum 0,30 ECU/kg
- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap i bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako "indyki

73%" lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 25 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez szyj

serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami

lub bez

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,30 ECU/kg
- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i

jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako "kaczki

85%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 64%" lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

niewypatroszone z głowami

i łapami, znane jako "gęsi

82%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75% lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 32 90 0 - - - Perliczki 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33 - - Nie cięte na kawałki, mrożone:
- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc,

wątrób i żołądków,

znane jako "kaczki 63%"

lub inaczej prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi, nie

wypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 33 90 0 - - - Perliczki 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami

lub bez

30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30 minimum 0,30 ECU/kg
- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 30 minimum 0,30 ECU/kg
0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 30 minimum 0,30 ECU/kg
0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 25 ton
0402 10 - W proszku, granulkach lub innej

stałej postaci, o zawartości

tłuszczu w masie nie

przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

35
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 35
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

35
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 35
- W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci o

zawartości tłuszczu w masie

powyżej 1,5%:

0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

27%:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla

niemowląt, w hermetycznie

zamkniętych pojemnikach,

o zawartości netto nie

przekraczającej 500 g i o

zawartości tłuszczu w

masie powyżej 10%

5
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o zawartości

netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe 5
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 27%:

0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 99 0 - - - - Pozostałe 5
0406 Sery i twarogi: 50 ton
0406 90 - Pozostałe sery:
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere,

Sbrinz, Bergkäse i

Appenzell:

- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler 17,5
0406 90 23 0 - - - Edam 17,5
- - - Pozostałe:
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie

przekraczającej 40% i o

zawartości masy wody w

substancji

beztłuszczowej:

- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%:

0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 17,5
0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże konserwowane albo gotowane: 15 ton
- Drobiu:
- - Wylęgowe:
0407 00 11 0 - - - Indycze albo gęsie 12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0407 00 19 0 - - - Pozostałe 12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0407 00 30 0 - - Pozostałe 12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0407 00 90 0 - Pozostałe 12,5 minimum 0,015 ECU/szt.
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: 100 ton
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16

września do 15 grudnia

30
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 30
0808 10 20 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

10
0808 10 20 5 - - - - Od 1 do 31 lipca 5
0808 10 20 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

30
0808 10 50 - - - Odmiany Grany Smith:
0808 10 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 30
0808 10 50 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

10
0808 10 50 5 - - - - Od 1 do 31 lipca 5
0808 10 50 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

30
0808 10 90 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 30
0808 10 90 3 - - - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca

10
0808 10 90 5 - - - - Od 1 do 31 lipca 5
0808 10 90 7 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

30
0808 20 - Gruszki i pigwy: 25 ton
- - Gruszki:
0808 20 10 0 - - - Na wino gruszkowe, luzem od

1 sierpnia do 31 grudnia

25
0808 20 50 - - - Pozostałe:
0808 20 50 1 - - - - Od 1 stycznia do 31 lipca 5
0808 20 50 9 - - - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia

25
0808 20 90 0 - - Pigwy 12,5
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: 25 ton
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0 - - Nasiona buraków cukrowych 7,5
1209 19 00 0 - - Pozostałe 7,5
- Nasiona roślin pastewnych, inne

niż nasiona buraków:

1209 21 00 0 - - Nasiona lucerny (alfalfa) 5
1209 22 - - Nasiona koniczyny (Trifolium

spp.):

1209 22 10 0 - - - Koniczyny czerwonej

(Trifolium pratense L.)

5
1209 22 80 0 - - - Pozostałe 5
1209 23 - - Nasiona kostrzewy:
1209 23 11 0 - - - Kostrzewy łąkowej (Festuca

pratensis Huds.)

5
1209 23 15 0 - - - Kostrzewy czerwonej (Festuca

rubra L.)

5
1209 23 80 0 - - - Pozostałe 5
1209 24 00 0 - - Nasiona wiechliny łąkowej

(Poa pratensis L.)

5
1209 25 - - Nasiona rajgrasu (Lolium

multiflorum Lam., Lolium

perenne L.):

1209 25 10 0 - - - Rajgras włoski (życica

wielkokwiatowa) (łącznie

z rajgrasem westerwoldzkim)

(Lolium multiflorum Lam.)

5
1209 25 90 0 - - - Rajgras angielski (życica

trwała) (Lolium perenne L.)

5
1209 26 00 0 - - Nasiona tymotki 5
1209 29 - - Pozostałe:
1209 29 10 0 - - - Nasiona wyki; nasiona

wiechliny (błotnej,

zwyczajnej) (Poa palustris

L., Poa trivalis L.);

nasiona kupkówki (Dactylis

glomerata L.); nasiona

mietlicy (Agrostis)

5
1209 29 50 - - - Ziarno łubinu:
1209 29 50 1 - - - - Siewne 5
1209 29 50 9 - - - - Pozostałe 5
1209 29 80 0 - - - Pozostałe 5
1209 30 00 0 - Nasiona roślin zielnych

(ziołowych) hodowlanych głównie

dla ich kwiatów

5
- Pozostałe:
1209 91 - - Nasiona warzyw:
1209 91 10 0 - - - Nasiona kalarepy (Brassica

oleracea L. var. caulorapa i

gongylodes L.)

5
1209 91 90 0 - - - Pozostałe 5
1209 99 - - Pozostałe:
1209 99 10 0 - - - Nasiona drzew leśnych 5
- - - Pozostałe:
1209 99 91 0 - - - - Nasiona roślin hodowanych

głównie dla ich kwiatów

oprócz objętych podpozycją

nr 1209 30

5
1209 99 99 0 - - - - Pozostałe 5
1211 Rośliny i ich części (łącznie z nasionami i owocami) używane głównie w perfumerii, farmacji lub używane do celów owadobójczych lub podobnych, świeże lub suszone, krojone, kruszone, nawet proszkowane: 25 ton
1211 10 00 0 - Korzenie lukrecji 0
1211 20 00 0 - Korzenie żeńszenia 5
1211 90 - Pozostałe:
1211 90 10 0 - - Maruna (kwiaty, liście,

łodygi, skórki i korzenie)

5
1211 90 30 0 - - Fasola tonkińska 5
1211 90 70 0 - - Lebiodka pospolita (Origanum

vulgare) (gałązki, łodyżki i

liście)

5
1211 90 75 0 - - Szałwia (Salvia officinalis)

(liście i kwiaty)

5
1211 90 95 0 - - Pozostałe 5
1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte o te produkty: 10 ton
1601 00 10 0 - Z wątroby 17,5
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do

smarowania, nie gotowane

17,5
1601 00 99 0 - - Pozostałe 17,5
1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew: 250 ton
1602 10 00 0 - Przetwory homogenizowane 20
1602 20 - Z wątroby dowolnych zwierząt:
- - Z wątroby gęsiej lub kaczej:
1602 20 11 0 - - - Zawierające w masie 75% lub

więcej otłuszczonej wątroby

20
1602 20 19 0 - - - Pozostałe 20
1602 20 90 0 - - Pozostałe 20
- Z drobiu objętego pozycją nr

0105:

1602 31 - - Z indyków:
- - - Zawierające w masie 57% lub

więcej mięsa lub podrobów:

1602 31 11 0 - - - - Zawierające wyłącznie

nie gotowane mięso indycze

20
1602 31 19 0 - - - - Pozostałe 20
1602 31 30 0 - - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 57%

mięsa lub podrobów

20
1602 31 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 39 - - Pozostałe:
- - - Zawierające w masie 57% lub

więcej mięsa lub podrobów:

1602 39 21 0 - - - - Nie gotowane 20
1602 39 29 0 - - - - Pozostałe 20
1602 39 40 0 - - - Zawierające w masie 25%

lub więcej, ale mniej niż

57% mięsa drobiowego lub

podrobów

20
1602 39 80 0 - - - Pozostałe 20
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 20
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 20
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 49 - - Pozostałe łącznie z

mieszankami:

- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80%

lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów,

włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i

pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i

ich części łącznie z

mieszankami schabów i

szynek

20
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części

łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

20
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki

zawierające szynki,

łopatki, schaby lub

karki oraz ich części

20
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 20
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40%

lub więcej, ale mniej niż

80% mięsa lub dowolnego

rodzaju podrobów łącznie

z tłuszczami dowolnego

rodzaju i pochodzenia

20
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej

niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów

łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i

pochodzenia

20
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 50 - Z wołowiny:
1602 50 10 0 - - Nie gotowane; mieszanki

gotowanego mięsa lub podrobów

z nie gotowanym mięsem lub

podrobami

20
- - Pozostałe:
- - - W opakowaniach

hermetycznych:

1602 50 31 0 - - - - Corned beef (wołowina

peklowana)

20
1602 50 39 0 - - - - Pozostałe 20
1602 50 80 0 - - - Pozostałe 20
1602 90 - Pozostałe łącznie z przetworami

z krwi dowolnych zwierząt:

1602 90 10 0 - - Przetwory z krwi dowolnych

zwierząt

20
- - Pozostałe:
1602 90 31 0 - - - Z dziczyzny lub z królików 20
- - - Pozostałe:
1602 90 51 0 - - - - Zawierające mięso lub

podroby ze świń domowych

20
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające mięso

wołowe lub podroby:

1602 90 61 0 - - - - - - Nie gotowane;

mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów z

nie gotowanym mięsem

lub podrobami

20
1602 90 69 0 - - - - - - Pozostałe 20
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Z baraniny lub koziny:
- - - - - - - Nie gotowane;

mieszanki gotowanego

mięsa lub podrobów

z nie gotowanym

mięsem lub

podrobami:

1602 90 72 0 - - - - - - - - Z baraniny 20
1602 90 74 0 - - - - - - - - Z koziny 20
- - - - - - - Pozostałe:
1602 90 76 0 - - - - - - - - Z baraniny 20
1602 90 78 0 - - - - - - - - Z koziny 20
1602 90 98 0 - - - - - - Pozostałe 20
1604 Przetworzone i konserwowane ryby; kawior i namiastki kawioru przygotowane z ikry rybiej: 100 ton
- Ryby, całe lub w kawałkach, ale

nie mielone:

1604 13 - - Sardynki, sardynele i brisling

lub szproty:

- - - Sardynki:
1604 13 11 0 - - - - W oliwie z oliwek 17,5
1604 13 19 0 - - - - Pozostałe 17,5
1604 13 90 0 - - - Pozostałe 17,5
1604 15 - - Makrele:
- - - Z gatunków Scomber scombrus

i Scomber japonicus:

1604 15 11 0 - - - - Filety 17,5
1604 15 19 0 - - - - Pozostałe 17,5
1604 15 90 0 - - - Z gatunku Scomber

australasicus

17,5
1604 20 - Pozostałe przetwory lub

konserwy z ryb:

1604 20 05 0 - - Przetwory z surimi 17,5
- - Pozostałe:
1604 20 10 0 - - - Z łososia 17,5
1604 20 30 0 - - - Z łososiowatych innych niż

łosoś

17,5
1604 20 40 0 - - - Z sardeli 17,5
1604 20 50 0 - - - Z sardynek, bonito

śródziemnomorskiego, makreli

z gatunków Scomber scombrus

i Scomber japonicus, ryb z

gatunku Orcynopsis unicolor

17,5
1604 20 70 0 - - - Z tuńczyków, bonito

latających lub pozostałych

ryb z rodzaju Euthynnus

17,5
1604 20 90 0 - - - Z pozostałych ryb 17,5
1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao 7,5 ton
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta

cukrem:

- - Zawierająca w masie mniej niż

60% sacharozy (łączeni z

cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 19 0 - - - Pozostała 15 + DCC
- - Zawierająca w masie 60% lub

więcej sacharozy (łącznie z

cukrem inwertowanym wyrażonym

jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 99 0 - - - Pozostała 15 + DCC
1806 Czekolada i inne przetwory spożywcze zawierające kakao: 50 ton
1806 90 - Pozostałe:
1806 90 60 0 - - Pasty do smarowania

zawierające kakao

22,5 + DCC
1902 Ciasto makaronowe, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie: 50 ton
- Ciasto makaronowe nie gotowane,

nie nadziewane ani nie

przygotowane inaczej:

1902 11 00 0 - - Zawierające jaja 20
1902 19 - - Pozostałe:
1902 19 10 0 - - - Nie zawierające mąki lub

grysiku ze zwykłej pszenicy

20
1902 19 90 0 - - - Pozostałe 20
1905 Chleb, bułki, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarskie, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby: 50 ton
1905 90 - Pozostałe:
1905 90 10 0 - - Mace 12,5
1905 90 20 0 - - Opłatki sakralne, puste

kapsułki stosowane do celów

farmaceutycznych, wafle

wytłaczane, papier ryżowy i

podobne produkty

12,5
- - Pozostałe:
1905 90 30 0 - - - Chleb, bułki nie zawierające

dodatku miodu, jajek, sera

lub owoców, a zawierające

w suchej masie nie więcej

niż 5% cukru i nie więcej

niż 5% tłuszczu

12,5 + DCC
1905 90 40 0 - - - Wafle i opłatki o zawartości

wody w masie powyżej 10%

17,5 + DCC
1905 90 45 0 - - - Herbatniki (biskwity) 12,5 + DCC
1905 90 55 0 - - - Produkty wytłaczane lub

ekspandowane, pikantne lub

solone

12,5
- - - Pozostałe:
1905 90 60 0 - - - - Z dodatkiem środka

słodzącego

20 + DCC
1905 90 90 0 - - - - Pozostałe 17,5
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 15 ton
2005 90 - Pozostałe warzywa i mieszanki

warzywne:

2005 90 10 0 - - Owoce z rodzaju Capsicum inne

niż słodka papryka lub pieprz

angielski

15
2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem) soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej: 50 ton
2009 80 - Sok z dowolnego innego

pojedynczego owocu lub z

dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3

przy 20oC:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 11 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 22 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości nie

przekraczającej 30 ECU za

100 kg masy netto:

2009 80 32 0 - - - - - Soki z owoców męczennicy

i guawy

17,5
2009 80 33 0 - - - - - Soki z mango, owoców

smaczeliny, papaya,

owoców tamaryndy, owoców

nerkowca, liczi (śliwek

chińskich), owoców

kanawalii, owoców

sączyńca, owoców

oskomianu (carambola)

i pitahaya

17,5
2009 80 35 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
2009 80 36 0 - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

25
2009 80 38 0 - - - - - Pozostałe 25
- - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20oC:

- - - Sok z gruszek:
2009 80 50 0 - - - - O wartości powyżej 18 ECU

za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

17,5
- - - - Pozostałe:
2009 80 61 0 - - - - - Z dodatkiem cukru o

zawartości powyżej 30%

w masie

17,5
2009 80 63 0 - - - - - O zawartości cukru nie

przekraczającej 30%

w masie

17,5
2009 80 69 0 - - - - - Nie zawierający dodatku

cukru

17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU

za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru:

2009 80 71 0 - - - - - Sok wiśniowy i

czereśniowy

17,5
2009 80 73 0 - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

17,5
2009 80 79 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%:

2009 80 83 0 - - - - - - Soki z owoców

męczennicy i guawy

17,5
2009 80 84 0 - - - - - - Soki z mango, owoców

smaczeliny, papaya,

owoców tamaryndy,

owoców nerkowca, liczi

(śliwki chińskie),

owoce kanawalii,

owoców sączyńca,

owoców oskomianu

(carambola) i pitahaya

17,5
2009 80 86 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%:

2009 80 88 0 - - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

17,5
2009 80 89 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - Nie zawierający dodatku

cukru:

2009 80 95 0 - - - - - - Soki z owoców z

gatunku Vaccinium

macrocarpon

17,5
2009 80 96 0 - - - - - - Sok wiśniowy i

czereśniowy

17,5
2009 80 97 0 - - - - - - Soki z owoców

tropikalnych

25
2009 80 99 - - - - - - Pozostałe:
2009 80 99 1 - - - - - - - Soki owocowe 17,5
2009 80 99 9 - - - - - - - Pozostałe
2009 90 - Mieszanki soków:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3

przy 20oC:

- - - Mieszanki soków jabłkowego

i gruszkowego:

2009 90 11 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 22 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 90 19 0 - - - - Pozostałe 25
- - - Pozostałe:
2009 90 21 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 30 ECU za

100 kg masy netto

25
2009 90 29 0 - - - - Pozostałe 25
- - O gęstości nie przekraczającej

1,33 g/cm3 przy 20oC:

- - - Mieszanki soków jabłkowego

i gruszkowego:

2009 90 31 0 - - - - O wartości nie

przekraczającej 18 ECU za

100 kg masy netto i

o zawartości dodatku cukru

w masie powyżej 30%

17,5
2009 90 39 0 - - - - Pozostałe 17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków

owoców cytrusowych i

soku ananasowego:

2009 90 41 0 - - - - - - Zawierające dodatek

cukru

17,5
2009 90 49 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - Pozostałe:
2009 90 51 0 - - - - - - Zawierające dodatek

cukru

17,5
2009 90 59 0 - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - O wartości powyżej 30 ECU

za 100 kg masy netto:

- - - - - Mieszanki soków

owoców cytrusowych i

soku ananasowego:

2009 90 71 0 - - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%

17,5
2009 90 73 0 - - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%

17,5
2009 90 79 0 - - - - - - Nie zawierające

dodatku cukru

17,5
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie powyżej

30%:

2009 90 92 0 - - - - - - - Mieszanki soków

z owoców

tropikalnych

17,5
2009 90 94 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - - O zawartości dodatku

cukru w masie nie

przekraczającej 30%:

2009 90 95 0 - - - - - - - Mieszanki soków

z owoców

tropikalnych

17,5
2009 90 96 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - - Nie zawierające

dodatku cukru:

2009 90 97 0 - - - - - - - Mieszanki soków

z owoców

tropikalnych

17,5
2009 90 98 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 75 ton
2103 10 00 0 - Sos sojowy 10
2103 20 00 0 - Ketchup pomidorowy i inne sosy

pomidorowe

17,5 minimum 0,175 ECU/kg
2103 30 - Mąka i grysik z gorczycy oraz

gotowa musztarda:

2103 30 10 0 - - Mąka i grysik z gorczycy 17,5
2103 30 90 0 - - Gotowa musztarda 22,5
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 10 0 - - Ostry sos z mango w płynie 15
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o

objętościowej mocy alkoholu

od 44,2 do 49,2% obj.,

zawierające w masie od 1,5

do 6% goryczki, przypraw i

różnych składników oraz od 4

do 10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub

mniej

57,25 minimum 0,05 ECU/kg
2103 90 90 0 - - Pozostałe 15
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone: 50 ton
2106 10 - Koncentraty proteinowe i

teksturowane substancje

proteinowe:

2106 10 20 0 - - Nie zawierające tłuszczów

mleka, sacharozy, izoglukozy,

glukozy lub skrobi lub

zawierające w masie mniej niż

1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5%

glukozy lub skrobi

10
2106 10 80 0 - - Pozostałe 10
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 10 0 - - Fondue z sera 10
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty alkoholowe,

inne niż na bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

używanych do produkcji napojów

172,95 minimum 4 ECU/%hl
- - Aromatyzowane lub barwione

syropy cukrowe:

2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 10 minimum 0,085 ECU/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 51 0 - - - - Syrop laktozowy 10
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

10 minimum 0,085 ECU/kg
2106 90 59 0 - - - - Pozostałe 10
- - Pozostałe:
2106 90 92 0 - - - Nie zawierające tłuszczów

mleka, sacharozy,

izoglukozy, glukozy lub

skrobi lub zawierające w

masie mniej niż

1,5% tłuszczu mleka, 5%

sacharozy lub izoglukozy, 5%

glukozy lub skrobi

10
2106 90 98 0 - - - Pozostałe 10
2203 00 Piwo otrzymywane ze słodu: 1250 hl
- W pojemnikach zawierających

nie więcej niż 10 litrów:

2203 00 01 0 - - W butelkach 15 minimum 0,125 ECU/l
2203 00 09 0 - - Pozostałe 15 minimum 0,125 ECU/l
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających

więcej niż 10 litrów

15 minimum 0,125 ECU/l
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 4250 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż

8,5% ale nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez

dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności

dwutlenku węgla w roztworze

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale

mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 21 19 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alasace 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto

Adige

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i

Douro

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej

18% obj.:

2204 21 89 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przewyższającej

22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku

obecności dwutlenku węgla

w roztworze, pod

ciśnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym niż

3 bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

12,5 minimum 21 ECU/hl
2204 29 19 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

16,5 + 33,17 ECU/hl + 0,05 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum

5 ECU/hl

2204 29 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej

18% obj.:

2204 21 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 1250 hl
2205 10 - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej 18%

obj. lub mniejszej

15 minimum 6,25 ECU/hl
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu wynoszącej 18%

obj. lub mniejszej

15 minimum 5 ECU/hl

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024