Ustanowienie kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 14 grudnia 1995 r.
w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na niektóre towary rolne przywożone z zagranicy.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312 oraz z 1995 r. Nr 85, poz. 427 i Nr 87, poz. 434) zarządza się, co następuje:
§  1.
Do dnia 31 grudnia 1996 r. ustanawia się kontyngenty celne ilościowe na przywóz towarów wymienionych w załączniku do rozporządzenia, dla których ustanawia się preferencyjne stawki celne w wysokości określonej w tym załączniku.
§  2.
W zakresie uregulowanym w § 1 nie stosuje się stawek celnych określonych w taryfie celnej, stanowiącej załącznik nr 1 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 14 grudnia 1995 r. w sprawie ceł na towary przywożone z zagranicy (Dz. U. Nr 151, poz. 737).
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 1996 r.

ZAŁĄCZNIK

WYKAZ TOWARÓW, NA KTÓRYCH PRZYWÓZ USTANAWIA SIĘ KONTYNGENTY CELNE ILOŚCIOWE

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie Stawka celna Ilość
1 2 3 4 5
0105 0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 5 mln sztuk
- O masie nie

przekraczającej 185 g:

0105 11 - - Ptactwo z gatunku

Gallus domesticus:

- - - Pisklęta płci

żeńskiej pochodzące

z hodowli w drugim

i trzecim pokoleniu:

0105 11 11 0 - - - - Nioski 10
0105 11 19 0 - - - - Pozostałe 10
- - - Pozostałe:
0105 11 91 0 - - - - Nioski 10
0105 11 99 0 - - - - Pozostałe 10
0201 0201 Mięso wołowe świeże lub chłodzone: 3 850 t
0201 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0201 20 - Inne kawałki mięsa z

kośćmi:

0201 20 20 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0201 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie

rozdzielone lub

rozdzielone

30
0201 20 90 0 - - Pozostałe 30
0201 30 00 0 - Bez kości 30
0202 0202 Mięso wołowe mrożone: 11 957 t
0202 10 00 0 - Tusze i półtusze 30
0202 20 - Inne kawałki mięsa z

kośćmi:

0202 20 10 0 - - Ćwierci "kompensowane" 30
0202 20 30 0 - - Ćwierci przednie nie

rozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 50 0 - - Ćwierci tylne nie

rozdzielone lub

rozdzielone

30
0202 20 90 0 - - Pozostałe 30
0202 30 - Bez kości:
0202 30 10 0 - - Ćwierci przednie całe

lub pokrojone na

maksymalnie pięć części,

a każda ćwiartka

stanowi pojedynczy blok;

ćwierci "kompensowane"

w dwóch blokach,

z których jeden

zawiera ćwierć

przednią całą lub

pokrojoną na maksymalnie

5 kawałków, a drugi

ćwierć tylną w jednym

kawałku, ale bez

polędwicy

30
0202 30 50 0 - - Rostbef, antrykot i

szponder - kawałki

30
0202 30 90 0 - - Pozostałe 30
0203 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone: 31 640 t
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich

kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich

kawałki

30
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich

kawałki

30
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich

kawałki

30
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich

kawałki, z kośćmi

30
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego

kawałki

30
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 30
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 30
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich

kawałki z kośćmi:

- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich

kawałki

30
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich

kawałki

30
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich

kawałki

30
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich

kawałki, z kośćmi

30
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego

kawałki

30
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 30
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 30
0207 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone: 28 900 t
- Z ptactwa z gatunku

Gallus domesticus:

0207 11 - - Nie cięte na

kawałki, świeże lub

chłodzone:

0207 11 10 0 - - - Oskubane i bez jelit,

z głowami i łapami,

znane jako "kurczaki

83%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 11 30 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez głów

i łap, ale z szyjami,

sercami, wątrobami i

żołądkami znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 11 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez głów

i łap

oraz bez szyj, serc,

wątrób i żołądków,

znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 12 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 12 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane jako

"kurczaki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 12 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap,i bez szyj,

serc, wątrób

i żołądków,

znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 - - Kawałki i podroby,

świeże lub chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 13 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 13 20 0 - - - - - Połówki i

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 30 0 - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje, grzbiety

łącznie z

szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 60 0 - - - - - Nogi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 13 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 13 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 - - Kawałki i podroby,

mrożone:

- - - Kawałki:
0207 14 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 14 20 0 - - - - - Połówki i

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 30 0 - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje, grzbiety

łącznie z szyjami,

kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 60 0 - - - - - Nogi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 70 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 14 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 14 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- Z indyków:
0207 24 - - Nie cięte na kawałki,

świeże lub chłodzone:

0207 24 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 24 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap i bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 25 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

0207 25 10 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale z

szyjami, sercami,

wątrobami i

żołądkami, znane jako

"indyki 80%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 25 90 0 - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i

żołądków, znane jako

"indyki 73%" lub

inaczej prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 - - Kawałki i podroby,

świeże lub chłodzone:

- - - Kawałki:
0207 26 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 26 20 0 - - - - - Połówki i

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 30 0 - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje, grzbiety

łącznie z

szyjami, kupry

i końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 60 0 - - - - - - Uda i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 26 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 26 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 - - Kawałki i podroby,

mrożone:

- - - Kawałki:
0207 27 10 0 - - - - Bez kości 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 27 20 0 - - - - - Połówki i

ćwiartki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 30 0 - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 40 0 - - - - - Grzbiety,

szyje, grzbiety

łącznie z szyjami,

kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 50 0 - - - - - Piersi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 60 0 - - - - - - Uda i ich

kawałki

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 70 0 - - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 80 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 27 91 0 - - - - Wątroby 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 27 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- Z kaczek, gęsi i

perliczek:

0207 32 - - Nie cięte na kawałki,

świeże lub chłodzone:

- - - Kaczki:
0207 32 11 0 - - - - Oskubane, bez krwi

i jelit, ale nie

wypatroszone,

z głowami

i łapami, znane

jako "kaczki 85%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 15 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale

z szyjami, sercami,

wątrobami

i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 19 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz

szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane

jako "kaczki 63%"

lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 32 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone,

z głowami i łapami,

znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 59 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap,

z sercami

i żołądkami lub bez

serc i żołądków,

znane jako

"gęsi 75%"

lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 32 90 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 - - Nie cięte na kawałki,

mrożone:

- - - Kaczki:
0207 33 11 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap, ale

z szyjami, sercami,

wątrobami

i żołądkami, znane

jako "kaczki 70%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 19 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap oraz

szyj, serc, wątrób

i żołądków, znane

jako "kaczki 63%"

lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Gęsi:
0207 33 51 0 - - - - Oskubane, bez krwi,

nie wypatroszone,

z głowami i łapami,

znane jako

"gęsi 82%"

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 59 0 - - - - Oskubane i

wypatroszone, bez

głów i łap,

z sercami

i żołądkami lub bez

serc i żołądków,

znane jako

"gęsi 75%"

lub inaczej

prezentowane

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 33 90 0 - - - Perliczki 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 34 - - Otłuszczone wątroby

świeże lub chłodzone:

0207 34 10 0 - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 34 90 0 - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 - - Pozostałe, świeże lub

chłodzone:

- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 35 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 15 0 - - - - - Z kaczek

i perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub

ćwiartki:

0207 35 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 31 0 - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 41 0 - - - - - Grzbiety,

szyje, grzbiety

łącznie z szyjami,

kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 35 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 53 0 - - - - - - Z kaczek

i perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 35 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 63 0 - - - - - - Z kaczek

i perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 71 0 - - - - - Tusze gęsie

i kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
0207 35 91 0 - - - - Wątroby drobiowe

inne niż

otłuszczone wątroby

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 35 99 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 - - Pozostałe, mrożone:
- - - Kawałki:
- - - - Bez kości:
0207 36 11 0 - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 15 0 - - - - - Z kaczek

i perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
- - - - - Połówki lub

ćwiartki:

0207 36 21 0 - - - - - - Z kaczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 23 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 25 0 - - - - - - Z perliczek 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 31 0 - - - - - Całe skrzydła,

z końcami lub

bez

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 41 0 - - - - - Grzbiety,

szyje, grzbiety

łącznie z szyjami,

kupry i

końce skrzydeł

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Piersi i ich

kawałki:

0207 36 51 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 53 0 - - - - - - Z kaczek

i perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich

kawałki:

0207 36 61 0 - - - - - - Z gęsi 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 63 0 - - - - - - Z kaczek

i perliczek

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 71 0 - - - - - Tusze gęsie

i kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 79 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

- - - Podroby:
- - - - Wątroby:
0207 36 81 0 - - - - - Otłuszczone

wątroby gęsie

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 85 0 - - - - - Otłuszczone

wątroby kacze

30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 89 0 - - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0207 36 90 0 - - - - Pozostałe 30

minimum

0,3 ECU/kg

0402 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego: 3 740 t
0402 10 - W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w

masie nie przekraczającej

1,5%:

- - Nie zawierające dodatku

cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości

netto nie

przekraczającej 2,5 kg

30
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 30
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

30
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 30
- W proszku, granulkach lub

w innej stałej postaci, o

zawartości tłuszczu w

masie powyżej 1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku

cukru ani innego

środka słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

w masie nie

przekraczającej 27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg:

0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 40
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości

tłuszczu w masie

nie

przekraczającej

11%:

0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 40
0402 21 19 - - - - - O zawartości

tłuszczu w masie

powyżej 11%, ale

nie

przekraczającej

27%:

0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 27%:

0402 21 91 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej

2,5 kg:

0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 40
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 40
- Pozostałe:
0402 91 - - Nie zawierające dodatku

cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu

w masie nie

przekraczającej 8%:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

40
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 8%,

ale nie

przekraczającej 10%:

0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

40
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 10%,

ale nie

przekraczającej 45%:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie

przekraczającej

2,5 kg

40
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości

tłuszczu w masie

powyżej 45%:

0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej

2,5 kg

40
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 40
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu

w masie nie

przekraczającej 9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej

2,5 kg

40
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 9,5%,

ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto

nie przekraczającej

2,5 kg

40
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 40
- - - O zawartości tłuszczu

w masie powyżej 45%:

0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim

opakowaniu o

zawartości netto nie

przekraczającej

2,5 kg

40
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 40
0408 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego: 4 t
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 ECU/kg

0408 11 80 0 - - - Pozostałe 25

minimum

2 ECU/kg

0408 19 - - Pozostałe: 6,2 t
0408 19 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

25

minimum

2 ECU/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe 25

minimum

2 ECU/kg

0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie

z mrożonymi

25

minimum

2 ECU/kg

- Pozostałe: 46 t
0408 91 - - Suszone:
0408 91 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35

minimum

2 ECU/kg

0408 91 80 0 - - - Pozostałe 35

minimum

2 ECU/kg

0408 99 - - Pozostałe: 41,6 t
0408 99 20 0 - - - Nie nadające się do

spożycia przez ludzi

35
0408 99 80 0 - - - Pozostałe 35
0409 0409 00 00 0 Miód naturalny 35 231 t
0504 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierzęce (oprócz rybich), całe lub w kawałkach, świeże, chłodzone, mrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone: 15 227 t
0504 00 00 1 - Żołądki drobiowe
0707 0707 00 Ogórki i korniszony, świeże lub chłodzone: 114 t
- Ogórki:
0707 00 25 0 - - Od 16 maja do

30 września

60
0707 00 30 0 - - Od 1 do 31 października 60
0810 0810 Pozostałe owoce, świeże: 20 10 t
0810 10 - Truskawki i poziomki:
0810 10 10 0 - - Od 1 maja do 31 lipca
0910 0910 Imbir, szafran, kurkuma, tymianek, liście laurowe, curry i inne przyprawy korzenne: 29 t
0910 10 - Imbir:
- - Całe korzenie, części

lub plasterki:

0910 10 11 0 - - - Do przemysłowej

produkcji olejków

eterycznych

i rezinoidów (żywic

termoutwardzalnych)

10
0910 10 19 0 - - - Pozostałe 10
0910 10 90 0 - - Pozostałe 10
0910 20 - Szafran:
0910 20 10 0 - - Nie rozgniatany ani nie

mielony

10
0910 20 90 0 - - Rozgniatany lub mielony 10
0910 30 00 0 - Kurkuma 10
0910 40 - Tymianek; liście laurowe: 3 t
- - Tymianek:
- - - Nie rozgniatany ani

nie mielony:

0910 40 11 0 - - - - Tymianek dziki

(Thymus serpyllum)

10
0910 40 13 0 - - - - Pozostały 10
0910 40 19 0 - - - Rozgniatany lub

mielony

10
0910 40 90 0 - - Liście laurowe 10 21,85 t
0910 50 00 0 - Curry 10
- Inne przyprawy korzenne:
0910 91 - - Mieszanki wymienione w

uwadze 1(b) do

niniejszego działu:

0910 91 10 0 - - - Nie rozgniatane ani

nie mielone

10
0910 91 90 0 - - - Rozgniatane lub

mielone

10
0910 99 - - Pozostałe:
0910 99 10 0 - - - Nasiona kozieradki 10 0,15 t
- - - Pozostałe: 5 t
0910 99 91 0 - - - - Nie rozgniatane ani

nie mielone

10
0910 99 99 0 - - - - Rozgniatane lub

mielone

10
1101 1101 00 00 0 Mąka pszenna i żytnio-pszenna: 25 6 700 t
- Mąka pszenna:
1101 00 11 0 - - Z pszenicy durum 25
1101 00 15 0 - - Z pszenicy zwykłej

i orkisza

25
1101 00 90 0 - Mąka żytniopszenna 25
1102 1102 Mąka ze zbóż innych niż pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1102 10 00 0 - Mąka żytnia 25 1 160 t
1209 1209 Nasiona, owoce i zarodniki, siewne: 2 t
- Nasiona buraków:
1209 11 00 0 - - Nasiona buraków

cukrowych

10
1209 19 00 0 - - Pozostałe 10
1210 1210 Szyszki chmielowe, świeże lub suszone, nawet mielone, sproszkowane lub w formie granulek; lupulina: 30 t
1210 20 - Szyszki chmielowe,

mielone, sproszkowane lub

w formie granulek;

lupulina:

1210 20 10 0 - - Szyszki chmielowe,

mielone, sproszkowane

lub w formie granulek,

z podwyższoną

zawartością lupuliny;

lupulina:

20

minimum

1,5 ECU/kg

1210 20 90 0 - - Pozostałe 20

minimum

1,5 ECU/kg

1302 1302 Soki i ekstrakty roślinne; substancje pektynowe, pektyniany i pektyny; agar-agar i inne śluzy i zagęszczacze modyfikowane lub nie, pochodzące z produktów roślinnych:
- Soki i ekstrakty

roślinne:

1302 13 00 0 - - Z chmielu 20 3,5 t
- - - Pozostałe:
1302 19 99 0 - - - - Pozostałe 20
1302 20 - Substancje pektynowe,

pektyniany i pektyny:

11 t
1302 20 10 0 - - Suche 45
1302 20 90 0 - - Pozostałe 40
1302 31 00 0 - - Agar-agar 15
1302 32 - - Śluzy i zagęszczacze,

modyfikowane lub nie,

pochodzące z chleba

świętojańskiego, nasion

chleba świętojańskiego

lub z nasion guar:

1302 32 10 0 - - - Z chleba

świętojańskiego

i jego nasion

20
1302 32 90 0 - - - Z nasion rośliny guar 20
1302 39 00 0 - - Pozostałe 20 100 kg
1514 1514 Olej rzepakowy, rzepikowy i gorczycowy oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie: 7 400 t
1514 10 - Olej surowy:
1514 10 10 0 - - Do zastosowań

technicznych lub

przemysłowych innych niż

produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 10 90 0 - - Pozostały 35
1514 90 - Pozostałe:
1514 90 10 0 - - Do zastosowań

technicznych lub

przemysłowych innych

niż produkcja artykułów

spożywanych przez ludzi

35
1514 90 90 - - Pozostałe: 600 t
1514 90 90 1 - - - Rafinowane,

konfekcjonowane

45
1514 90 90 9 - - - Pozostałe 40
2002 2002 Pomidory przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego: 2 300 t
2002 90 - Pozostałe:
- - O zawartości suchej

masy poniżej 12%:

2002 90 11 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 11 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej

199 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2002 90 11 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 199 kg

25

minimum

0,3 ECU/kg

2002 90 19 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

nie przekraczającej

1 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

- - O zawartości suchej

masy nie mniejszej niż

12%, ale nie

przekraczającej 30%:

2002 90 31 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 31 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej

199 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2002 90 31 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 199 kg

25

minimum

0,3 ECU/kg

2002 90 39 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

- - O zawartości suchej

masy powyżej 30%:

2002 90 91 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 1 kg:

2002 90 91 1 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach

o zawartości netto

powyżej 1 kg, ale

nie przekraczającej

199 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2002 90 91 9 - - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto

powyżej 199 kg

25

minimum

0,3 ECU/kg

2002 90 99 0 - - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

30

minimum

0,35 ECU/kg

2005 2005 Pozostałe warzywa przetworzone lub zakonserwowane inaczej niż za pomocą octu lub kwasu octowego, nie mrożone, inne niż produkty objęte pozycją nr 2006: 80 t
2005 20 - Ziemniaki:
- - Pozostałe:
2005 20 20 0 - - - Pocięte w cienkie

plasterki, smażone

lub pieczone, także

solone lub z

przyprawami, w

hermetycznych

opakowaniach,

nadające się do

bezpośredniego

spożycia

50
2005 20 80 0 - - - Pozostałe 50
2103 2103 Sosy i przetwory z nich; zmieszane przyprawy i zmieszane przyprawy korzenne; mąka i grysik z gorczycy oraz gotowa musztarda: 35

minimum

0,35 ECU/kg

580 000 l

100% alk.

2103 90 - Pozostałe:
2103 90 30 0 - - Gorzkie aromatyczne

zaprawy o objętościowej

mocy alkoholu od 44,2

do 49,2% obj.,

zawierające w masie od

1,5 do 6% goryczki,

przypraw i różnych

składników oraz 4 do 10%

cukru, w pojemnikach

zawierających 0,5 litra

lub mniej

2106 2106 Przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
2106 90 - Pozostałe:
2106 90 20 0 - - Złożone preparaty

alkoholowe, inne niż na

bazie substancji

zapachowych, w rodzaju

używanych do produkcji

napojów

55

+ 2,5 ECU

%/hl

2204 2204 Wino ze świeżych winogron łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009: 7 000 hl
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu nie mniejszej

niż 8,5%:

2204 10 11 - - - Szampan:
2204 10 11 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22%

30(a)

minimum

42 ECU/hl

2204 10 19 - - - Pozostałe:
2204 10 19 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22%

30(a)

minimum

42 ECU/hl

- Pozostałe wina; moszcz

winogronowy z fermentacją

nie rozpoczętą lub

zatrzymaną przez dodanie

alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej:

2204 21 10 - - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające dzięki

obecności dwutlenku

węgla w roztworze

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 21 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22%

30(a)

minimum

42 ECU/hl

- - - Pozostałe:
2204 21 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

75(b)

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 - - - Wina inne niż z

podpozycji 2204 10 w

butelkach z korkami

"grzybkowymi"

przytrzymywanymi

przewiązkami lub

zapięciami; wina

dostarczane inaczej,

pozostające w wyniku

obecności dwutlenku

węgla w roztworze,

pod nadciśnieniem nie

mniejszym niż 1 bar,

ale mniejszym niż 3

bary, mierzonym w

temperaturze 20oC:

2204 29 10 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

25

minimum

42 ECU/hl

- - - Pozostałe:
2204 29 99 0 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2204 30 - Pozostały moszcz

winogronowy:

2204 30 10 - - W trakcie fermentacji

lub z fermentacją

zatrzymaną inaczej niż

przez dodanie alkoholu:

2204 30 10 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

45(c)
- - Pozostały:
- - - Pozostały:
2204 30 96 - - - - Skoncentrowany:
2204 30 96 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej

mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

65(d)
2204 30 98 - - - - Pozostały:
2204 30 98 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej

mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

65(d)
2205 2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi: 580 000 l

100% alk.

2205 10 - W pojemnikach

zawierających 2 litry lub

mniej:

2205 10 90 - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 10 90 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 90 - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 18%

obj.:

2205 90 90 9 - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2206 2206 00 Pozostałe napoje fermentowane (na przykład jabłecznik, moszcz gruszkowy i miód pitny); mieszanki napojów fermentowanych oraz mieszanki napojów fermentowanych i napojów bezalkoholowych nie wymienione ani nie włączone gdzie indziej:
2206 00 10 - Wzbudzone:
2206 00 10 9 - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej 22%

obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- Pozostałe:
- - Musujące:
2206 00 31 - - - Z jabłek lub gruszek:
2206 00 31 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 39 - - - Pozostałe:
2206 00 39 9 - - - - O rzeczywistej

objętościowej mocy

alkoholu powyżej

22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- - Spokojne, w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2206 00 51 - - - - Z jabłek lub

gruszek:

2206 00 51 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej

mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 59 - - - - Pozostałe:
2206 00 59 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej

mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2206 00 81 - - - - Z jabłek lub

gruszek:

2206 00 81 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej

mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2206 00 89 - - - - Pozostałe:
2206 00 89 9 - - - - - O rzeczywistej

objętościowej

mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

45

minimum

14 ECU/hl

2207 2207 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu wynoszącej 80% obj. lub więcej; alkohol etylowy i pozostałe alkohole skażone, o dowolnej mocy: 105

minimum

58 ECU/hl

200 000 l
2207 10 00 0 - Alkohol etylowy

nieskażony

o objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej 80%

obj. lub więcej

2207 20 00 0 - Alkohol etylowy i

pozostałe alkohole

skażone, o dowolnej mocy

65

minimum

50 ECU/hl

100 hl
2208 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe:
2208 20 - Napoje alkoholowe

otrzymywane przez

destylację wina z

winogron lub

wytłoków z winogron:

3 220 000 l

100% alk.

- - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej:

2208 20 12 0 - - - Cognac 75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 20 14 0 - - - Armagnac 75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 20 26 0 - - - Grappa 75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 20 27 0 - - - Brandy de Jerez 75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 20 29 0 - - - Pozostałe 75

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

- - W pojemnikach

zawierających więcej

niż 2 litry:

2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 20 64 0 - - - - Armagnac 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 20 86 0 - - - - Grappa 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 20 87 0 - - - - Brandy de Jerez 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 20 89 0 - - - - Pozostałe 75

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 30 - Whisky: 1 100 000 l

100% alk.

- - Whisky burbońskie

w pojemnikach

zawierających:

2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - Szkocka whisky:
- - - Whisky "malt", w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 32 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 38 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - - Whisky "blended",

w pojemnikach

zawierających:

2208 30 52 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 58 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - - Pozostałe, w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 72 0 - - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 78 0 - - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

- - Pozostałe, w

pojemnikach

zawierających:

2208 30 82 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

21 ECU/hl

+2 ECU%/hl

2208 30 88 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

17 ECU/hl

+1,7 ECU%/hl

2208 40 - Rumy: 296 000 l

100% alk.

2208 40 10 0 - - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej

80

minimum

12,5 ECU/hl

+1,3 ECU%/hl

2208 40 90 0 - - W pojemnikach

zawierających więcej

niż 2 litry

80

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 50 - Giny i gin Geneva: 584 000 l

100% alk.

- - Gin w pojemnikach

zawierających:

2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

12,5 ECU/hl

+1,3 ECU%/hl

2208 50 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

- - Gin Geneva, w

pojemnikach

zawierających:

2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

12,5 ECU/hl

+1,3 ECU%/hl

2208 50 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 60 - Wódka:
- - O objętościowej mocy

alkoholu wynoszącej

45,4% obj. lub mniej,

w pojemnikach

zawierających:

2208 60 11 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 60 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

- - O objętościowej mocy

alkoholu większej niż

45,4% obj.,

w pojemnikach

zawierających:

2208 60 91 0 - - - 2 litry lub mniej 85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 60 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 70 - Likiery i kordiały:
2208 70 10 0 - - W pojemnikach

zawierających 2 litry

lub mniej

85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 70 90 0 - - W pojemnikach

zawierających więcej

niż 2 litry

85

minimum

9 ECU/hl

+0,9 ECU%/hl

2208 90 - Pozostałe: 584 000 l

100% alk.

- - Arak, w pojemnikach

zawierających:

2208 90 11 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 ECU%/hl

2208 90 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 ECU%/hl

- - Napoje alkoholowe

śliwkowe, gruszkowe i

wiśniowe (z wyłączeniem

likierów), w

pojemnikach

zawierających:

2208 90 33 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

+2,5 ECU%/hl

2208 90 38 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

+2,5 ECU%/hl

- - Pozostałe wódki i inne

napoje alkoholowe,

w pojemnikach

zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
2208 90 41 0 - - - - Ouzo 105

minimum

2,5 ECU%/hl

- - - - Pozostałe:
- - - - - Wódki i napoje

alkoholowe (z

wyłączeniem

likierów):

- - - - - - Destylowane z

owoców:

2208 90 45 0 - - - - - - - Calvados 105

minimum

2,5 ECU%/hl

2208 90 48 0 - - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 ECU%/hl

- - - - - - Pozostałe:
2208 90 52 0 - - - - - - - Korn 105

minimum

2,5 ECU%/hl

2208 90 57 0 - - - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 ECU/hl

0,9 ECU%/hl

2208 90 69 - - - - - Pozostałe napoje

alkoholowe:

2208 90 69 9 - - - - - - Pozostałe 105

minimum

2,5 ECU%/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
- - - - Wódki (z

wyłączeniem

likierów):

2208 90 71 0 - - - - - Destylowane z

owoców

105

minimum

2,5 ECU%/hl

2208 90 74 0 - - - - - Pozostałe 85

minimum

9 ECU/hl + 0,9 ECU%/hl

2208 90 78 0 - - - - Inne napoje

alkoholowe

105

minimum

2,5 ECU%/hl

- - Alkohol etylowy

nieskażony o

objętościowej

mocy alkoholu mniejszej

niż 80% obj., w

pojemnikach

zawierających:

105

minimum

2,5 ECU%/hl

2208 90 91 0 - - - 2 litry lub mniej 105

minimum

2,5 ECU%/hl

2208 90 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 105

minimum

2,5 ECU%/hl

2402 2402 Cygara, również z obciętymi końcami, cygaretki i papierosy, z tytoniu lub namiastek tytoniu:
2402 10 00 0 - Cygara, również z

obciętymi końcami i

cygaretki, z tytoniu

55 20 mln szt.
2402 20 - Papierosy z tytoniu: 6 mld szt.
2402 20 10 0 - - Zawierające goździki 90

minimum

9 ECU/tys. szt.

2402 20 90 0 - - Pozostałe 90

minimum

9 ECU/tys. szt.

2402 90 00 0 - Pozostałe 90 20 mln szt.
2403 2403 Pozostały przetworzony tytoń i przetworzone namiastki tytoniu; tytoń "homogenizowany" i "odtworzony"; ekstrakty i esencje tytoniowe: 300 t
2403 10 - Tytoń do palenia, nawet

zawierający namiastki

tytoniu w dowolnej

proporcji:

2403 10 10 0 - - W bezpośrednich

opakowaniach o

zawartości netto nie

przekraczającej 500 g

120
2403 10 90 0 - - Pozostałe 120
- Pozostałe:
2403 91 00 0 - - Tytoń "homogenizowany"

lub "odtworzony"

55

minimum

1,13 ECU/kg

2403 99 - - Pozostałe:
2403 99 10 0 - - - Tytoń do żucia i

tabaka

65
2403 99 90 0 - - - Pozostałe 55

minimum

1,13 ECU/kg

3502 3502 Albuminy (nawet koncentraty z dwu lub więcej protein z serwatki, zawierające w suchej masie powyżej 80% protein z serwatki), albuminiany i inne pochodne albumin: 15

minimum

2 ECU/kg

400 kg
- Albumina jaja:
3502 11 - - Suszona:
3502 11 90 0 - - - Pozostała
3503 3503 00 Żelatyna (łącznie z żelatyną w arkuszach prostokątnych/nawet kwadratowych/, barwionych lub nie i obrobionych powierzchniowo lub nie) oraz pochodne żelatyny; karuk; inne kleje pochodzenia zwierzęcego, wyłączając kleje kazeinowe z pozycji nr 3501:
3503 00 10 0 - Żelatyna i jej pochodne 15 46,5 t
3503 00 80 0 - Pozostałe 15 46,5 t
(a) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 20% minimum 42 ECU/hl.

(b) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 65% minimum 17 ECU/hl + 1,7 ECU%/hl.

(c) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 35%.

(d) Dla towarów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej stosuje się, po udokumentowaniu pochodzenia zgodnie z wymogami określonymi odrębnie, stawkę celną w wysokości 55%.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024