Ustanowienie kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 11 grudnia 1996 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312, z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434 oraz z 1996 r. Nr 106, poz. 496) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 1997 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w załączniku.
§  2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 3 grudnia 1996 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 145, poz. 670).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1997 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE ILOŚCIOWE

Kod PCN Wyszczególnienie Stawka celna Ilość
2 3 4 5
0105 Drób domowy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 5 mln szt.
- O masie nie przekraczającej 185

g:

0105 11 - - Ptactwo z gatunku Gallus

domesticus:

- - - Pisklęta płci żeńskiej

pochodzące z hodowli w

drugim i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski 10
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski 10
0201 Mięso wołowe świeże 4.300 t
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

30
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

30
0201 20 90 0 - - Pozostałe 30
0201 30 00 0 - Bez kości 30
0202 Mięso wołowe mrożone: 13.354 t
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0202 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub rozdzielone

30
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie rozdzielone

lub rozdzielone

30
0202 20 90 0 - - Pozostałe 30
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe lub

pokrojone na maksymalnie pięć

części, a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane" w

dwóch blokach, z których

jeden zawiera ćwierć przednią

całą lub pokrojoną na

maksymalnie pięć kawałków, a

drugi ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez polędwicy

30
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i szponder

- kawałki

30
0202 30 90 0 - - Pozostałe 30
0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 35.350 t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki

z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

30
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 30
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych: 30
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich

kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 30
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 30
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 30
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z

kośćmi

30
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 30
0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 31.314 t
- Z ptactwa z gatunku Gallus

domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit, z

głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 11 30 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 11 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 12 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 12 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 12 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kurczaki 65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 - - Kawałki i podroby mrożone:
- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki i ćwiartki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 24 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków,

znane jako "indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 25 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 25 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami, wątrobami

i żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 25 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 - - Kawałki i podroby, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki
0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 - - Kawałki i podroby, mrożone:
- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki lub ćwiartki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła z końcami

lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich kawałki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- Z kaczek, gęsi i perliczek:
0207 32 - - Nie cięte na kawałki, świeże

lub chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi i

jelit, ale nie

wypatroszone, z głowami i

łapami, znane jako

"kaczki 85%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 92 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i żołądkami,

znane jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone z głowami

i łapami, znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i wypatroszone,

bez głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez serc

i żołądków, znane jako

"gęsi 75%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 90 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 34 - - Otłuszczone wątroby świeże

lub chłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 34 90 0 - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 - - Pozostałe, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe inne niż

otłuszczone wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub ćwiartki:
0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie z

szyjami, kupry i końce

skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich kawałki:
0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek i perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie i kacze 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone wątroby

gęsie

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone wątroby

kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 4.180 t
0402 10 - W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 30
- W proszku, granulkach lub w

innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w masie

powyżej 1,5%:

30
0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w

masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 40
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 11%, ale

nie przekraczającej

27%:

0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 27%:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 40
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 40
- Pozostałe:
0402 91 - - Nie zawierające dodatku cukru

ani innego środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

8%:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 8%, ale nie

przekraczającej 10%:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 10%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 40
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 9,5%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w

masie powyżej 45%:

0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu

o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

40
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 40
0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone: 4 t
0408 11 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 ECU/kg

0408 11 80 0 - - - Pozostałe 25

minimum

2 ECU/kg

0408 19 - - Pozostałe: 6,9 t
0408 19 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 ECU/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe 25

minimum

2 ECU/kg

0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z

mrożonymi

25

minimum

2 ECU/kg

- Pozostałe: 46 t
0408 91 - - Suszone:
0408 91 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35

minimum

2 ECU/kg

0408 91 80 0 - - - Pozostałe 35

minimum

2 ECU/kg

0408 99 - - Pozostałe: 46,7 t
0408 99 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35
0408 99 80 0 - - - Pozostałe 35
0409 00 00 0 Miód naturalny 35 258,4 t
0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (z wyjątkiem rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: 254 t
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe 15
0603 Kwiaty cięte i pąki kwiatowe gatunków odpowiednich na bukiety lub do celów zdobniczych, świeże, suszone, barwione, bielone, impregnowane lub w inny sposób przygotowane:
0603 10 - Świeże:
- - Od 1 czerwca do 31

października:

0603 10 11 0 - - - Róże 35 63 t
0603 10 13 0 - - - Goździki 35 120 t
0603 10 25 0 - - - Chryzantemy 35 63 t
- - Od 1 listopada do 31 maja:
0603 10 51 0 - - - Róże 35 63 t
0603 10 53 0 - - - Goździki 35 120 t
0603 10 65 0 - - - Chryzantemy 35 120 t
0702 Pomidory świeże lub chłodzone:
0702 00 20 0 - Od 1 do 30 kwietnia 50 780 t
0702 00 25 0 - Od 1 do 14 maja 50
0702 00 30 0 - Od 15 do 31 maja 40
0702 00 35 0 - Od 1 czerwca do 30 września 40 4.500 t
0702 00 40 0 - Od 1 do 31 października 40 1.000 t
0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki: 600 t
0707 00 15 0 - - Od 1 marca do 30 kwietnia 20
0707 00 20 0 - - Od 1 do 15 maja 60
0707 00 25 0 - - Od 16 maja do 30 września 60 128 t
0707 00 30 0 - - Od 1 do 31 października 60
0707 00 90 0 - Korniszony 60 3.200 t
0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 10 - Jabłka:
0808 10 10 0 - - Jabłka na sok, luzem, od 16

września do 15 grudnia

60 10.000 t
- - Pozostałe:
- - - Od 1 stycznia do 31 marca: 4.000 t
0808 10 51 0 - - - - Odmiany Golden Delicious 60
0808 10 53 0 - - - - Odmiany Grany Smith 60
0808 10 59 0 - - - - Pozostałe 60
- - - Od 1 kwietnia do 30

czerwca:

2.000 t
0808 10 61 0 - - - - Odmiany Golden Delicious 20
0808 10 63 0 - - - - Odmiany Grany Smith 20
0808 10 69 0 - - - - Pozostałe 20
- - - Od 1 sierpnia do 31

grudnia:

12.000 t
0808 10 92 0 - - - - Odmiany Golden Delicious 60
0808 10 94 0 - - - - Odmiany Grany Smith 60
0808 10 98 0 - - - - Pozostałe 60
0810 Pozostałe owoce, świeże:
0810 10 - Truskawki i poziomki:
0810 10 10 0 - - Od 1 maja do 31 lipca 20 13 t
0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne:
0910 10 - Imbir: 32,3 t
- - Całe korzenie, części lub

plasterki:

0910 10 11 0 - - - Do przemysłowej produkcji

olejków eterycznych i

rezinoidów (żywic

termoutwardzalnych)

10
0910 10 19 0 - - - Pozostałe 10
0910 10 90 0 - - Pozostałe 10
0910 20 - Szafran:
0910 20 10 0 - - Nie rozgniatany ani nie

mielony

10
0910 20 90 0 - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 30 00 0 - Kurkuma 10
0910 40 - Tymianek; liście laurowe:
- - Tymianek: 3,1 t
- - - Nie rozgniatany ani nie

mielony:

0910 40 11 0 - - - - Tymianek dziki (Thymus

serpyllum)

10
0910 40 13 0 - - - - Pozostały 10
0910 40 19 0 - - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 40 90 0 - - Liście laurowe 10 24,4 t
0910 50 0 0 - Curry 10
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w uwadze

1(b) do niniejszego działu:

0910 91 10 0 - - - Nie rozgniatane ani nie

mielone

10
0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub mielone 10
0910 99 - - Pozostałe:
0910 99 10 0 - - - Nasiona kozieradki 10 0,2 t
- - - Pozostałe: 5,6 t
0910 99 91 0 - - - - Nie rozgniatane ani nie

mielone

10
0910 99 99 0 - - - - Rozgniatane lub mielone 10
1101 00 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 25 7.450 t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 25
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej i orkisza 25
1101 00 90 0 - Mąka żytnio-pszenna 25
1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia 25 1.290 t
1105 Mąka, grysik, puder, płatki, granulki i grudki ziemniaczane: 400 t
1105 10 00 0 - Mąka, grysik i puder 25 minimum 0,2 ECU/kg
1105 20 00 0 - Płatki, grudki i granulki

ziemniaczane

25 minimum 0,2 ECU/kg
1108 Skrobie; inulina: 2.000 t
- Skrobie:
1108 11 00 0 - - Skrobia pszenna 30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 12 00 0 - - Skrobia kukurydziana 30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 13 00 0 - - Skrobia ziemniaczana 30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 14 00 0 - - Skrobia z manioku (cassava) 30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 19 - - Pozostałe skrobie: 30 minimum 0,2 ECU/kg
1108 19 10 0 - - - Skrobia z ryżu 20 minimum 0,2 ECU/kg
1108 19 90 0 - - - Pozostałe 40 minimum 0,2 ECU/kg
1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: 2,2 t
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0 - - Nasiona buraków cukrowych 10
1209 19 00 0 - - Pozostałe 10
1210 Szyszki chmielowe, mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: 32 t
1210 20 - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie

granulek; lupulina:

1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe, mielone,

sproszkowane lub w formie

granulek, z podwyższoną

zawartością lupuliny;

lupulina

20 minimum 1,5 ECU/kg
1210 20 90 0 - - Pozostałe 20 minimum 1,5 ECU/kg
1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektany; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych: 3,9 t
- Soki i ekstrakty roślinne:
1302 13 00 0 - - Z chmielu 20
1302 19 - - Pozostałe:
- - - Pozostałe:
1302 19 99 0 - - - - Pozostałe 20
1302 20 - Substancje pektynowe,

pektyniany i pektany:

10 t
1302 20 90 0 - - Pozostałe 40
- Śluzy i zagęszczacze,

modyfikowane lub nie,

pochodzące z produktów

roślinnych:

1302 31 00 0 - - Agar-agar 15
1302 32 - - Śluzy i zagęszczacze,

modyfikowane lub nie,

pochodzące z chleba

świętojańskiego, nasion

chleba świętojańskiego lub z

nasion rośliny guar:

1302 32 10 0 - - - Z chleba świętojańskiego i

jego nasion

20
1302 32 90 0 - - - Z nasion rośliny guar 20
1302 39 00 0 - - Pozostałe 20 1,1 t
1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: 7.400 t
1514 10 - Olej surowy:
1514 10 10 0 - - Do zastosowań technicznych

lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 10 90 0 - - Pozostały 35
1514 90 - Pozostałe:
1514 90 10 0 - - Do zastosowań technicznych

lub przemysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 90 90 - - Pozostałe: 600 t
1514 90 90 1 - - - Rafinowane, konfekcjonowane 45
1514 90 90 9 - - - Pozostałe 40
1702 Pozostałe cukry łącznie z chemicznie czystymi laktozą, maltozą, glukozą i fruktozą, w postaci stałej; syropy cukrowe nie zawierające dodatku środków aromatyzujących lub barwiących; sztuczny miód zmieszany z miodem naturalnym lub nie; karmel: 200 t
1702 30 - Glukoza i syrop glukozowy nie

zawierające fruktozy lub

zawierające w stanie suchym

mniej niż 20% fruktozy w masie:

1702 30 10 0 - - Izoglukoza 40 minimum 0,17 ECU/kg
- - Pozostałe:
- - - Zawierające w stanie suchym

99% lub więcej glukozy w

masie:

1702 30 51 0 - - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 30 59 0 - - - - Pozostałe 40 minimum 0,17 ECU/kg
- - - Pozostałe:
1702 30 91 0 - - - - W postaci białego

krystalicznego proszku,

scalonego lub nie

40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 30 99 0 - - - - Pozostałe 40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 40 - Glukoza i syrop glukozowy,

zawierające w stanie suchym co

najmniej 20%, ale mniej niż 50%

fruktozy:

1702 40 10 0 - - Izoglukoza 40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 40 90 0 - - Pozostałe 40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 90 - Inne, łącznie z cukrem

inwertowanym:

1702 90 50 0 - - Maltodekstryna i syrop

maltodekstrynowy

40 minimum 0,17 ECU/kg
- - Karmel:
1702 90 71 0 - - - Zawierający w masie 50%

sacharozy lub więcej w

substancji suchej

40 minimum 0,17 ECU/kg
- - - Pozostały:
1702 90 75 0 - - - - W postaci proszku

scalonego lub nie

40 minimum 0,17 ECU/kg
1702 90 79 0 - - - - Pozostały 40 minimum 0,17 ECU/kg
1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub z ekstraktu słodowego, nie zawierające kakao lub zawierające mniej niż 40% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od nr 0401 do 0404, nie zawierające mniej niż 5% wagowych kakao obliczonych według całkowicie odtłuszczonej bazy, gdzie indziej nie wymienione, ani nie włączone:
1901 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe:
1901 90 99 - - - Pozostałe:
1901 90 99 9 - - - - Pozostałe 30 100 t
2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: 2.600 t
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej masy

poniżej 12%:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich

opakowaniach powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25 minimum 0,3 ECU/kg
2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
- - O zawartości suchej masy nie

mniejszej niż 12%, ale nie

przekraczającej 30%:

30 minimum 0,35 ECU/kg
2002 90 31 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199

kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg

25 minimum 0,3 ECU/kg
2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
- - O zawartości suchej masy

powyżej 30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej 199

kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto powyżej 199 kg:

25 minimum 0,3 ECU/kg
2002 90 99 9 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o zawartości

netto nie przekraczającej

1 kg

30 minimum 0,35 ECU/kg
2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 90 t
2005 20 - Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0 - - - Pocięte w cienkie

plasterki, smażone lub

pieczone, także solone lub

z przyprawami, w

hermetycznych opakowaniach,

nadające się do

bezpośredniego spożycia

50
2005 20 80 0 - - - Pozostałe 50
2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 580.000 l

i 100% alk.

2103 90 - Pozostałe:
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne zaprawy o

objętościowej mocy alkoholu

od 44,2 do 49,2% obj.,

zawierające w masie od 1,5 do

6% goryczki, przypraw i

różnych składników oraz 4 do

10% cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra lub

mniej

35 minimum 0,35 ECU/kg
2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty alkoholowe,

inne niż na bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

używanych do produkcji

napojów

55 + 2,5 ECU %/hl
- - Aromatyzowane lub barwione

syropy cukrowe:

60 t
2106 90 30 0 - - - Syropy izoglukozowe 20 minimum 0,17 ECU/kg
- - - Pozostałe:
2106 90 55 0 - - - - Syrop glukozowy i z

maltodekstryny

20 minimum 0,17 ECU/kg
2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 7.000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu nie mniejszej

niż 8,5% obj.:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a) minimum 42 ECU/hl
2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a) minimum 42 ECU/hl
- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez

dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających

2 litry lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

30(a) minimum 42 ECU/hl
- - - Pozostałe:
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

75(b) minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl
2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z podpozycji

2204 10 w butelkach z

korkami "grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku węgla w

roztworze pod nadciśnieniem

nie mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3 bary,

mierzonym w temperaturze

20oC:

2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

25 minimum

42 ECU/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

75 minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2204 30 - Pozostały moszcz winogronowy:
2204 30 10 - - W trakcie fermentacji lub z

fermentacją zatrzymaną

inaczej niż przez dodanie

alkoholu:

2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

65(d)
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

65(d)
2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 580.000 l

100% alk.

2205 10 - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2205 10 90 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

75 minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 90 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

75 minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów alkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:
2206 00 10 - Wzbudzone:
2206 00 10 9 - - O rzeczywistej objętościowej

mocy alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31 - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 39 - - - Pozostałe:
2206 00 39 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- - Spokojne, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2206 00 51 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 51 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 59 - - - - Pozostałe:
2206 00 59 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2206 00 81 - - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 81 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 89 - - - - Pozostałe:
2206 00 89 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy skażony i pozostałe napoje alkoholowe o dowolnej mocy, skażone:
2207 10 00 0 - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 80% obj. lub więcej

105

minimum

58 ECU/hl

200.000 l
2207 20 00 0 - Alkohol etylowy skażony i

pozostałe napoje alkoholowe o

dowolnej mocy, skażone

65

minimum

50 ECU/hl

100 hl
2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:
2208 20 - Napoje alkoholowe otrzymywane

przez destylację wina z

winogron lub wytłoków z

winogron:

3.220.000 l

100% alk.

- - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 14 0 - - - Armagnac 75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 26 0 - - - Grappa 75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 20 29 0 - - - Pozostałe 75

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

- - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 64 0 - - - - Armagnac 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 86 0 - - - - Grappa 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 75

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 30 - Whisky: 1.100.000 l

100% alk.

- - Whisky burbońskie w

pojemnikach zawierających:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w

pojemnikach zawierających:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 38 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - - Whisky "blended", w

pojemnikach zawierających:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

- - - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl + 2 ECU %/hl

2208 30 78 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 30 88 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl

2208 40 - Rum i tafia: 296.000 l

100% alk.

2208 40 10 0 - - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej

80

minimum

12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl

2208 40 90 0 - - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry

80

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 50 - Giny i gin Geneva: 584.000 l

100% alk.

- - Gin w pojemnikach

zawierających:

2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl

2208 50 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

12,5 ECU/hl + 1,3 ECU %/hl

2208 50 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 60 - Vodka:
- - O objętościowej mocy alkoholu

wynoszącej 45,4% obj. lub

mniej, w pojemnikach

zawierających:

2208 60 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 60 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

- - O objętościowej mocy alkoholu

większej niż 45,4% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 60 91 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 60 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 70 10 0 - - W pojemnikach zawierających 2

litry lub mniej

85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 70 90 0 - - W pojemnikach zawierających

więcej niż 2 litry

85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 90 - Pozostałe: 584.000 l

100% alk.

- - Arak, w pojemnikach

zawierających:

2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - Napoje alkoholowe śliwkowe,

gruszkowe i wiśniowe (z

wyłączeniem likierów), w

pojemnikach zawierających:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 38 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - Pozostałe wódki i inne napoje

alkoholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe (z

wyłączeniem likierów):

- - - - - - Destylowane z owoców:
2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 57 0 - - - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - - Więcej niż 2 litry
- - - - Wódki (z wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z owoców 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 74 0 - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU %/hl

2208 90 78 0 - - - - Inne napoje alkoholowe 105

minimum

2,5 ECU %/hl

- - Alkohol etylowy nieskażony o

objętościowej mocy alkoholu

mniejszej niż 80% obj., w

pojemnikach zawierających:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2208 90 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 ECU %/hl

2402 Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0 - Cygara, również z obciętymi

końcami i cygaretki, z tytoniu

55 20 mln szt.
2402 20 - Papierosy z tytoniu: 6 mld szt.
2402 20 10 0 - - Zawierające goździki 90

minimum 9 ECU/tys. szt.

2402 20 90 0 - - Pozostałe 90

minimum 9 ECU/tys. szt.

2402 90 00 0 - Pozostałe 90 20 mln szt.
2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: 1.300 t
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki tytoniu w

dowolnej proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto nie

przekraczającej 500 g

120
2403 10 90 0 - - Pozostałe 120
- Pozostałe:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany" lub

"odtworzony"

55

minimum

1,13 ECU/kg

2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i tabaka 65
2403 99 90 - - - Pozostałe:
2403 99 90 1 - - - - Tytoń ekspandowany 55

minimum

1,13 ECU/kg

2403 99 90 9 - - - - Pozostały 55

minimum

1,13 ECU/kg

3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin:
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostałe 15

minimum

2 ECU/kg

0,41 t
3503 Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych /nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:
3503 00 10 0 - Żelatyna i jej pochodne 15 52 t
3503 00 80 0 - Pozostałe 15 52 t
3505 Dekstryny i inne skrobie modyfikowane (np. skrobie wstępnie żelatynizowane lub estryfikowane); kleje oparte na skrobiach, na dekstrynach lub innych modyfikowanych skrobiach: 300 t
3505 10 - Dekstryny i inne modyfikowane

skrobie:

3505 10 10 0 - - Dekstryny 15 minimum 0,2 ECU/kg
- - Inne modyfikowane skrobie:
3505 10 50 0 - - - Skrobie, estryfikowane lub

eteryfikowane

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 10 90 0 - - - Pozostałe 15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 - Kleje:
3505 20 10 0 - - Zawierające w masie mniej niż

25% skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 30 0 - - Zawierające w masie 25% lub

więcej, ale mniej niż 55%

skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 50 0 - - Zawierające w masie 55% lub

więcej, ale mniej niż 80%

skrobi lub dekstryn, lub

innych modyfikowanych skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
3505 20 90 0 - - Zawierające w masie 80% lub

więcej skrobi lub dekstryn,

lub innych modyfikowanych

skrobi

15 minimum 0,2 ECU/kg
(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 ECU/hl.

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU %/hl.

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.

Zmiany w prawie

Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Jak zgłosić zamiar głosowania korespondencyjnego w wyborach samorządowych

Nie wszyscy wyborcy będą mogli udać się osobiście 7 kwietnia, aby oddać głos w obwodowych komisjach wyborczych. Dla nich ustawodawca wprowadził instytucję głosowania korespondencyjnego jako jednej z tzw. alternatywnych procedur głosowania. Przypominamy zasady, terminy i procedurę tego udogodnienia dla wyborców z niepełnosprawnością, seniorów i osób w obowiązkowej kwarantannie.

Artur Pytel 09.03.2024
Data 30 kwietnia dla wnioskodawcy dodatku osłonowego może być pułapką

Choć ustawa o dodatku osłonowym wskazuje, że wnioski można składać do 30 kwietnia 2024 r., to dla wielu mieszkańców termin ten może okazać się pułapką. Datą złożenia wniosku jest bowiem data jego wpływu do organu. Rząd uznał jednak, że nie ma potrzeby doprecyzowania tej kwestii. A już podczas rozpoznawania poprzednich wniosków, właśnie z tego powodu wielu mieszkańców zostało pozbawionych świadczeń.

Robert Horbaczewski 21.02.2024
Standardy ochrony dzieci. Placówki medyczne mają pół roku

Lekarz czy pielęgniarka nie będą mogli się tłumaczyć, że nie wiedzieli komu zgłosić podejrzenie przemocy wobec dziecka. Placówki medyczne obowiązkowo muszą opracować standardy postępowania w takich sytuacjach. Przepisy, które je do tego obligują wchodzą właśnie w życie, choć dają jeszcze pół roku na przygotowania. Brak standardów będzie zagrożony grzywną. Kar nie przewidziano natomiast za ich nieprzestrzeganie.

Katarzyna Nocuń 14.02.2024