Ustanowienie kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 13 czerwca 1995 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 1995 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w Taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 13 czerwca 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 72, poz. 357).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1995 r.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE ILOŚCIOWE

Pozy-cja Kod PCN Wyszczególnienie Stawka celna Ilość
1 2 3 4 5
0201 0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: 1 700 t
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0201 20 - Inne kawałki mięsa z kośćmi:
0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie roz-

dzielone lub rozdzielo-

ne

30
0201 20 90 0 - - Pozostałe 30
0201 30 00 0 - Bez kości 30
0202 0202 Mięso wołowe mrożone: 5 280 t
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0202 20 - Inne kawałki mięsa z

kośćmi:

0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub roz-

dzielone

30
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie

rozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 90 0 - - Pozostałe 30
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe

lub pokrojone na mak-

symalnie pięć części,

a każda ćwiartka stano-

wi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane"

w dwóch blokach, z

których jeden

zawiera ćwierć

przednią całą lub po-

krojoną na maksymalnie

5 kawałków, a drugi

ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez po-

lędwicy.

30
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i

szponder - kawałki

30
0202 30 90 0 - - Pozostałe 30
0203 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 13 965 t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich

kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich

kawałki

30
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich

kawałki

30
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich

kawałki

30
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich

kawałki, z kośćmi

30
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego

kawałki

30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 30
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich

kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich

kawałki

30
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich

kawałki

30
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich

kawałki

30
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich

kawałki, z kośćmi

30
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego

kawałki

30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 30
0207 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 105, świeże, chłodzone lub mrożone: 21 750 t
0207 10 - Drób nie cięty na

kawałki, świeży lub

chłodzony:

- - Ptactwo gatunku Gallus

domesticus:

0207 10 11 0 - - - Oskubane i bez jelit,

z głowami i łapami,

znane jako "kurczaki

83%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 15 0 - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i

łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 19 0 - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - Indyki:
0207 10 31 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 39 0 - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i łap

oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków,

znane jako "indyki

73%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - Kaczki:
0207 10 51 0 - - - Oskubane, bez krwi

i jelit, ale nie wy-

patroszone, z głowami

i łapami, znane jako

"kaczki 85%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 55 0 - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów

i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami

i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 59 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"kaczki 63%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - Gęsi:
0207 10 71 0 - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone,

z głowami i łapami,

znane jako "gęsi 82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 79 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, z sercami

i żołądkami lub bez

serc i żołądków,

znane jako "gęsi 75%"

lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 10 90 0 - - Perliczki 30

minimum

0,3 ECU/kg

- Drób nie cięty na

kawałki, mrożony:

0207 21 - - Ptactwo gatunku Gallus

domesticus:

0207 21 10 0 - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów

i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 21 90 0 - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i łap

i bez szyj, serc,

wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 22 - - Indyki:
0207 22 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 22 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap i bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 23 - - Kaczki, gęsi i

perliczki:

- - - Kaczki:
0207 23 11 0 - - - - Oskubane i wypatro-

szone, bez głów i

łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami

i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 23 19 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane

jako "kaczki 63%"

lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 23 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone,

z głowami i łapami,

znane jako "gęsi

82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 23 59 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, z

sercami i żołądkami

lub bez serc i

żołądków, znane

jako "gęsi 75 %"

lub inaczej prezen-

towane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 23 90 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,3 ECU/kg

- Drób w kawałkach i podro-

by (łącznie z wątrobami),

świeże lub chłodzone:

0207 31 - - Otłuszczone wątroby

gęsi i kaczek

0207 31 10 0 - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 31 90 0 - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 EC/kg

0207 39 - - Pozostałe:
- - - Z ptactwa gatunku

Gallus domesticus:

- - - - Kawałki:
0207 39 11 0 - - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 13 0 - - - - - - Połówki i

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 15 0 - - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 17 0 - - - - - - Grzbiety,

szyje, grzbiety

łącznie z

szyjami, kupry

i końce skrzy-

deł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 21 0 - - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 23 0 - - - - - - Nogi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 25 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 27 0 - - - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Z indyków:
- - - - Kawałki:
0207 39 31 0 - - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Z kośćmi:
0207 39 33 0 - - - - - - Połówki albo

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 35 0 - - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 37 0 - - - - - - Grzbiety,

szyje, grzbiety

łącznie z szy-

jami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 41 0 - - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 39 43 0 - - - - - - - Uda i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 45 0 - - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 47 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 51 0 - - - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Z kaczek, gęsi i

perliczek:

- - - - Kawałki:
- - - - - Bez kości:
0207 39 53 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 55 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Z kośćmi:
- - - - - - Połówki i

ćwiartki:

0207 39 57 0 - - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 61 0 - - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 63 0 - - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 65 0 - - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 67 0 - - - - - - Grzbiety, szy-

je, grzbiety

łącznie z szy-

jami, kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 39 71 0 - - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 73 0 - - - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 39 75 0 - - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 77 0 - - - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 81 0 - - - - - - Tusze gęsie i

kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 83 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 85 0 - - - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 39 90 0 - - - Wątroby drobiowe inne

niż otłuszczone

wątroby gęsie i kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

- Drób w kawałkach i

podroby inne niż wątroby,

mrożone:

0207 41 - - Z ptactwa gatunku

Gallus domesticus:

- - - Kawałki:
0207 41 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 41 11 0 - - - - - Połówki i

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 21 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 31 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie

z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 41 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 51 0 - - - - - Nogi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 71 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 41 90 0 - - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 - - Z indyków:
- - - Kawałki:
0207 42 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 42 11 0 - - - - - Połówki i

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 21 0 - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 31 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie

z szyjami, kupry

i końce szkrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 41 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 42 51 0 - - - - - - Uda i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 59 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 71 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 42 90 0 - - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 - - Z kaczek, gęsi i

perliczek:

- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 43 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 15 0 - - - - - Z kaczek

i perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki i

i ćwiartki:

0207 43 21 0 - - - - - - Kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 23 0 - - - - - - Gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 25 0 - - - - - - Perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 31 0 - - - - - Całe skrzydła, z

końcami lub bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 41 0 - - - - - Grzbiety, szyje,

grzbiety łącznie

z szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 43 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 53 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 43 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 63 0 - - - - - - Z kaczek i

perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 71 0 - - - - - Tusze gęsie i

kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 81 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 43 90 0 - - - Podroby inne niż

wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 50 - Wątroby drobiowe, mro-

żone:

0207 50 10 0 - - Otłuszczone wątroby

gęsie i kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 50 90 0 - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0402 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 1 650 t
0402 10 - W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w ma-

sie nie przekraczającej

1,5%:

- - Nie zawierające dodatku

cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opako-

waniu o zawartości

netto nie prze-

kraczającej 2,5 kg

30
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 30
- - Pozostałe: 30
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

30
0402 10 99 0 - - - Pozostałe
- W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w

masie powyżej 1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku

cukru ani innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opa-

kowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg:

0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości

tłuszczu w masie

nie przekra-

czającej 11%:

0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 40
0402 21 19 - - - - - O zawartości

tłuszczu w masie

powyżej 11%, ale

nie przekraczają-

cej 27%:

0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 27%:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o zawar-

tości netto nie

przekraczającej

2,5 kg:

0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 40
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 40
- Pozostałe:
0402 91 - - Nie zawierające dodatku

cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

w masie nie

przekraczającej 8%:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

40
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 8%:

nie przekraczającej

10%:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

40
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie przekraczającej 45%:
0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekra-

czającej 2,5 kg

40
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości

tłuszczu w masie

powyżej 45%:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opa-

kowaniu o zawarto-

ści netto nie

przekraczającej

2,5 kg

40
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 40
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu

w masie nie przekra-

czającej 9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opa-

kowaniu o zawarto-

ści netto nie

przekraczającej

2,5 kg

40
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 9,5%,

ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

40
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 45%:

0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opa-

kowaniu o zawarto-

ści netto nie

przekraczającej

2,5 kg

40
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 40
0408 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: 25 t
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 ECU/kg

0408 11 80 0 - - - Pozostałe 25

minimum

2 ECU/kg

- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35

minimum

2 ECU/kg

0408 91 80 0 - - - Pozostałe 35

minimum

2 ECU/kg

0409 0409 00 00 0 Miód naturalny 35 102 t
0504 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (oprócz rybich), całe lub w kawałkach: 100 t
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe 15
0506 0506 Kości i rdzenie rogów, nie obrobione, odtłuszczone, wstępnie przygotowane (ale nie przecięte dla nadania kształtu), poddane działaniu kwasu lub odżelatynowane; proszek i odpadki tych produktów:
0506 10 00 0 - Osseina i kości poddane działaniu kwasu 0 6 tys. t
0506 90 00 0 - Pozostałe 0 12 tys. t
0707 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone:
- Ogórki:
0707 00 19 0 - - Od 16 maja do 31 paź-

dziernika

60 50 t
0810 0810 Pozostałe owoce, świeże: 4 t
0810 10 - Truskawki i poziomki:
0810 10 10 0 - - Od 1 maja do 31 lipca 20
0910 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: 25 t
0910 10 00 0 - Imbir 10
0910 20 - Szafran:
0910 20 10 0 - - Nie rozgniatany ani nie

mielony

10
0910 20 90 0 - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 30 00 0 - Kurkuma 10
0910 40 - Tymianek; liście laurowe:
- - Tymianek: 3 t
- - - Nie rozgniatany ani

nie mielony:

0910 40 11 0 - - - - Tymianek dziki

(Thymus serpyllum)

10
0910 40 13 0 - - - - Pozostały 10
0910 40 19 0 - - - Rozgniatany lub

mielony

10
0910 40 90 0 - - Liście laurowe 10 18,85 t
0910 50 00 0 - Curry 10
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w

uwadze 1 (b) do

niniejszego działu:

0910 91 10 0 - - - Nie rozgniatane ani

nie mielone

10
0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub

mielone

10
0910 99 - - Pozostałe:
0910 99 10 0 - - - Nasiona kozieradki 10 0,15 t
- - - Pozostałe:
0910 99 91 0 - - - - Nie rozgniatane ani

nie mielone

10 5 t
0910 99 99 0 - - - - Rozgniatane lub

mielone

10
1101 1101 00 00 0 Mąka pszenna i żytnio-pszenna 25 3 300 t
1102 1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia 25 570 t
1209 1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: 2 t
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0 - - Nasiona buraków cukro-

wych

10
1209 19 00 0 - - Pozostałe 10
1514 1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: 3 700 t
1514 10 - Olej surowy:
1514 10 10 0 - - Do zastosowań

technicznych lub prze-

mysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 10 90 0 - - Pozostały 35
1514 90 - Pozostałe:
1514 90 10 0 - - Do zastosowań

technicznych lub

przemysłowych innych

niż produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 90 90 - - Pozostałe: 300 t
1514 90 90 1 - - - Rafinowane,

konfekcjonowane

45
1514 90 90 9 - - - Pozostałe 40
1901 1901 Ekstrakt słodowy; przetwory spożywcze z mąki, grysiku, skrobi lub ekstraktu słodowego, nie zawierające proszku kakaowego lub zawierające w masie proszek kakaowy w ilości mniejszej niż 50%, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone; przetwory spożywcze z towarów objętych pozycjami od 0401 do 0404, nie zawierające proszku kakaowego lub zawierające w masie proszek kakaowy w ilości mniejszej niż 10%, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
1901 90 - Pozostałe:
1901 90 90 0 - - Pozostałe 5 4 000 t
2002 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: 1 000 t
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej ma-

sy poniżej 12%:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich opa-

kowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o za-

wartości netto po-

wyżej 1 kg, ale nie

przekraczającej

199 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 199 kg

25

minimum

0,3 ECU/kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nie przekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

- - O zawartości suchej ma-

sy nie mniejszej niż

12%, ale nie przekra-

czającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich opa-

kowaniach o zawarto-

ści netto powyżej

1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o za-

wartości netto po-

wyżej 1 kg, ale nie

przekraczającej

199 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 199 kg

25

minimum

0,3 ECU/kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich opa-

kowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

- - O zawartości suchej

masy powyżej 30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach

o zawartości netto

powyżej 1 kg, ale

nie przekra -

czającej 199 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o za-

wartości netto po-

wyżej 199 kg

25

minimum

0,3 ECU/kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich opa-

kowaniach o zawarto-

ści netto nie prze-

kraczającej 1 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2005 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone: 40 t
2005 20 - Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0 - - - Pocięte w cienkie

plasterki, smażone

lub pieczone, także

solone lub z

przyprawami, w

hermetycznych

opakowaniach, nadają-

ce się do bezpośre-

dniego spożycia

50
2005 20 80 0 - - - Pozostałe 50
2103 2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda:
2103 90 - Pozostałe:
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne za-

prawy o objętościowej

mocy alkoholu od 44,2

do 49,2% obj., zawie-

rające w masie od 1,5

do 6% goryczki, przy-

praw i różnych składni-

ków oraz 4 do 10%

cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra

lub mniej

35

minimum

0,35 ECU/kg

wielkość kontyngentu włączona do kodu

2208 10 00 0

2204 2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 3 500 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objęto-

ściowej mocy alkoholu

nie mniejszej niż 8,5 %

objętościowych:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej

objętości mocy

alkoholu powyżej

22% objętościowych

30 (a)

minimum

42 ECU/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% objętościowych

30 (a)

minimum

42 ECU/hl

- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nie rozpoczętą lub za-

trzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawiera-

jących 2 litry lub

mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z pod-

pozycji 2204 10 w bu-

telkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub za-

pięciami; wina do-

starczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% objętościowych

30 (a)

minimum

42 ECU/hl

- - - Pozostałe:
2204 21 90 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

75 (b)

minimum

17ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi" przy-

trzymywanymi

przewiązkami lub za-

pięciami; wina

dostarczone inaczej,

pozostające w wyniku

obecności dwutlenku

węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

25

minimum

42 ECU/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 90 0 - - - - O rzeczywistej

objętości mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2204 30 - Pozostały moszcz

winogronowy:

2204 30 10 - - W trakcie fermentacji

lub z fermentacją za-

trzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

45 (c)
- - Pozostałe:
2204 30 99 - - - Pozostałe:
2204 30 99 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

65 (d)
2205 2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: wielkość kontyngentu włączona do kodu

2208 20

2205 10 - W pojemnikach zawierają-

cych 2 litry lub mniej:

2205 10 90 - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

objętościowych

75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 90 - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj.

2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

objętościowych

75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2206 2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:
2206 00 10 - Wzbudzone:
2206 00 10 9 - - O rzeczywistej obję-

tościowej mocy alkoholu

powyżej 22% objętościo-

wych

45

minimum

14 ECU/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31 - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% objętościowych

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 39 - - - Pozostałe:
2206 00 39 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% objętościowych

45

minimum

14 ECU/hl

- - Spokojne, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2206 00 51 - - - - Z jabłek lub

gruszek:

2206 00 51 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej

mocy alkoholu

powyżej 22% obję-

tościowych

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 59 - - - - Pozostałe:
2206 00 59 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej

mocy alkoholu

powyżej 22%

objętościowych

45

minimum

14 ECU/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2206 00 81 - - - - Z jabłek lub gru-

szek:

2206 00 81 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mo-

cy alkoholu po-

wyżej 22% objęto-

ściowych

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 89 - - - - Pozostałe:
2206 00 89 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej mo-

cy alkoholu po-

wyżej 22%

objętościowych

45

minimum

14 ECU/hl

2207 2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole, skażone, o dowolnej mocy:
2207 10 00 0 - Alkohol etylowy

nieskażony

o objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 80%

obj. lub więcej

105

minimum

58 ECU/hl

100 000 dm3
2207 20 00 0 - Alkohol etylowy i

pozostałe alkohole,

skażone, o dowolnej mocy

65

minimum

50 ECU/hl

50 hl
2208 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów: 290 000 dm3

100%, łącznie z kodem

2103 90 30 0

2208 10 00 0 - Złożone preparaty

alkoholowe w rodzaju

używanych do produkcji

napojów

55

+2,5 ECU%/hl

2208 20 - Napoje alkoholowe otrzy-

mywane przez destylację

wina z winogron lub

wytłoków z winogron:

1 900 000 dm3 100%, łącznie z pozycjami

2205 i 2206

- - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 20 14 0 - - - Armagnac 75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 20 26 0 - - - Grappa 75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 20 28 0 - - - Pozostałe 75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

- - W pojemnikach zawiera-

jących więcej niż 2

litry

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 20 64 0 - - - - Armagnac 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 20 86 0 - - - - Grappa 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 20 88 0 - - - - Pozostałe 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 30 - Whisky: 550 000 dm3

100%

- - Whisky burbońskie,

w pojemnikach zawiera-

jących:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - Whisky "pure malt", w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 31 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 39 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - Whisky "blended", w po-

jemnikach zawierają-

cych:

2208 30 51 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 59 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - Pozostałe, w pojemni-

kach zawierających:

2208 30 81 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 89 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 40 - Rumy: 148 000 dm3

100%

2208 40 10 0 - - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej

80

minimum

12,5 ECU/hl

+1,3 ECU%/hl

2208 40 90 0 - - W pojemnikach

zawierających więcej

niż 2 litry

80

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 50 - Giny i gin Geneva: 292 000 dm3

100%

- Gin w pojemnikach

zawierających:

292 000 dm3

100%

2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

12,5 ECU/hl

+1,3 ECU%/hl

2208 50 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

- - Gin Geneva, w pojemni-

kach zawierających:

2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

12,5 ECU/hl

+1,3 ECU%/hl

2208 50 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 90 - Pozostałe 292 000 dm3

100%

- - Arak, w pojemnikach za-

wierających:

2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniej 105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

+2,5 ECU%/hl

- - Wódka czysta o

objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej

45,4% obj. lub mniej

oraz napoje alkoholowe

śliwkowe, gruszkowe lub

wiśniowe (z wyłączeniem

likierów), w

pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 31 0 - - - - Wódka czysta 105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 33 0 - - - - Napoje alkoholowe,

śliwkowe, gruszkowe

i wiśniowe

(z wyłączeniem li-

kierów)

105

+2,5 ECU%/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2208 90 35 0 - - - - Wódka czysta 105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 38 0 - - - - Napoje alkoholowe

śliwkowe, gruszkowe

i wiśniowe (z

wyłączeniem

likierów)

105

+2,5 ECU%/hl

- - Pozostałe wódki, likie-

ry i inne napoje al-

koholowe, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 105

+2,5 ECU%/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe (z wy-

łączeniem

likierów):

- - - - - - Destylowane z

owoców:

2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 105

+2,5 ECU%/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 58 0 - - - - - - - Pozostałe 105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 65 0 - - - - - Likiery 105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 69 0 - - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe

105

+2,5 ECU%/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z

wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z

owoców

105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 73 0 - - - - - Pozostałe 105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 79 0 - - - - Likiery i inne na-

poje alkoholowe

105

+2,5 ECU%/hl

- - Alkohol etylowy nieska-

żony o objętościowej

mocy alkoholu mniejszej

niż 80% obj., w poje-

mnikach zawierających:

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej 105

+2,5 ECU%/hl

2208 90 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

+2,5 ECU%/hl

2402 2402 Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0 - Cygara, również z obcię-

tymi końcami i cygaretki,

z tytoniu

55 10 mln szt.
2402 20 00 0 - Papierosy z tytoniu 90

minimum

9 ECU/tys.szt.

3 mln szt.
2402 90 00 0 - Pozostałe 90 10 mln szt.
2403 2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: 150 t
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki

tytoniu w dowolnej

proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 500 g

120
2403 10 90 0 - - Pozostałe 120
- Pozostałe:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany"

lub "odtworzony"

55

minimum

1,13 ECU/kg

2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i ta-

baka

65
2403 99 90 0 - - - Pozostałe 55

minimum

1,13 ECU/kg

3503 3503 00 Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych/nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:
3503 00 10 0 - Żelatyna i jej pochodne 15 20,5 t
3503 00 80 0 - Pozostałe 15 20,5 t
(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 ECU/hl.

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 ECU/hl+1,7 ECU%/hl.

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.

1 Załącznik zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 14 listopada 1995 r. (Dz.U.95.134.656) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 28 listopada 1995 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024