Obowiązek stosowania Polskich Norm.

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 18 marca 1994 r.
w sprawie obowiązku stosowania Polskich Norm.

Na podstawie art. 19 ust. 2 ustawy z dnia 3 kwietnia 1993 r. o normalizacji (Dz. U. Nr 55, poz. 251) zarządza się, co następuje:
§  1.
Wprowadza się obowiązek stosowania Polskich Norm (PN) wymienionych w załączniku do rozporządzenia.
§  2.
Polski Komitet Normalizacyjny wyda opinię w sprawie stosowania norm, o których mowa w § 1, po jego powołaniu.
§  3.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.

ZAŁĄCZNIK  1

WYKAZ POLSKICH NORM DO OBOWIĄZKOWEGO STOSOWANIA

Dział 06

ENERGETYKA I ELEKTROTECHNIKA

Klasa 060. Przepisy i normy ogólne

Grupa 0602. Normy obliczania i projektowania

1. PN-87/E-05026/01 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Postanowienia ogólne.

2. PN-87/E-05026/02 Ogrodzenia elektryczne w rolnictwie. Elektryzatory. Bezpieczeństwo użytkowania. Ogólne wymagania i badania.

Dział 07

BUDOWNICTWO I MATERIAŁY BUDOWLANE

Klasa 077. Urządzenia hydrotechniczne

Grupa 0773. Melioracja. Zabezpieczanie i umacnianie brzegów.

1. PN-92/B-12041 Melioracje wodne. Obszar oddziaływania.

2. PN-93/B-12043 Drenowanie. Wykonawstwo. Roboty przygotowawcze.

3. PN-B-12045:1994 Drenowanie. Projektowanie. Zabiegi towarzyszące.

Dział 12

PRODUKTY SPOŻYWCZE

Klasa 120. Przepisy i normy ogólne

Grupa 1200. Terminy i oznaczenia

1. PN-77/A-94001 Mrożone wyroby kulinarne. Klasyfikacja, nazwy i określenia.

Grupa 1209. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport.

2. PN-59/A-04010 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości arsenu.

3. PN-80/A-04011 Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości ołowiu.

4. PN-80/A-04012 Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości miedzi.

5. PN-59/A-04013 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości cynku.

6. PN-80/A-04014 Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości cyny.

7. PN-59/A-04015 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości żelaza.

8. PN-75/A-04018 Produkty rolniczo-żywnościowe. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczanie na białko.

9. PN-66/A-04020 Analiza sensoryczna. Zasady ogólne.

10. PN-65/A-04021 Artykuły żywnościowe. Metody sprawdzania wrażliwości sensorycznej w zakresie smaku i węchu.

11. PN-64/A-04022 Metody analizy sensorycznej. Analiza jakości cząstkowej i całkowitej metodą punktową. Wytyczne sporządzania szczegółowych wzorów oceny.

12. PN-64/A-04023 Artykuły żywnościowe. Wykrywanie drobnoustrojów z rodziny Enterobacteriaceae.

13. PN-75/A-04024 Produkty żywnościowe. Wykrywanie i ilościowe oznaczanie gronkowców chorobotwórczych (koagulazododatnich).

14. PN-71/A-04025 Analiza sensoryczna. Nazwy i określenia.

15. PN-83/A-07005 Towary żywnościowe. Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach.

16. PN-64/A-07008 Warunki higienicznosanitarne w chłodniach.

17. PN-62/A-75022 Artykuły żywnościowe. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.

Klasa 121. Mięso, produkty mięsne i mleczarskie

Grupa 1210. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

18. PN-76/A-85700 Kości. Klasyfikacja, nazwy i określenia.

19. PN-90/A-86505 Jaja i przetwory jajowe. Terminologia.

20. PN-71/A-86100 Mleko i przetwory mleczarskie. Klasyfikacja.

21. PN-65/A-86101 Mleko i przetwory mleczarskie. Nazwy i określenia.

22. PN-92/A-86521 Mięso i przetwory drobiowe. Terminologia.

Grupa 1211. Mięso, przetwory mięsne i wyroby garmażeryjne

23. PN-65/A-82000 Mięso i podroby zwierząt rzeźnych. Wspólne wymagania i badania.

24. PN-91/A-82001 Mięso w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach - wraz ze zmianą PN-A-82001/A1:1995

25. PN-86/A-82002 Wieprzowina. Części zasadnicze.

26. PN-88/A-82003 Wołowina. Części zasadnicze.

27. PN-86/A-82004 Podroby zwierząt rzeźnych.

27a. PN-A-82005:1996 Cielęcina - Części zasadnicze.

27b. PN-A-82006:1996 Baranina - Części zasadnicze.

27c. PN-A-82008:1996 Przetwory mięsne paczkowane.

28. PN-89/A-82200 Mrożone wyroby kulinarne. Badania mikrobiologiczne.

28a. PN-A-82300:1995 Wyroby garmażeryjne niemięsne.

Grupa 1212. Tłuszcze zwierzęce i produkty uboczne

29. PN-64/A-85701 Krew zwierząt rzeźnych i jej pochodne.

30. PN-76/A-85712 Kości spożywcze.

31. PN-85/A-85800 Słonina.

32. PN-90/A-85802 Tłuszcze zwierzęce jadalne topione - z wyłączeniem p. 5.2.

33. PN-84/A-85803 Tłuszcze zwierzęce jadalne. Metody badań - z wyłączeniem rozdz. 1 i 12

34. PN-88/A-85804 Tłuszcze zwierząt rzeźnych. Podstawowe nazwy, określenia i klasyfikacja.

35. PN-89/A-85816 Tłuszcze zwierzęce surowe jadalne.

Grupa 1214. Jelita

35a. PN-A-85702:1996 Mięso i przetwory mięsne - Osłonki naturalne.

Grupa 1216. Mięso drobiowe. Jaja. Przetwory i produkty uboczne

36. PN-89/A-86502 Przetwory jajowe suszone.

37. PN-85/A-86503 Jaja spożywcze.

38. PN-86/A-86504 Jaja kurze do skupu.

39. PN-84/A-86520 Tuszki drobiowe.

40. PN-92/A-86522 Mięso drobiowe oddzielone mechanicznie.

40a. PN-A-86524:1994 Mięso drobiowe w elementach.

40b. PN-A-86523:1995 Produkty drobiarskie - Podroby drobiowe.

40c. PN-A-86525:1996 Produkty drobiarskie - Konserwy drobiowe - Wymagania wspólne.

40d. PN-A-86526:1995 Produkty drobiarskie - Wędliny drobiowe - Wymagania wspólne.

Grupa 1217. Mleko, przetwory mleczarskie i konserwy mleczne

41. PN-81/A-86002:1995 Mleko surowe do skupu.

42. PN-90/A-86003 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko spożywcze.

43. PN-91/A-86005 Mleko kozie pasteryzowane.

44. Pn-92/A-86024 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko w proszku - wraz ze zmianą PN-A-86024/A1:1996.

45. PN-A-86025:1994 Modyfikowane mleko i mieszanka dla niemowląt typu Laktovit.

46. PN-82/A-86043 Mleko i przetwory mleczarskie - Mleko zagęszczone - wraz ze zmianą PN-82/A-86043 Zmiana 3:1996.

47. PN-90/A-86050 Mleko i przetwory mleczarskie. Śmietanka i śmietana - wraz ze zmianą PN-90/A-86050 Zmiana 2:1996.

48. PN-83/A-86061 Mleko i przetwory mleczarskie - Napoje mleczne fermentowane - wraz ze zmianą PN-83/A-86061 Zmiana 4:1996.

49. PN-A-86155:1995 Mleko i przetwory mleczne - Masło.

50. PN-68/A-86230 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery podpuszczkowe dojrzewające - wraz ze zmianą PN-68/A-86230 Zmiana 13:1996.

51. PN-66/A-86233 Mleko i przetwory mleczarskie - Sery topione - Wspólne wymagania i badania - wraz ze zmianą PN-66/A-86233 Zmiana 16:1996.

52. PN-62/A-86246 Sery twarogowe dojrzewające. Ser harceński.

53. PN-91/A-86300 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery twarogowe niedojrzewające - wraz ze zmianą PN-A-86300/A1:1996.

54. PN-63/A-86363 Mleko i przetwory mleczarskie. Cukier mlekowy.

55. PN-80/A-86431 Mleko i przetwory mleczarskie - Lody - wraz ze zmianą PN-80/A-86431 Zmiana 7:1996.

Grupa 1218. Pozostałe produkty spożywcze i techniczne przemysłu mięsnego i mleczarskiego

56. PN-93/A-82245 Żelatyna spożywcza.

56a. PN-93/A-82246 Uboczne surowce rzeźne dla przetwórstwa farmaceutycznego i chemicznego

Grupa 1219. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

57. PN-85/A-82051 Wyroby garmażeryjne. Półprodukty i wyroby gotowe. Badania mikrobiologiczne.

58. PN-72/A-82052 Przetwory mięsne. Konserwy. Pobieranie próbek.

59. PN-81/A-82053 Konserwy mięsne i drobiowe. Badanie metodą termostatową - z wyłączeniem konserw mięsnych.

60. PN-83/A-82054 Mięso i przetwory mięsne. Badania bakteriologiczne - z wyłączeniem p. 2.2, 2.3, 2.4.2, 2.5, 2.7.1.3, 2.7.5, 2.7.7.

60a. PN-A-82055-1:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Zakres normy i postanowienia ogólne.

60b. PN-A-82055-2:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badanie mikrobiologiczne. Ogólne zasady badań.

60c. PN-A-82055-3:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Przygotowywanie próbek i rozcieńczeń.

60d. PN-A-82055-5:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Badania trwałości konserw metodą termostatową.

60e. PN-A-82055-6:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Oznaczanie ogólnej liczby drobnoustrojów.

60f. PN-A-82055-8:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Wykrywanie obecności pałeczek z rodzaju Salmonella.

60g. PN-A-82055-9:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Wykrywanie obecności i oznaczanie liczby Staphylococcus aureus.

60h. PN-A-82055-16:1994 Mięso i przetwory mięsne. Badania mikrobiologiczne. Oznaczanie liczby drożdży i pleśni.

61. PN-85/A-82056 Przetwory mięsne. Konserwy. Badania organoleptyczne i fizyczne.

62. PN-77/A-82058 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie pH.

63. PN-85/A-82059 Przetwory mięsne. Wykrywanie i oznaczanie zawartości skrobi.

64. PN-87/A-82060 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości fosforu.

65. PN-88/A-82062 Przetwory mięsne. Wędliny. Badania organoleptyczne i fizyczne.

66. PN-85/A-82100 Wyroby garmażeryjne. Metody badań chemicznych.

67. PN-92/A-82102 Wyroby garmażeryjne. Pobieranie i przygotowanie próbek.

68. PN-71/A-82105 Wędliny i wyroby wędliniarskie. Wstępna ocena partii i pobieranie próbek.

69. PN-73/A-82110 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości wody.

70. PN-73/A-82111 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości tłuszczu.

71. PN-73/A-82112 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości soli kuchennej.

72. PN-74/A-82114 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.

73. PN-89/A-82115 Mięso i przetwory mięsne. Oznaczanie zawartości popiołu.

73a. PN-A-82120:1994 Mięso zwierząt rzeźnych. Transport.

74. PN-79/A-86004 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko zagęszczone. Metody badań.

75. PN-90/A-86026 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko w proszku. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.

76. PN-78/A-86028 Śmietanka i śmietana. Metody badań.

77. PN-78/A-86030 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko w proszku. Metody badań.

78. PN-77/A-86031 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne.

79. PN-82/A-86032 Kontrola czystości mikrobiologicznej urządzeń mleczarskich, naczyń i sprzętu pomocniczego. Metody badań i kryteria oceny.

80. PN-91/A-86033 Mleko. Wykrywanie antybiotyków i innych substancji hamujących.

81. PN-93/A-86034-01 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Zakres normy i postanowienia ogólne.

82. PN-93/A-86034-02 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Ogólne zasady badań.

83. PN-93/A-86034-03 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Przygotowanie próbek i rozcieńczeń.

84. PN-93/A-86034-04 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Ogólna liczba drobnoustrojów - oznaczanie metodą płytkową w temperaturze 30oC.

85. PN-93/A-86034-05 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Drobnoustroje termofilne - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 55oC.

86. PN-93/A-86034-06 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Drobnoustroje psychotropowe - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 6,5 i 21oC.

87. PN-93/A-86034-07 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Pleśnie i drożdże - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 25oC.

88. PN-93/A-86034-08 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Bakterie z grupy coli - wykrywanie obecności, oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL) i oznaczanie liczby metodą płytkową.

89. PN-93/A-86034-09 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Escherichia coli - wykrywanie obecności i oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL).

90. PN-93/A-86034-10 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Enterokoki - wykrywanie obecności, oznaczanie liczby metodą płytkową.

91. PN-93/A-86034-11 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Salmonella - wykrywanie obecności.

91a. PN-93/A-86034/12 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Przetrwalniki bakterii beztlenowych redukujących siarczyny - wykrywanie obecności i oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL).

91b .PN-93/A-86034/13 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Staphylococcus aureus (gronkowce chorobotwórcze) - wykrywanie obecności, oznaczanie najbardziej prawdopodobnej liczby (NPL), oznaczanie liczby metodą płytkową.

92. PN-93/A-86034-14 Mleko i przetwory mleczarskie. Badania mikrobiologiczne. Bacillus cereus - oznaczanie liczby metodą płytkową w temperaturze 30oC.

93. PN-85/A-86040 Mleko surowe do skupu. Pobieranie próbek.

94. PN-86/A-86041 Mleko i przetwory mleczarskie. Pobieranie próbek.

95. PN-75/A-86059 Mleko, śmietanka i śmietana. Oznaczanie skuteczności homogenizacji.

96. PN-68/A-86122 Mleko. Metody badań.

97. PN-75/A-86130 Mleko i przetwory mleczarskie. Napoje mleczne. Metody badań.

98. PN-80/A-86207 Mleko i przetwory mleczarskie. Masło. Metody badań.

99. PN-73/A-86232 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery. Metody badań.

100. PN-81/A-86234 Mleko i przetwory mleczarskie. Sery. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.

101. PN-84/A-86361 Mleko i przetwory mleczarskie. Kazeina kwasowa. Metody badań.

102. PN-65/A-86362 Cukier mlekowy. Metody badań.

103. PN-67/A-86430 Mleko i przetwory mleczarskie. Lody. Metody badań chemicznych.

104. PN-91/A-86506 Przetwory jajowe. Pobieranie i przygotowanie próbek.

105. PN-91/A-86507 Przetwory jajowe. Badania organoleptyczne i fizyczne.

106. PN-93/A-86508 Przetwory jajowe. Badania mikrobiologiczne.

106a. PN-A-86509:1994 Przetwory jajowe. Badania fizykochemiczne.

Klasa 123. Przetwory zbożowe i produkty przetworów zbożowych

Grupa 1231. Mąka

107. PN-93/A-74020 Przetwory zbożowe. Mąka makaronowa zwyczajna.

108. PN-92/A-74021 Przetwory zbożowe. Mąka makaronowa durum.

109. PN-91/A-74022 Przetwory zbożowe. Mąka pszenna.

110. PN-86/A-74032 Przetwory zbożowe. Mąka żytnia.

Grupa 1232. Pieczywo

111. PN-92/A-74101 Pieczywo żytnie.

112. PN-93/A-74103 Pieczywo mieszane.

113. PN-92/A-74105 Pieczywo pszenne zwykłe i wyborowe.

114. PN-94/A-74106 Pieczywo pszenne półcukiernicze.

Grupa 1233. Płatki

115. PN-82/A-74037 Przetwory zbożowe. Płatki owsiane.

Grupa 1234. Kasza

116. PN-88/A-74036 Przetwory zbożowe. Kasza manna.

117. PN-79/A-74201 Przetwory zbożowe. Kasza jaglana.

118. PN-60/A-74202 Przetwory zbożowe. Kasza pęczak pszenny.

119. PN-87/A-74203 Przetwory zbożowe. Kasza jęczmienna.

120. PN-76/A-74204 Przetwory zbożowe. Kasza gryczana.

Grupa 1235. Makaron

121. PN-87/A-74131 Makaron.

122. PN-93/A-74133 Makaron zwyczajny.

Grupa 1237. Pozostałe produkty przetwórstwa zbożowego

123. PN-73/A-74600 Przetwory zbożowe. Groch obłuskany polerowany.

Grupa 1239. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

124. PN-72/A-74001 Przetwory zbożowe. Pobieranie próbek.

125. PN-87/A-74004 Ziarno zbóż. Sprawdzanie wzorcowania wilgotnościomierzy.

126. PN-60/A-74007 Przetwory zbożowe. Oznaczanie kwasowości.

127. PN-90/A-74009 Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i rzepaku oraz przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności za pomocą wilgotnościomierzy elektrycznych.

128. PN-91/A-74010 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności (rutynowa metoda odwoławcza).

129. PN-86/A-74011 Ziarno zbóż, nasiona roślin strączkowych i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności - z wyłączeniem części dotyczącej ziarna zbóż, przetworów zbożowych i kukurydzy.

130. PN-93/A-74012 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie wilgotności. Podstawowa metoda odwoławcza.

131. PN-64/A-74013 Przetwory zbożowe. Badania organoleptyczne mąki i kaszy.

132. PN-A-74014:1994 Przetwory zbożowe. Oznaczanie popiołu nierozpuszczalnego w 10% (m/m) roztworze kwasu solnego.

133. PN-73/A-74015 Przetwory zbożowe. Oznaczanie stopnia rozdrobnienia.

134. PN-74/A-74016 Przetwory zbożowe. Oznaczanie szkodników, ich pozostałości i zanieczyszczeń.

135. PN-91/A-74017 Przetwory zbożowe i makaron. Pakowanie, przechowywanie i transport.

136. PN-93/A-74019 Pszenica. Oznaczanie wskaźnika sedymentacyjnego. Test Zeleny`ego.

137. PN-93/A-74028 Przetwory zbożowe. Oznaczanie kwasowości tłuszczowej.

138. PN-64/A-74039 Przetwory zbożowe. Oznaczanie tłuszczu.

139. PN-77/A-74041 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie ilości i jakości glutenu.

140. PN-89/A-74108 Pieczywo. Metody badań i ocena punktowa.

140a. PN-A-74110:1994 Pieczywo. Pakowanie, przechowywanie i transport.

141. PN-93/A-74130 Makaron. Pobieranie próbek i metody badań.

141a. PN-ISO 2171:1994 Ziarno zbóż i przetwory zbożowe. Oznaczanie popiołu całkowitego.

Klasa 124. Przetwory ziemniaczane, cukier i wyroby cukiernicze i ciastkarskie

Grupa 1240. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

142. PN-87/A-74820 Skrobia, pochodne i produkty uboczne. Słownictwo.

143. PN-76/A-74821 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Nazwy i określenia.

144. PN-87/A-74852 Produkty przemysłu cukrowniczego. Terminy i określenia.

145. PN-93/A-88000 Wyroby cukiernicze trwałe. Terminologia.

146. PN-75/A-88001 Wyroby cukiernicze trwałe. Klasyfikacja.

146a. PN-A-88002:1994 Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Klasyfikacja.

Grupa 1241. Cukier

147. PN-72/A-74850 Cukier biały.

148. PN-72/A-74851 Cukier rafinowany.

149. PN-73/A-74857 Cukier biały przemysłowy.

Grupa 1242. Wyroby cukiernicze trwałe

150. PN-93/A-88100 Wyroby cukiernicze trwałe. Guma do żucia.

Grupa 1243. Przetwory ziemniaczane

151. PN-93/A-74710 Przetwory ziemniaczane. Skrobia ziemniaczana.

152. PN-74/A-74711 Przetwory skrobiowe. Dekstryny.

152a. PN-A-74720:1994 Przetwory ziemniaczane. Grysik ziemniaczany.

153. PN-82/A-74760 Hydrolizaty skrobiowe. Syrop skrobiowy.

154. PN-84/A-74771 Przetwory skrobiowe. Glukoza krystaliczna.

Grupa 1249. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

155. PN-86/A-74104 Pieczywo. Pobieranie próbek i kontrola jakości.

156. PN-78/A-74250 Wyroby i półprodukty ciastkarskie. Pobieranie próbek i kontrola jakości.

157. PN-71/A-74700 Przetwory skrobiowe. Metody badań dekstryn.

158. PN-78/A-74701 Hydrolizaty skrobiowe (krochmalowe). Metody badań.

159. PN-78/A-74702 Spożywcze przetwory ziemniaczane. Metody badań.

160. PN-93/A-74703 Spożywcze przetwory ziemniaczane i skrobiowe oraz skrobie naturalne. Pobieranie próbek i metody badań mikrobiologicznych.

161. PN-76/A-74704 Przetwory ziemniaczane i skrobiowe. Pobieranie próbek.

162. PN-88/A-74705 Przetwory ziemniaczane i skrobiowe. Pakowanie, przechowywanie i transport.

163. PN-64/A-74706 Przetwory skrobiowe. Metody badań krochmali.

164. PN-87/A-74855/01 Cukier. Metody badań. Postanowienia ogólne.

165. PN-87/A-74855/02 Cukier. Metody badań. Badania organoleptyczne.

166. PN-87/A-74855/03 Cukier. Metody badań. Oznaczanie granulacji i zawartości kostek nie uszkodzonych.

167. PN-87/A-74855/04 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości wilgoci i obliczanie suchej masy.

168. PN-87/A-74855/05 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości sacharozy.

169. PN-87/A-74855/06 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości substancji redukujących.

170. PN-87/A-74855/07 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zabarwienia roztworu cukru.

171. PN-87/A-74855/08 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.

172. PN-87/A-74855/09 Cukier. Metody badań. Oznaczanie wartości pH roztworu cukru.

173. PN-87/A-74855/10 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń ferromagnetycznych.

174. PN-87/A-74855/11 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości arsenu.

175. PN-91/A-74855/12 Cukier. Metody badań. Badanie mikrobiologiczne.

176. PN-93/A-74855/14 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zabarwienia cukru metodą barwnych wzorców stałych.

177. PN-93/A-74855/15 Cukier. Metody badań. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.

178. PN-85/A-74856 Cukier. Pobieranie i przygotowanie próbek.

179. PN-73/A-74858 Wyroby cukiernicze trwałe. Pobieranie próbek.

179a. PN-A-74859:1994 Wyroby cukiernicze trwałe. Pakowanie, przechowywanie i transport.

180. PN-86/A-74860 Cukier. Pakowanie, przechowywanie i transport.

181. PN-71/A-88021 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie zawartości tłuszczu.

182. PN-59/A-88022 Wyroby cukiernicze. Oznaczanie zawartości popiołu.

183. PN-61/A-88023 Wyroby cukiernicze. Oznaczanie cukrów.

184. PN-79/A-88024 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie kwasowości.

185. PN-81/A-88026 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie zawartości alkoholu.

186. PN-84/A-88027 Wyroby cukiernicze trwałe. Oznaczanie zawartości suchej masy.

Klasa 125. Produkty owocowe i warzywne

Grupa 1250. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

187. PN-71/A-75000 Przetwory owocowe i warzywne. Klasyfikacja, nazwy i określenia.

188. PN-70/A-75030 Grzyby świeże i przetwory grzybowe. Nazwy i określenia.

Grupa 1251. Owoce. Jagody. Grzyby suszone. Orzechy

189. PN-75/A-77605 Przetwory owocowe. Owoce leśne suszone.

190. PN-89/A-78510 Przetwory grzybowe. Grzyby suszone.

Grupa 1252. Owoce. Jagody. Warzywa. Grzyby marynowane i solone

191. PN-77/A-78502 Półprzetwory grzybowe. Grzyby w solance.

192. PN-92/A-78503 Przetwory grzybowe. Grzyby marynowane.

193. PN-80/A-78505 Przetwory grzybowe. Grzyby sterylizowane.

194. PN-74/A-78515 Przetwory grzybowe. Mączka grzybowa jadalna.

Grupa 1253. Przetwory i konserwy owocowo-warzywne

195. PN-69/A-75047 Półprodukty owocowe. Przeciery.

195a. PN-A-75048:1994 Przetwory owocowo-warzywne. Soki dla dzieci.

196. PN-A-75100:1994 Przetwory owocowe. Dżemy.

197. PN-93/A-75102 Przetwory owocowe. Powidła śliwkowe.

198. PN-93/A-75103 Przetwory owocowe. Marmolada.

198a. PN-A-75104:1994 Przetwory owocowe. Galaretki.

199. PN-75/A-75953 Przetwory owocowe. Kompoty.

200. PN-75/A-77601 Przetwory warzywne. Koncentrat pomidorowy.

201. PN-73/A-77602 Przetwory warzywne. Sok pomidorowy.

202. PN-72/A-77603 Przetwory warzywne. Warzywa suszone.

203. PN-72/A-77700 Przetwory warzywne. Kapusta kwaszona.

204. PN-70/A-77701 Produkty warzywne. Ogórki kwaszone.

205. PN-75/A-77801 Przetwory warzywne. Ogórki konserwowe.

206. PN-76/A-77802 Przetwory warzywne. Fasolka konserwowa.

207. PN-76/A-77803 Przetwory warzywne. Groszek konserwowy.

208. PN-79/A-77804 Przetwory warzywne. Pomidory całe, obierane, sterylizowane.

Grupa 1254. Soki i ekstrakty owocowe i jagodowe

209. PN-A-75951:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe.

210. PN-64/A-75952 Półprodukty owocowe. Soki owocowe surowe (moszcze).

211. PN-70/A-75955 Soki owocowe wysokosłodzone.

211a. PN-A-75956:1994 Przetwory owocowe. Nektary.

211b. PN-A- 75957:1994 Przetwory owocowe. Soki owocowe zagęszczone.

Grupa 1255. Sosy. Przyprawy

212. PN-A-86950:1995 Majonez.

Grupa 1256. Herbata. Kawa. Kakao.

212a. PN-93/A-76100 Kawa palona.

Grupa 1257. Mrożone owoce i warzywa

213. PN-92/A-78600 Marchew zamrożona.

213a. PN-A-78601:1994 Fasola szparagowa zamrożona.

213b. PN-A-78602:1996 Różyczki kalafiora zamrożone.

214. PN-93/A-78650 Borówki czernice zamrożone.

Grupa 1259. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

215. PN-90/A-75032 Przetwory owocowo-warzywne, warzywno-mięsne, grzybowe, wina i miody pitne. Pakowanie, przechowywanie, transport.

216. PN-72/A-75050 Przetwory owocowe, warzywne, wina i miody pitne. Pobieranie próbek.

217. PN-90/A-75051 Mrożone owoce i warzywa. Pobieranie próbek i metody badań.

218. PN-90/A-75052/01 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Postanowienia ogólne.

219. PN-90/A-75052/02 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Badanie szczelności opakowań hermetycznie zamkniętych.

220. PN-90/A-75052/03 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Badanie trwałości konserw metodą próby termostatowej.

221. PN-90/A-75052/04 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Sposób pobierania i przygotowania próbek do badań mikrobiologicznych.

222. PN-90/A-75052/05 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności liczby drobnoustrojów tlenowych mezofilnych i psychrofilnych.

223. PN-90/A-75052/06 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby bakterii tlenowych termofilnych

224. PN-90/A-75052/07 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby bakterii kwaszących typu mlekowego.

225. PN-90/A-75052/08 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby drożdży i pleśni.

226. PN-90/A-75052/09 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i liczby bakterii rodzaju Leuconostoc.

227. PN-90/A-75052/10 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i miana bakterii beztlenowych przetrwalnikujących mezofilnych i termofilnych.

228. PN-90/A-75052/11 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności miana i najbardziej prawdopodobnej liczby pałeczek z grupy coli.

229. PN-90/A-75052/12 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i miana pałeczek Escherichia coli.

230. PN-90/A-75052/13 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności enterkoków.

231. PN-90/A-75052/14 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności i liczby bakterii Clostridium perfringens.

232. PN-90/A-75052/15 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie obecności bakterii octowych.

233. PN-90/A-75052/16 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Wykrywanie obecności pałeczek rodzaju Salmonella.

234. PN-90/A-75052/17 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie liczby bakterii Bacillus cereus.

235. PN-90/A-75052/18 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie strzępków pleśni metodą Howarda.

236. PN-90/A-75052/19 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Oznaczanie sterylności przemysłowej konserw.

237. PN-90/A-75052/20 Przetwory owocowe, warzywne i warzywno-mięsne. Metody badań mikrobiologicznych. Badanie stanu higienicznego opakowań, urządzeń i sprzętu pomocniczego.

238. PN-90/A-75101/01 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Postanowienia ogólne i zakres normy.

239. PN-90/A-75101/02 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości ekstraktu ogólnego.

240. PN-90/A-75101/03 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.

241. PN-90/A-75101/04 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości ogólnej.

242. PN-90/A-75101/05 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości lotnej.

243. PN-90/A-75101/06 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie pH metodą potencjometryczną.

244. PN-90/A-75101/07 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości cukrów i ekstraktu bezcukrowego.

245. PN-90/A-75101/08 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości popiołu ogólnego i jego alkaliczności.

246. PN-90/A-75101/09 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego.

247. PN-90/A-75101/10 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości chlorków.

248. PN-90/A-75101/11 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych.Oznaczanie zawartości witaminy C.

249. PN-90/A-75101/12 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości sumy karotenoidów i β-karotenu.

250. PN-93/A-75101/14 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości miąższu.

251. PN-90/A-75101/15 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie masy netto i masy odciekniętych owoców i warzyw.

252. PN-90/A-75101/16 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości owoców lub warzyw z wadami.

253. PN-90/A-75101/17 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń organicznych.

254. PN-90/A-75101/18 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości zanieczyszczeń mineralnych.

255. PN-90/A-75101/19 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zdolności pochłaniania wody.

256. PN-91/A-75101/20 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości skrobi w suszonych wytłokach jabłkowych.

257. PN-90/A-75101/23 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.

258. PN-90/A-75101/24 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości kwasu benzoesowego.

259. PN-90/A-75101/25 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości kwasu sorbowego.

260. PN-90/A-75101/26 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości kwasu mrówkowego.

261. PN-90/A-75101/29 Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Wykrywanie sztucznego zabarwienia.

262. PN-92/A-75112 Warzywa, owoce i ich przetwory. Oznaczanie zawartości azotynów i azotanów.

263. PN-68/A-78508 Grzyby świeże i produkty grzybowe. Pobieranie próbek.

264. PN-68/A-78509 Grzyby świeże i produkty grzybowe. Metody badań.

265. PN-73/A-78511 Przetwory grzybowe. Pobieranie i przygotowanie próbek oraz metody badań mikrobiologicznych.

Klasa 126. Tłuszcze roślinne

Grupa 1260. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

266. PN-74/A-86945 Produkty przemysłu olejarskiego. Klasyfikacja, nazwy i określenia.

Grupa 1261. Margaryny

267. PN-92/A-86907 Margaryna. Wspólne wymagania i badania.

Grupa 1262. Oleje roślinne jadalne

268. PN-87/A-86906 Tłuszcze roślinne jadalne. Surowe oleje roślinne - wraz ze zmianą PN-A-86906/A1:1995.

269. PN-86/A-86908 Tłuszcze roślinne jadalne. Rafinowane oleje roślinne.

Grupa 1269. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

270. (skreślona).

271. PN-76/A-86911 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Przygotowanie próbek do analizy - w zakresie tłuszczów w postaci emulsji.

272. PN-73/A-86912 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych.

273. PN-60/A-86913 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie substancji tłuszczowej.

274. PN-70/A-86914 Tłuszcze roślinne jadalne. Oznaczanie liczby jodowej.

275. PN-60/A-86915 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby hydroksylowej.

276. (skreślona).

277. (skreślona).

278. PN-84/A-86918 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości nadtlenków.

279. PN-60/A-86919 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie temperatury mięknięcia i całkowitego sklarowania.

280. (skreślona).

281. PN-60/A-86921 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie liczby kwasowej.

282. PN-60/A-86922 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.

283. PN-70/A-86923 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości niklu metodą kolorymetryczną.

284. PN-60/A-86924 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Wykrywanie obecności aldehydu epihydrynowego.

285. PN-70/A-86925 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości mydeł w olejach ciekłych.

286. PN-93/A-86926 Tłuszcze roślinne jadalne. Oznaczanie liczby anizydynowej oraz obliczanie wskaźnika oksydacji tłuszczu Totox.

287. PN-61/A-86927 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie temperatury krzepnięcia.

288. PN-62/A-86928 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Wykrywanie zafałszowań.

289. PN-88/A-86930 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zawartości fosforu.

290. PN-73/A-86931 Tłuszcze roślinne jadalne. Metody badań. Oznaczanie zanieczyszczeń nierozpuszczalnych.

291. PN-92/A-86932 Tłuszcze roślinne jadalne. Pakowanie, przechowywanie, transport.

291a. PN-ISO 3596-1:1994 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie substancji niezmydlających się. Metoda ekstrakcji eterem etylowym (Metoda odwoławcza).

291b. PN-ISO 3596 -2:1994 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie substancji niezmydlających się. Szybka metoda ekstrakcji heksanem.

291c. PN-ISO 3657:1994 Oleje i tłuszcze roślinne oraz zwierzęce. Oznaczanie liczby zmydlenia.

Klasa 127. Napoje alkoholowe i bezalkoholowe

Grupa 1270. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

292. PN-93/A-79021 Wyroby spirytusowe, produkty i półprodukty. Terminologia.

293. PN-93/A-79031 Napoje bezalkoholowe. Terminologia, klasyfikacja.

294. PN-72/A-79082 Słód browarowy i słód diastatyczny.

Grupa 1271. Napoje bezalkoholowe

295. PN-93/A-79032 Napoje bezalkoholowe gazowane.

296. PN-A-79034:1994 Napoje bezalkoholowe niegazowane.

297. PN-A-79035:1994 Napoje bezalkoholowe niskogazowane.

297a. PN-A-79038:1995 Napoje bezalkoholowe gazowane słodzone aspartamem i aspartamem z acesulfamem K

Grupa 1272. Napoje o niskiej zawartości alkoholu

298. PN-A-79098:1995 Piwo.

Grupa 1273. Wina

299. PN-80/A-79121 Wino owocowe.

300. PN-69/A-79122 Wino gronowe.

301. PN-64/A-79123 Miody pitne.

Grupa 1274. Wyroby spirytusowe

302. PN-A-79522:1994 Spirytus rektyfikowany.

303. PN-90/A-79523 Spirytus surowy.

304. (skreślona).

305. PN-A-79530:1995 Wyroby spirytusowe gatunkowe - Wspólne wymagania i badania.

306. PN-A-79531:1995 Wyroby spirytusowe czyste - Wspólne wymagania i badania.

307. PN-75/A-79532 Denaturat.

Grupa 1279. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

308. PN-85/A-79033 Napoje bezalkoholowe. Pobieranie próbek i metody badań.

309. PN-91/A-79037 Napoje bezalkoholowe. Kontrola czystości mikrobiologicznej opakowań jednostkowych, urządzeń rozlewniczych i sprzętu pomocniczego. Metody badań i kryteria oceny.

310. PN-67/A-79083 Słód browarowy i słód diastatyczny. Pobieranie próbek i metody badań.

311. PN-74/A-79093 Piwo. Pobieranie próbek i metody badań.

312. PN-92/A-79094 Piwo. Oznaczanie zawartości goryczy metodą spektrofotometryczną.

313. PN-90/A-79120/01 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Zakres badań i postanowienia ogólne.

314. PN-90/A-79120/02 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Ocena organoleptyczna.

315. PN-90/A-79120/03 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie gęstości.

316. PN-90/A-79120/04 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości alkoholu etylowego.

317. PN-90/A-79120/05 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości ekstraktu całkowitego i bezcukrowego.

318. PN-90/A-79120/06 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości cukrów.

319. PN-90/A-79120/07 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie kwasowości ogólnej.

320. PN-90/A-79120/08 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie kwasowości lotnej.

321. PN-90/A-79120/09 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości popiołu.

322. PN-90/A-79120/10 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.

323. PN-90/A-79120/11 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości kwasu sorbowego.

324. PN-90/A-79120/12 Wino i miody pitne. Przygotowanie próbek i metody badań. Oznaczanie zawartości chlorków.

325. PN-74/A-79527 Spirytus. Pobieranie próbek.

326. PN-92/A-79528/01 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Zakres badań i postanowienia ogólne.

327. PN-93/A-79528/02 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Ocena organoleptyczna.

328. PN-93/A-79528/03 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie mocy - wraz ze zmianą PN-93/A-79528-3/A1:1995.

329. PN-93/A-79528/04 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości związków karbonylowych.

330. PN-93/A-79528/05 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości fuzli.

331. PN-93/A-79528/06 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości alkoholu metylowego.

332. PN-92/A-79528/07 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Badanie alkaliczności lub oznaczanie kwasowości.

333. PN-93/A-79528/08 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości estrów.

334. PN-92/A-79528/09 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Pomiar czasu odbarwiania roztworu nadmanganianu potasowego.

335. PN-92/A-79528/10 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Próba na mieszalność z wodą.

336. PN-92/A-79528/11 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Próba na obecność furfuralu.

337. PN-92/A-79528/12 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości suchej pozostałości po odparowaniu.

338. PN-93/A-79528/14 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie barwy.

339. PN-92/A-79528/15 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości węglowodorów.

340. PN-93/A-79528/16 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości dwutlenku siarki.

341. PN-93/A-79528/17 Spirytus (alkohol etylowy). Metody badań. Oznaczanie zawartości lotnych zasad azotowych.

342. PN-80/A-79529 Wódki gatunkowe. Pobieranie próbek i metody badań.

343. PN-91/A-79533 Wyroby spirytusowe. Oznaczanie zawartości cynku, kadmu, miedzi, ołowiu i żelaza metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej.

Klasa 128. Wyroby tytoniowe

Grupa 1280. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

344. PN-75/A-99000 Tytoń i wyroby tytoniowe. Nazwy i określenia.

344a. PN-ISO 10185:1994 Tytoń i wyroby tytoniowe. Terminologia.

Grupa 1282. Papierosy. Cygara

345. PN-86/A-99005 Wyroby tytoniowe. Papierosy. Wspólne wymagania i badania.

Grupa 1289. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

346. PN-85/A-99001 Tytoń i wyroby tytoniowe. Pobieranie próbek.

347. (skreślona).

348. (skreślona).

349. (skreślona).

350. (skreślona).

351. (skreślona).

352. (skreślona).

353. PN-87/A-99007/01 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Postanowienia ogólne i zakres normy.

354. PN-87/A-99007/02 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Nazwy i określenia.

355. PN-87/A-99007/03 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego.Przygotowanie papierosów do spalania i spalanie.

356. PN-87/A-99007/04 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie ilości substancji smolistych.

357. PN-87/A-99007/05 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie zawartości alkaloidów.

358. PN-87/A-99007/06 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie zawartości wody w surowym kondensacie dymu papierosowego.

359. PN-87/A-99007/07 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie zawartości tlenku węgla.

360. PN-87/A-99007/08 Papierosy. Badania chemiczne dymu papierosowego. Oznaczanie efektywności filtrów papierosowych względem alkaloidów oraz barwnej części kondensatu.

Klasa 129. Koncentraty spożywcze, substancje smakowe i konserwujące, drożdże

Grupa 1290. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

361. PN-86/A-94000 Koncentraty spożywcze. Klasyfikacja, nazwy i określenia.

Grupa 1291. Esencje spożywcze. Kwasy. Barwniki i dodatki

362. PN-91/A-79036 Zaprawy do napojów.

363. PN-72/A-79733 Ocet spirytusowy.

364. PN-81/A-79734 Kwas cytrynowy spożywczy.

365. PN-A-86060:1994 Kwas mlekowy spożywczy.

365a. PN-A-86062:1994 Kwas mlekowy spożywczy. Metody badań.

366. PN-93/A-86949 Produkty leczniczo-przemysłowe. Olejki cytrusowe.

Grupa 1292. Drożdże

367. PN-87/A-79002 Drożdże piekarskie prasowane - wraz ze zmianą PN-87/A-79002/A1:1995.

368. PN-75/A-79003 Drożdże piekarskie suszone.

Grupa 1293. Koncentraty spożywcze

369. PN-76/A-94010 Ekstrakt kawy naturalnej, Marago.

370. PN-93/A-95000 Koncentraty ciast bezglutenowych.

Grupa 1299. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

371. PN-86/A-79004 Drożdże. Pobieranie próbek.

372. PN-73/A-79005 Drożdże. Metody badań.

DZIAŁ 14

OCHRONA ZDROWIA I ŚRODOWISKA, PRZEDMIOTY Z DZIEDZINY HIGIENY I POTRZEB SANITARNYCH

Klasa. 148. Woda i ścieki

Grupa 1481. Jakość wody do picia oraz do celów przemysłowych i gospodarczych

1. PN-84/C-04635 Woda do nawadniania roślin na użytkach rolnych oraz do ich opryskiwania chemicznymi środkami ochrony roślin.

DZIAŁ 15

ROLNICTWO I LEŚNICTWO

Klasa 150. Przepisy i normy ogólne

Grupa 1500. Terminy i oznaczenia

1. PN-83/R-04150 Zabiegi uprawowe. Nazwy i określenia.

Grupa 1509. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

2. PN-78/R-04011 Materiał roślinny i gleba. Pobieranie próbek do ilościowego oznaczania pozostałości pestycydów.

3. PN-83/R-04012/00 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Zakres normy i postanowienia ogólne.

4. PN-83/R-04012/01 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Rośliny zbożowe.

5. PN-87/R-04012/02 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Użytki zielone.

6. PN-88/R-04012/03 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Pobieranie próbek. Rośliny okopowe - bulwy ziemniaka.

7. PN-88/R-04013 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Oznaczanie powietrznie suchej i suchej masy.

8. PN-91/R-04014 Analiza chemiczno-rolnicza roślin. Metody mineralizacji materiału roślinnego do oznaczania makro- i mikroelementów.

9. PN-92/R-04016 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego cynku.

10. PN-92/R-04017 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnej miedzi.

11. PN-93/R-04018 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego boru.

12. PN-93/R-04019 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego manganu.

12a. PN-R-04020:1994 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego magnezu.

12b. PN-R-04021:1994 Analiza chemiczno-rolnicza gleby. Oznaczanie zawartości przyswajalnego żelaza.

13. PN-92/R-04100 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - diflufenikan.

14. PN-92/R-04101 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - tralkoksydim.

15. PN-92/R-04102 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - fluroksypyr.

16. PN-93/R-04104 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - klomazone.

17. PN-93/R-04105 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - flurochloridon.

18. PN-93/R-04106 Gleba i materiał roślinny. Oznaczanie pozostałości herbicydów. Substancja aktywna - pirydat.

Klasa 151. Materiał siewny upraw polowych

Grupa 1511. Nasiona i sadzonki

19. PN-78/R-65023 Materiał siewny. Nasiona roślin rolniczych.

20. PN-79/R-65648 Materiał siewny. Sadzeniaki ziemniaka.

Grupa 1519. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

21. PN-R-65950:1994 Materiał siewny. Metody badania nasion.

22. PN-R-71603:1994 Materiał siewny. Pobieranie próbek nasion.

Klasa 152. Produkty upraw polowych

Grupa 1520. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

23. PN-74/R-65645 Rośliny okopowe. Klasyfikacja ziemniaków.

Grupa 1521. Rośliny okopowe

24. PN-75/R-74450 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne.

25. PN-75/R-74453 Rośliny okopowe. Ziemniaki jadalne wczesne.

26. PN-81/R-74458 Korzenie buraka cukrowego.

Grupa 1522. Rośliny oleiste

27. PN-74/R-65653 Rośliny oleiste. Ziarno gorczycy.

28. PN-90/R-66145 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku wysokoerukowego.

29. PN-74/R-66148 Rośliny oleiste. Ziarno maku.

30. PN-90/R-66151 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno rzepaku i rzepiku podwójnie ulepszonego.

31. PN-74/R-66200 Rośliny przemysłowe oleiste. Ziarno lnu i konopi.

Grupa 1523. Rośliny strączkowe

32. PN-75/R-65031 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Fasola.

33. PN-81/R-65032 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Groch.

Grupa 1524. Ziarno zbóż

34. PN-92/R-74100 Ziarno zbóż. Proso.

Grupa 1528. Rośliny inne

34a. PN-R-50255:1994 Chmiel piwowarski.

Grupa 1529. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

35. PN-76/R-66146 Ziarno roślin oleistych. Pobieranie próbek i przygotowanie próbki laboratoryjnej.

36. PN-73/R-66147 Nasiona oleiste przemysłowe. Oznaczanie zanieczyszczeń.

37. PN-91/R-66160 Rośliny przemysłowe oleiste. Oznaczanie zanieczyszczeń i szkodników w ziarnie rzepaku i rzepiku.

38. PN-57/R-66162 Rośliny przemysłowe oleiste. Oznaczanie liczby jodowej w nasionach oleistych.

39. PN-62/R-66163 Oznaczanie zawartości wody w nasionach oleistych, makuchach i śrutach poekstrakcyjnych.

40. PN-73/R-66164 Oznaczanie zawartości tłuszczu w nasionach, owocach oleistych i śrucie poekstrakcyjnej.

41. PN-74/R-66165 Ziarno roślin oleistych. Oznaczanie liczby kwasowej tłuszczu.

42. PN-73/R-74007 Ziarno zbóż. Oznaczanie gęstości.

43. PN-70/R-74008 Ziarno zbóż. Oznaczanie ziarn szklistych.

44. PN-70/R-74010 Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Pobieranie próbek.

45. PN-70/R-74013 Ziarno zbóż. Wstępna kontrola jakości i badanie cech organoleptycznych.

46. PN-72/R-74014 Ziarno roślin strączkowych jadalnych. Metody badań.

47. PN-69/R-74016 Ziarno zbóż. Oznaczanie szkodników, zanieczyszczeń i zaśniecenia.

48. PN-68/R-74017 Ziarno zbóż i nasiona strączkowe jadalne. Oznaczanie masy 1000 ziaren.

49. PN-79/R-74452 Rośliny okopowe. Pobieranie próbek ziemniaków.

50. PN-82/R-74456 Rośliny okopowe. Badanie jakości ziemniaków.

50a. PN-ISO 6540:1994 Kukurydza. Oznaczanie wilgotności (rozdrobnionego i całego ziarna).

Klasa 153. Owoce, warzywa, rośliny zielarskie, grzyby, kwiaty

Grupa 1530. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

51. PN-92/R-75100 Album części morfologicznych i strukturalnych owoców.

52. PN-70/R-75350 Warzywa świeże. Podstawowe nazwy i określenia.

53. PN-89/R-75351 Album części morfologicznych i strukturalnych warzyw.

Grupa 1531. Materiał siewny. Materiał szkółkarski. Sadzonki

54. PN-84/R-67010 Materiał szkółkarski. Podkładki drzew i krzewów owocowych.

55. PN-83/R-67011 Materiał szkółkarski. Drzewka owocowe - jabłonie, grusze, śliwy, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i morele - z wyłączeniem części dotyczącej etykietowania opakowań jednostkowych drzewek owocowych.

56. PN-91/R67012 Materiał szkółkarski. Zrazy i sadzonki roślin sadowniczych.

57. PN-92/R-67030 Cebule, bulwy, kłącza i korzenie bulwiaste roślin ozdobnych.

Grupa 1532. Owoce

58. PN-84/R-75024 Owoce świeże. Jabłka.

59. PN-73/R-75025 Owoce świeże. Gruszki.

60. PN-73/R-75026 Owoce świeże. Śliwki.

61. PN-72/R-75027 Owoce świeże. Czereśnie.

62. PN-72/R-75028 Owoce świeże. Wiśnie.

63. PN-72/R-75029 Owoce świeże. Truskawki.

64. PN-79/R-75050 Owoce świeże leśne i inne dziko rosnące.

Grupa 1533. Warzywa

65. PN-91/R-75352 Warzywa świeże. Patison.

66. PN-92/R-75353 Warzywa świeże. Chrzan.

66a. PN-93/R-75354 Warzywa świeże. Fasola Flageolet.

67. PN-87/R-75357 Warzywa świeże. Cebula.

68. PN-84/R-75358 Warzywa świeże. Marchew.

69. PN-85/R-75359 Warzywa świeże. Ogórki.

70. PN-72/R-75360 Warzywa świeże. Buraki ćwikłowe.

71. PN-72/R-75361 Warzywa świeże. Kalafiory.

72. PN-72/R-75362 Warzywa świeże. Kapusta.

73. PN-91/R-75368 Warzywa świeże. Pomidory.

74. PN-73/R-75761 Warzywa świeże. Szparagi.

75. PN-77/R-75762 Warzywa świeże. Fasola szparagowa.

76. PN-80/R-75763 Warzywa świeże. Groch zielony.

Grupa 1536. Rośliny zielarskie

77. PN-84/R-87010 Surowce zielarskie. Kory suszone.

78. PN-82/R-87011 Surowce zielarskie. Liście suszone.

79. PN-84/R-87012 Surowce zielarskie. Korzenie i kłącza suszone.

80. PN-84/R-87013 Surowce zielarskie. Kwiaty suszone.

81. PN-85/R-87014 Surowce zielarskie. Pączki drzew suszone.

82. PN-84/R-87015 Surowce zielarskie. Nasiona.

83. PN-85/R-87016 Surowce zielarskie. Gąbki, plechowce, paprotniki, znamiona kukurydzy.

84. PN-85/R-87017 Surowce zielarskie. Ziele suszone.

85. PN-85/R-87018 Surowce zielarskie. Owoce suszone.

Grupa 1537. Grzyby

86. PN-75/R-75078 Grzyby świeże. Pieczarki uprawne.

87. PN-76/R-78505 Grzyby świeże.

Grupa 1539. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

88. PN-69/R-75021 Owoce świeże. Badanie jakości.

89. PN-71/R-75356 Warzywa świeże. Badanie jakości.

90. PN-91/R-87019 Surowce zielarskie. Pobieranie próbek i metody badań.

91. PN-92/R-87020 Surowce i przetwory zielarskie. Oznaczanie zawartości witaminy C.

Klasa 154. Produkty paszowe

Grupa 1540. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

92. PN-92/R-64809 Wytyczne sanitarnohigieniczne w produkcji mączek paszowych i tłuszczów technicznych pochodzenia zwierzęcego.

Grupa 1541. Pasze naturalne

93. PN-75/R-64766 Pasze. Otręby zbożowe.

94. PN-80/R-64773 Pasze sypkie. Śruty i expellery z nasion oleistych.

95. PN-93/R-64801 Pasze. Mączki paszowe pochodzenia zwierzęcego.

96. PN-66/R-64740 Mleko i przetwory mleczarskie. Mleko odtłuszczone paszowe.

Grupa 1542. Surowce paszowe

97. PN-67/R-64804 Przetwory zbożowe przeznaczone na pasze. Śruty zbożowe.

Grupa 1543. Mieszanki paszowe

98. PN-64/R-64812 Mieszanki paszowe. Wymagania sanitarnohigieniczne w produkcji.

Grupa 1549. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

99. PN-76/R-64752 Pasze. Oznaczanie wilgotności.

100. PN-92/R-64756 Pasze. Oznaczanie witaminy A i E w premiksach paszowych.

100a. PN-R-64757:1994 Pasze. Aflatoksyny. Dopuszczalna zawartość i oznaczanie.

101. PN-90/R-64769 Pasze. Pobieranie próbek.

101a. PN-93/R-64770 Pasze. Przygotowanie próbek.

101b. PN-R-64782:1994 Pasze. Oznaczanie zawartości sodu metodą fotometrii płomieniowej.

101c. PN-R-64783:1994 Pasze. Oznaczanie zawartości magnezu metodą absorbcyjnej spektrometrii atomowej.

101d. PN-R-64784:1994 Pasze. Oznaczanie zawartości cukrów.

101e. PN-R-64785:1994 Pasze. Oznaczanie zawartości skrobi metodą polarymetryczną.

102. PN-75/R-64787 Pasze. Oznaczanie szkodników zbożowo-mącznych i zanieczyszczeń.

103. PN-R-64791:1994 Pasze. Wymagania i badania mikrobiologiczne.

104. PN-76/R-64795 Pasze. Oznaczanie zawartości popiołu.

105. PN-89/R-64798 Pasze. Oznaczanie rozdrobnienia.

106. (skreślona).

107. PN-77/R-64800 Przemysłowe mieszanki paszowe. Pakowanie, przechowywanie i transport. Wymagania podstawowe.

108. PN-87/R-64814 Przemysłowe mieszanki paszowe. Oznaczanie zawartości włókna surowego.

109. PN-91/R-64822 Przemysłowe mieszanki paszowe. Oznaczanie wirginiamycyny w preparatach, premiksach, koncentratach i mieszankach metodą mikrobiologiczną.

Klasa 155. Pszczelarstwo

Grupa 1552. Miód

110. PN-88/A-77626 Miód pszczeli.

Grupa 1553. Wosk, węza, woszczyna, kit pszczeli

111. PN-72/R-78890 Wosk pszczeli.

Klasa 157. Produkcja zwierzęca

Grupa 1570. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

112. PN-87/P-22027 Skóry surowe futrzarskie. Nazwy i określenia.

113. PN-64/R-78003 Klasyfikacja koni, bydła, trzody chlewnej i owiec według wieku.

113a. PN-92/R-78101 Trzoda chlewna. Terminologia.

113b. PN-92/R-78102 Bydło. Terminologia.

Grupa 1571. Inwentarz rzeźny

114. PN-83/R-78002 Konie rzeźne powyżej dwóch lat.

115. PN-83/R-78004 Konie rzeźne. Źrebięta w wieku od 6 do 24 miesięcy.

116. PN-62/R-78219 Trzoda chlewna. Prosięta i warchlaki.

117. PN-84/R-78220 Tuczniki i tusze bekonowe.

118. PN-76/R-78310 Zwierzęta rzeźne. Króliki.

119. PN-76/R-78311 Zwierzęta rzeźne. Nutrie.

Grupa 1576. Wełna. Pierze. Puch

120. PN-90/R-22253 Pierze pościelowe.

Grupa 1578. Drób i produkty hodowli drobiu

121. PN-92/R-78550 Drób rzeźny. Brojlery, kurczęta, kury i koguty.

122. PN-93/R-78551 Drób rzeźny. Indyki.

123. PN-93/R-78552 Drób rzeźny. Kaczki, gęsi, kaczki brojlery i gęsi brojlery.

124. PN-85/R-78563 Jaja kurze wylęgowe.

Grupa 1579. Przepisy odbioru. Metody badań. Pakowanie. Znakowanie. Przechowywanie. Transport

125. PN-88/R-22252 Pierze. Metody badań.

Klasa 158. Zwierzyna łowna, zwierzęta futerkowe, ryby

Grupa 1580. Nomenklatura, klasyfikacja i normy ogólne

126. PN-76/R-93000 Rybactwo stawowe. Nazwy i określenia.

Klasa 058. Opakowania metalowe

Grupa 0581. Skrzynie, pudła i puszki metalowe

127. PN-84/O-79551 Opakowania jednostkowe metalowe. Puszki do artykułów żywnościowych konserwowych. Ogólne wymagania i badania.

128. PN-85/O-79552 Opakowania jednostkowe blaszane. Pudełka i ich zamknięcia do artykułów spożywczych niekonserwowych i artykułów przemysłowych. Ogólne wymagania i badania.

1 Załącznik:

- działy 12 i 15 zmienione przez § 1 rozporządzenia z dnia 15 grudnia 1994 r. (Dz.U.95.1.3) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 6 stycznia 1995 r.

- działy 07, 12 i 15 zmienione przez § 1 rozporządzenia z dnia 25 września 1995 r. (Dz.U.95.127.611) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 29 listopada 1995 r.

- dział 12 zmieniony przez § 1 rozporządzenia z dnia 23 maja 1996 r. (Dz.U.96.65.322) zmieniającego nin. rozporządzenie z dniem 15 lipca 1996 r. z tym, że: poz. 24 działu 12 zmieniona z dniem 1 lipca 1996 r.; poz. 41 działu 12 zmieniona z dniem 1 stycznia 1998 r.

- dział 15 poz. 55 zmieniona przez § 1 rozporządzenia z dnia 23 maja 1996 r. (Dz.U.96.65.322) zmieniającego nin. rozporządzenie: w odniesieniu do jabłoni z dniem 14 czerwca 1996 r., a w odniesieniu do pozostałych gatunków drzewek owocowych z dniem 30 kwietnia 1997 r.

Zmiany w prawie

Rząd chce zmieniać obowiązujące regulacje dotyczące czynników rakotwórczych i mutagenów

Rząd przyjął we wtorek projekt zmian w Kodeksie pracy, którego celem jest nowelizacja art. 222, by dostosować polskie prawo do przepisów unijnych. Chodzi o dodanie czynników reprotoksycznych do obecnie obwiązujących regulacji dotyczących czynników rakotwórczych i mutagenów. Nowela upoważnienia ustawowego pozwoli na zmianę wydanego na jej podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji chemicznych, ich mieszanin, czynników lub procesów technologicznych o działaniu rakotwórczym lub mutagennym w środowisku pracy.

Grażyna J. Leśniak 16.04.2024
Bez kary za brak lekarza w karetce do końca tego roku

W ponad połowie specjalistycznych Zespołów Ratownictwa Medycznego brakuje lekarzy. Ministerstwo Zdrowia wydłuża więc po raz kolejny czas, kiedy Narodowy Fundusz Zdrowia nie będzie pobierał kar umownych w przypadku niezapewnienia lekarza w zespołach ratownictwa. Pierwotnie termin wyznaczony był na koniec czerwca tego roku.

Beata Dązbłaż 10.04.2024
Będzie zmiana ustawy o rzemiośle zgodna z oczekiwaniami środowiska

Rozszerzenie katalogu prawnie dopuszczalnej formy prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie rzemiosła, zmiana definicji rzemiosła, dopuszczenie wykorzystywania przez przedsiębiorców, niezależnie od formy prowadzenia przez nich działalności, wszystkich kwalifikacji zawodowych w rzemiośle, wymienionych w ustawie - to tylko niektóre zmiany w ustawie o rzemiośle, jakie zamierza wprowadzić Ministerstwo Rozwoju i Technologii.

Grażyna J. Leśniak 08.04.2024
Tabletki "dzień po" bez recepty nie będzie. Jest weto prezydenta

Dostępność bez recepty jednego z hormonalnych środków antykoncepcyjnych (octan uliprystalu) - takie rozwiązanie zakładała zawetowana w piątek przez prezydenta Andrzeja Dudę nowelizacja prawa farmaceutycznego. Wiek, od którego tzw. tabletka "dzień po" byłaby dostępna bez recepty miał być określony w rozporządzeniu. Ministerstwo Zdrowia stało na stanowisku, że powinno to być 15 lat. Wątpliwości w tej kwestii miała Kancelaria Prezydenta.

Katarzyna Nocuń 29.03.2024
Małżonkowie zapłacą za 2023 rok niższy ryczałt od najmu

Najem prywatny za 2023 rok rozlicza się według nowych zasad. Jedyną formą opodatkowania jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, według stawek 8,5 i 12,5 proc. Z kolei małżonkowie wynajmujący wspólną nieruchomość zapłacą stawkę 12,5 proc. dopiero po przekroczeniu progu 200 tys. zł, zamiast 100 tys. zł. Taka zmiana weszła w życie w połowie 2023 r., ale ma zastosowanie do przychodów uzyskanych za cały 2023 r.

Monika Pogroszewska 27.03.2024
Ratownik medyczny wykona USG i zrobi test na COVID

Mimo krytycznych uwag Naczelnej Rady Lekarskiej, Ministerstwo Zdrowia zmieniło rozporządzenie regulujące uprawnienia ratowników medycznych. Już wkrótce, po ukończeniu odpowiedniego kursu będą mogli wykonywać USG, przywrócono im też możliwość wykonywania testów na obecność wirusów, którą mieli w pandemii, a do listy leków, które mogą zaordynować, dodano trzy nowe preparaty. Większość zmian wejdzie w życie pod koniec marca.

Agnieszka Matłacz 12.03.2024