Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgierskiej.

ROZPORZĄDZENIE
RADY MINISTRÓW
z dnia 21 czerwca 1994 r.
zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgierskiej.

Na podstawie art. 9 pkt 2 oraz art. 4 ust. 5 pkt 1 ustawy z dnia 28 grudnia 1989 r. - Prawo celne (Dz. U. z 1994 r. Nr 71, poz. 312) zarządza się, co następuje:
§  1.
Ustala się preferencyjne stawki celne na przywóz towarów pochodzących z Republiki Węgierskiej, wymienionych w załączniku nr 2 do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 21 grudnia 1993 r. w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgierskiej (Dz. U. Nr 130, poz. 619), w wysokości określonej w załączniku do niniejszego rozporządzenia.
§  2.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 lipca 1994 r.

ZAŁĄCZNIK

Pozycja Kod PCN Wyszczególnienie Preferencyjna stawka celna
1 2 3 4
0103 0103 Trzoda chlewna żywa:
- Pozostałe:
0103 92 - - O masie 50 kg lub większej:
- - - Gatunki domowe:
0103 92 11 0 - - - - Maciory mające prosiaki co najmniej raz, o masie

160 kg lub większej

17,5
0103 92 19 0 - - - - Pozostałe 17,5
0103 92 90 0 - - - Pozostałe 17,5
0105 0105 Drób domowy żywy - to znaczy ptactwo z gatunków Gallus domesticus, kaczki, gęsi, indyki i perliczki: 10
- Pozostałe:
0105 91 00 0 - - Ptactwo z gatunku Gallus domesticus
0203 0203 Mięso wieprzowe świeże, chłodzone lub mrożone:
- Świeże lub chłodzone:
0203 11 - - Tusze i półtusze:
0203 11 10 0 - - - Ze świń domowych 15
0203 11 90 0 - - - Pozostałe 15
0203 12 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 12 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 15
0203 12 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 15
0203 12 90 0 - - - Pozostałe 15
0203 19 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 19 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 15
0203 19 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 15
0203 19 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 15
- - - - Pozostałe:
0203 19 55 0 - - - - - Bez kości 15
0203 19 59 0 - - - - - Pozostałe 15
0203 19 90 0 - - - Pozostałe 15
- Mrożone:
0203 21 - - Tusze i półtusze:
0203 21 10 0 - - - Ze świń domowych 15
0203 21 90 0 - - - Pozostałe 15
0203 22 - - Szynki, łopatki i ich kawałki z kośćmi:
- - - Ze świń domowych:
0203 22 11 0 - - - - Szynki i ich kawałki 15
0203 22 19 0 - - - - Łopatki i ich kawałki 15
0203 22 90 0 - - - Pozostałe 15
0203 29 - - Pozostałe:
- - - Ze świń domowych:
0203 29 11 0 - - - - Przodki i ich kawałki 15
0203 29 13 0 - - - - Schaby i ich kawałki, z kośćmi 15
0203 29 15 0 - - - - Boczek i jego kawałki 15
- - - - Pozostałe:
0203 29 55 0 - - - - - Bez kości 15
0203 29 59 0 - - - - - Pozostałe 15
0203 29 90 0 - - - Pozostałe 15
0207 0207 Mięso i jadalne podroby z drobiu z pozycji nr 0105, świeże, chłodzone lub mrożone:
0207 10 - Drób nie cięty na kawałki, świeży lub chłodzony:
- - Ptactwo gatunku Gallus domesticus:
0207 10 11 0 - - - Oskubane i bez jelit, z głowami i łapami, znane

jako "kurczaki 83%"

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 10 15 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 10 19 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap oraz bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

15

minimum 0,15 ECU/kg

- - Indyki:
0207 10 31 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 10 39 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

15

minimum 0,15 ECU/kg

- Drób nie cięty na kawałki, mrożony:
0207 21 - - Ptactwo gatunku Gallus domesticus:
0207 21 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "kurczaki 70%"

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 21 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, i bez

szyj, serc, wątrób i żołądków, znane jako "kurczaki

65%" lub inaczej prezentowane

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 22 - - Indyki:
0207 22 10 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap, ale

z szyjami, sercami, wątrobami i żołądkami, znane

jako "indyki 80%"

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 22 90 0 - - - Oskubane i wypatroszone, bez głów i łap i bez szyj,

serc, wątrób i żołądków, znane jako "indyki 73%"

lub inaczej prezentowane

15

minimum 0,15 ECU/kg

- Drób w kawałkach i podroby (łącznie z wątrobami),

świeże lub chłodzone:

0207 39 - - Pozostałe:
- - - Z ptactwa gatunku Gallus domesticus:
- - - - Kawałki:
0207 39 11 0 - - - - - Bez kości 15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - - Z kośćmi:
0207 39 13 0 - - - - - - Połówki li ćwiartki 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 15 0 - - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 17 0 - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 21 0 - - - - - - Piersi i ich kawałki 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 23 0 - - - - - - Nogi i ich kawałki 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 25 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 27 0 - - - - Podroby inne niż wątroby 15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - Z indyków:
- - - - Kawałki:
0207 39 31 0 - - - - - Bez kości 15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - - Z kośćmi:
0207 39 33 0 - - - - - - Połówki albo ćwiartki 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 35 0 - - - - - - Całe skrzydła z końcami lub bez 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 37 0 - - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 41 0 - - - - - - Piersi i ich kawałki 15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 39 43 0 - - - - - - - Uda i ich kawałki 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 45 0 - - - - - - - Pozostałe 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 47 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 39 51 0 - - - - Podroby inne niż wątroby 15

minimum 0,15 ECU/kg

- Drób w kawałkach i podroby inne niż wątroby, mrożone:
0207 41 - - Z ptactwa gatunku Gallus domesticus:
- - - Kawałki:
0207 41 10 0 - - - - Bez kości 15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 41 11 0 - - - - - Połówki i ćwiartki 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 21 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 31 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 41 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 51 0 - - - - - Nogi i ich kawałki 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 71 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 41 90 0 - - - Podroby inne niż wątroby 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 - - Z indyków:
- - - Kawałki:
0207 42 10 0 - - - - Bez kości 15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - Z kośćmi:
0207 42 11 0 - - - - - Połówki i ćwiartki 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 21 0 - - - - - Całe skrzydła, z końcami lub bez 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 31 0 - - - - - Grzbiety, szyje, grzbiety łącznie z szyjami,

kupry i końce skrzydeł

15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 41 0 - - - - - Piersi i ich kawałki 15

minimum 0,15 ECU/kg

- - - - - Nogi i ich kawałki:
0207 42 51 0 - - - - - - Uda i ich kawałki 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 59 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 71 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum 0,15 ECU/kg

0207 42 90 0 - - - Podroby inne niż wątroby 15

minimum 0,15 ECU/kg

0301 0301 Ryby żywe:
- Pozostałe ryby żywe:
0301 93 00 - - Karp:
0301 93 00 1 - - - Materiał zarybieniowy 2,5
- - - Pozostały:
0301 93 00 5 - - - - Od 15 listopada do 31 grudnia 20
0301 93 00 9 - - - - Pozostały 5
0402 0402 Mleko i śmietana, zagęszczone lub zawierające dodatek cukru lub innego środka słodzącego:
0402 10 - W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 1,5%:

- - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

0402 10 11 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

15
0402 10 19 0 - - - Pozostałe 15
- - Pozostałe:
0402 10 91 0 - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

15
0402 10 99 0 - - - Pozostałe 15
- W proszku, granulkach lub w innej stałej postaci,

o zawartości tłuszczu w masie powyżej 1,5%:

0402 21 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

27%:

0402 21 11 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 11 1 - - - - - Dla niemowląt 2,5
0402 21 11 9 - - - - - Pozostałe 20
- - - - Pozostałe:
0402 21 17 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 11%:

0402 21 17 1 - - - - - - Dla niemowląt 2,5
0402 21 17 9 - - - - - - Pozostałe 20
0402 21 19 - - - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 11%, ale

nie przekraczającej 27%:

0402 21 19 1 - - - - - - Dla niemowląt 2,5
0402 21 19 9 - - - - - - Pozostałe 20
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 21 91 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg:

0402 21 91 1 - - - - - Dla niemowląt 2,5
0402 21 91 9 - - - - - Pozostałe 20
0402 21 99 - - - - Pozostałe:
0402 21 99 1 - - - - - Dla niemowląt 2,5
0402 21 99 9 - - - - - Pozostałe 20
0402 29 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

27%:

0402 29 11 0 - - - - Mleko specjalne dla niemowląt, w hermetycznie

zamkniętych pojemnikach, o zawartości netto nie

przekraczającej 500 g i o zawartości tłuszczu

w masie powyżej 10%

5
- - - - Pozostałe:
0402 29 15 0 - - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto

nie przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 19 0 - - - - - Pozostałe 5
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 27%:
0402 29 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

5
0402 29 99 0 - - - - Pozostałe 5
- Pozostałe:
0402 91 - - Nie zawierające dodatku cukru ani innego środka

słodzącego:

- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

8%:

0402 91 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 91 19 0 - - - - Pozostałe 20
0402 91 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 91 39 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 10%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 91 51 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 91 59 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 91 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 91 99 0 - - - - Pozostałe 20
0402 99 - - Pozostałe:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

9,5%:

0402 99 11 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 99 19 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 9,5%, ale nie

przekraczającej 45%:

0402 99 31 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 99 39 0 - - - - Pozostałe 20
- - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 45%:
0402 99 91 0 - - - - W bezpośrednim opakowaniu o zawartości netto nie

przekraczającej 2,5 kg

20
0402 99 99 0 - - - - Pozostałe 20
0405 0405 00 Masło oraz inne tłuszcze i oleje otrzymane z mleka:
- O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 85%:
0405 00 11 0 - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

20
0405 00 19 0 - - Pozostałe 20
0405 00 90 0 - Pozostałe 20
0406 0406 Sery i twarogi:
0406 10 - Ser (niedojrzewający i niewędzony) świeży, w tym ser

serwatkowy i twaróg:

0406 10 20 0 - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej 40% 17,5
0406 10 80 0 - - Pozostały 17,5
0406 20 - Ser tarty lub proszkowany, wszystkich rodzajów:
0406 20 10 0 - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

17,5
0406 20 90 0 - - Pozostały 17,5
0406 30 - Ser przetworzony (ser topiony) inny niż tarty lub

proszkowany:

0406 30 10 0 - - Do produkcji którego nie użyto innych serów, jak

Emmentaler, Gruyere i Appenzell i który może zawierać

jako dodatek ziołowy ser Glarus (znany jako

Schabziger); przygotowany do sprzedaży detalicznej,

o zawartości tłuszczu nie przekraczającej 56% suchej

masy

17,5
- - Pozostały:
- - - O zawartości tłuszczu w masie nie przekraczającej

36% i o zawartości tłuszczu w suchej masie:

0406 30 31 0 - - - - Nie przekraczającej 48% 17,5
0406 30 39 0 - - - - Powyżej 48% 17,5
0406 30 90 0 - - - O zawartości tłuszczu w masie powyżej 36% 17,5
0406 40 - Ser z przerostami pleśni:
0406 40 10 0 - - Roquefort 17,5
0406 40 50 0 - - Gorgonzola 17,5
0406 40 90 0 - - Pozostały 17,5
0406 90 - Pozostałe sery:
0406 90 11 0 - - Do dojrzewania 17,5
- - Pozostałe:
0406 90 13 0 - - - Emmentaler 17,5
0406 90 15 0 - - - Gruyere, Sbrinz 17,5
0406 90 17 0 - - - Bergkäse, Appenzell, Fromage fribourgeois, Vacherin

Mont d'Or i Tete de Moine

17,5
0406 90 19 0 - - - Ser ziołowy Glarus (znany jako Schabziger) zrobiony

z odtłuszczonego mleka i zmieszany z drobno

zmielonymi ziołami

17,5
0406 90 21 0 - - - Cheddar 17,5
0406 90 23 0 - - - Edam 17,5
0406 90 25 0 - - - Tilsit 17,5
0406 90 27 0 - - - Butterkäse 17,5
0406 90 29 0 - - - Kashkaval 17,5
- - - Feta:
0406 90 31 0 - - - - Z mleka owiec albo mleka bawołów w pojemnikach

zawierających solankę albo w butelkach z owczej

lub koziej skóry

17,5
0406 90 33 0 - - - - Pozostałe 17,5
0406 90 35 0 - - - Kefalo-Tyri 17,5
0406 90 37 0 - - - Finlandia 17,5
0406 90 39 0 - - - Jarlsberg 17,5
- - - Pozostałe:
0406 90 50 0 - - - - Ser z mleka owiec albo mleka bawołów

w pojemnikach zawierających solankę albo

w butelkach z owczej lub koziej skóry

17,5
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości tłuszczu w masie nie

przekraczającej 40%, o zawartości masy wody

w substancji beztłuszczowej:

- - - - - - Nie przekraczającej 47%:
0406 90 61 0 - - - - - - - Grana Padano, Permigiano Reggiano 17,5
0406 90 63 0 - - - - - - - Fiore Sardo, Pecorino 17,5
0406 90 69 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 72%:
0406 90 73 0 - - - - - - - Provolone 17,5
0406 90 75 0 - - - - - - - Asiago, Caciocavallo, Montasio, Ragusano 17,5
0406 90 76 0 - - - - - - - Danbo, Fontal, Fontina, Fynbo, Havarti,

Maribo, Sams

17,5
0406 90 78 0 - - - - - - - Gouda 17,5
0406 90 79 0 - - - - - - - Esrom, Italico, Kernhem, Saint-Nectaire,

Saint-Paulin, Taleggio

17,5
0406 90 81 0 - - - - - - - Cantal, Cheshire, Wensleydale, Lancashire,

Double Gloucester, Blarney, Colby, Monterey

17,5
0406 90 82 0 - - - - - - - Camembert 17,5
0406 90 84 0 - - - - - - - Brie 17,5
0406 90 85 0 - - - - - - - Kefalograviera, Kasseri 17,5
- - - - - - - Pozostałe sery, o zawartości wody w masie

serowej beztłuszczowej:

0406 90 86 0 - - - - - - - - Powyżej 47%, ale nie przekraczającej 52% 17,5
0406 90 87 0 - - - - - - - - Powyżej 52%, ale nie przekraczającej 62% 17,5
0406 90 88 0 - - - - - - - - Powyżej 62%, ale nie przekraczającej 72% 17,5
0406 90 93 0 - - - - - - Powyżej 72% 17,5
0406 90 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5
0407 0407 00 Jaja ptasie w skorupkach, świeże, konserwowane albo gotowane: 12,5

minimum 0,015 ECU/szt

0407 00 90 0 - Pozostałe
0408 0408 Jaja ptasie bez skorupek i żółtka jaj, świeże, suszone, gotowane na parze lub w wodzie, formowane, mrożone lub inaczej zakonserwowane, zawierające lub nie dodatek cukru albo innego środka słodzącego:
- Żółtka jaj:
0408 11 - - Suszone:
0408 11 20 0 - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi 12,5

minimum 1,0 ECU/kg

0408 11 80 0 - - - Pozostałe 12,5

minimum 1,0 ECU/kg

0408 19 - - Pozostałe:
0408 19 20 0 - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi 12,5

minimum 0,20 ECU/kg

- - - Pozostałe:
0408 19 81 0 - - - - Ciekłe 12,5

minimum 0,20 ECU/kg

0408 19 89 0 - - - - Pozostałe, włącznie z mrożonymi 12,5

minimum 0,20 ECU/kg

- Pozostałe:
0408 91 - - Suszone:
0408 91 20 0 - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi 17,5

minimum 1,0 ECU/kg

0408 91 80 0 - - - Pozostałe 17,5

minimum 1,0 ECU/kg

0408 99 - - Pozostałe:
0408 99 20 0 - - - Nie nadające się do spożycia przez ludzi 17,5
0408 99 80 0 - - - Pozostałe 17,5
0409 0409 00 00 0 Miód naturalny 17,5
0709 0709 Inne warzywa świeże lub chłodzone:
0709 60 - Owoce z rodzaju Capsicum lub z rodzaju Pimenta:
0709 60 10 0 - - Słodka papryka 7,5
- - Pozostałe:
0709 60 91 0 - - - Z rodzaju Capsicum do produkcji pieprzu tureckiego

lub barwników oleożywicznych Capsicum

7,5
0709 60 95 0 - - - Do przemysłowej produkcji olejków eterycznych lub

żywicznych

7,5
0709 60 99 0 - - - Pozostałe 7,5
0802 0802 Pozostałe orzechy, świeże lub suszone, nawet łuskane lub obrane:
- Orzechy laskowe (Colyrus spp.):
0802 22 00 0 - - Bez łupiny 12,5
0802 40 00 0 - Kasztany (Castanea spp.) 12,5
0806 0806 Winogrona, świeże lub suszone:
0806 10 - Świeże:
- - Winogrona stołowe:
- - - Od 1 listopada do 14 lipca
0806 10 11 0 - - - - Odmiany Emperor (Vitis vinifera cv.) od 1 grudnia

do 31 stycznia

7,5
0806 10 15 0 - - - - Pozostałe 10
0806 10 19 0 - - - Od 15 lipca do 31 października 12,5
- - Pozostałe:
0806 10 91 0 - - - Od 1 listopada do 14 lipca 10
0806 10 99 0 - - - Od 15 lipca do 31 października 10
0807 0807 Melony (łącznie z arbuzami) i papaje, świeże:
0807 10 - Melony (łącznie z arbuzami):
0807 10 10 0 - - Arbuzy 7,5
0807 10 90 0 - - Pozostałe 7,5
0807 20 00 0 - Papaje 7,5
0808 0808 Jabłka, gruszki i pigwy, świeże:
0808 20 - Gruszki i pigwy:
- - Gruszki:
0808 20 10 0 - - - Na wino gruszkowe, luzem, od 1 sierpnia do

31 grudnia

25
- - - Pozostałe:
0808 20 31 0 - - - - Od 1 stycznia do 31 marca 5
0808 20 33 0 - - - - Od 1 kwietnia do 15 lipca 5
0808 20 35 0 - - - - Od 16 lipca do 31 lipca 5
0808 20 39 0 - - - Od 1 sierpnia do 31 grudnia 25
0808 20 90 0 - - Pigwy 12,5
0809 0809 Morele, wiśnie, brzoskwinie (łącznie z nektarynami), śliwki i owoce tarniny, świeże:
0809 10 00 0 - Morele 12,5
0809 30 - Brzoskwinie łącznie z nektarynami:
0809 30 10 0 - - Nektarynki 12,5
0809 30 90 0 - - Pozostałe 12,5
1001 1001 Pszenica i mieszanka żyta z pszenicą:
1001 10 00 0 - Pszenica durum 10
- - Pozostały orkisz, pszenica zwykła i mieszanka żyta

z pszenicą:

1001 90 91 0 - - - Nasiona pszenicy zwykłej i mieszanki żyta

z pszenicą

10
1001 90 99 0 - - - Pozostałe 10
1003 1003 00 Jęczmień:
1003 00 10 0 - Nasiona 10
1003 00 90 0 - Pozostały 10
1005 1005 Kukurydza (ziarna): 5
1005 10 - Nasiona:
1005 10 90 0 - - Pozostałe
1201 1201 00 Nasiona soi, nawet łamane:
1201 00 10 0 - Siewne 2,5
1201 00 90 0 - Pozostałe 2,5
1206 1206 00 Nasiona słonecznika, nawet łamane:
1206 00 10 0 - Siewne 7,5
- Pozostałe:
1206 00 91 0 - - Wyłuskane; w łusce w paski szaro-białe 7,5
1206 00 99 0 - - Pozostałe 7,5
1208 1208 Mąka i grysiki z nasion lub owoców oleistych, inne niż z gorczycy:
1208 10 00 0 - Z soi 7,5
1208 90 00 0 - Pozostałe 7,5
1512 1512 Olej słonecznikowy, z krokosza balwierskiego i bawełniany oraz ich frakcje, rafinowane lub nie, ale nie modyfikowane chemicznie:
- Olej słonecznikowy z krokosza balwierskiego oraz ich

frakcje:

1512 19 - - Pozostałe:
1512 19 10 0 - - - Do zastosowań technicznych lub przemysłowych innych

niż produkcja artykułów spożywanych przez ludzi

15
- - - Pozostałe:
1512 19 91 - - - - Olej słonecznikowy:
1512 19 91 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany 20
1512 19 91 9 - - - - - Pozostałe 17,5
1512 19 99 - - - - Olej z krokosza balwierskiego:
1512 19 99 1 - - - - - Rafinowany, konfekcjonowany 20
1512 19 99 9 - - - - - Pozostałe 17,5
1601 1601 00 Kiełbasy i podobne produkty z mięsa, podrobów lub krwi; przetwory żywnościowe oparte na tych produktach:
1601 00 10 0 - Z wątroby 17,5
- Pozostałe:
1601 00 91 0 - - Kiełbasy, suche lub do okładania, nie gotowane 17,5
1601 00 99 0 - - Pozostałe 17,5
1602 1602 Pozostałe przetworzone lub konserwowane mięso, podroby lub krew:
- Z wieprzowiny:
1602 41 - - Szynki i ich części:
1602 41 10 0 - - - Ze świń domowych 20
1602 41 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 42 - - Łopatki i ich części:
1602 42 10 0 - - - Ze świń domowych 20
1602 42 90 0 - - - Pozostałe 20
1602 49 - - Pozostałe łącznie z mieszankami:
- - - Ze świń domowych:
- - - - Zawierające w masie 80% lub więcej mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów, włącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia:

1602 49 11 0 - - - - - Schaby (bez karkowych) i ich części łącznie

z mieszankami schabów i szynek

20
1602 49 13 0 - - - - - Karki i ich części łącznie z mieszankami

obojczyków i łopatek

20
1602 49 15 0 - - - - - Pozostałe mieszanki zawierające szynki,

łopatki, schaby lub karki oraz ich części

20
1602 49 19 0 - - - - - Pozostałe 20
1602 49 30 0 - - - - Zawierające w masie 40% lub więcej, ale mniej niż

80% mięsa lub dowolnego rodzaju podrobów łącznie

z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

20
1602 49 50 0 - - - - Zawierające w masie mniej niż 40% mięsa lub

dowolnego rodzaju podrobów łącznie z tłuszczami

dowolnego rodzaju i pochodzenia

20
1602 49 90 0 - - - Pozostałe 20
1701 1701 Cukier trzcinowy lub buraczany i chemicznie czysta sacharoza, w postaci stałej:
- Cukier surowy nie zawierający dodatku środków

aromatyzujących ani barwiących:

1701 12 - - Cukier buraczany:
1701 12 10 0 - - - Do rafinacji 20

minimum 0,085 ECU/kg

1701 12 90 0 - - - Pozostały 20

minimum 0,085 ECU/kg

1704 1704 Wyroby cukiernicze (łącznie z białą czekoladą), nie zawierające kakao:
1704 10 - Guma do żucia, również pokryta cukrem:
- - Zawierająca w masie mniej niż 60% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 11 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 19 0 - - - Pozostała 15 + DCC
- - Zawierająca w masie 60% lub więcej sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza):

1704 10 91 0 - - - Guma w paskach 15 + DCC
1704 10 99 0 - - - Pozostała 15 + DCC
1704 90 - Pozostałe:
1704 90 10 0 - - Wyciąg (ekstrakt) z lukrecji zawierający w masie

więcej niż 10% sacharozy, ale nie zawierający innych

dodanych substancji

15 + DCC
1704 90 30 0 - - Biała czekolada 17,5 + DCC
- - Pozostałe:
1704 90 51 0 - - - Pasty, łącznie z marcepanem, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto 1 kg lub więcej

17,5 + DCC
1704 90 55 0 - - - Pastylki od bólu gardła i od kaszlu 17,5 + DCC
1704 90 61 0 - - - Wyroby pokryte cukrem 17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
1704 90 65 0 - - - - Wyroby żelowe i galaretki, łącznie z pastami

owocowymi, w postaci wyrobów cukierniczych

17,5 + DCC
1704 90 71 0 - - - - Cukierki z masy gotowanej, również z nadzieniem 17,5 + DCC
1704 90 75 0 - - - - Cukierki toffi, karmelki i podobne 17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
1704 90 81 0 - - - - - Tabletki prasowane 17,5 + DCC
1704 90 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
1902 1902 Ciasto, również gotowane lub nadziewane (mięsem lub innymi substancjami) lub przygotowane inaczej, takie jak spaghetti, makaron, nitki, lasagne, gnocchi, ravioli, cannelloni; kuskus, przygotowany lub nie:
- Ciasto nie gotowane, nie nadziewane ani nie

przygotowane inaczej:

1902 11 00 0 - - Zawierające jaja 20
1902 19 00 0 - - Pozostałe 20
1902 20 - Ciasta nadziewane, również gotowane lub inaczej

przygotowane:

1902 20 10 0 - - Zawierające w masie powyżej 20% ryb, skorupiaków,

mięczaków lub innych bezkręgowców wodnych

20
1902 20 30 0 - - Zawierające w masie powyżej 20% kiełbasy i tym

podobnych, mięsa i podrobów jakiegokolwiek rodzaju

łącznie z tłuszczami dowolnego rodzaju i pochodzenia

20
- - Pozostałe:
1902 20 91 0 - - - Gotowane 20
1902 20 99 0 - - - Pozostałe 20
1902 30 - Pozostałe ciasta:
1902 30 10 0 - - Suszone 20
1902 30 90 0 - - Pozostałe 20
1902 40 - Kuskus:
1902 40 10 0 - - Nie przygotowany 20
1902 40 90 0 - - Pozostałe 20
1905 1905 Chleb, pieczywo cukiernicze, ciasta i ciastka, herbatniki (biskwity) i inne wyroby piekarnicze, nawet zawierające kakao; opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy i podobne wyroby:
1905 10 00 0 - Chleb chrupki 17,5
1905 20 - Piernik z dodatkiem imbiru i podobne:
1905 20 10 0 - - Zawierający w masie poniżej 30% sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

17,5 + DCC
1905 20 30 0 - - Zawierający w masie 30% lub więcej, ale nie

przekraczający 50% sacharozy (łącznie z cukrem

inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

17,5 + DCC
1905 20 90 0 - - Zawierający w masie 50% lub więcej sacharozy (łącznie

z cukrem inwertowanym wyrażonym jako sacharoza)

17,5 + DCC
1905 30 - Słodkie herbatniki (biskwity); wafle i opłatki:
- - Całkowicie lub częściowo pokryte lub powleczone

czekoladą lub innymi przetworami zawierającymi kakao:

1905 30 11 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 85 g

20 + DCC
1905 30 19 0 - - - Pozostałe 20 + DCC
- - Pozostałe:
- - - Słodkie herbatniki (biskwity):
1905 30 30 0 - - - - Zawierające w masie 8% lub więcej tłuszczu

z mleka

20 + DCC
- - - - Pozostałe:
1905 30 51 0 - - - - - Herbatniki kanapkowe (biskwity) 20 + DCC
1905 30 59 0 - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - Wafle i opłatki:
1905 30 91 0 - - - - Solone, z nadzieniem lub bez 17,5 + DCC
1905 30 99 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
1905 40 - Sucharki, tosty z chleba i podobne tosty:
1905 40 10 0 - - Sucharki 17,5 + DCC
1905 40 90 0 - - Pozostałe 17,5 + DCC
1905 90 - Inne:
1905 90 10 0 - - Mace 12,5
1905 90 20 0 - - Opłatki sakralne, puste kapsułki stosowane do celów

farmaceutycznych, wafle wytłaczane, papier ryżowy

i podobne produkty

12,5
- - Pozostałe:
1905 90 30 0 - - - Chleb nie zawierający dodatku miodu, jajek, sera

lub owoców, a zawierający w suchej masie nie więcej

niż 5% cukru i nie więcej niż 5% tłuszczu

12,5 + DCC
1905 90 40 0 - - - Wafle i opłatki o zawartości wody w masie powyżej

10%

17,5 + DCC
1905 90 45 0 - - - Herbatniki (biskwity) 12,5 + DCC
1905 90 55 0 - - - Produkty wytłaczane lub ekspandowane, pikantne lub

solone

12,5
- - - Pozostałe:
1905 90 60 0 - - - - Z dodatkiem środka słodzącego 20 + DCC
1905 90 90 0 - - - - Pozostałe 17,5
2007 2007 Dżemy, galaretki owocowe, marmolady, przeciery i pasty owocowe lub orzechowe, będące przetworami gotowanymi, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej:
2007 10 - Przetwory homogenizowane:
2007 10 10 0 - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% 17,5 + DCC
2007 10 90 0 - - Pozostałe 17,5 + DCC
- Pozostałe:
2007 99 - - Pozostałe
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 30%:
2007 99 10 0 - - - - Przecier i pasta ze śliwek w bezpośrednim

opakowaniu o zawartości netto powyżej 100 kg,

do przetwórstwa przemysłowego

17,5 + DCC
2007 99 20 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
2007 99 31 0 - - - - - Z wiśni 17,5 + DCC
2007 99 33 0 - - - - - Z truskawek 17,5 + DCC
2007 99 35 0 - - - - - Z malin 17,5 + DCC
2007 99 39 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%, ale nie

przekraczającej 30%:

2007 99 51 0 - - - - Przecier i pasta z kasztanów 17,5 + DCC
2007 99 55 0 - - - - Przecier z jabłek włączając kompoty 17,5 + DCC
2007 99 58 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Pozostałe:
2007 99 91 0 - - - - Przecier z jabłek, włączając kompoty 17,5 + DCC
2007 99 99 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
2008 2008 Owoce, orzechy i inne jadalne części roślin, inaczej przetworzone lub zakonserwowane, nawet zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub alkoholu, gdzie indziej nie wymienione ani nie włączone:
- Orzechy, orzeszki ziemne i inne nasiona, zmieszane

razem lub nie:

2008 11 - - Orzeszki ziemne:
2008 11 10 0 - - - Masło orzechowe 17,5
- - - Pozostałe, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

2008 11 91 0 - - - - Powyżej 1 kg 17,5 + DCC
2008 11 99 0 - - - - Nie przekraczającej 1 kg 17,5 + DCC
2008 19 - - Pozostałe, łącznie z mieszankami:
2008 19 10 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg

17,5 + DCC
2008 19 90 0 - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg

17,5 + DCC
2008 20 - Ananasy:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2008 20 11 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 17% 20 + DCC
2008 20 19 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg:

2008 20 31 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 19% 20 + DCC
2008 20 39 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 20 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 17% 17,5 + DCC
2008 20 59 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 20 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 19% 17,5 + DCC
2008 20 79 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 20 91 0 - - - - 4,5 kg lub więcej 17,5
2008 20 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 17,5
2008 30 - Owoce cytrusowe:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 30 11 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

20 + DCC
2008 30 19 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - Pozostałe:
2008 30 31 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 30 39 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 30 51 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 17,5 + DCC
2008 30 55 0 - - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i satsumas);

klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy

cytrusowe

17,5 + DCC
2008 30 59 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 30 71 0 - - - - Cząstki grejpfrutów 17,5 + DCC
2008 30 75 0 - - - - Mandarynki (łącznie z tangerynkami i satsumas);

klementynki, wilkingi i inne podobne hybrydy

cytrusowe

17,5 + DCC
2008 30 79 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 30 91 0 - - - - 4,5 kg lub więcej 17,5
2008 30 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 17,5
2008 40 - Gruszki:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 40 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

20 + DCC
2008 40 19 0 - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - - Pozostałe:
2008 40 21 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 40 29 0 - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg:

2008 40 31 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 20 + DCC
2008 40 39 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 40 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% 17,5 + DCC
2008 40 59 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 40 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 17,5 + DCC
2008 40 79 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 40 91 0 - - - - 4,5 kg lub więcej 17,5
2008 40 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 17,5
2008 50 - Morele:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości powyżej

1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 50 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

20 + DCC
2008 50 19 0 - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - - Pozostałe:
2008 50 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 50 39 0 - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg:

2008 50 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 20 + DCC
2008 50 59 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 50 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% 17,5 + DCC
2008 50 69 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 50 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 17,5 + DCC
2008 50 79 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 50 91 0 - - - - 4,5 kg lub więcej 17,5
2008 50 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 17,5
2008 60 - Wiśnie i czereśnie:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 60 11 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

20 + DCC
2008 60 19 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - Pozostałe:
2008 60 31 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 60 39 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 60 51 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 17,5 + DCC
2008 60 59 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 60 61 0 - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 17,5 + DCC
2008 60 69 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

- - - - 4,5 kg lub więcej:
2008 60 71 0 - - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 17,5
2008 60 79 0 - - - - - Pozostałe 17,5
- - - - Poniżej 4,5 kg:
2008 60 91 0 - - - - - Wiśnie (Prunus cerasus) 17,5
2008 60 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2008 70 - Brzoskwinie:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13%:
2008 70 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

20 + DCC
2008 70 19 0 - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - - Pozostałe:
2008 70 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 70 39 0 - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości netto

powyżej 1 kg:

2008 70 51 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 20 + DCC
2008 70 59 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 70 61 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% 17,5 + DCC
2008 70 69 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg:

2008 70 71 0 - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 15% 17,5 + DCC
2008 70 79 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 70 91 0 - - - - 4,5 kg lub więcej 17,5
2008 70 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 17,5
2008 80 - Truskawki i poziomki:
- - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 80 11 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

20 + DCC
2008 80 19 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - Pozostałe:
2008 80 31 0 - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie przekraczającej

w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 80 39 0 - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - Nie zawierające dodatku alkoholu:
2008 80 50 0 - - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg

17,5 + DCC
2008 80 70 0 - - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie przekraczającej

1 kg

17,5 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 80 91 0 - - - - 4,5 kg lub więcej 17,5
2008 80 99 0 - - - - Poniżej 4,5 kg 17,5
- Pozostałe, włącznie z mieszankami innymi niż

z podpozycji 2008 19:

2008 91 00 0 - - Rdzenie palmowe 17,5 + DCC
2008 92 - - Mieszanki:
- - - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
2008 92 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

20 + DCC
2008 92 19 0 - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - - Pozostałe:
2008 92 31 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 92 39 0 - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - - Pozostałe:
- - - - - Zawierające dodatek cukru:
2008 92 50 0 - - - - - - W bezpośrednich opakowaniach o zawartości

netto powyżej 1 kg

17,5 + DCC
- - - - - - Pozostałe:
2008 92 71 0 - - - - - - - Mieszanki owocowe, w których żaden

pojedynczy owoc nie przekracza 50%

całkowitej masy owoców

17,5 + DCC
2008 92 79 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - - Nie zawierające dodatku cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto:

2008 92 91 0 - - - - - - 4,5 kg lub więcej 17,5
2008 92 99 0 - - - - - - Poniżej 4,5 kg 17,5
2008 99 - - Pozostałe:
- - - Zawierające dodatek alkoholu:
- - - - Imbir:
2008 99 11 0 - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 99 19 0 - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - - Winogrona:
2008 99 21 0 - - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 13% 20 + DCC
2008 99 23 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości cukru w masie powyżej 9%:
- - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%:

2008 99 25 0 - - - - - - - Passionfruit i guawy 17,5 + DCC
2008 99 27 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - - - Pozostałe:
2008 99 32 0 - - - - - - - Passionfruit i guawy 17,5 + DCC
2008 99 34 0 - - - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - - Pozostałe:
2008 99 35 0 - - - - - - O rzeczywistej mocy alkoholu nie

przekraczającej w masie 11,85%

17,5 + DCC
2008 99 39 0 - - - - - - Pozostałe 20 + DCC
- - - Nie zawierające dodatku alkoholu:
- - - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto powyżej 1 kg:

2008 99 41 0 - - - - - Imbir 17,5 + DCC
2008 99 43 0 - - - - - Winogrona 17,5 + DCC
2008 99 45 0 - - - - - Śliwki 17,5 + DCC
- - - - - Pozostałe:
2008 99 46 0 - - - - - - Owoce passionfruit, guawy i tamaryndy 17,5 + DCC
2008 99 48 0 - - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - Zawierające dodatek cukru, w bezpośrednich

opakowaniach o zawartości netto nie

przekraczającej 1 kg:

2008 99 51 0 - - - - - Imbir 17,5 + DCC
2008 99 53 0 - - - - - Winogrona 17,5 + DCC
2008 99 55 0 - - - - - Śliwki 17,5 + DCC
- - - - - Pozostałe:
2008 99 61 0 - - - - - - Passionfruit i guawy 17,5 + DCC
2008 99 69 0 - - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - Nie zawierające dodatku cukru:
- - - - - Śliwki, w bezpośrednich opakowaniach

o zawartości netto:

2008 99 71 0 - - - - - - 4,5 kg lub więcej 17,5
2008 99 79 0 - - - - - - Poniżej 4,5 kg 17,5
2008 99 85 0 - - - - - Kukurydza inna niż kukurydza słodka (Zea mays

var. saccharata)

17,5
2008 99 91 0 - - - - - Ignamy, słodkie ziemniaki i podobne jadalne

części roślin zawierające w masie 5% lub więcej

skrobi

17,5
2008 99 99 0 - - - - - Pozostałe 17,5
2009 2009 Soki owocowe (łącznie z moszczem winogronowym) i soki warzywne nie sfermentowane i nie zawierające dodatku alkoholu, nawet z dodatkiem cukru lub innej substancji słodzącej:
2009 60 - Sok z winogron (łącznie z moszczem winogronowym):
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 60 11 0 - - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg

masy netto

27,5 + DCC
2009 60 19 0 - - - Pozostałe 27,5 + DCC
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
- - - O wartości powyżej 18 ECU za 100 kg masy netto:
2009 60 51 0 - - - - Stężony 17,5 + DCC
2009 60 59 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - O wartości nie przekraczającej 18 ECU za 100 kg

masy netto:

- - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%:
2009 60 71 0 - - - - - Stężony 17,5 + DCC
2009 60 79 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
2009 60 90 0 - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
2009 70 - Sok jabłkowy:
- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
2009 70 11 0 - - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg

masy netto

25 + DCC
2009 70 19 0 - - - Pozostałe 25 + DCC
2009 80 - Sok z dowolnego innego pojedynczego owocu lub

z dowolnego warzywa:

- - O gęstości powyżej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
- - - Sok z gruszek:
2009 80 11 0 - - - - O wartości nie przekraczającej 22 ECU za 100 kg

masy netto

25 + DCC
2009 80 19 0 - - - - Pozostałe 25 + DCC
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości nie przekraczającej 30 ECU za 100 kg

masy netto:

2009 80 32 0 - - - - - Soki z passionfruit i guawy 17,5 + DCC
2009 80 34 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
2009 80 39 0 - - - - Pozostałe 25 + DCC
- - O gęstości nie przekraczającej 1,33 g/cm3 przy 20°C:
- - - Sok z gruszek:
2009 80 50 0 - - - - O wartości powyżej 18 ECU za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru

17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
2009 80 61 0 - - - - - Z dodatkiem cukru o zawartości powyżej 30%

w masie

17,5 + DCC
2009 80 63 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru nie przekraczającej

30% w masie

17,5 + DCC
2009 80 69 0 - - - - - Nie zawierający dodatku cukru 17,5
- - - Pozostałe:
- - - - O wartości powyżej 30 ECU za 100 kg masy netto,

zawierający dodatek cukru:

2009 80 81 0 - - - - - Sok wiśniowy 17,5 + DCC
2009 80 82 0 - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
- - - - Pozostałe:
- - - - - O zawartości dodatku cukru w masie powyżej 30%:
2009 80 83 0 - - - - - - Soki z passionfruit i guawy 17,5 + DCC
2009 80 85 0 - - - - - - Pozostałe 17,5 + DCC
2009 80 93 0 - - - - - O zawartości dodatku cukru w masie nie

przekraczającej 30%

17,5 + DCC
- - - - - Nie zawierający dodatku cukru:
2009 80 95 0 - - - - - - Soki z owoców z gatunku Vaccinium macrocarpon 17,5
2009 80 96 0 - - - - - - Sok wiśniowy 17,5
2009 80 98 - - - - - - Pozostałe:
2009 80 98 1 - - - - - - - Soki owocowe 17,5
2009 80 98 9 - - - - - - - Pozostałe 17,5
2201 2201 Wody, w tym naturalne lub sztuczne wody mineralne i wody gazowane, nie zawierające dodatku cukru ani innej substancji słodzącej ani aromatyzującej; lód i śnieg:
2201 10 - Wody mineralne i wody gazowane:
- - Wody mineralne naturalne:
2201 10 11 0 - - - Nie nasycone dwutlenkiem węgla 10
2201 10 19 0 - - - Pozostałe 10
- - Pozostałe:
2201 10 91 0 - - - Nie nasycone dwutlenkiem węgla 10
2201 10 99 0 - - - Pozostałe 10
2201 90 00 0 - Pozostałe 10
2202 2202 Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub aromatyzującej i pozostałe napoje bezalkoholowe z wyjątkiem soków owocowych i warzyw objętych pozycją nr 2009:
2202 10 00 0 - Wody, w tym wody mineralne i wody gazowane, zawierające

dodatek cukru lub innej substancji słodzącej lub

aromatyzującej

15
2202 90 - Pozostałe:
2202 90 10 0 - - Nie zawierające produktów objętych pozycjami nr 0401

do 0404 lub tłuszczu uzyskanego z produktów objętych

pozycjami nr 0401 do 0404

10
- - Pozostałe zawierające tłuszcz uzyskany z produktów

objętych pozycjami nr 0401 do 0404 w ilości:

2202 90 91 0 - - - Poniżej 0,2% masy 10
2202 90 95 0 - - - 0,2% lub więcej, ale mniej niż 2% masy 10
2202 90 99 0 - - - 2% lub więcej masy 10
2204 2204 Wino ze świeżych winogron, łącznie z winami wzmocnionymi; moszcz winogronowy inny niż z pozycji nr 2009:
2204 10 - Wino musujące:
- - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

mniejszej niż 8,5% objętościowych:

2204 10 11 0 - - - Szampan 15

minimum 21 ECU/hl

2204 10 19 0 - - - Pozostałe 15

minimum 21 ECU/hl

- - Pozostałe:
2204 10 91 0 - - - Asti spumante 15

minimum 21 ECU/hl

2204 10 99 0 - - - Pozostałe 15

minimum 21 ECU/hl

- Pozostałe wina; moszcz winogronowy z fermentacją nie

rozpoczętą lub zatrzymaną przez dodanie alkoholu:

2204 21 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2204 21 10 0 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach

z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczane

inaczej, pozostające dzięki obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym

w temperaturze 20°C

15

minimum 21 ECU/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

rejonach:

2204 21 21 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 23 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 25 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 29 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 21 31 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 33 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 21 35 0 - - - - - - Białe 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 39 0 - - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 21 41 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu

i Szamorodni) i muszkatel Setubal

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 49 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 18% obj., ale nie przekraczającej 22%

obj.:

2204 21 51 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry, Tokaj (Aszu

i Szamorodni) i muszkatel Setubal

15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 59 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum 12,5 ECU/hl

2204 21 90 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2204 29 - - Pozostałe:
2204 29 10 0 - - - Wina inne niż z podpozycji 2204 10 w butelkach

z korkami "grzybkowymi" przytrzymywanymi

przewiązkami lub zapięciami; wina dostarczone

inaczej, pozostające w wyniku obecności dwutlenku

węgla w roztworze pod nadciśnieniem nie mniejszym

niż 1 bar, ale mniejszym niż 3 bary, mierzonym

w temperaturze 20°C

12,5

minimum 21 ECU/hl

- - - Pozostałe:
- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu nie

przewyższającej 13% obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 21 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 23 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 25 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

2204 29 29 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 2,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 13% obj., ale nie przewyższającej 15%

obj.:

- - - - - Wina jakościowe produkowane w określonych

regionach:

2204 29 31 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum 3,5 ECU/hl

2204 29 33 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 3,5 ECU/hl

- - - - - Pozostałe:
2204 29 35 0 - - - - - - Białe 12,5

minimum 3,5 ECU/hl

2204 29 39 0 - - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 3,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 15% obj., ale nie przewyższającej 18%

obj.:

2204 29 41 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal 12,5

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 45 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 49 0 - - - - - Pozostałe 12,5

minimum 10,5 ECU/hl

- - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 18% obj., ale nie przewyższającej 22%

obj.:

2204 29 51 0 - - - - - Porto, Madera, Sherry i muszkatel Setubal 12,5

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 55 0 - - - - - Tokaj (Aszu i Szamorodni) 12,5

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 59 0 - - - - - Pozostałe 15

minimum 10,5 ECU/hl

2204 29 90 0 - - - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu

powyżej 22% obj.

37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2205 2205 Wermut i inne wina ze świeżych winogron przyprawione roślinami lub substancjami aromatycznymi:
2205 10 - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2205 10 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej

18% obj. lub mniejszej

15

minimum 6,25 ECU/hl

2205 10 90 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej

18% obj.

37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2205 90 - Pozostałe:
2205 90 10 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu wynoszącej

18% obj. lub mniejszej

15

minimum 5 ECU/hl

2205 90 90 0 - - O rzeczywistej objętościowej mocy alkoholu powyżej

18% obj.

37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 2208 Alkohol etylowy nieskażony o objętościowej mocy alkoholu mniejszej niż 80% obj.; wódki, likiery i inne napoje alkoholowe; złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów:
2208 10 00 0 - Złożone preparaty alkoholowe w rodzaju używanych do produkcji napojów 27,5

+ 1,25 ECU %/hl

2208 20 - Napoje alkoholowe otrzymywane przez destylację wina

z winogron lub wytłoków z winogron:

- - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej:
2208 20 12 0 - - - Cognac 37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 20 14 0 - - - Armagnac 37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 20 26 0 - - - Grappa 37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 20 28 0 - - - Pozostałe 37,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

- - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry:
2208 20 40 0 - - - Surowy destylat 37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

- - - Pozostałe:
2208 20 62 0 - - - - Cognac 37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 20 64 0 - - - - Armagnac 37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 20 86 0 - - - - Grappa 37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 20 88 0 - - - - Pozostałe 37,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 30 - Whisky:
- - Whisky burbońskie w pojemnikach zawierających:
2208 30 11 0 - - - 2 litry lub mniej 42,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 30 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 42,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

- - Whisky "pure malt", w pojemnikach zawierających:
2208 30 31 0 - - - 2 litry lub mniej 42,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 30 39 0 - - - Więcej niż 2 litry 42,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

- - - Whisky "blended", w pojemnikach zawierających:
2208 30 51 0 - - - 2 litry lub mniej 42,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 30 59 0 - - - Więcej niż 2 litry 42,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

- - Pozostałe, w pojemnikach zawierających:
2208 30 81 0 - - - 2 litry lub mniej 42,5

minimum 10,5 ECU/hl + 1,0 ECU %/hl

2208 30 89 0 - - - Więcej niż 2 litry 42,5

minimum 8,5 ECU/hl + 0,85 ECU %/hl

2208 40 - Rumy:
2208 40 10 0 - - W pojemnikach zawierających 2 litry lub mniej 40

minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl

2208 40 90 0 - - W pojemnikach zawierających więcej niż 2 litry 40

minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl

2208 50 - Giny i gin Geneva:
- - Gin w pojemnikach zawierających:
2208 50 11 0 - - - 2 litry lub mniej 42,5

minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl

2208 50 19 0 - - - Więcej niż 2 litry 42,5

minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl

- - Gin Geneva, w pojemnikach zawierających:
2208 50 91 0 - - - 2 litry lub mniej 42,5

minimum 6,25 ECU/hl + 0,65 ECU %/hl

2208 50 99 0 - - - Więcej niż 2 litry 42,5

minimum 4,5 ECU/hl + 0,45 ECU %/hl

2208 90 - Pozostałe:
- - Pozostałe wódki, likiery i inne napoje alkoholowe,

w pojemnikach zawierających:

- - - 2 litry lub mniej:
- - - - Pozostałe:
2208 90 65 0 - - - - - Likiery 52,5

+ 1,25 ECU %/hl

2208 90 69 0 - - - - - Pozostałe napoje alkoholowe 52,5

+ 1,25 ECU %/hl

- - - Więcej niż 2 litry:
2208 90 79 0 - - - - Likiery i inne napoje alkoholowe 52,5

+ 1,25 ECU %/hl

2209 2209 00 Ocet i namiastki octu otrzymywane z kwasu octowego:
- Ocet winny, w pojemnikach zawierających:
2209 00 11 0 - - 2 litry lub mniej 17,5

minimum 6,25 ECU/hl

2209 00 19 0 - - Więcej niż 2 litry 17,5

minimum 4,5 ECU/hl

- Pozostałe, w pojemnikach zawierających:
2209 00 91 0 - - 2 litry lub mniej 17,5

minimum 6,25 ECU/hl

2209 00 99 0 - - Więcej niż 2 litry 17,5

minimum 4,5 ECU/hl

2401 2401 Tytoń nie przetworzony; odpady tytoniowe:
2401 10 - Tytoń nie odżyłowany:
- - Suszony ogniowo-rurowo tytoń typu Virginia i suszony

powietrzem na jasny tytoń typu Burley (łącznie

z hybrydami tytoniu Burley); suszony powietrzem na

jasny tytoń typu Maryland i tytoń suszony ogniowo-

płomieniowo:

2401 10 10 0 - - - Suszony ogniowo-rurowo typu Virginia 15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 20 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Burley (łącznie

z jego hybrydami)

15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 30 0 - - - Suszony powietrzem na jasny typu Maryland 15

minimum 0,57 ECU/kg

- - - Tytoń suszony ogniowo-płomieniowo:
2401 10 41 0 - - - - Typu Kentucky 15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 49 0 - - - - Pozostałe 15

minimum 0,57 ECU/kg

- - Pozostałe:
2401 10 50 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na jasny 15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 60 0 - - - Suszony na słońcu tytoń typu Oriental 15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 70 0 - - - Tytoń suszony powietrzem na ciemny 15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 80 0 - - - Tytoń suszony ogniowo-rurowo 15

minimum 0,57 ECU/kg

2401 10 90 0 - - - Pozostałe tytonie 15

minimum 0,57 ECU/kg

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024
Metryka aktu
Identyfikator:

Dz.U.1994.75.341

Rodzaj: Rozporządzenie
Tytuł: Zm.: rozporządzenie w sprawie ustanowienia kontyngentów celnych na przywóz niektórych towarów pochodzących z Republiki Czeskiej, Republiki Słowackiej i Republiki Węgierskiej.
Data aktu: 21/06/1994
Data ogłoszenia: 01/07/1994
Data wejścia w życie: 01/07/1994