Ustanowienie kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Węgier i Rumunii.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów taryfowych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej, Republiki Węgier i Rumunii.

Na podstawie art. 14 § 3 pkt 2 i § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 1998 r. ustanawia się:
1)
kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Czeskiej i Republiki Słowackiej, wymienionych w załączniku nr 1 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku,
2)
kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Republiki Węgier, wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku,
3)
kontyngenty taryfowe ilościowe na przywóz towarów pochodzących z Rumunii, wymienionych załączniku nr 3 do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
Preferencyjne stawki celne, o których mowa w § 1, stosuje się po udokumentowaniu pochodzenia towarów, zgodnie z wymogami określonymi odrębnie.
§  3.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej stanowiącej załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1997 r. w sprawie ustanowienia Taryfy celnej (Dz. U. Nr 158, poz. 1047).
§  4.
Rozdysponowanie kontyngentów, o których mowa w § 1, polega na wydaniu pozwolenia na podstawie kompletnych wniosków rozpatrywanych zgodnie z kolejnością ich złożenia.
§  5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIKI

ZAŁĄCZNIK Nr  1

WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI CZESKIEJ I REPUBLIKI SŁOWACKIEJ

Kod PCN Wyszczególnienie Stawka preferencyjna Kontyngent
dla Republiki Czeskiej dla Republiki Słowackiej
2203 00 Piwo otrzymane ze słodu: 60.000 hl 40.000 hl
- W pojemnikach zawierających

nie więcej niż 10 litrów:

2203 00 01 0 - - W butelkach 21
2203 00 09 0 - - Pozostałe 21
2203 00 10 0 - W pojemnikach zawierających

więcej niż 10 litrów

21
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 6.000 hl 15.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

mniejszej niż 8,5%,

ale nie większej niż

22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20o C:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętości mocy

alkoholu nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-

Ruwer

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto

Adige i Friuli

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-

Rousillon

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte

(Piemont)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana

(Tuscany)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 67 0 - - - - - - - Trientino i

Alto Adige

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i

Douro

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 89 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

Muscatel

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 93 0 - - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przewyższającej 22%

obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 97 0 - - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku

obecności węgla w

roztworze, pod

nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 66,35 ECU/hl + 0,16 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie

przewyższającej 13%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne

(Burgundy)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-

Roussillon

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire

(Loire valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe: 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia

(Sicily)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia

(Apuglia)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia

(Sicily)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie

przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w

określonych

regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie

przewyższającej 18%

obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de

Lemnos

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal

muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 93 0 - - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie

przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i

Setubal muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 97 0 - - - - - Tokay (Aszu i

Szamorodni)

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

33 + 66,35

ECU/hl + 0,16

ECU/kg

2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: 7.500 l

100% alk.

7.500 l

100% alk.

2208 20 - Napoje alkoholowe

otrzymywane przez

destylację wina z winogron

lub wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 20 14 0 - - - Armagnac 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 20 26 0 - - - Grappa 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 20 29 0 - - - Pozostałe 37,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
- - W pojemnikach

zawierających więcej niż

2 litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 20 64 0 - - - - Armagnac 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 20 86 0 - - - - Grappa 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 37,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 30 - Whisky:
- - Whisky burbońskie w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniej 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 30 38 0 - - - - Więcej niż 2 litry: 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
- - - Whisky "blended", w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniej 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 30 58 0 - - - - Więcej niż 2 litry 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
- - - Pozostałe, w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniej 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 30 78 0 - - - - Więcej niż 2 litry 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniej 42,5 minimum 10,5 ECU/hl + 1 ECU %/hl
2208 30 88 0 - - - Więcej niż 2 litry 42,5 minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl
2208 40 - Rum i tafia:
- - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2208 40 11 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż

alkohol etylowy i

metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g

na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją

10%)

40 minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl
- - W pojemnikach

zawierających więcej niż

2 litry

2208 40 51 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż

alkohol etylowy i

metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g

na hektolitr czystego

alkoholu (z tolerancją

10%)

40 minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl
2208 90 - Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach

zawierających:

2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniej 52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - Napoje alkoholowe

śliwkowe, gruszkowe i

wiśniowe (z wyłączeniem

likierów), w pojemnikach

zawierających:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniej 52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 38 0 - - - Więcej niż 2 litry 52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - Pozostałe wódki i inne

napoje alkoholowe, w

pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe (z

wyłączeniem

likierów):

- - - - - - Destylowane z

owoców:

2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 57 0 - - - - - - - Pozostałe 52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 1 - - - - - - Gotowe preparaty

ziołowe będące

farmaceutykami,

na bazie alkoholu

3,5
2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem

likierów):

52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z

owoców

52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 74 0 - - - - - Pozostałe 52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 78 0 - - - - Inne napoje

alkoholowe

52,5 + 1,25 ECU %/hl
- - Alkohol etylowy

nieskażony o

objętościowej mocy

alkoholu mniejszej niż

80% obj., w pojemnikach

zawierających:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej 52,5 + 1,25 ECU %/hl
2208 90 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 52,5 + 1,25 ECU %/hl
2402 Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu: 50 ton 50 ton
2402 10 00 0 - Cygara, również z obciętymi

końcami i cygaretki, z

tytoniu:

27,5
2402 20 - Papierosy z tytoniu:
2402 20 10 0 - - Zawierające goździki 45 minimum 4,5 ECU/tys. szt.
2402 20 90 0 - - Pozostałe 45 minimum 4,5 ECU/tys. szt.
2402 90 00 0 - Pozostałe 45
2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe:
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki

tytoniu w dowolnej

proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

500 g

60
2403 10 90 0 - - Pozostałe 60
- Pozostałe:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany"

lub "odtworzony"

27,5 minimum 0,565 ECU/kg
2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i tabaka 32,5
2403 99 90 - - - Pozostałe:
2403 99 90 1 - - - - Tytoń ekspandowany 27,5 minimum 0,565 ECU/kg
2403 99 90 9 - - - - Pozostały 27,5 minimum 0,565 ECU/kg

ZAŁĄCZNIK Nr  2

WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z REPUBLIKI WĘGIER

Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna Kontyn-

gent

0406 Sery i twarogi: 300 ton
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony)

świeży, w tym ser serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40%

0
0406 10 80 0 - - Pozostały 0
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich

rodzajów:

0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0
0406 20 90 0 - - Pozostały 0
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny

niż tarty lub proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto

innych serów, jak Emmentaler,

Gruyere i Appenzell i który może

zawierać jako dodatek ziołowy ser

Glarus (znany jako Schabziger);

przygotowany do sprzedaży

detalicznej o zawartości tłuszczu

nie przekraczającej 56% suchej masy

0
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 36% i o zawartości

tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nie przekraczającej 48% 0
0406 30 39 0 - - - - Powyżej 48% 0
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w masie

powyżej 36%

0
0406 40 - Ser z przerostami niebieskiej pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 0
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 0
0406 40 90 0 - - Pozostały 0
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 01 0 - - Do przetworzenia (topienia) 0
- - Pozostałe:
- - - Emmentaler, Gruyere, Sbrinz,

Bergkäse i Appenzell:

0406 90 02 0 - - - - Sery w całości w cenie franco

granica powyżej 401,85 ECU, lecz

nie przekraczającej 430,62 ECU

za 100 kg masy netto

0
0406 90 03 0 - - - - Sery w całości w cenie franco

granica powyżej 430,62 ECU za

100 kg masy netto

0
0406 90 04 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej

lecz nie przekraczającej 5 kg i

w cenie franco granica powyżej

430,62 ECU, ale nie

przekraczającej 459,39 ECU za

100 kg masy netto

0
0406 90 05 0 - - - - Kawałki pakowane próżniowo lub w

gazie obojętnym, ze skórką

przynajmniej z jednej strony, o

masie netto 1 kg lub większej i

w cenie franco granica powyżej

459,39 ECU za 100 kg masy netto

0
0406 90 06 0 - - - - Kawałki bez skórki, o masie

netto poniżej 450 g i w cenie

franco granica przekraczającej

499,67 ECU za 100 kg masy netto,

pakowane próżniowo lub w gazie

obojętnym, w opakowaniach, na

których znajduje się opis sera,

zawartość tłuszczu,

odpowiedzialny za pakowanie oraz

kraj producenta

0
- - - - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - - - Emmentaler 0
0406 90 15 0 - - - - - Gruyere, Sbrinz 0
0406 90 17 0 - - - - - Bergkäse, Appenzell 0
0406 90 18 0 - - - Fromage fribourgeois, Vacherin

Mont d'Or i Tete de Moine

0
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako

Schabziger) zrobiony z

odtłuszczonego mleka i zmieszany z

drobno zmielonymi ziołami

0
0406 90 21 0 - - - Cheddar 0
0406 90 23 0 - - - Edam 0
0406 90 25 0 - - - Tilsit 0
0406 90 27 0 - - - Butterkäse 0
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 0
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów

w pojemnikach zawierających

solankę albo w butelkach z

owczej lub koziej skóry

0
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 0
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 0
0406 90 37 0 - - - Finlandia 0
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 0
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka

bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w

butelkach z owczej lub koziej

skóry

0
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie

nie przekraczającej 40%, o

zawartości masy wody w

substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano

Reggiano

0
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 0
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 0
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 72%:

0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 0
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo,

Montasio, Ragusano

0
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina,

Fynbo, Havarti, Maribo,

Samso

0
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 0
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem,

Saint-Nectaire, Saint-

Paulin, Taleggio

0
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire,

Wensleydale, Lancashire,

Double Gloucester,

Blarney, Colby, Monterey

0
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 0
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 0
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri 0
- - - - - - - Pozostałe sery, o

zawartości wody w masie

serowej beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie

przekraczającej 52%

0
0406 90 87 0 - - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie

przekraczającej 62%

0
0406 90 88 0 - - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie

przekraczającej 72%

0
0406 90 93 0 - - - - - - Powyżej 72% 0
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 0
0701 Ziemniaki, świeże lub chłodzone 15 tys. ton
0701 90 - Pozostałe:
0701 90 10 0 - - Do produkcji krochmalu 10
- - Pozostałe:
- - - Młode:
0701 90 51 0 - - - - Od 1 stycznia do 15 maja 10
0701 90 59 0 - - - - Od 16 maja do 30 czerwca 10
0701 90 90 0 - - - Pozostałe 10
0703 Cebula, szalotka, czosnek, pory oraz inne warzywa cebulowe świeże lub chłodzone: 10 tys. ton
0703 10 - Cebula i szalotka:
- - Cebula:
0703 10 11 0 - - - Dymka 10
0703 10 19 0 - - - Pozostałe 10
0703 10 90 0 - - Szalotka 10
0710 Warzywa (niegotowane lub gotowane na parze albo w wodzie), mrożone: 1.500 ton
- Warzywa strączkowe, nawet łuskane:
0710 21 00 0 - - Groch (Pisum sativum) 10
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże: 20 tys.ton
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16 września

do 15 grudnia

10
- - Pozostałe:
0808 10 20 - - - Odmiany Golden Delicious:
0808 10 20 1 - - - - od 1 stycznia do 31 marca 10
0808 10 20 3 - - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca 10
0808 10 20 5 - - - - od 1 do 31 lipca 10
0808 10 20 7 - - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia 10
0808 10 50 - - - Odmiany Grany Smith:
0808 10 50 1 - - - - od 1 stycznia do 31 marca 10
0808 10 50 3 - - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca 10
0808 10 50 5 - - - - od 1 do 31 lipca 10
0808 10 50 7 - - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia 10
0808 10 59 0 - - - Pozostałe:
0808 10 90 1 - - - - od 1 stycznia do 31 marca 10
0808 10 90 3 - - - - od 1 kwietnia do 30 czerwca 10
0808 10 90 5 - - - - od 1 do 31 lipca 10
0808 10 90 7 - - - - od 1 sierpnia do 31 grudnia 10
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej: 10 tys. ton
- Cukier surowy nie zawierający dodatku

środków aromatyzujących ani

barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji 35
1701 12 90 0 - - - Pozostały 35
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 140 tys. hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej niż

8,5%, ale nie większej niż 22%

obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15 minimum 19 ECU/hl
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15 minimum 19 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z

fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczane inaczej, pozostające

dzięki obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20o:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

15 minimum 19 ECU/hl
2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i

Friuli

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 89 0 - - - - - Port 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal Muscatel 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 93 0 - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 97 0 - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 10,5 ECU/hl
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10

w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina

dostarczone inaczej, pozostające w

wyniku obecności dwutlenku węgla w

roztworze, pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar, ale mniejszym

niż 3 bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej niż

22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 46 0 - - - - - - - Cotes de Rhone 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 0,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13% obj.,

ale nie przekraczającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w

określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 1,5 ECU/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 1,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 1,5 ECU/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 1,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15% obj.,

ale nie przekraczającej 18%

obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 8,5 ECU/hl
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU %/hl
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż 22% obj.

22,5
2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,11 ECU %/hl
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub

mniejszej w 20oC i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 1% obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,05 ECU %/hl
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + 59,7 ECU/hl + 0,05 ECU %/hl
2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 42 tys. hl
2205 10 - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 4,25 ECU/hl
2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 10 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%, ale nie

większej niż 22% obj.

30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl
2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl
2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 18% obj. lub

mniejszej

15 minimum 3 ECU/hl
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj.:

2205 90 90 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18% obj., ale nie

większej niż 22% obj.

30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl
2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 minimum 6,7 ECU/hl + 0,8 ECU/%/hl
2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe: 42.000 l 100% alk.
2208 20 - Napoje alkoholowe otrzymywane przez

destylację wina z winogron lub

wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 14 0 - - - Armagnac 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 26 0 - - - Grappa 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 29 0 - - - Pozostałe 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - W pojemnikach zawierających więcej

niż 2 litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 64 0 - - - - Armagnac 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 86 0 - - - - Grappa 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 - Whisky:
- - Whisky burbońskie w pojemnikach

zawierających:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w pojemnikach

zawierających:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 38 0 - - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - Whisky "blended", w pojemnikach

zawierających:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 58 0 - - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 78 0 - - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0 - - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 30 88 0 - - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 40 - Rum i tafia:
- - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 40 11 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10%)

172 minimum 4 ECU/%/hl
- - W pojemnikach zawierających więcej

niż 2 litry:

2208 40 11 0 - - - Rum o zawartości lotnych

substancji innych niż alkohol

etylowy i metylowy, równej lub

przekraczającej 225 g na hektolitr

czystego alkoholu (z tolerancją

10%)

172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 50 - Giny i gin Geneva:
- - Gin w pojemnikach zawierających:
2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 50 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Gin Geneva, w pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 50 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 60 - Vodka:
- - O objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 45,4% obj. lub mniej, w

pojemnikach zawierających:

2208 60 11 0 - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 60 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - O objętościowej mocy alkoholu

większej niż 45,4% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 60 91 0 - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 60 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 70 10 0 - - W pojemnikach zawierających 2 litry

lub mniej

172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 70 90 0 - - W pojemnikach zawierających więcej

niż 2 litry

172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 - Pozostałe:
- - Arak, w pojemnikach zawierających: 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 11 0 - - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 19 0 - - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Napoje alkoholowe śliwkowe,

gruszkowe i wiśniowe (z wyłączeniem

likierów), w pojemnikach

zawierających:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 38 0 - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Pozostałe wódki i inne napoje

alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje alkoholowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 57 0 - - - - - - - Pozostałe 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe:
2208 90 69 1 - - - - - - Gotowe preparaty ziołowe

będące farmaceutykami, na

bazie alkoholu

3,5
2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z wyłączeniem likierów):
2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 74 0 - - - - - Pozostałe 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 78 0 - - - - Inne napoje alkoholowe 172 minimum 4 ECU/%/hl
- - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu

mniejszej niż 80% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej 172 minimum 4 ECU/%/hl
2208 90 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 172 minimum 4 ECU/%/hl
2401 Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe: 700 t
2401 10 - Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu

Virginia i suszony powietrzem na

jasny tytoń typu Burley (łącznie z

hybrydami tytoniu Burley); suszony

powietrzem na jasny tytoń suszony

ogniowo-płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu

Virginia

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Burley (łącznie z jego hybrydami)

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu

Maryland

15 minimum 0,565 ECU/kg
- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 49 0 - - - - Pozostałe 15 minimum 0,565 ECU/kg
- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu

Oriental

15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 15 minimum 0,565 ECU/kg
2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie 15 minimum 0,565 ECU/kg

ZAŁĄCZNIK Nr  3

WYKAZ TOWARÓW, OBJĘTYCH KONTYNGENTAMI TARYFOWYMI ILOŚCIOWYMI, POCHODZĄCYCH Z RUMUNII

Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna Kontyn-gent
0409 00 00 0 Miód naturalny: 40 100 ton
1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku

środków aromatycznych ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji 15 10.000 ton
1701 12 90 0 - - - Pozostały: 15
- Pozostały
1701 99 - - Pozostały: 5.000 ton
1701 99 10 0 - - - Cukier biały 15
1701 99 90 0 - - - Pozostały 15
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 60.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej niż 8,5%

obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5%, ale nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5%, ale nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15 minimum 21 ECU/hl
2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15 minimum 21 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz winogronowy

z fermentacją nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204

10 w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane inaczej,

pozostające dzięki obecności

dwutlenku węgla w roztworze pod

nadciśnieniem nie mniejszym niż

1 bar, ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 21 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej

niż 22% obj.

15 minimum 21 ECU/hl
2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe

produkowane w określonych

rejonach:

- - - - - - Białe:
2204 21 11 0 - - - - - - - Alsace 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 12 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 18 0 - - - - - - - Mosel-Saar-Ruwer 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 19 0 - - - - - - - Pfalz 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 22 0 - - - - - - - Rheinhessen 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 24 0 - - - - - - - Lazio (Latium) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 26 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 27 0 - - - - - - - Trentino, Alto Adige i

Friuli

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 28 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 32 0 - - - - - - - Vinho Verde 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 34 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 36 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 37 0 - - - - - - - Valencia 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 38 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 21 42 0 - - - - - - - Bordeaux 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 44 0 - - - - - - - Beaujolais 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 47 0 - - - - - - - Languedoc-Rousillon 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 62 0 - - - - - - - Piemonte (Piemont) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 66 0 - - - - - - - Toscana (Tuscany) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 67 0 - - - - - - - Trentino i Alto Adige 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 68 0 - - - - - - - Veneto 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 69 0 - - - - - - - Dao, Bairrada i Douro 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 71 0 - - - - - - - Navarra 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 74 0 - - - - - - - Penedes 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 76 0 - - - - - - - Rioja 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 77 0 - - - - - - - Valdepenas 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 78 0 - - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 79 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 80 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych regionach:

2204 21 81 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 82 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 21 83 0 - - - - - - Białe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 84 0 - - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie przewyższającej

18% obj.:

2204 21 87 0 - - - - - Marsala 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 89 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 91 0 - - - - - Madeira i Setubal Muscatel 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 92 0 - - - - - Sherry 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 93 0 - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 94 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18%

obj., ale nie przekraczającej

22% obj.:

2204 21 95 0 - - - - - Port 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 96 0 - - - - - Madeira i Setubal Muscatel 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 97 0 - - - - - Tokay (Aszu i Szamorodni) 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 98 0 - - - - - Pozostałe 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204

10 w butelkach z korkami

"grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami;

wina dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku obecności

dwutlenku węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 29 10 1 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie większej

niż 22% obj.

12,5 minimum 21 ECU/hl
2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych regionach:

- - - - - - Białe:
2204 29 12 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 13 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 17 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 18 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 42 0 - - - - - - - Bordeaux 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 43 0 - - - - - - - Bourgogne (Burgundy) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 44 0 - - - - - - - Beaujolais 12,5 minimum 5 ECU/hl
2204 29 46 0 - - - - - - - Cotes du Rhone 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 47 0 - - - - - - - Languedoc-Roussillon 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 48 0 - - - - - - - Val de Loire (Loire

valley)

12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 58 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
- - - - - - Białe:
2204 29 62 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 64 0 - - - - - - - Veneto 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 65 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - - - Pozostałe:
2204 29 71 0 - - - - - - - Puglia (Apuglia) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 72 0 - - - - - - - Sicilia (Sicily) 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
2204 29 75 0 - - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 2,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 13%

obj., ale nie przewyższającej

15% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane

w określonych regionach:

2204 29 81 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 82 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - - Pozostałe:
2204 29 83 0 - - - - - - Białe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
2204 29 84 0 - - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 3,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 15%

obj., ale nie przewyższającej

18% obj.:

2204 29 87 0 - - - - - Marsala 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 29 88 0 - - - - - Samos i Muscat de Lemnos 15 minimum 12,5 ECU/hl
2204 29 89 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 91 0 - - - - - Madeira i Setubal muscatel 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 92 0 - - - - - Sherry 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 93 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 94 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
- - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18% obj.,

ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 29 95 0 - - - - - Port 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 96 0 - - - - - Madeira, sherry i Setubal

muscatel

12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 97 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 98 0 - - - - - Pozostałe 12,5 minimum 10,5 ECU/hl
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 1 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu nie większej niż

22% obj.

22,5
2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
- - Pozostały:
- - - O gęstości 1,33 g/cm3 lub

mniejszej w 20oC i o rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 1% obj.:

2204 30 92 0 - - - - Skoncentrowany 32,5
2204 30 94 0 - - - - Pozostały 32,5
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej

22% obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 1 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 1%, ale

nie większej niż 22% obj.

32,5
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej

22% obj.

30,7 + maksimum 61,7 ECU/hl + 0,1 ECU/kg

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024