Szczegółowy tryb ustalania wartości celnej przywożonych towarów.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 19 grudnia 1997 r.
w sprawie szczegółowego trybu ustalania wartości celnej przywożonych towarów.

Na podstawie art. 32 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. - Kodeks celny (Dz. U. Nr 23, poz. 117, Nr 64, poz. 407, Nr 121, poz. 770 i Nr 157, poz. 1026) zarządza się, co następuje:
§  1.
W wypadku gdy cena faktycznie zapłacona lub należna, o której mowa w art. 23 § 1 Kodeksu celnego, zawiera wyodrębnioną kwotę podatku należnego w kraju wywozu, kwota ta podlega odliczeniu od wartości celnej, jeżeli zgłaszający przedstawi dokument stwierdzający wywóz towaru, potwierdzony przez administrację celną kraju wywozu, i przedstawi dowód odzyskania tego podatku.
§  2.
Jeżeli sprzedaż lub cena towaru jest uzależniona od warunków lub spełnienia świadczeń, których wartość można ustalić, to taką wartość uważa się za włączoną do wartości transakcyjnej towaru, z zastrzeżeniem, że dany warunek lub świadczenie nie dotyczy:
1)
działań, o których mowa w art. 23 § 10 Kodeksu celnego,
2)
kosztów i opłat, o których mowa w art. 30 Kodeksu celnego.
§  3.
1.
W wypadku ustalania wartości celnej na podstawie art. 28 Kodeksu celnego, nie żąda się od osoby zagranicznej przedstawienia lub udostępnienia dokumentów księgowych albo innych informacji służących do ustalenia wartości celnej.
2.
Informacje pochodzące od producenta towarów, służące do ustalenia wartości celnej na podstawie art. 28 Kodeksu celnego, mogą być weryfikowane za jego zgodą przez organ celny w innym kraju, jeżeli organ celny powiadomi o tym, z dostatecznym wyprzedzeniem, organy celne kraju obcego.
§  4.
W celu określenia wartości celnej z zastosowaniem art. 30 § 1 pkt 5 Kodeksu celnego do ceny faktycznie zapłaconej lub należnej za przywożone towary dodaje się koszty opłat pocztowych, którym podlegają towary przesyłane pocztą do miejsca przeznaczenia.
§  5.
1.
Przy ustalaniu wartości celnej przywożonych nośników informacji zawierających dane lub instrukcje przeznaczone do sprzętu przetwarzania danych uwzględnić należy, niezależnie od przepisów art. 23-31 Kodeksu celnego, wyłącznie koszt lub wartość samego nośnika informacji, pod warunkiem że wartość nośnika i oprogramowania są podane odrębnie.
2.
Użyte w ust. 1 określenie:
1)
nośniki informacji - nie oznacza obwodów scalonych, półprzewodników i podobnego sprzętu lub wyrobów zawierających takie obwody lub sprzęt,
2)
oprogramowanie - nie obejmuje nagrań dźwiękowych, nagrań filmowych i nagrań wideo.
§  6.
1.
Jeżeli towarami przywożonymi na polski obszar celny są towary łatwo psujące się, do ustalania wartości celnej tych towarów, na wniosek osoby uprawnionej do korzystania z procedury celnej, może być zastosowany uproszczony system ustalania wartości transakcyjnej, polegający na stosowaniu cen jednostkowych według średnich wartości transakcyjnych obowiązujących na danym rynku; wykaz towarów łatwo psujących się stanowi załącznik do rozporządzenia.
2.
Informacje o cenach jednostkowych towarów łatwo psujących się, występujących na danym rynku, Minister Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podaje do publicznej wiadomości nie później niż w poniedziałek poprzedzający piątek, o którym mowa w ust. 3.
3.
Ceny jednostkowe obowiązują niezmiennie w okresie 14 dni, od piątku od godziny 0.00 do czwartku do godziny 24.00.
4.
Ceny jednostkowe są ustalane w EURO 1 za 100 kg netto tych towarów, w oparciu o ceny jednostkowe towarów łatwo psujących się, według uproszczonego systemu ustalania wartości celnej Unii Europejskiej oraz zagranicznych giełd towarowych.
§  7.
Wartość celna towarów łatwo psujących się jest ustalana na podstawie cen jednostkowych towarów łatwo psujących się franco granica polska, wyrażonych w EURO 2 za 100 kg netto towaru, oraz masy towaru wprowadzanego na polski obszar celny.
§  8.
1.
Jeżeli w ramach dostawy towarów łatwo psujących się objętych systemem, o którym mowa w § 6 ust. 1, znajduje się co najmniej 5% towarów nie nadających się do spożycia, wartość celna jest ustalana w odniesieniu do pełnowartościowej części towaru, określonej:
1)
po przesortowaniu,
2)
po odliczeniu procentowo oszacowanej, przez inspektora standaryzacji, ilości towaru niepełnowartościowego.
2.
Towary nie nadające się do spożycia powinny być zniszczone lub powrotnie wywiezione, zgodnie z przepisami prawa celnego.
3.
Czynności, o których mowa w ust. 1 i 2, zgłaszający jest obowiązany dokonać na własny koszt.
§  9.
1.
Organ celny właściwy ze względu na siedzibę lub miejsce zamieszkania wnioskodawcy wydaje pozwolenie o przystąpieniu do uproszczonego systemu ustalania wartości transakcyjnej towarów łatwo psujących się.
2.
Pozwolenie jest wydawane pod warunkiem stosowania uproszczonego systemu ustalania wartości transakcyjnej w stosunku do wszystkich towarów objętych pozwoleniem.
§  10.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1998 r.

ZAŁĄCZNIK

Wykaz towarów łatwo psujących się

Lp. Kod PCN 98 Nazwa
1 0701 90 51 0

0701 90 59 0

ziemniaki młode
2 0702 00 00 1

0702 00 00 2

0702 00 00 3

0702 00 00 5

0702 00 00 7

0702 00 00 9

pomidory świeże
3 0703 10 19 0 cebula (inna niż do sadzenia)
4 0703 20 00 0 czosnek
5 ex 0703 90 00 0 pory
6 ex

0704 10 05 0

ex

0704 10 10 1

ex

0704 10 10 9

ex

0704 10 80 0

kalafior
7 0704 20 00 0 brukselka
8 0704 90 10 0 kapusta biała i czerwona
9 ex

0704 90 90 0

brokuły lub kalarepa (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L. Alef var. italica Plenck)
10 ex

0704 90 90 0

pekińska kapusta
11 0705 11 05 0

0705 11 10 0

0705 11 80 0

sałata głowiasta
12 ex

0705 29 00 0

cykoria
13 ex

0706 10 00 0

marchew
14 ex

0706 90 90 0

rzodkiewka
15 0707 00 05 1

0707 00 05 3

0707 00 05 5

0707 00 05 7

0707 00 05 8

0707 00 05 9

ogórki
16 0707 00 90 0 korniszony
17 0708 10 20 0

0708 10 90 0

0708 10 95 0

groch (Pisum sativum)
18 fasola
18.1 0708 20 20 0

0708 20 90 0

0708 20 95 0

fasola (Vigna spp., Phaseolus spp.)
18.2 ex

0708 90 00 0

inne fasole
19 0709 10 00 0 karczochy
20 szparagi
20.1 ex

0709 20 00 0

szparagi zielone
20.2 ex

0709 20 00 0

szparagi - pozostałe
21 0709 30 00 0 oberżyny (bakłażany)
22 ex

0709 40 00 0

seler naciowy (Apium graveolens L., var. dulce (Mill.) Pers.)
23 0709 51 30 0 pieprznik jadalny
24 0709 60 10 0 papryka słodka
25 0709 90 50 0 koper
26 0714 20 10 0 słodkie ziemniaki, świeże, całe, przeznaczone do spożycia przez ludzi
27 ex

0802 40 00 0

kasztany (Castanea spp.), świeże
28 0803 00 19 0 banany, świeże
29 ex

0804 30 00 0

ananasy, świeże
30 ex

0804 40 20 0

ex

0804 40 90 0

ex

0804 40 95 0

avokado, świeże
31 ex

0804 50 00 0

guawa i mango, świeże
32 słodkie pomarańcze, świeże:
32.1 0805 10 10 0 krwiste i półkrwiste
32.2 0805 10 30 0 Nawele, Naweliny, Nawelaty, Salustiany, Vernasy, Valencjany, Maltańskie, Szamutiasy, Ovalisy, Trovita i Hamliny
32.3 0805 10 50 0 pozostałe
33 mandarynki (łącznie z tangerinami i satsumas), świeże; klementynki - wilkingi i podobne hybrydy cytrusowe, świeże:
33.1 0805 20 10 0 klementynki
33.2 0805 20 30 0 monrealesy i satsumas
33.3 0805 20 50 0 mandarynki i wilkingi
33.4 0805 20 70 0 tangeryny
33.5 0805 20 90 0 pozostałe
34.1 ex

0805 30 10 0

cytryny (Citrus limon, Citrus limonum), świeże
34.2 ex

0805 30 90 0

limy (Citrus aurantifolia) świeże
35.1 ex

0805 40 20 0

ex

0805 40 90 0

ex

0805 40 95 0

grejpfruty białe, świeże
35.2 ex

0805 40 20 0

ex

0805 40 90 0

ex

0805 40 95 0

grejpfruty różowe, świeże
36 0806 10 10 1

0806 10 10 3

0806 10 10 5

0806 10 10 7

0806 10 10 9

winogrona stołowe
37 0807 11 00 0 arbuzy
38 melony (inne niż arbuzy)
38.1 ex

0807 19 00 0

Amarillo, cuper, honey dew (w tym cantalene), onteniente, piel de sapo (w tym verde liso), rochet, tendral, futuro
38.2 ex

0807 19 00 0

pozostałe melony
39 0808 10 10 0

0808 10 20 1

0808 10 50 1

0808 10 90 1

0808 10 20 3

0808 10 50 3

0808 10 90 3

0808 10 50 5

0808 10 90 5

0808 10 20 7

0808 10 50 7

0808 10 90 7

jabłka
40 gruszki
40.1 ex

0808 20 50 1

0808 20 50 9

gruszki - nashi (Pyrus pyrofolia)
40.2 ex

0808 20 50 1

ex

0808 20 50 9

pozostałe
41 0809 10 00 0 morele
42.1 0809 20 05 1

0809 20 05 5

0809 20 05 9

wiśnie (Prunus cerasus)
42.2 0809 20 95 0 wiśnie i czereśnie
43 0809 30 10 0 nektaryny
44 0809 30 90 0 brzoskwinie
45 0809 40 05 1

0809 40 05 5

0809 40 05 9

śliwki
46 0810 10 05 0

0810 10 10 0

0810 10 80 0

truskawki i poziomki
47 0810 20 10 0 maliny
48 0810 40 30 0 owoce z gatunku Vaccinium myrtilus
49 0810 50 10 0

0810 50 20 0

0810 50 30 0

owoce kiwi (Actinidia chinensis Planch)
50 ex

0810 90 30 0

Lyches
51 ex

0810 90 85 0

granaty
52 ex

0810 90 85 0

Khakis (w tym owoce sharon)
1 Z dniem 1 stycznia 1999 r., na podstawie art. 30 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. Prawo dewizowe (Dz.U.98.160.1063), wyraz "ECU" zastępuje się wyrazem "EURO".
2 Z dniem 1 stycznia 1999 r., na podstawie art. 30 ustawy z dnia 18 grudnia 1998 r. Prawo dewizowe (Dz.U.98.160.1063), wyraz "ECU" zastępuje się wyrazem "EURO".

Zmiany w prawie

Ważne zmiany w zakresie ZFŚS

W piątek, 19 grudnia 2025 roku, Senat przyjął bez poprawek uchwalone na początku grudnia przez Sejm bardzo istotne zmiany w przepisach dla pracodawców obowiązanych do tworzenia Zakładowego Funduszu Świadczeń Socjalnych. Odnoszą się one do tych podmiotów, w których nie działają organizacje związkowe. Ustawa trafi teraz na biurko prezydenta.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
Wymiar urlopu wypoczynkowego po zmianach w stażu pracy

Nowe okresy wliczane do okresu zatrudnienia mogą wpłynąć na wymiar urlopów wypoczynkowych osób, które jeszcze nie mają prawa do 26 dni urlopu rocznie. Pracownicy nie nabywają jednak prawa do rozliczenia urlopu za okres sprzed dnia objęcia pracodawcy obowiązkiem stosowania art. 302(1) Kodeksu pracy, wprowadzającego zaliczalność m.in. okresów prowadzenia działalności gospodarczej czy wykonywania zleceń do stażu pracy.

Marek Rotkiewicz 19.12.2025
To będzie rewolucja u każdego pracodawcy

Wszyscy pracodawcy, także ci zatrudniający choćby jednego pracownika, będą musieli dokonać wartościowania stanowisk pracy i określić kryteria służące ustaleniu wynagrodzeń pracowników, poziomów wynagrodzeń i wzrostu wynagrodzeń. Jeszcze więcej obowiązków będą mieli średni i duzi pracodawcy, którzy będą musieli raportować lukę płacową. Zdaniem prawników, dla mikro, małych i średnich firm dostosowanie się do wymogów w zakresie wartościowania pracy czy ustalenia kryteriów poziomu i wzrostu wynagrodzeń wymagać będzie zewnętrznego wsparcia.

Grażyna J. Leśniak 18.12.2025
Są rozporządzenia wykonawcze do KSeF

Minister finansów i gospodarki podpisał cztery rozporządzenia wykonawcze dotyczące funkcjonowania KSeF – potwierdził we wtorek resort finansów. Rozporządzenia określają m.in.: zasady korzystania z KSeF, w tym wzór zawiadomienia ZAW-FA, przypadki, w których nie ma obowiązku wystawiania faktur ustrukturyzowanych, a także zasady wystawiania faktur uproszczonych.

Krzysztof Koślicki 16.12.2025
Od stycznia nowe zasady prowadzenia PKPiR

Od 1 stycznia 2026 r. zasadą będzie prowadzenie podatkowej księgi przychodów i rozchodów przy użyciu programu komputerowego. Nie będzie już można dokumentować zakupów, np. środków czystości lub materiałów biurowych, za pomocą paragonów bez NIP nabywcy. Takie zmiany przewiduje nowe rozporządzenie w sprawie PKPiR.

Marcin Szymankiewicz 15.12.2025
Senat poprawia reformę orzecznictwa lekarskiego w ZUS

Senat zgłosił w środę poprawki do reformy orzecznictwa lekarskiego w ZUS. Zaproponował, aby w sprawach szczególnie skomplikowanych możliwe było orzekanie w drugiej instancji przez grupę trzech lekarzy orzeczników. W pozostałych sprawach, zgodnie z ustawą, orzekać będzie jeden. Teraz ustawa wróci do Sejmu.

Grażyna J. Leśniak 10.12.2025
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1997.158.1051

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Szczegółowy tryb ustalania wartości celnej przywożonych towarów.
Data aktu: 19/12/1997
Data ogłoszenia: 24/12/1997
Data wejścia w życie: 01/01/1998